En gammal favoritjacka som jag aldrig i livet skulle ha på mig idag, så den sålde jag..

Såfort jag har på mig en jacka med något fluffigt på sig kommer minst en person anta det är äkta päls. Jag köper inte päls, jag tar inte heller emot päls mot reklam eller något sådant. Men jag har gamla pälsplagg som ligger hemma i garderoben sen tidigare. Jag har bland annat en gammal jacka som jag hittade som är väldigt varm, så jag slängde på mig den när jag gick ut med hundarna. Den hade dock en pälskrage på sig, något som jag inte tycker om men den sitter där och det var den enda varma jacka som jag hade nära till hands. Då är min undran till dig, är det OK enligt enligt dig att jag har på mig den?

Jag anser ju inte att man ska slänga gammal päls, för det har ju inte direkt något positivt påverkan på miljön. Jag tycker såhär, har man en gammal päls som ligger hemma är det ju synd. Men skadan är redan skedd, att slänga pälsen kommer inte göra det ogjort. Så det bästa är väl att använda den tills den fallerar, tycker jag. Men sen kvarstår ju kanske faktumet att man glamouriserar päls genom att vistas ute med den. Man kanske råkas influera någon till att tycka pälsen är snygg och hen köper en liknande. Det är ju inte bra, det är ju det man inte vill. Men åter igen, jag tycker den gamla pälsen kan användas då den redan är gjord och kan den värma någon är det väl bra?

Men för att vara väldigt tydlig, jag köper inte päls. Jag köper däremot produkter gjorda i skinn, men jag försöker välja varor i vegansk skinn för att inte bidra till masslakt av djur. Jag har redan slutat äta kött (för djurens skull), då känns det ju dumt att jag bidrar med att bära deras skinn.

alexandra kissie nilsson päls

Denna visade sig vara fjord av fjädrar, så gav bort den. Kändes fel att använda den.

alexandra kissie nilsson päls

Denna är fejk, men det ser man ganska tydligt va?

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (59)
 • Ronja

  Givetvis! Använd den, skadan är ju redan skedd, klart sen ska användas.

 • Caloveline

  Jag tycker så jag med! Men om du tillexempel var ute med den jackan förut kan man ju ta bort pälskragen, om det går.
  Men tycker veekligen inte det ska slängas?? O sälja av kanske itne är det bästa heller, då det uppmuntrar någon annan. Men det beror ju på vad för päls det är med, faux kan jag ha överseende med. Typ Linn Ahlborgs kollektion, men riktigt. Never. Mina vinterjackor har faux päls, eller sånt där gossedjurspäls.
  Och jag tycker du har jötte bra iniativ (stavas det så? O är det rätt i sammanhanget?) Att du slutat äta kött, inte använder päls och köper veganskt skinn. Alla drar sitt strå till stacken!
  Men sedan har ju alla olika åsikter med. Jag är helt vegansk när det kommer till klädinköp och sånt, däremot äter jag 50% kött. Men försöker minska!
  http://Www.caloveline.com

  • Tina

   Tycker att sälja gammal päls är bra (bättre än att slänga) då andra personer som ändå VILL ha äkta päls då istället köper begagnat än nytt från affären, vilket isåfall skulle bidra till högre efterfrågan hos affärerna = de beställer mer av produkten. Sälj begagnad päls ist för slänga!

   • S

    Gillar den här 50/50 grejen. Att vara vegan innebär ju att jag väljer bort allt som kommer från djurriket ur alla aspekter i livet. Det går inte att göra halvdant. Nu verkar det ha blivit nån trend att kalla sig vegan trots att man antingen äter kött/mejeriprodukter eller köper icke veganska produkter.

    • Helene

     Men som vegan, burde du ikke være glad over at det har blitt en trend som fører til at folk konsumerer mindre animalske produkter? Om de er 100% eller ikke forandrer jo ikke at det er bedre enn om ingen brydde seg.

 • Lovisa

  Jag tycker absolut att man ska använda sina pälskläder! Är själv vegan kostmässigt och försöker att bara köpa läder second hand och aldrig päls. Dock känns det ju verkligen märkligt att slänga saker bara för att en ändrat åsikter. Då har de ju producerats helt i onödan och det tyvker jag personligen bara är ännu värre mot de stackars djuren. Eller så säljer man pälsarna till någon som uppskattar de mer. Men slänga? No no!

 • Ilaf

  Jag håller helt med det du skriver! Måste dock fråga dig, vaaaart har du köpt den svarta fakepäls jackan ifrån? Har letat efter en liknande i evigheter!! 😍

 • Anonym

  Jag är vegan och håller med dig 100% jag har tex gamla skinnskor som jag kommer att använda till de går sönder

 • Lina

  Vart är den svarta fuskisen ifrån? Sjukt snygg! 🙂

 • Matilda

  Det här kan låta grovt, men slänger man jackan så har ju djuret dött förgäves. För mig är det mer respektlöst mot djuret än själva konsumtionen. Samma sak gäller om man t.ex beställer in en stek eller skaldjur på en restaurang, och sedan inte äter upp. Oavsett om man är vegan eller inte så är det viktigt att ha respekt för var den där köttbiten, eller pälsjackan, kommer ifrån.

 • Cornelia

  Svårt, tycker också man ska använda den men känns som att alla skulle titta på en på stan och döma… För ingen som ser en vet ju om den är gammal eller ny? Kanske om man har en skylt där det står No hate please pälsen är gammal 😉

 • Clara

  Jag tycker att om man gillar att ha fuskpäls så kan man använda gammal äkta päls också. Gör ingen skada men uppenbarligen gillar man utseendet.

 • Ella

  Håller verkligen med ovanstående kommentarer. Skulle aldrig köpa ny päls men om jag skulle ärva en vintage från min mamma (som har några från sin mamma) tex så skulle jag ha den. Hade varit lite rädd i Sverige för att någon skulle typ kasta färg på en men det händer väl inte så ofta. Supersynd att kasta iaf, så hellre sälja på second hand i så fall.

  • FT

   Är nog inte supervanligt att folk går runt med färg på stan redo att kasta, haha! Däremot glåpord får man nog räkna med och ta om man ska bära sånt äckligt.

 • Jennifer

  Jag personligen är vegan och sålde allt som var i skinn/fjädrar när jag blev det, kändes jätteskönt❤️

 • Paula Smilee

  Tycker inte att du ska slänga dom skadan är ju redan skedd om man säger så.. Så antigen säljer du den, donerar bort den eller använder den tills den går sönder. 🙂 Den svarta fuskpälsen var ju hur snygg som helst !! 🙂

 • Unknow

  Typiskt, nu har veganerna och djuraktivvisterna smittat dig också. Alltså jag tycker att du ska skita i vad andra säger vad du bär eller äter. Det är upp till dig. Om du vill äta kött, ät det men inte för mycket. Om du vill använda päls, gör det, skit i vad andra säger. De vill bara få dig till deras spår.

 • Lina

  Du vet att veganläder oftast är gjort av plast? Känns sådär om man försöker vara miljövänlig…

 • pia

  Den svarta fusk pälsen var ju snyggast av alla 3. Tycker att den ser äkta ut. Vart har du köpt den?

 • Sanna

  Hoppas att du i framtiden kommer använda ditt inflytande till att få andra runt om att se djur och människans lika värde.
  Det är ovärdigt att bli gjord till ett par skor eller en pälskappa.
  Att bära skinn från en människa är otänkbart, men vad är skillnaden?
  Hjälp människor att se att djur har rätt till frihet och inte ska hållas inlåsta fastkedjade, tångsmatade, våldtagna och arbeta som slavar för människan.
  Vegan är det ända rätta

 • Sofia - bipolär och fd laestadian

  Helt rätt att använda slut grejerna du har. Skadan är ju redan skedd. Bättre att djuren dött för värme än att de dör för inget alls. Tycker du har ett sunt förhållande till det här. <3

 • M

  Jag använder skinn och läderprodukter. Även fårskinn och har en del djurskinn hemma efter jakt som används. Dessa pälsar och skinn är endast från djur som dödats för matens skull, samt för att hålla nere viltet. Tex rävar. För mycket rävar = brist på andra djur då rävar inte har så många fiender. Samma sak med varg, som också enbart äter färskt och dödar för det också är kul = alla får är döda i hagen och inte bara ett. Nu har jag dock ingen varg där jag bor. Jag har dock rovfåglar som lyckats ta sig in till hönsen trots stängselnät och el.

  Jakten ger:
  -mat och ben till hundarna
  -kadaverrester till andra vilddjur
  -närproducerat kött
  -skinn

  Det Känns mycket mycket bra att kunna ta tillvara på hela djuret. Att hundarna får mat som en själv fixat fram. Att jag kan använda och äta något som defenitivt mått bra och levt ett bra liv.

  Sen är det ju det där med jakt… Ja vi hade defenitivt inte behövt hålla viltantalet nere om det inte vore för att vi människor ska ta så stor yta och skaffa alldeles för många barn och massproducerande föda. Ingen vegan i världen hade fått sin mat från åkrarna om inte djur behövts dödas för det.. För tro mig dom äter upp mycket. Ärtor är väldigt gott, potatis och andra rotfrukter också. Elstängsel runt alla åkrar funkar inte överallt då vilddjuren behöver sin plats. Grisar vill böka och det ska dom få göra, men antalet behöver hållas nere annars blir åkrarna förstörda. Det är bra att jorden har människor som både är veganer och dom som äter kött. Båda behövs.

  Hade vi människor bara tagit saker lite mer lagomt, inte allt så extremt och med fokus på pengar jämt, hade vår planet kunnat se annorlunda ut.

  Sen det där med industridjur är rent hemskt. Industripäls från djur som fötts upp för det. Nej det är inte okej nånstans.

 • Heidi

  Med tanke på päls och äkta skinn, hur ser du då på och köpa alla dom märkes väskorna som du har som är äkta läder ? Kanske även, stövlar, skor, handskar.
  Har själv märkets väskor, men ville bara se hur du tänker bör set kommer till päls och skinn….:)

 • Saranda

  Haha men asså va!?!! Vad är det ni säger här, nu hänger jag inte alls med! Hur menar ni med att ”skadan är redan skedd”? Det är väl klart som fan att skadan är redan skedd, djuret är ju redan dött, det är det ju alltid? Men det är väl ingen anledning att ta på sig ngt man inte längre tror på? Då behöver ju ingen i världen vara vegetarian tex, ”för djuret är ju redan slaktat och dött. Skadan är ju redan skedd. Då kan man ju äta köttet” Eller? Förstår ni hur jag menar? Vad är skillnaden med detta?

  Det är tex som en gammal nazist inte längre skulle vara nazist men ändå går runt med en jacka med ett hakkors på. FÖR DEN ÄR VARM? Asså nej! Vem hade tyckt detta hade varit okej? ”För man har redan köpt den nu och vill inte slänga den” ”miljövänligt”.. Asså det gör man inte! Man går inte runt och bär på ngt man inte längre tror på eller supportar tkr jag. Okej om det var något så enkelt som ett fotbollslag tex, det hade inte varit hela världen. Men detta är allvarligt, detta är något riktigt hemskt, då kan man inte ta det så lätt som att man har på sig det ibland bara, när det passar en. Antingen så är man för det eller emot det!

 • Matilda melin

  Nja. Precis som du säger är det lätt att influera andra människor till att vilja köpa päls om du bär det. Jag tycker också det är att ”avhumanisera” pälsen om man inte kan se pälsen för vad den är. Gammal päls visst, men det är fortfarande ett dött djur. Jag äter inte kött och skulle aldrig kunna tänka mig att bära djur på min kropp. Tycker det är viktigt att se den större bilden, hur etiskt viktigt känns det för mig? Jag hade inte klarat det.

 • Amela

  Vaart är bootsen ifrån?? Helt perfekta ju

 • P

  Så kallat veganskt skinn och fake (faux) päls är ju bara plast, det i särklass miljövidrigaste som finns.

  Plast bryts inte ner på samma sätt som naturliga produkter. Det kommer i långa loppet döda vår natur, våra hav och våra vilda djur.

  Men verkar som att alla plakatpolitiker här skiter i detta, så länge de kan köpa sina plastkläder kommer de klappa sig själva på axeln och kalla sig ”goda” bara för att de inte använder produkter som kommer från djur, men skiter i att deras skinn-/pälssubstitut kommer döda oss, miljön, haven och djuren.

  Eller så har de helt enkelt inte förmågan att tänka steget längre. Och det är jättefarligt när folk som inte förstår konsekvenser försöker driva politik.

  Vi MÅSTE börja plastbanta. Ni fattar väl är designers som Stella McCartney och andra som kör med enbart veganskt är fullt medvetna om detta, men de är inte godare än någon annan som försöker tjäna pengar (I don’t blame them), de spelar på er inbillade godhet, på att ni ska känna er bra och duktiga, när ni egentligen dödar er själva och allt runtomkring er, när ska ni se det?

  Vissa genvägar är illusioner. Jorden tål inte detta. Köp inte skinn och päls om ni inte vill det, men för guds skull, köp kläder gjorda av tyger med naturliga- inte syntetiska material. Och vill ni ha något extra varmt, köp t ex något gjort av fårpäls! Man kan välja en där fåret blivit rakat, inte slaktat! Men se till att det inte sitter fastlimmat på fake(plast)läder bara.

 • Diana

  Ja alltså skadan är ju redan skedd, så varför inte använda den då. Antingen så säljer du den och blir av med den, så slipper du dilemmat med om du ska använda den eller inte?

 • Pia Widlund

  De pälsar som finns, de finns. Huvudsaken är att vi inte köper nya. Jag har 2 fuskpälsar och tycker de är jättefina och sköna. Det behöver inte vara äkta och jag skulle aldrig i mitt liv köpa äkta hur mycket pengar jag än hade.

 • My

  Självklart ska du använda jackan. Angående veganläder så är det bara ett modeord. Förr sa vi fuskskinn/fuskpäls dvs PLAST. Oavsett vad alla militanta veganer tycker så måste hela jordklotet ta sitt ansvar och plastbanta omgående om vår miljö ska ha en chans i framtiden. Att vara fanatiker är aldrig bra utan låt förnuftet styra. Såg häromdagen en tjej i en Fb grupp som ville köpa en islandströja av garn som inte kom ”från djur” Vilket skämt.Ullen kommer från levande djur som inte mår dåligt av att bli klippta. Men om alla veganer får bestämma så ska vi inte ha några kossor el mjölkbönder kvar. Inga får el höns heller. Hästar får man inte rida på el äta osv .

 • Emelie

  Jag skulle nog säga nej, även om jag förstår ditt resonemang. Men jag tänker också att fortsätter man använda päls och skinn så fortsätter man också sända ut budskapet att det är okej med djurförtryck. Det går ju inte riktigt att gå runt med en skylt och förklara ”obs, den är begagnad, änvänder inte päls, EGENTLIGEN”. Det är upp till var och en, men efter att fått insikt i pälsindustrin så skulle jag bara må illa av att ha på mig päls.

 • Ebba

  Jag tycker nog att en okänd person kanske kan använda gammal päls istället för att slänga bort, men inte du. Du är ju välkänd, tar snygga bilder och så. Många blir nog inspirerade och vill klä sig som dig. Så av den anledningen – om du inte vill stödja förtrycket av djur – nej. Kul att se att du bryr dig, betyder mycket när någon med stor plattform använder den rätt.

 • Hanna

  Tycker inte man ska använda äkta päls 🙂 Trotts att den redan är ”inhandlad”. Tycker dock man kan använda fejk-päls som ser fejk ut. För övrig är det sjukt kul att höra att du börjar konsumera mer inom vegonormen! Du anar inte hur viktig det är<3

 • Gabriella

  Jag älska djur. Jag var egna hundar och hästar och katter. Men att det blir en stor grej som du gör det till är super fjantigt. Istället för att fråga oss – kan du inte göra ett eget val?

  • alexandra

   Handlar inte om att jag frågar er, och ännu mindre frågar om lov då jag redan vet vad jag tycker. Utan jag vill öppna upp för en debatt och låta folk ventilera sig om ämnet 🙂 Någon gång ibland kan en person lämna en riktigt bra kommentar som får andra att tänka om. Händer inte ofta, men ibland!

   • P

    Hej Alexandra, jag undrar vad du tänker om min kommentar, och andra med liknande poäng, under detta inlägg! (skrev under med ”P”, ett rätt långt svar om att veganläder/fakeskinn – dvs. plast – inte är ett bättre alternativ än textilier av naturmaterial!)

    Det är ju en sjukt jobbig tid vi lever i, med pekpinnar från alla håll, svårt att göra rätt när allt blir fel på något sätt, men tror verkligen inte att plast ska normaliseras som ett alternativ till naturliga, förnybara och nerbrytbara produkter. Jag försöker t ex köpa kläder som inte innehåller plast (polyester, elastan, lycra, mm.)

    Tycker du ska ha en eloge för att du vill göra rätt för dig, även om din bild av ”rätt” kanske inte överensstämmer med min. Vi alla gör så gott vi kan, men skulle gärna vilja höra dina tankar om mitt svar om du har tid till det. <3

 • yolo

  Vad fin du är som tänker på djuren både matmässigt men också med kläder!! Vill bara upplysa det <3 <3

 • Maja

  Självklart inte, om du är en person som är emot pälsindustrin, som är en helt fruktansvärd brutal industri, så bör du inte bära päls även om ”skadad redan är skedd” vilket är ett helt otroligt dumt argument då det utesluter all anledning att göra gott genom veganism eller vegetarism.
  Att säga ”skadan är redan skedd” är ett sätt att blunda inför att göra det rätta inför djuren och även miljön. ”Vad gör det om jag använder denna pälsen, djuret är redan dött?” Ja men om alla slutade resonera så så hade vi kunnat få ett stopp på pälsindustrin. Jag är självklart en motståndare till att djur plågas livet igenom för att sedan torteras och brutalt dödas för att man ska kunna bära deras päls och hade personligen skämts helt fruktansvärt av att bära något sådant.
  Den bästa lösningen anser jag vore att sälja på secondhand eller ännu bättre: skänka bort via frälsningsarmén eller liknande, då går pengarna till en god sak och någon som inte är motståndare till pälsindustrin köper ett begagnat plagg istället för ett nytt. Självklart önskar jag att jackan inte fanns från början.
  Sen till detta ”jag är vegan, men…” Det finns inga men, du är inte vegan om du äter djur, utnyttjar djur eller köper produkter som består av delar av djur, det är det som hela grejen med veganism. Du kan äta vegansk kost, men det gör dig inte till vegan. Sen att beskylla veganer för att inte tänka på miljön är bara skrattretande då veganism är det absolut bästa du kan göra för miljön, finns inget annat som ens kommer i närheten. Det är även oftast de som gör andra livsstilsförändringar för en bättre miljö, genom att t.ex. tänka på sitt svinn och att minska sin plastförbrukning.
  Slutligen till dem som säger sig älska djur, men bär päls: fråga dig själv om räven/tvättbjörnen/kaninen m.m. på din krage håller med dig…
  Självklart är det du som i slutändan bestämmer vad du vill göra, men måste ändå säga att en person som säger sig vara emot pälsindustrin framstår inte så seriös när hen sedan bär päls och då öppet istället stöttar samma industri

 • Jennie

  Jag håller inte med dig.. Genom att använda äkta päls så sänder du någonstans ut att det är ”okej”. Det du borde gjort med pälsjackan är att förstöra den, så ingen inspireras att använda äkta päls. Vi människor blir så påverkade av vad vi ser, du har säkert koll på det med tanke på reklam och så vidare. Jag köper ditt ”skadan är redan skedd” men samtidigt, säg nej på riktigt. Ta bort alla pälsjackor osv så efterfrågan försvinner.

  • P

   Ett alternativ är ju att skänka bort den till behövande, det finns de som sover utomhus hela vintrarna, äkta päls/skinn värmer bra och en extra jacka till förfogande kan rädda någon som annars hade frusit ihjäl. Oavsett vad jackan är gjord av för material kan den göra bättre nytta än att förstöras. Att slänga fungerande produkter är ju rent vansinne och det värsta vi kan göra mot vår jord.

 • Cenedra

  Jag tycker absolut att du ska använda den! Som sagt skadan är ju liksom redan skett & det är väldigt onödigt att slänga ett fungerande plagg! Sen är det såklart att man inte vill påverka andra men å andra sidan har ju alla en egen vilja & vill man inte använda päls så gör man inte det även om man ser någon annan ha en snygg päls. Så tänker jag iallafall. Sen är du ju tydligt med här på bloggen att du inte använder päls!

 • sanna

  Jag hade 3 ärvda minkpälsar som jag lämnade till en sömmerska. Dom blev omgjorda till ett överkast till en 180 säng, kostade 1.100 för 2 år sedan. Jag ville inte använda dom samtidigt som jag ville spara mammas arv.

 • Ina

  Jag menade inte att du skulle göra ett helt blogg inlägg.
  Jag frågade bara om det var äkta päls.
  Och jag själv har ägt det för flera år sen (då jag inte var medveten om hur vidrigt det var.)
  Om man inte stödjer pälsindustrin så ska man heller inte ha de på sig oavsett om de är 10år gammalt. Genom att ha det på sig och visa det för ”samhället” (blir vi påverkade av varandra.)
  Och om man tycker om pälsutseendet så kan man köpa jätte fina fake (så som du har gjort ibland) och somsagt oftast ser man att det är fake och då påverkar man istället åt det rätta hållet. Enligt mig.
  Hoppas du förstår bättre?
  Kram

 • Lisa

  Om du använder gamla plagg med päls stöder du ändå industrin genom att visa att päls är okej. Det är upp till var och en men jag hade gjort mig av med den.

 • Alexandra Alsén

  Tycker det är synd att skinn och päls blivit ”shame” att ha, när alternativet är mer resurskrävande och håller inte i samma utsträckning som fake och plast. Så länge djuret inte lider så har jag gärna skor eller en jacka i päls eller läder som håller i detta slit å släng land. Ps haft min äkta skinnjacka i tio år nu. Ds

  • Maja

   Skulle vilja veta vilka djur som inte har lidit i pälsindustrin? Förstår att många helt enkelt inte förstår hur det går till men jag kan lova dig att det är en brutal massindustri där djuren lever under fruktansvärda förhållanden och till och med flås levande (en vanlig praxis i länder som Kina – som är en av de största pälsexportörerna i världen. De tror helt enkelt att pälsen blir finare om djuren lever när pälsen skärs bort från djurets kropp då adrenalinpåslaget gör att pälsen står ut mer) så snälla använd inte argument som ”djuren inte har lidit” för det är helt enkelt inte sant. Sen vet jag inte vart ifrån du köper din päls men i stort är pälsindustrin en av de vidrigaste jävelskapen som finns och ska absolut beläggas med ”Shame Stämpel”. Hade det handlat om hundar och katter så hade mångas åsikt varit en helt annan

 • Julia

  Tycker också att man kan använda den om man redan har det, ex en jacka med pälskrage glamoriserar inte så mycket finns massa i fake som ändå ser ganska riktiga ut.

 • Jess

  Jag ska på fackeltåg arrangerat av Djurrättsalliansen den 24 november i Stockholm. Fackeltåget hålls för att uppmärksamma att vi har (fruktansvärda) minkfarmer i Sverige och att de bör stängas snarast. Kom dit Alexandra!

 • Alma

  Måste bara fråga, det känns inte fel att ha på dig din skinn/päls jacka från Acne för 18 000? Ser ingen skillnad i att ha den som en pälsjacka.

 • Sofia

  personligen känner jag att det är ganska äckligt att bära en annan varelses hud eller päls (är nu vegan, har varit köttätare och pälsbärare tidigare)
  Så skulle nog sålt den!
  Att bära den (särskilt om du är en ”kändis”) influerar ju faktiskt andra till att köpa och bära det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *