Jag är inte svensk!

Inlägget är i samarbete med MyHeritage 

När jag var yngre skämdes jag över att vara något annat än svensk.. När jag var liten ville mamma att jag skulle lära mig polska, så jag och min bror fick ta lektioner efter skolan. Jag kunde faktiskt prata ganska bra Polska när jag var liten, men snabbt fick jag lära mig att det inte var speciellt coolt. Jag började då skita i språklektionerna för jag ville inte se mig som något annat än Svensk. Jag identifierade mig som en svensk och mina klasskamrater var ju svenska. Men detta spreds sig såklart väldigt snabbt och jag blev både retad och skrattad åt för att jag inte var 100 % svensk.

När jag startade bloggen förflyttades hatet hit, och jag fick rasistiska kommentarer istället. Fick höra bland annat att jag skulle sticka tillbaka till mitt egna land. Jag förstod ingenting för jag var ju född här, jag är ju svensk? Är inte Sverige mitt land då? Så jag förnekade att jag hade något ursprung därifrån och jag ville se så svensk ut som möjligt. Blonderade håret och skaffade blåa linser.

Jag är: 

Östeuropeiska – 34,1%
17,1 % –  Baltiska
 7,5 % – Balkan 
37,1 % – Skandinavisk 
2,5 % – Irländsk
1,7 % – Finländsk<

Men nu när jag är äldre börjar jag acceptera och tycka om att jag har mina rötter från Polen 🙂 Jag var även sugen på att ta reda på mer, så jag skickade in ett DNA prov genom MyHeritage och fick fram att jag inte alls är svensk haha 🙂 Är ni också sugen på att ta reda på mer om ditt ursprung? Eller kanske släktforska lite? Använd koden ALEXANDRAN får ni gratis frakt 🙂 Ni kommer till hemsidan >HÄR<

 

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (17)
 • Didi

  Men varför står det baltiska och Balkan när polen är slaviskt inte baltiskt?

 • Sofia - bipolär och fd laestadian

  Tycker absolut att du ska vara stolt över ditt ursprung! Jag är stolt finne 😀 Har varit sugen på det där DNA-testet jättelänge, måste göra det!

 • Ann

  Vad e grejen med DNA testet? Förstår att man får reda på om man har ett ursprung från från tex Afrika eller nån annan del av värden. Men alltså e d inte bättre att göra ett riktigt DNA test där man kan se om man har vissa sjukdomar i släkten och på så sätt kanske förebygga dom? Annars så känns ju ett sånt här DNA test rätt så onödigt och dyrt tycker ja😝

  • alexandra

   Jag tycker det är spännande att veta mitt ursprung. Man får även veta att man har släktingar runt om i världen, man får upp namn och ålder på dom. Visade sig att jag har släktingar i USA 🙂

 • Veronika

  Nä men det märker vi.

 • Nathalie - Livet i London

  Har alltid velat göra ett sånt där DNA test, måste nog ta och göra det snart 🙂

 • N

  Jag tycker du är svensk även om du genetiskt sätt inte är det. Länder är ju bara en konstruktion. Du har ju växt upp här längre än Polen eller hur? Och växt upp precis som alla andra i Sverige och bott här nästan hela ditt liv eller hur? tänk tex en adopterad som aldrig besökt sitt genetiska ursprungsland, då identifierar sig väl vissa som en del av flera kulturer oavsett dna!:)

  Du ser ju relativt svensk ut så tänk hur mycket dom som inte ser svenskar ur retas… jag fattar hur det känns och därför är jag väldigt bra på att anpassa mig, tråkigt nog:(, Kände mig inte bekväm med att vara lika ”galen” som mina kompisar av rädslan att folk ska börja ogilla hela folkgruppen. Men märker att folk är rasistiska även om man är en liten ängel så man får väl bara strunta i det och vara glad över alla fina vänner man har, men jag kände som du när jag var liten!

 • Cissi

  37,1 % skandinavisk = förmodligen svenskt. Är man svensk medborgare är man väl svensk även fast man har utländska rötter! Rötter som man ju självfallet ska vara stolt över! 🙂

 • En fundering

  Hej.
  Dessa DNA test är långt ifrån 100% träffsäkra. Men kan vara kul att testa ändå. Vet att andra av dessa säljer din data vidare gör dessa det med?

 • Erika

  Hej! Jag tycker verkligen om din blogg och har följt den typ sen den startade! Jag har själv precis öppnat upp en blogg och skulle tycka det var jättekul om du gjorde ett inlägg om hur man lyckas som bloggare/influenser 🙂 och så hade det varit kul om du kikade in på min blogg och se vad du tycker!
  Ha en bra dag!

 • Linda

  Jag har funderat på det där DNA-testet länge nu! Blev inspirerad att beställa hem ett. Även om det kanske inte är 100% korrekt så vore det i alla fall väldigt kul och se vad svaret ändå blir.
  Alexandra, har du funderat över att släktforska? Jag har börjat med detta och det är så himla intressant😀

  Det bästa med att bli vuxen är att man vågar stå upp för sig själv och inte bryr sig för mycket. Svenskhet hit och dit. Du är Alexandra. Ha en fantastisk dag!🤗

 • Frida

  Snälla människor, gör inte sån här skit.
  Vet ni vart erat DNA hamna? -nej.
  Företagen säljer ens dna vidare….

 • Alexandra

  Måste bara säga att jag vet hur det är! Är helt polsk på båda sidorna av föräldrarna och blev också mobbad och retad som yngre, så pass att jag skämdes över mitt ursprung i flera år! Ville vara svensk och sa till alla att jag var svensk, även om mitt efternamn sa något annat.

  Nu efter flera år skäms jag inte längre, träffade massor med människor från olika länder i gymnasiet och är nu otroligt stolt över att vara polsk!

 • Cassandra

  Skandinavisk innefattar Norge, Sverige och Danmark. Så svenska rötter/DNA har du absolut 🙂 Ibland är det svårt för de att ge dig specifika detaljer om det är Sverige, Norge eller Danmark, därför ger de dig en ”helbild” av Skandinavien.

  Btw, jätte fin halloween sminkning du laddade upp på Youtube 🙂

 • marblefarmingdale.wordpress.com

  You completed a number of good points there. I did particular
  searches on the issue and found many people can relate with
  along with your blog. Fantastic post!

 • Justina

  Hello i’m new here. I found this website and I
  find it really useful. I really hope to provide something
  back as well as aid others just like you helped me.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *