Jag hade som en liten mini-frågestund på min Insta-story här om dagen och ni frågade allt möjligt. Jag skonas oftast från frågor om miljöfrågor då jag inte pratar om så mycket sånt på mina kanaler, men nu fick jag en och den handlade om hur jag ser på min miljöpåverkan när jag reser. Jag kan säga såhär, jag kommer inte sluta resa. Jag tror inte det är lösningen, att försöka få människor att stanna på en och samma plats och tro att vi kommer må bra. Nej, jag tror verkligen vi människor behöver få upptäcka världen för att vi ska kunna lära oss mer, träffa nya människor, kanske komma på nya idéer som hjälper världen på andra sätt..

Jag tror snarare att politiker behöva sätta hårdare krav på stora företag som förstör miljön med deras gigantiska fabriker som släpper ut massa giftiga utsläpp och avfall. Jag tycker också vi måste fokusera mer på länder som verkligen förstör, som Kina och USA. Hitta ett sätt att få dom under ”kontroll” för även om Sverige ligger i framkant när det kommer till miljöfrågor kommer det tyvärr inte hjälpa för världen är på väg att dö och gigantiska länder som jag nämnde ovan gör exakt hur dom vill utan att ta hänsyn till resten av världen.

Köttindustrin står för majoriteten av miljöpåverkan. Så jag tror att det bästa sättet som privatperson att hjälpa världen, är genom att äta mindre kött. Beställ minde kött på restaurangen så kommer dom beställa in mindre kött från fabrikerna. Samma sak gäller matbutiker. Jag och Andreas äter 90 % vegetariskt nu och det känns så rätt. Tidigare åt vi tacos minst en gång i veckan, då vi åt alltså ca 400 gram köttfärs. Genomsnittet på 52 veckor är det ca 20,8 kilo kött som vi åt, bara genom att äta tacos! Hör ni hur sjukt det är? Så genom att dra ner på köttet äter vi minst 20,8 kilo kött mindre per år. Vi äter ju knappt något kött alls nu längre så det är ju mycket, mycket mer men jag tror innerligt att det kommer ge effekt. Speciellt om flera gör så. Att börja med att äta vegetariskt en gång i veckan kommer göra stor skillnad för miljon om du idag överkonsumerar kött.

Så med det sagt äter jag mindre kött och kan resa med godare samvete. Sen hoppas jag att det kommer snällare alternativ till både bilar och flyg som inte påverkar vår jord lika mycket. Det tror jag är ett rimligare alternativ än att förhindra folk att resa och upptäcka världen. Leva sina liv till fullo, håller ni inte med? 🙂 Så när jag reser nästa gång (till USA) så kommer jag göra det med hyfsat gott samvete. Jag bidrar inte till mer slakt och genom mina kanaler kan jag få andra att tänka på hur dom konsumerar kött.

Dubai-Maldiverna blir ju nästan år (ser såå fram emot det), så sålänge kommer jag besöka USA igen. Orlando för att vara mer exakt. Så himla roligt, för dom bästa minnena jag har är från mina olika resor som jag gör. Det är när jag reser som jag släpper hämningar och lär känna nya människor. Sverige är fantastiskt, men jag behövde få upptäcka världen för att lära mig mer om andra kulturer och andra människor.

Det fanns en period då jag inte reste så mycket och jag avundades människor som gjorde det så mycket. Därför är jag så glad och tacksam över att leva ett sånt liv idag som gör att jag kan resa så mycket som jag gör 🙂 Tack vare resandet så har jag blivit mer öppen och mer modig som person. Jag tror att jag dessutom har blivit mer förstående för andra tack vare att jag får uppleva så mycket..

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (63)
 • Lina

  Köttindustrin står för ca 15 % av jordens utsläpp, inte majoriteten. Majoriteten står transport för (flyg, bil, båt osv). Visst, 15 % är också mycket, men inte en majoritet. Och det GÅR inte att klimatkompensera för att man flyger. En tur-och-retur resa till Thailand släpper ut lika mycket miljöfarliga ämnen som ETT ÅRS köttätande.

 • Olivia

  Jag tänker ungefär likadant. Jag kommer aldrig att sluta resa, jag skulle bli olycklig då, men är såklart medveten om hur mitt resande påverkar.

  • Jess

   Att resa och flyga är inte samma sak. Jag har beslutat att inte flyga de kommande fem åren eftersom mina tidigare flygresor- och vanor har enligt de klimatkalkyler jag gjort förbrukat två jordklot/år (alltså bara på mitt flygande).

   Jag tycker det är jättetråkigt och blir så besviken på Alexandra när hon skriver ut detta och ”uppmuntrar” aktivt till flygande.

 • Felicia

  Åh vilket bra inlägg Alexandra! Tror tyvärr du kommer få mycket hat från inbitna köttätare som tror att de vet mer än forskare. En snabb googling ger att kött släpper ut mer än något annat. (https://www.independent.co.uk/environment/meat-dairy-industry-greenhouse-gas-emissions-fossil-fuels-oil-pollution-iatp-grain-a8451871.html)

  Inte måste man bli helt vegetarian men att bara skära ner på sin konsumtion gör underverk! Vi måste inte ha en köttbit varje måltid. Så glad att du använder din plattform till viktiga saker, du är en förebild!
  Kramar till dig Alexandra!

  • J

   Det står att kött- och mejeriprodukter är påväg att bli dominerande för klimatutsläppen men jag är rätt skeptisk till ditt val av källa. Om man klickar på deras hänvisningar hamnar man åter på en artikel som intependent har skrivit och således är det endast en som faktiskt är en publicerad artikel i den länk du bifogade och den påstår inte att köttindustrin är den största orsaken till negativ klimatpåverkan. Däremot handlar artikeln om hur produktionen av mat påverkar klimatet så då är det självklart att artikeln är avgränsad till det ämnet.

   Däremot blir jag lite nyfiken. Du säger att köttindustrin är den del som främst påverkar miljön men anser ändå att det räcker med att dra ner lite på sin konsumtion? Om det var så självklart att köttindustrin på egen hand orsakar klimathotet, borde det inte då vara väldigt enkelt att helt enkelt bli vegan istället för att göra det halvdant?

   Det är naivt att tro att det endast räcker att sluta äta kött och sedan känna sig nöjd när man i andra änden konsumerar dyra väskor (i skinn dessutom vilket är ännu mer ironiskt), reser och äter mat som inte är producerat i sverige. Då blir det lite som att skänka pengar till rädda barnen på jul för att kompensera allt man inte gjort under resterande del av året.

   Nu menar jag inte att det skulle vara mindre ok att inte ha ”rädda världen”-syndrom men det blir otroligt fånigt när Influensers som tar emot spons, konsumerar, lever på att andra konsumerar och endast lär känna andra kulturer genom att ta snygga lättklädda foton vid poolen, sedan sitter och försvarar sin livsstandard med att dom i alla fall inte äter kött så då är allt annat rättfärdigat.

 • Martina

  Jag ska inte säga att eller påstå jag är en miljövän, gör något för en bättre värld, men experter säger att vi inte kommer ha jorden kvar om vi fortsätter i samma takt. Påverka jorden negativt genom att resa, äta kött, köra bil, konsumera produkter som vi har flera jordklot fast vi bara har en.

  Men undrar hur du resonerar kring din konsumtion, oavsett hur lite kött du äter, så påverkar du. Shoppingtur, åka bil dagligen, resa regelbundet gång på gång. Jag köper inte man lär känna människor på resor, som om Sverige inte är mångkulturellt, nog fullt av människor från olika kulturer. Man kan bara öppna dörren, springa runt på stan och öpnna ögonen.Hur ställer du till det? Desperat efter konsumera prylar och resa. Till varje pris.

  Jag förstår att man aldrig gör tillräckligt för människor eller att jag inte har rätt att uttala mig eftersom jag inte är så mycket bättre själv. Men jag undrar bara hur du resonerar kring din konsumtion?

  • Jess

   Jag är också jättenyfiken på hur du ställer dig till/reflekterar kring de här frågorna Alexandra. Oavsett om jag pratar med min pappa, dagliga kunder eller någon random på stan så börjar dessa frågor krypa in i mina vardagssamtal. De är liksom för viktiga att avstå.

 • Kajsa

  Köttindustrin är absolut inte bra för miljön men man måste också kolla vart maten du köper istället också kommer ifrån. Köper du ex böner från Sydamerika istället för kyckling eller bönor från Sverige så är det mer ”miljövänligt”.

  Sen att säga att du skulle bli olycklig av att sluta resa… Man kan upptäcka länder och platser som man kan ta sig till via tåg. Om man vill ta sitt ansvar när det kommer till miljön så kan man begränsa sig till en flygplanssemester per år. En ordentlig resa per år som man får se fram emot och planera är inget man mår dåligt av.

  Att säga att fabriker även är en stor miljöbov och sen jobba för konsumtionshets är sedan väldigt motsägelsefullt.

  Det är komiskt att läsa att du tror att sluta äta kött ska kompensera för resten av din livsstil. Att sen säga att det är politikernas ansvar är bara att skylla ifrån sig och inte ta sitt ansvar mot samhället.

 • Anonym

  Hyckleri alexandra..

 • Ina

  Du fick 1 poäng men gick samtidigt minus 2…… Snark.

 • Emilia

  Du har väl ”fått” några bilar gratis mot reklam om jag inte minns fel. Varför begär du inte att få ha en elbil?

 • Cissi

  Men herregud jag trodde kött- diskussionen var passé. Det är lögn att svenskproducerat kött är dåligt för miljön. 70 % av växthusgasutsläppen från maten vi äter kommer från importerad mat (källa: naturvårdsverket).

  VÄLJ SVENSKT. Kött eller grönt spelar ingen roll – bara det är svenskt.

 • Lovisa

  Tycker det är ett tråkigt sätt att se på de… En resa tur och retur över atlanten till New York släpper ut mer än vad en persons genomsnittliga totala hushållskonsumtion under ett år. Så en resa för dig till NY och tillbaka släpper ut väldigt väldigt mycke mer än vad köttbiten gör på tallriken.

  Det handlar ju för samhället idag inte om vad som ger mest påverkan utan vad som är bekvämast. Det är enkelt och smidigt för oss att käka vegetariskt och därför har det blivit en så stor snackis och folk orkar göra det. Det är inte bekvämt att minska sin konsumtion, att för dig säga nej till alla pressutskick tex, sluta resa med fly, ta taxi/bil i storstad när kommunaltrafiken är bra eller man kan cykla/gå.

  Det är naivt att tro att man bidrar till att förbättra för miljön om man väljer quornfileer som är odlade och processade i england än en närodlad nötköttsbit som har gått på naturbeten där man inte kan odla vall. Det köttet finns i Stockholm och i övriga landet också för den delen.

  Sen måste man ju även fundera på det att om man fortsätter köpa mjölk/ost/smör så blir det kött av det också som biprodukt från kalven som måste födas för att kon ska producera mjölk men även ifrån kon som slaktas vid ett senare tillfälle. Gödslet ifrån djur används på åkrarna för att ge tillbaka näring till jorden efter att vi brukar den. Allt hänger ihop som ett kretslopp och det går inte riktigt att utesluta en del i kretsloppet utan att resten påverkas.

  Ät klimatsmart, närproducerat kött (ffa nötkött då de djuren äter grödor vi själva inte kan äta) så är det bättre för sveriges landsbygd, klimat och arter på hagmarkerna. Väl istället ekologiska närproducerade rengöringsmedel, obleka jeans, så lite mediciner som möjligt, mejeriproducter från sverige, minska konsumtionen och res mer kommunalt och flyg mindre så gör du på riktigt en tjänst för miljön.

  • Louise

   Stort plus på din kommentar! 🙂 Försöker förklara precis det här för folk som tror att det bästa vi kan göra för miljön är att äta veganskt, men folk har blivit helt sålda på vad artiklar och diverse netflix-dokumentärer (producerade av veganer med en agenda) säger – utan minsta kritisk reflektion. Själv har jag bara sett en sådan dokumentär och blev helt galen på vinklingarna av forskning och ibland rena faktafelen. Jag önskar att folk kunde ställa sig mer kritiska till information, även sådan som påstår sig vara ”för en god sak”, och faktiskt leta information som kan bekräfta och motsäga för att kunna se helhetsbilden. Man kan inte jämföra den delen av den svenska köttindustrin som du beskrivit av gräsbetande djur, med djur som enbart får odlad mat, eller djur som betar på ex. nerhuggen regnskog.

   Det säger ganska mycket att så många modebloggerskor promotar en vegansk livsstil, just för att det är ett enkelt sätt att verka mer miljömedveten utan att behöva ta ansvar för sin övriga livsstil som deras sociala medier bygger på. Sen att man som offentlig person inte ens kan få ta ett enstaka varmt bad då och då utan att bli kritiserad som miljöförstörare är lite löjligt, men i det stora hela känns hyckleriet ganska tröttsamt.

 • Madde

  Själv har jag flugit 3 ggr i hela mitt liv, äter inte mkt kött och försöker handla så mkt som möjligt second hand eller åtminstone miljösmartare… har ändå dåligt samvete över! Fler borde verkligen börja tänka efter hur de lever eftersom att det inte fungerar att ”klimatkompensera” genom att inte äta kött men att resa så mkt mer än vad jorden klarar av! Spec eftersom att typ de flesta tycker att de är ”värda” att få uppleva världen eller få äga alla prylar (varför just jag?) hade vi max 12 år på oss? Jag lever hellre (även om det innebär färre resor och prylar) och hoppas att mina barn för leva i en frisk värld (typ försent) så kan man resa sen när man vet att det finns transportmöjligheter som är miljövänliga istället, kan tycka att folk skulle ha en kvot på hur mkt man fick flyga och släppa ut (som du tänker med köttet, färre som efterfrågar – färre avgångar)

  • Louise

   Finns ett svenskt inrikesflyg där varje resande kan välja att betala några hundra mer för miljövänligt bränsle. När tillräckligt många gjort detta tankas ett plan miljövänligare som annars hade haft ”vanligt” bänsle. Jag tycker det är ett fint intiativ och förstår att företaget ger detta valet för att kunna stå sig i konkurrensen så att de inte missar kunder som tycker de är för dyra, men önskar verkligen att miljövänligt bränsle skulle vara det enda tillåtna bränslet så att konkurrensfrågan försvinner helt när det kommer till miljöval.

 • selma

  Alltså förlåt, men du är ju helt jävla bakom flötet om du tror att du kan kompensera ditt resande med att minska på köttet. Flyg/transport står för MAJORITETEN av all miljö påverkan och inte tvärtom. Suck.

 • Caloveline

  Ja varje människa drar sitt strå till stacken! Bra att vissa här inne gör jätte mycket, men Alexandra kan inte göra allt på samma gång. Jag tycker det är jätte bra att hon slutat äta kött! Ingen kan göra allt själv, man får göra lite åt allihopa.
  http://www.caloveline.com

  • Mikael Johansson

   Menar du på allvar att Alexandra drar sitt strå till stacken? Hennes koldioxidkonsumtion är ÖVERLÄGSEN genomsnittssvenskens, ENBART genom resandet.

 • Lola

  Låter mest som att du försöker ursäkta ditt hysteriska resande med att ”tror inte det är lösningen”. Man tror det man vill tro på liksom….

 • Paulina

  Jadu lilla Pissie du har alltid endast tänkt på vad som är bäst för DIG. Allt annat spelar ingen roll. För du är ju drottning. Eller? Du lever i en drömvärld där du tror du kan göra precis som du vill då du är influenser. Du är 30 snart, när är det dags att växa upp och tänka på andra förutom dig själv?

  • Louise

   Det finns studier på att folk automatiskt tar avstånd från en aggressiv ”argumentations”-teknik (vill inte ens kalla dina påhopp för argument) och att budskapet inte tas emot. Du tycker att Alexandra borde växa upp då hon närmar sig 30, men uttrycker dig själv fruktansvärt omoget och enbart nedlåtande. När Alexandra skriver argumentativt om sina livsval kan hon självklart få motargument, men snälla människor håll det konstruktivt.

   Litet tips: name-calling framstår enbart som oseriöst och gör dig genast lätt att avfärda i stil med ”tomma tunnor skramlar högst”. Hat gör inte världen till en bättre plats!

 • Sara

  Fan vilken trist stämning det är här i kommunikationsfältet.

 • Hanna

  Nånannanismen frodas på din blogg… Hoppas de yngre läsarna förstår att frågan är viktigare för världen än vad den är för dig.

 • Multivitamin

  Så länge människan vägrar inse det faktiska problemet, att vi är för många till antalet, så anser jag att racet är kört.

  Utvecklingsländer håller på att komma i kapp med krav på samma levnadsstandard som i-länderna.. samma behov av energi i form av livsmedel, konsumtion, bränsle..

  När man kommit till den punkt när man överväger att äta insekter.. förespråkar en tillvaro utan jordbruk med djur för att odlingsmark och vatten måste gå oavkortat direkt till människan, släcka lampan för att spara el annars räcker den inte osv.. då anser jag att det har varit dax att öppna ögonen för länge sen.

  • Louise

   Ja vi är helt klart för många! Men insekter är faktiskt en stapelföda i många områden, och en bra källa till protein som även är mer miljövänlig. Känns lite främmande för oss, men det jobbas en del på proteinbars och dylikt som ska upplevas som lättare för västerlänningar xD

   Teknik är nog det enda som kan rädda oss nu, och det kommer vara helt avgörande att mindre utvecklade länder får hjälp och möjlighet att göra bättre från början istället för att kopiera existerande system. Men, diverse naturkatastrofer slår ju till med jämna mellanrum och kanske drar ner på överpopulationen också innan det är försent (låter fruktansvärt cyniskt, jag vet, och inget jag hoppas på, men vi vet ju verkligen inte vad framtiden håller).

   • Emilia

    Vi har utrotat cirka 76% av alla flygande insekter, de som hjälper till att pollinera. Flera länder märker av att skördarna blir allt sämre, att människan hellre vill vända sig till växter än att äta växtbaserat är bortom all logik.

 • Stina

  Hej!
  Superbra att du tänker mer på miljön MEN jag vill verkligen påpeka att allt du, jag, vi gör påverkar- din (över)konsumtion, varje gång du tar bilen för att hämta ut ett paket/göra ett ärende, och inte minst alla flygresor som påverkar OTROLIGT mycket (förstår inte hur man kan tro annat). Så även om det såklart Är superbra att minska på kött- och mejeriprodukter som också är en riktig stor klimatbov, kan det ALDRIG kompensera för hur du flyger och konsumerar. Tyvärr. Menar inget illa med denna kommentar men tycker det är otroligt viktigt att vara påläst och inte skriva fel fakta när man driver en så stor blogg som du gör.
  Allt gott!

 • P

  Flyg några gånger färre per år kanske? Låt också bli att påstå saker (”köttindustrin står för majoriteten av miljöpåverkan”) utan att hänvisa till pålitliga källor. Har du forskat på det själv kanske? Hänvisa till din egen vetenskapliga rapport i så fall.

 • Åsa

  Tror vi behöver samla alla infuäääääänceeers till ett miljömöte med dem som kan ämnet. Det är lätt att säga..jag kommer aldrig..men om du fattade vad du bidrar till då hade du resonerat annorlunda. Det blir inget kvar tillslut. Vad är det som är så svårt att förstå? Min tolkning är att du å alla andra som reser i minut och parti verkligen inte fattat problemet.
  Skärp dig!

 • Hanna

  Halloj!

  Jag har rest en del i mitt liv och det har givit mig så häftiga upplevelser. Men, det som gör att jag slutat helt fast det är fantastiskt är att jag vill att mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska få upplevelser samma fantastiska
  värld. Och jag tror tyvärr inte företagen eller politikerna är tillräckligt snabba, för de tjänar fortfarande pengar.

  Om alla istället slutar flyga sätter det en helt annan press på företagen att hitta sätt att flyga miljövänligt.

  Jag tror absolut att om man tar en paus i sitt resande så kommer vi inom 30 år kunna göra det igen!

 • Camilla

  Näe hörrni, jag tycker att vi slutar resa, äta, dricka, bära kläder och se på tv 🙈🙉🙊

 • B

  Så rätt! Strunta i alla avundsjuka kommentarer. Folk som leker miljövänliga för att de inte reser. De flyger inte pga att tänker på miljön utan pga de inte har möjlighet till det haha. Res o va glad 😀

  • Louise

   Oj vad enkelt det är i vissas värld. ALL kritik som inte överenstämmer med hur man själv lever eller skulle vilja leva sitt liv är alltid avundsjuka. Det är BRA att inte alla har råd att resa och konsumera så mycket. Inom en snar framtid kommer ingen ha råd – men inte för att pengarna inte finns för vissa.

  • Kia

   Avundsjuka? Du är som Donald Trump, lika nollställd.

 • Joselin

  Gud va besviken jag blir. Jag har sett upp till dig väldigt länge, du har varit en förebild för mig men att läsa det här gjorde ont i hjärtat. Att du ens säger att en enskild individ inte kan göra någon förändring är så sjukt. Om alla människor tänkte som du gör – ”jag kan resa flera gånger per år för min kost består av 90% vegetariskt” så skulle världen gå under medans våra barn och barnbarn lever. Hoppas du skäms riktigt rejält och inser att det är väldigt väldigt egoistiskt av dig att flyga 5-10 gånger per år. Usch

 • eva

  Att kina är så dålig för miljön är för att vi rika länder i väst tillverkar våra produkter där, som sen transporteras hit till sverige eller europa. därför kan sverige verka bra på pappret, men sverige orsakar mycket koldioxidutsläpp i andra länder,…. sånt man inte tänker på.

 • Jeanette

  Det är tyvärr så att vi är påväg mot en global katastrof och då krävs det förändringar på många olika områden. Du har rätt i att de livsmedel vi äter gör skillnad men om man skulle fortsätta flyga och leva såsom vi gör och sluta äta kött så skulle det inte spela någon roll ändå. Så mycket släpper flyget ut. En flygresa utomlands ligger på mellan 3-8 ton CO2. Per år bör var och en ligga på ca. 2,1 ton CO2 för att vi ska kunna stoppa de katastrofala förändringarna som håller på att hända.
  Så flyger man bara en enkel väg så har man redan övertrasserat det vi har råd att släppa ut. Och vi har 10 år på oss att ändra detta enligt de senaste rönen. Det är inte ofta så många forskare är överens om frågor så som de är när de gäller miljöförändringarna.

  Så att säga att du inte vill sluta flyga pga du älskar det är egoistiskt, naivt och opåläst och du gör det på bekostnad av alla andra. Ta tåget istället! Om du ska åka längre kommer det ta längre tid absolut, men hellre det än att vi om 10 år gjort att det kommer bli ett helvete att leva på jorden?

  Absolut är Kina och USA stora utsläppsland. Men så som vi räknar i Sverige så osynliggör vi de utsläpp som vår konsumtion står för. Alltså flygresor, alla varor vi importerar osv. De syns alltså inte i statistiken och gjorde den det skulle den mer än dubbleras. Dessa utsläpp syns inte här ännu, men de genererar stora förändringar i klimatet som drabbar folk i andra världsdelar. Större delen av Afrika kommer snart vara obeboeligt och vi bär stor skuld i att det blivit så.

  I dagsläget tar inte politikerna sitt ansvar därför måste vi som individer göra det. Det kommer tar mycket lång tid att få dom att förbjuda miljöskadliga aktiviteter även om det egentligen absolut vore det allra mest effektiva. Men du som influencer kan ha en positiv påverkan istället för att sprida falsk information baserat på känsla om vad du tror.

  Googla Johan Rockström, tröskeleffekter, utarmade jordar, torka, klimatförändringar.
  Räkna ut ditt koldixidfotavtryck på wwf:s hemsida.
  Naturskyddsföreningen har jättebra information.

  Och läs gärna dessa artiklar:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/klimatrapport-ipcc

  http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/sverige-inget-klimatforedome-nar-konsumtionen-raknas/

  https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/svensk-klimatpolitik-spelar-roll

  /miljövetare

  • Jeanette

   Ett litet tillägg:

   Dina utomlandsflygresor under 2018

   Capri Italien 2,090 ton CO2
   Rhodos – Grekland 2,624 ton CO2
   Bali – Indonesien 10,935 ton CO2
   Venedig – Italien 1,604 ton CO2
   London – England 1,409 ton CO2
   Berlin – Tyskland 0,826 ton CO2
   Marrakesh – Marocko 3,548 ton CO2
   Auckland – Nya Zeeland 16,524 ton CO2

   (Jag har använt https://zeromission.myclimate.org/sv/flight_calculators/new för att räkna ut flygdistansen på resorna och http://www.utslappsratt.se/berakna-utslapp/berakning-av-utslapp-fran-flyg/ för att räkna ut korrekt mängd utsläpp som inkluderar alla gaser som bildas från bränslet och inte bara koldioxiden)

   Totala utsläpp för flygresor 2018: 39,56 ton CO2

   Det här är alltså vad dina flygresor släppt ut. Vi ska per år ligga på 2,1 ton CO2 för att förhindra den negativa spiralen. Med endast dina flygresor ligger du 37,46 ton CO2 över. Du släpper ut lika mycket som nästan 19 person bör göra per år med endast dina flygresor.

   Lägg sen till alla andra utsläppskällor från ditt liv, kläder, bilresor, mat osv. Du ligger LÅNGT över gränsen. Du bidrar stort till klimatförändringarna med din livsstil och du gör det på bekostnad av alla andra.

   Om vi tar en paus i att flyga på ett par år och låter klimatet återhämta sig så kan jag lova dig att forskningen mycket snart kommer komma på ett miljövänligt sätt att flyga som inte riskerar hela vår existens.

 • Anna

  Spännande att se vad alla som kommenterar gör för att bidra, eller drar de sitt strå till stacken genom att yttra sina åsikter om hur annan gör fel eller för lite?
  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
  Börja hos dej själv.

  • Louise

   Absolut ska man börja hos sig själv, och ingen är perfekt! Men vi lever i en värld, speciellt nu med sociala medier, där vi dagligen matas av vissa budskap tills det gränsar mot hjärntvätt. Alla dessa budskap är dessutom ytliga och en del i ett maskineri för att tjäna pengar. Budskapen går egentligen ut på att vi inte duger just nu, men kommer bli lyckliga/fulländande/attraktiva om vi köper den saken/tjänsten. Tror du det är en slump att alla kvinnor på nittio- och början av 2000-talet ville vara supersmala och det värsta som fanns var en stor rumpa, till idag då kvinnor injicerar cement i rumpan för att få den större? Att läppinjektioner och fillers på 20-åringar blivit mainstream? Det är ett ständigt, inmatat budskap om vad som är attraktivt och vad vi behöver förändra (köpa) för att bli knullbara (det viktigaste en kvinna kan vara).

   Konsumtion och resor är en livsstil som vi matas med att vilja ha. Influencers bidrar till detta, och jag förstår att de helst vill försvara det då deras plattformar och inkomst bygger på deras livsstil. Dessvärre är det inte försvarbart att alla ska leva på det sätt som promotas till oss, och jag tycker det är bra att vi kritiserar detta. En annan aspekt av det är rentav vår mentala hälsa – budskapen vi matas med får oss (generellt sätt) att må dåligt och känna oss otillräckliga. Detta är ju poängen, företagen vill tjäna pengar på våra osäkerheter.

   En del står emot bra, de flesta inte. Propaganda och ständigt upprepade budskap är så effektiv psykologi att Nazisterna och ett antal kommunistiska stater fick sin befolkning att stödja folkmord. Det är alltså inte så enkelt som att ”alla har ett eget ansvar att tänka för sig själva”, för många förstår inte ens hur alla dessa ständiga budskap påverkar vår förmåga att tänka och vår grundläggande uppfattning om oss själva och vad som är viktigt. Det är alltså otroligt bra att folk har börjat kritisera miljöaspekten, det var ovanligt för bara 10 år sedan! Sedan kan man fortfarande hålla en trevlig och konstruktiv ton för en bra dialog. Man kommer längre med kärlek än med hat 🙂

 • Vendela

  Hoppas du fortfarande äter tacos! Mitt förslag till istället för köttfärs är qornfärs som du kryddar på samma sätt. Det blir exakt lika gott och man slipper äcklas över att man äter dött kött. Hehe 😉

 • Jeanette

  Det är tyvärr så att vi är påväg mot en global katastrof och då krävs det förändringar på många olika områden. Du har rätt i att de livsmedel vi äter gör skillnad men om man skulle fortsätta flyga och leva såsom vi gör och sluta äta kött så skulle det inte spela någon roll ändå. Så mycket släpper flyget ut. En flygresa utomlands ligger på mellan 3-8 ton CO2. Per år bör var och en ligga på ca. 2,1 ton CO2 för att vi ska kunna stoppa de katastrofala förändringarna som håller på att hända.
  Så flyger man bara en enkel väg så har man redan övertrasserat det vi har råd att släppa ut. Och vi har 10 år på oss att ändra detta enligt de senaste rönen. Det är inte ofta så många forskare är överens om frågor så som de är när de gäller miljöförändringarna.

  Så att säga att du inte vill sluta flyga pga du älskar det är egoistiskt, naivt och opåläst och du gör det på bekostnad av alla andra. Ta tåget istället! Om du ska åka längre kommer det ta längre tid absolut, men hellre det än att vi om 10 år gjort att det kommer bli ett helvete att leva på jorden?

  Absolut är Kina och USA stora utsläppsland. Men så som vi räknar i Sverige så osynliggör vi de utsläpp som vår konsumtion står för. Alltså flygresor, alla varor vi importerar osv. De syns alltså inte i statistiken och gjorde den det skulle den mer än dubbleras. Dessa utsläpp syns inte här ännu, men de genererar stora förändringar i klimatet som drabbar folk i andra världsdelar. Större delen av Afrika kommer snart vara obeboeligt och vi bär stor skuld i att det blivit så.

  I dagsläget tar inte politikerna sitt ansvar därför måste vi som individer göra det. Det kommer tar mycket lång tid att få dom att förbjuda miljöskadliga aktiviteter även om det egentligen absolut vore det allra mest effektiva. Men du som influencer kan ha en positiv påverkan istället för att sprida falsk information baserat på känsla om vad du tror.

  Googla Johan Rockström, tröskeleffekter, utarmade jordar, torka, klimatförändringar.
  Räkna ut ditt koldixidfotavtryck på wwf:s hemsida.
  Naturskyddsföreningen har jättebra information.

  Och läs gärna dessa artiklar:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/klimatrapport-ipcc

  http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/sverige-inget-klimatforedome-nar-konsumtionen-raknas/

  https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/svensk-klimatpolitik-spelar-roll

  /miljövetare

 • Jeanette

  Ett litet tillägg på min tidigare kommentar:

  Dina utomlandsflygresor under 2018

  Capri Italien 2,090 ton CO2
  Rhodos – Grekland 2,624 ton CO2
  Bali – Indonesien 10,935 ton CO2
  Venedig – Italien 1,604 ton CO2
  London – England 1,409 ton CO2
  Berlin – Tyskland 0,826 ton CO2
  Marrakesh – Marocko 3,548 ton CO2
  Auckland – Nya Zeeland 16,524 ton CO2

  (Jag har använt https://zeromission.myclimate.org/sv/flight_calculators/new för att räkna ut flygdistansen på resorna och http://www.utslappsratt.se/berakna-utslapp/berakning-av-utslapp-fran-flyg/ för att räkna ut korrekt mängd utsläpp som inkluderar alla gaser som bildas från bränslet och inte bara koldioxiden)

  Totala utsläpp för flygresor 2018: 39,56 ton CO2

  Det här är alltså vad dina flygresor släppt ut. Vi ska per år ligga på 2,1 ton CO2 för att förhindra den negativa spiralen. Med endast dina flygresor ligger du 37,46 ton CO2 över. Du släpper ut lika mycket som nästan 19 person bör göra per år med endast dina flygresor.

  Lägg sen till alla andra utsläppskällor från ditt liv, kläder, bilresor, mat osv. Du ligger LÅNGT över gränsen. Du bidrar stort till klimatförändringarna med din livsstil och du gör det på bekostnad av alla andra.

  Om vi tar en paus i att flyga på ett par år och låter klimatet återhämta sig så kan jag lova dig att forskningen mycket snart kommer komma på ett miljövänligt sätt att flyga som inte riskerar hela vår existens.

 • Johanna

  Hej Alexandra!

  Jag tycker att du verkar vara en oerhört vettig människa, med värderingar som överensstämmer ganska väl med mina. Ibland i alla fall. Ibland blir jag å andra sidan helt bestört och tänker att vi måste bo på två helt skilda planeter. Där här inlägget gjorde mig alldeles förfärad. Jag förstår och håller med i ditt resonemang om att vi människor mår bra av att resa för att ta del av andra kulturer och förhoppningsvis blir mer öppensinnade. Men jag tror att vi behöver fundera på vårt resande i fler lager än så.
  – För det första behöver vi rannsaka oss själva; när jag reser, tar jag då verkligen del av kulturen jag rest till eller sitter jag på mitt all-inclusive och/eller umgås med samma typ av människor som jag själv tillhör? Får jag verkligen nya erfarenheter i form av att jag lär mig om interaktion mellan kulturer, eller har jag bara skapat content till min instagram och samlat personliga minnen?
  – För det andra kanske du kan hitta ett resmål på närmre håll, där du uppnår samma utbyte med kulturer och möter nya människor? Ett resmål på halva distansen sänker din klimatpåverkan väsentligt. Kanske kan du till och med färdas dit på något annat sätt än med flyg. (OBS! Jag förstår att detta inte är lika instagram-vänligt med dagens normer.) Kanske kan du nöja dig med EN resa om året?
  – För det tredje bör vi fundera på vad vårt resande ställer till med. Att inte ställa det i relation till att äta kött, utan att låta flyget och dess konsekvenser stå för sig själv. Inse att ”när jag reser till Maldiverna ToR släpper jag ut 7,5 ton CO2” Självklart bidrar du positivt till Maldivernas ekonomi genom turismen. MEN sätt även flygresan i perspektiv till det ironiska i att du med den även påskyndat att Maldiverna snart ligger under vatten.
  – För det fjärde. Om jag måste flyga, kan jag kompensera på något vis? Och då menar jag inte genom att käka vegetariskt, utan att köpa utsläppsrätter eller investering i klimatrelaterade projekt som t. ex. att bidra till forskning kring framställning av biobränsle. Det väger INTE upp för flygningen, men sänder signaler om att det är viktigt för resenärerna att flyget blir mer hållbart.

  Du skriver i ditt inlägg att du kommer att resa med gott samvete eftersom du kan påverka många genom dina kanaler till att äta mindre kött. Det är jättebra! För visst behöver vi äta mindre kött. Samtidigt som vi måste flyga mindre OCH köra mindre bil OCH konsumera mindre. Det är helt enkelt så jävligt att vi måste göra allt samtidigt. Det är inte en av dessa kategorier som kommer att vara svaret på att lösa klimatkrisen, utan vi måste jobba parallellt med ALLA. Inom vissa sektorer får vi sätta vår tilltro till att forskningen kommer att göra sitt, medan andra kan vi faktiskt göra någonting åt NU. Nöjesflygningar är en sådan sak. Så jävla tråkigt att inse, men vi kan inte rättfärdiga dem på något enda vis.

  Du skriver att det borde sättas press på de länder som är värre än vi. Det kan DU göra till viss del! En stor del av ex. Kinas utsläpp kommer från produktion av produkter som sedan konsumeras av OSS. Alltså är det DU & JAG som är orsaken till även de utsläppen. Vi kan inte hela tiden skylla ifrån oss att det finns de som är värre än oss. Det kommer alltid att finnas de som är värre, men det rättfärdigar inte att vi skulle sluta försöka bli bättre.

  Att vara stolt över att du inspirerar andra till att äta mindre kött, samtidigt som du normaliserar konsumtion och resande långt över de planetära gränserna blir motsägelsefullt. Tänk vad mycket du hade kunnat göra med den enorma plattform du besitter! Att då och då ha hållbara samarbeten och påverka dina läsare till en mer hållbar livsstil. Det hade varit något att vara ännu stoltare över, om inte för din egen skull så för din lillasyster eller de eventuella barn du kanske någon gång väljer att sätta tillvärlden.

  Som influencer tänker jag att det borde vara viktigt att se vilka trender som är på väg och vad som kommer att engagera människor i framtiden. Jag har aldrig sett ett öppnare mål, för allas väl det måste bli hållbarhet.

 • Sofia

  Så bra skrivet Alexandra! Jag håller med dig helt om allt det du skrev i inlägget. Sen tycker jag även att det är en stor skillnad på att äta en köttbit man njuter av i max 2 timmar jämfört med en resa man kanske kommer ihåg hela livet 🙂

 • Moa

  Jag var på ett seminarium idag med Johan Rockström som handlade om mat, hälsa och klimat. Han berättade klart och tydligt att mat är det som påverkar miljön absolut mest!
  Ät mindre kött, välj ekologiskt och närodlat. Välj och ät mer från växtriket. Hjälp varandra att sprida kunskap. Det är så vi fixar detta!

 • Amanda

  Lite off-topic men vart har du köpt din outfit? Linnet å ”dressen”. 😍

 • Sara

  Så glad att höra att ni inte äter mycket kött😍 herregud så mycket hälsosammare och bättre för alla även djuren😍 tycker niljön är nästan bisak där när man tänker på lidandet av djuren

 • May

  Dethär med miljöpåverkan är ett svårt ämne och vi borde hitta lösningar för att kunna resa på ett sätt som påverkar miljön mindre. Alla får leva som de vill och vill inte klandra dig för din livsstil. Men i ett ämne som denna borde man hävisa till källor. Om man går in och kollar på overshoot days kommer man märka att Sverige ligger top 20 i de länder som förbrukar jordens miljöresurser mest. Du har rätt i att USA förstör miljön mer men Kina ligger mycket längre ner på listan än Sverige. Sverige passerade sin overshoot day redan i april dvs Sverige har förbrukat de miljöresurser som går att använda på ett helt år på bara 4 månader.
  Det går tyvärr inte att klimatkompensera då ämnen som släpps ut i miljön aldrig försvinner. Lagen om oförstörbarhet (allmän kemi). Så CO2 utsläppen kommer aldrig försvinna de finns kvar som de är eller binder sig till andra ämnen. Allt omkring oss är kemi. Men jag är väldigt glad över att du väljer vegetariskt och på så sätt bidrar till en bättre miljö. Dessutom är det fel att klandra en person för deras miljöpåverkan, för att det inte är någon enskild persons fel utan alla vi bidrar till en sämre miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *