Hemma igen

Sådär nu är jag hemma igen!

Kom hem vid 9-tiden igårkväll och spenderade kvällen med att ta det lite lugnt. Orkade inte stressa fram datorn från resväskan, speciellt inte på en fredag heller för det är den sämsta dagen för att publicera något på sociala medier ändå 😉 Men jag har varit ganska flitig på Instagram. Men nu så kommer en liten uppdatering här på bloggen med fler bilder.

Som jag har berättat gick morfar bort för 2 år sedan (gud vad tiden går fort), och i Polen är det kyrkan som styr mer eller mindre. Mormor är katolik och det är väldigt viktigt att graven tas hand om. Hon vill även planera sin egna begravning. Hon vill ligga i samma grav som morfar. Det låter så himla hemskt i mina öron men för mormor verkar det inte vara så konstigt att tänka på livet efter döden. Hon har ju levt för gud hela sitt liv. Det gör många i Polen och det kan man se väldigt tydligt när man besöker kyrkogårdarna, ni ska se gravstenarna alltså.. Ena är större en den andra och alla är väldigt utsmyckade. Speciellt om man jämför med Sverige, dom är väldigt ”mycket” i jämförelse. Det är dessutom väldigt dyrt med fina gravplatser och stenar, men ändå läggs det enorma summor på det. Dom börjar på minst 20 000 kr och sen går priserna bara uppåt. Mormor som tyvärr inte har mycket pengar får mycket hjälp från mamma och henne bror så hon kan se till att morfars grav är fin. Den är väldigt fin och den vart ännu vackrare när vi kom och lämnade blommor och lyktor.

Mormor lever ensam idag i sitt hus med sina kycklingar, jag önskar verkligen att hon ville flytta till oss i Sverige så vi kan ta hand om henne. Men hon vill inte lämna sitt hem eller sina kycklingar, och det kan man ju såklart förstå.. Hon är också rädd att hon kommer känna sig ensam i Sverige då hon inte kan språket och det förstår jag också. I Polen har hon iaf sina 2 andra barn, mammas bror och syster samt deras barn. Men det hade känts bättre i hjärtat om hon befann sig närmare så man kunde hjälpa henne mer. Det man kan göra är att hälsa på oftare (gäller mig, mamma åker väldigt ofta), lämna pengar som hon kan lägga på att värma upp vatten och sådär.. Tänk vilka olika liv vi lever! Mormor var väldigt fascinerad över att jag reser så mycket, hon förstår inte hur jag vågar sa hon. Och jag förstår inte hur man kan låta rädsla hindra en leva sitt liv.. Men ja, vi kommer från olika världar mormor och jag..

Några av er har frågat hur vi kommunicerar, och svaret är att det gör vi inte! Eller haha, jo klart vi gör men jag har tyvärr glömt nästan all polska inser jag nu och mamma får översätta allt. Men jag kan sitta och lyssna på mormor och jag förstår en hel del. Så allt behöver mamma inte översätta, utan jag sitter gärna och lyssnar. Jag tycker ju språket känns hemma på något vis, det påminner mig om när jag var liten och mamma sjöng på polska för mig och min bror. Påminner också om hur mormor alltid vart så glad när vi kom och hälsade på och gav oss små presenter och massvis med kärlek. Jag saknar henne redan ♥ Nästa gång ska jag ta med mig Andreas så han får hälsa på henne, hon var väldigt nyfiken på honom och undrade såklart när vi ska skaffa barn  😉

Babcia ♥ (betyder mormor på polska)

Mamma, mormor och mammas bror. Tyvärr har han drabbats av en jobbig sjukdom, är glad att jag fick se honom vid liv. Man ska inte ta livet för givet, har fått märka det mycket på senaste.. En annan familjemedlem har cancer, morfar dog för 2 år sedan och farmor gick bort för ett halvår sen.. 🙁

Blommor så vi köpte med oss till graven, alla blommor var nästan helt slutsålda! Det är galet kring alla helgons dag i Polen. 

Världens godaste kaka mormor hade gjort, gjord på valnötter som hon plockat i trådgärden.

alexandra kissie nilsson polen

Innan vi gick till kyrkogården.

Morfars grav..

alexandra kissie nilsson polen

Precis innan jag åkte hem..

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (18)
 • Caloveline

  Ååh så gullig din mormor är!!! Ja har också fått uppleva det på sistonde, inte ta livet för givet.
  http://Www.caloveline.com

 • Cenedra

  Åh ni ser ut att ha haft det så himla mysigt! <3

 • Karin

  Åh vad söt din mormor är😊

 • Mammapatronus

  När jag åker till Ungern för att hälsa på min släkt så förstår jag nästan allt de säger men kan inte prata själv. Jag pratade flytande när jag var liten men sen blev jag så mobbad i skolan så det blev till sist bara svenska hemma. Men känner mig som hemma när jag hör släkten tjattra på ungerska ☺️ Skulle säkert ha lätt för att lära mig igen om jag bara la ner lite tid på det!

 • Alma

  Det är så fint att se hur du reflekterar kring saker på ett djupare plan. Jag uppskattar såna inlägg otroligt mycket, det är så mycket ytligt på sociala medier just nu och allt är ”ren perfektion”. Jag vet ju att allt inte är som det verkar men det är verkligen en frisk fläkt när människor med så stor plattform reflekterar kring saker på det djupare planet, precis som du gör.

  Livet är otroligt kort och det enda vi har kvar av de som lämnat oss är intrycket de gjorde på oss medan de levde. Njut av dina älskades närvaro, visa att de betyder mycket för dig och uppskatta the little things in life, det är sånt man minns.

  Jag hoppas verkligen att den som drabbats av cancer i din familj blir bättre snart, Styrkekramar ❤️

 • Caroline

  Vilket fint inlägg! Ett av de mest intressanta enligt mig. Kul att bilder på snygga sminkningar, outfits och även lyxiga maträtter, drinkar och ”vanliga” resor…
  Men detta kändes mera personligt. Säkerligen just för du är halvpolska. Så känns mycket personligt och intressant med sådan här inlägg 🙂

  Och väldigt fina bilder! Och även om det känns tragiskt att tänka på döden. Så gillar jag ändå hur så pass allvarliga de är när det kommer till gravarna.
  Det känns som de då också bryr sig mer och sina nära och kära på ett djupare plan då. Att man faktiskt tar sig mer tid till den avlidne personen också…

 • Johanna

  Du kanske kunnat strunta i att köpa din senaste märkesväska och i stället gett din mormor pengar till den gravsten hon så gärna vill ha??

  • alexandra

   Haha vilken dum kommentar.. Jag kan ge henne 100 gravstenar om hon hade önskat det samt köpt mina väskor. Du har ingen aning om hur mycket hon får, hur mycket hon är villig att ta emot osv. Du kan väl sälja din iPhone och ge dom pengarna till dom som behöver det mer..?

 • F

  Gud vad din mamma är fin. Sån glow hon har!

 • Linnea

  Så fint ställe och vilken rikedom att kunna plocka valnötter i trädgården och få egna ägg!

 • A

  Åh, jag har också familj på min mors sida som bor i polen och har kycklingar (både mors syster och hennes son har farm). Så fint ni har det! Och precis som dig kan jag inte polska så kommunikation är så svårt med den sidan av familjen, tråkigt att man inte riktigt lärt sig. Har sett att det finns kurs på SU som jag funderar på att gå 😊 Tycker verkligen vi borde anamma respekten för de döda, älskar (om man nu kan säga så) att besöka min mormors/morfars grav just för att det är så vackert och man blir glad för att de har det bra och fint där de ligger. Inte grått och trist som på de svenska kyrkogårdarna tyvärr.. :/ Ha en fortsatt härlig helg!

 • Anna

  Det är väl hönor och inte kycklingar? Kycklingar är bara ungarna.

 • Lisa

  Vilken fin vit blus. Vart har du köpt den? 🙂

 • Emm

  Din mammas bror o Peter är ju verkligen kopior 😱

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *