”Är du feminist?” frågade jag på Instagram här om dagen och det är nästan 800 kommentarer. Majoriteten säger såklart ja, men det inns väldigt många som säger nej vilket gör mig sjukt ledsen 🙁 Att säga att man inte är feminist betyder att du inte tycker kvinnor är lika mycket värda som män. Det är lika illa som att säga att man är rasist.

Det är tack vare feminismen som vi får rösta, som vi får jobba, ha rättigheter över våra kroppar, slippa bli slagna i hemmet (lagligt) osv. Detta är saker vi tar för givet och tänker inte på att det var kvinnor som fick kämpa för dom rättigheterna. Dom gavs inte till oss, serverat på ett silverfat. Jag tycker verkligen vi ska ha respekt mot feminismen och inte fjanta oss genom att använda hitte-på-ord som humansim, jämndställdist eller något annat. Feminist heter det, ingenting annat!

Förut försökte jag också hitta på ballare namn, som ordet feminista. Men jag inser nu att det är ett stort problem att inte våga kalla sig för ordet. Att vara en feminist är ingenting dåligt, bara bra. Men är folk så fruktansvärt rädda att bli stämplade, bli placerade i fack så dom glömmer vad som faktiskt betyder något. Vad som är viktigt här i livet! Jag skiter ju fullständigt om snusk-Pär tror att jag är en hårig arg feminist för det definierar inte mig. Kampen är viktigare än vad han och andra tror. Det måste vi alla lära oss!

– Först och främst, det är FEL att använda ordet humanist. Jag förstår att ordet låter rätt, hum.. Humant.. Men det är fel, du kan googla ordet och se vad det betyder. En kort förklaring är att ordet är ett ord för dom som tror på ett samhälle utan några religoner. Humanister har en kritisk inställning mot allt som rör gudar, det övernaturliga osv. Så jag anser att man låter väldigt ickepåläst när man använder det ordet, bara för det ”låter bättre”.. Sen handlar feminism INGENTING med att göra att man ska trycka ner männen, vi ska endast höja oss själva och andra kvinnor för att hamna på samma nivå som männen redan är på.

– Vi är så rädda för att råka bli ihopkopplade extremisterna verkar det som, men jag personligen hade varit livrädd att bli ihopblandad med våldtäktsmän och andra hemska kategorier som män har skapat. Jag blir hellre misstolkad för en ”manshatare” än en kvinnohatare, för det är livsfarligt. Män är starkare och deras hat har och forsätter sätta oss kvinnor i problem. Vi blir slagna, våldtagna, könsstympade, inlåsta, begränsade osv. Vårt ”manshat” gör inte detta, det är inte lika farligt. Vi har inte möjligheten att vara lika hemska som män kan vara mot oss.

Så jag skiter fullständigt ifall folk är rädda för att råka misstolkas för Gudrun Schyman eller någon annan, det är ingen ursäkt. Sluta bry er så förbaskat mycket om hur det ser ut utåt sätt. Tänk på några ”moderna feminister” om det känns bättre då? Zara Larsson, Beyonce, Taylor Swift, Emma Watsson, jag om ni vill, osv osv.

Fler mindre smarta svar jag fick på Instagram.. Jag är glad att igen av dessa är mina anställda, dom hade fått sparken direkt. Jag är också glad att hon Isabella som inte tycker hon förtjänar samma lön som män, är min dotter för hon hade fått sitt konto nerstängt direkt om jag såg att hon hade lämnat såna här kommentarer.

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (55)
 • E

  Jaaa så jävla rätt. Du är fantastisk! En riktigt bra förebild ❤️

 • Tut

  …your final comment shows exactly who you are, a dictator….and a mindless one at that.

 • Ronja

  Sjukt bra skrivet!
  Blev så besviken på folk för de är så känsliga numera och vågar inte stå för något längre. Och då börjar jag undra varför vi så besatta av att vara neutrala eller perfekta? vem kommer det gynna i slutändan egentligen? kommer man verkligen kunna vara sig själv fullt ut då? leva i en lögn är inget jag vill.
  Jag kommer alltid vara en feminist och jag hatar inte män för det utan jag vill ha en rättvisa som borde varit självklart från första början.

 • Johanna

  Älskar allt du just skrev och har fått höra dessa uttryck även jag.. När jag kallat mig för feminist så är jag en manshatare…. Så löjligt att hela feminist stämpeln direkt gör att folk tycker synd om männen..

 • Sara

  Tyvärr är vissa ämnen minerat område, oavsett vad man säger så finns det alltid en grupp som ska såga en vid fotknölarna. Jag är en stolt feminist och tycker det är väldigt tråkigt att vissa verkar sätta = mellan feminism och manshat. Så synd att ordet fått en närmast negativ klang när det faktiskt är något väldigt positivt och inte alls till för att ”besegra” eller ”hata” någon. Kram

 • Jessica

  För några andra handlar feminsm om jämställdhet, men ofta ser man att feminism mer handlar om att kunna gå nipple-free, att visa upp mensblod, färga håret rosa och ta illa upp av ALLT.
  Dessa feminister spyr jag på. Säg vad ni vill och kom med era hatkommentarer, det visar bara att ni är lika vidriga som dem

  • Jessica

   Jag anser inte att nån ska behöva spy på din kommentar. Alla har rätt till sin åsikt och föreställning om vad som är korrekt och inte. Jag ställer mig helt emot allt som innebär att försöka underminera någon annans åsikt för att höja sin egen. Där anser jag i dagsläget att många extremer i samhället misslyckas just för att dom väljer att propagera aggressivt och kritisera, underminera och rikta hat mot oliktänkande. Det spelar ingen roll om det är en sympatisör för SD eller F! när beteendet är detsamma.

  • Anonym

   Jag tror också att exempelvis Alexandra är en av de personer som ger en skev bild av feminism. Från hennes blogg har man endast sett en ”kroppslig” fight av feminism. Alltså att man kan gå runt i blodiga trosor om man vill, man får operera sig och spruta in allt möjliga gifter i kroppen, att skaffa tand fasade för man skäms till o med för sina tänder.

   Men detta är väl ändå tvärtom vad feminism står för? Att inte vara objekt för männen? Alexandra framstår endast som ett objekt, en stor reklampelare för att tillfredställa andra människor utseendemässigt. Det ökar ju bars mans dominansen. Dom tjänar pengar på kvinnors dåliga självförtroende av utseendet, och influencer som opererar sig och följer blind trender av olika kläder går ju männens ärenden. Dessa ”feminister” sätter ju en bild på hur kvinnor ska va, inte konstigt att idealet hos kvinnor är så skevt som det är.

   • Jessica

    Hmm.. Ja du har en poäng. Samtidigt finns det kanske en poäng i den kroppsliga fighten också även om jag skulle bedöma den som sekundär. För mig finns det mer väsentliga frågor att slåss för än kvinnas rätt att få exponera som kropp hur hon vill på sociala medier. Det tycks dom göra ändå med stor framgång så även där kan jag känna att framgångsrika influencers riktar sig lite för smalt i kampen mot jämställdhet.

    Jag kan inte svara på om det är så men det är väl inte helt osannolikt att det är män som sitter i andra änden och tjänar några slantar på influencers som konsumerar nya kläder, smink och använder fillers och/eller plastikkirurgi.

   • Olivia

    Du glömmer av att vi alla är offer för patriarkatet, även Alexandra. Allt vi gör är inte feministiskt; att raka benen är inte en feministisk handling i sig, men man är inte en sämre feminist för det och det är helt okej att göra det. Alla orkar inte ta den kampen och det steget, vissa har fallit offer för samhällets normer och den bild av hur en kvinna ska vara som vi får upptryckt i ansiktet varje dag och känner ett behov av att ändra sitt utseende – och kan ändå vara feminister. För vi är ju bara människor och denna dubbelbestraffning måste sluta. Vi kan inte veta vad som ligger bakom en enskild kvinnas beslut om att göra om sitt utseende. Kanske är där år av ångest och pikar och tjejtidningar som målar upp en bild av hur man ska se ut. Skammad av samhället för att man inte ser ut på ett visst sätt (ex smal), sen skammad av samma samhälle för att man ändrar sig (ex fettsugning). Det går inte att vinna och vi måste stötta varandra och som sagt – sluta skamma andra kvinnor för vad dom väljer att göra eller inte göra med sina kroppar!

    • Anonym

     Fast hur ska vi kvinnor kunna vara oss själva och må bra över våra kroppar när influencer som Alexandra endast visar upp fotoshoppade bikini bilder, visar upp fillers i hela ansiktet, alla materiella ting och ha begär. Det är ju det ungdomar ser. Vissa läser knappt innehållet i bloggar utan tittar bara på bilderna. Vad ger dett för signaler när man förknippar alexandra med feminism. Det blir en helt skev bild. Självklart är alexandra feminist men även om hon vill ha det jämställt mellan könen betyder det inte att hon ”arbetar” för det på ett positivt sätt. Allt handlar återigen ENDAST om våra kroppar i alla ”feministiska” inlägg hon gör. Så ja förstår absolut varför många svarade nej på instagram inlägget.

    • Elin

     Fantastisk kommentar! Håller med dig till 100%

     • Elin

      Och då menar jag Olivias kommentar, inte ”anonym”!!

     • Anonym

      Fast alexandra som är medveten om detta o ”för en kamp för feminism” och har till och med skrivit en bok om det. Så lite lärd borde hon vara. Borde hon inte försöka ändra på idealet och inte sätta press på kvinnor. Bara i senaste inlägget gör hon reklam för fillers och på så sätt rekommenderar det till andra. På så sätt sätter hon idealet på hur unga tjejer ska vara.

      Ja varför operarar man sig egentligen om man inte har någon sjukdom eller problem med någon kroppsdel? Skippa argumentet ”för sig själv” för i grunden ligger det i dåligt självförtroende för att man inte lever upp till det ideal exempelvis alexandra är ett exempel för. Män tyckr exempelvis om stora bröst, elöer stor rumpa, kanske stora läppar och alexandra och andra influencer faller pladask för det och går direkt för operation och fix. Är det feminism? Att tillfredsställa männen utseendemässigt? Jag tycker det är förtryck.

  • Jag

   Tror inte någon vill gå nipple-free, de flesta vill nog ha dem med sig. 🤔

 • Martina

  Nej tack, jag har inget behov eller vill sätta etikett på vad man är, det gör man tillräckligt i samhället. Synd för att människor känner behov att placera människor i fack för att det är läskigt med någon som inte följer normen, för att det är tryggare.

  Man kan vara för jämställdhet, allas lika värde utan sätta etikett på vad man är, jag tar heller kampen för att alla med funktionsnedsättningar, diagnoser överlag, människor överlag som är annorlunda, skäms för den man är, ska vara lika värda som ni normala och inte bli bedömd för att vara dum i huvudet, annorlunda, rätt till att vistas ute precis lika mycket som normala, män OCH kvinnor. Utan hat, dömande blickar, bli dumförklarad för att man inte gör som någon annan/inte skulle vara en i mängden. Sorgligt att människor ska behöva hata sig själv, bära på dålig självkänsla, psykisk ohälsa i detta samhälle tycker jag är en större och viktigare kamp, alla har lika rätt att finnas och må bra. Få mår bra i sig själva idag trots att dom ska leva hela livet i sitt skinn.

 • Jessica

  Huh, sen när är ordet humanism ett hittepå? Förståeligt att du vill jobba för feminismen men om du kallar humanism för hittepå bör du göra samma sak med feminism. Båda begreppen existerar och det ena har inte högre validitet än det andra. Respektera istället att vi alla är av olika åsikter kring hur jämställdhet ska uppnås oavsett könstillhörighet.

  • Jessica

   Just det.. Jag tänker att eftersom humanismen uppkom när religion generellt hade ett större inflytande i samhället skulle det också kunna förklara den (icke-) religiösa anknytningen. Det finns många inriktningar inom humanismen men däremot är en gemensam nämnare att det finns en tro på de mänskliga rättigheterna och varje enskild individs värde vilket är vad många tycks anamma i dagsläget. Däremot håller jag med dig om att folk tenderar att kalla sig humanist av andra anledningar än som livsåskådning vilket till mångt och mycket är kontentan.
   Min åsikt är att det finns värre – ismer att identifiera sig med än feminist eller humanist så folk får gladeligen välja nån av dom 😛

   Fan, jag måste sluta prokrastinera plugget för detta, haha

  • alexandra

   Säger inte att ordet humanism är hittepå, det är ett riktigt ord men det betyder inte det folk vill att det ska betyda. Jag kan lixom inte påstå att ordet vegan betyder att jag äter fisk men inte kött, för det stämmer ju inte. Då har jag ju missuppfattat vad ordet betyder.

   • Jessica

    ”Jag tycker verkligen vi ska ha respekt mot feminismen och inte fjanta oss genom att använda hitte-på-ord som humansim, jämndställdist eller något annat.”

    Jag förstår ditt resonemang men att vara vegan eller inte är mycket tydligare att vara eller inte vara humanist eftersom det finns många inriktningar inom humanism. Fundamentet är dom detsamma.
    Är man vegan konsumerar man helt enkelt inget från djurriket, punkt. Det finns nog många som anser sig vara feminister som inte betraktar dom frågor och det uttryck som du anser är feminist. Således finns det förgreningar inom humanismen liksom inom andra synsätt. Med det sagt finns det mer till ordet humanist än vad du porträtterar i ditt inlägg.

 • Louise

  Citerar: Först och främst, det är FEL att använda ordet humanist. Jag förstår att ordet låter rätt, hum.. Humant.. Men det är fel, du kan googla ordet och se vad det betyder. En kort förklaring är att ordet är ett ord för dom som tror på ett samhälle utan några religoner.

  Hur kan DU tala om vad som är fel? Blir de inte FEL att säga att andra inte får sätta titel sig för själv?
  Jag tror på allas lika värde – men kallar mig inte feminist… Är det med FEL?
  Nej.

  • alexandra

   Men det är som att jag skulle säga ”alltså jag käkar inte kött, inte något från djurriket men vill inte kalla mig vegan.. Jag kallar mig för humanist istället!”

   • Louise

    Nja inte riktigt samma… varför är en ”etikett” rätt och den andra fel?

    • Sara

     För att humanism inte är feminism. Inget av orden är ”etiketter” utan de har båda en historia och framförallt en definition. Om du vill använda ordet för att beskriva dig själv så måste du använda det korrekt.

 • Sofia

  Håller inte med dig alls. Klart att man bryr sig om vad folk tycker. Och idag står inte ordet feminism för jämställdhet, tyvärr. De radikala feministerna som är manshatare har verkligen dragit ner ordet i smutsen. Många ryggar tillbaka när man säger att man är feminist och tänker att man är radikal osv. Och jag vill verkligen inte förknippas med att vara radikal eller hata män för jag står för jämställdhet. Så nej, jag är inte feminist, jag står för jämställdhet. Förstår inte heller varför alla brusar upp när de hör att folk inte vill kalla sig feminister men står för jämställdhet. ”Det är ju samma sak skriker typ alla”. Skitsamma vad man kallar det, är man för jämställdhet, vill man ju uppnå samma mål? Är inte det allt som egentligen spelar någon roll?? Herregud, istället för att ta diskussionen kring vad det heter, lägg energin på att arbeta för ett mer jämställt samhälle (inte för att du inte gör det). Och för att inte ordet ska misstolkas (för ordet feminism är provocerande då man lätt kan tro att man är för kvinnors rätt i samhället och inte mäns) kalla det jämställdism eller likande istället. Slipper vi alla diskussioner kring namn och samhörighet. Ha en bra kväll!

 • Carla

  Detta är humanism:
  ”Humanismens värdegrund innebär tolerans, öppenhet och respekt för vars och ens livsåskådning vilket ligger till grund för mänskliga rättigheter. Humanismen menar att den enskilda individen själv får ta ställning i frågor som rör ideologi och trosuppfattning. Humanismen är på det sättet odogmatisk

  De mänskliga rättigheterna anses vara universella, vilket innebär att de gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller andra omständigheter. Mänskliga rättigheter utgår från visionen om människan som en fri, rättvis och empatisk varelse. Humanismens ambition är att lösa missförstånd, motsättningar och konflikter utifrån respekt och dialog.

  Den traditionella humanismen erbjuder helhetssyn och accepterar att holismen är större än de sammansatta enskilda delarna. Detta bör avspegla sig i alla sammanhang.”

  Kissies, får väl fråga: om du är feminist så har du säkerligen läst feministernas feminist Simone de Beavoirs böcker ”Det andra könet” ( feministernas bibel ) eller ”Den brutna kvinnan”? Om inte så rekommenderar jag dem. Det förklarar själva kärnan med feminism; många gånger mera radikalt än dagens trendkvinnor tror.
  Feministerna på 1960- och 1970-talet brände sina BH:n i demonstrationer världen runt som symbol för frigörelse.

 • Feminist

  Har också varit en av de där ”vill inte kalla mig feminist men är för jämställdhet”, sedan började jag studera på universitet och förstod hur narrow-minded jag var, hur lite jag förstod och visste. NU kallar jag mig feminist utan problem. Inget jag skyltar med via tröjor eller liknande, men blir jag tillfrågad eller om saken kommer upp i diskussion är jag mycket tydlig med var jag står. Att vara feminist är självklart!

 • Sara S

  Heja dig Alexandra! Så coolt att du är feminist. Jag är radikalfeminist och jag älskar människor, såväl män som kvinnor. Feminism gör samhället bättre för alla. Många glömmer att patriarkatet även förtrycker män genom att upprätthålla en gammaldags, skev bild om mannen och mansrollen.

 • Sarah

  Hejja dig Alex! Sjukt bra inlägg och bra att du kämpar för kvinnornas rättigheter, mera av detta tack!! <3

  Ni som är feminister, fnissar ni och gör er fjantiga när ni behöver hjälp med något av män? Eller är ni en feminist som klarar er själva som tar tag i saken själv utan att behöva en mans hjälp? Jag tycker kvinnor orsakar dessa problem själva till en viss del. Ta ner männen på jorden och visa var skåpet skall stå. Ta ingen skit från männen, visa att ni klarar av det själv. Låt inte dem få en sån bild av dig som att ni är beroende av dem.
  Hemma fixar jag det mesta själv. Det finns nog inget jag inte klarar av. I vår familj är det jag som tar hand om vår gård, bil, alla reperationer, lyfter alla tunga grejer själv ja listan kan göras lång. Och nej, är ingen ”manlig kvinna” utan en kort och slank brud som tränar på gym som inte behöver en man för att klara mig. Min man är glad att jag klara mig själv och kan göra allt eftersom han jobbar mycket.
  Sen när det kommer till idioter som inte vet skillnad på egen och andras kropp är det ju värre med. De har nog fötts som idioter eller haft en sån uppväxt där de inte fått tillräckligt med kärlek av sin egen mamma. Jag lär min son att respektera kvinnor och män (för den delen). Kommer inte bli något problem om han brås på sin pappa.
  Tycker kvinnor borde sluta med ursäkter, börja kräva mer, ta mera plats och höja sin röst mot män. Det gäller ju att agera aktivt och inte passivt. Jag har blivit tillsagd att inte prata med vissa män pga status på vissa tillfällen. Vad gjorde jag? Prata med dem! Klart som fan. Fick jag skit för det? Joo. Men vad fan gör det? Jag stog på mig. Gör det ni också.
  Jag hatar inte män, jag tar bara plats, visar att jag har lika rätt att göra som männen och framförallt tar jag ingen skit av dem. Och nej jag är ingen hårig feminist, jag är en kvinna som inte tar skit av män men som respekterar både män och kvinnor så länge de respekterar mig. Feminist är ett ämne som har många olika åsikter och ett ämne man kan disskutera i all evighet.
  Jag måste faktist säga att jag aldrig brytt mig om att en man får bättre lön än jag eller att en man får gå med bar överkropp men inte jag.
  Det jag hoppas det blir en förändring på är att människor börjar respektera varandra oberoende kön och att man beter sig som man skall ute bland folk.
  Varför skall kvinnan gå med bar överkropp? Varför inte tvinga på tröjan tillbaka på männen? Är inte det mera jämnställt? Jag har inget emot att en snygg man går med bar överkropp men spyr när jag ser en överviktig ölmage när jag går på stan. Skulle det inte vara bättre att de båda sätter på sig tröjan på allmänna platser så slipper man vara 2faced och slipper det eviga tjatandet om att kvinnor inte får men män får.
  Ta bort de ”rättigheter” männen har som inte kvinnor har så blir det ju jämnställt.
  Inga påhopp, tack. Min åsikter bara och jag står för dem. Nu vill jag höra mera åsikter och skapa en disskution 🙂 hur tänker du?
  Feminist eller ickefeminist, man eller kvinna. Ingen skillnad, ös på med era åsikter!

  Och till dig Alexandra, fan vilken kvinna du är<3 Så stolt över allt du åstadkommit med och hoppas på mera. Kör!! Kram

 • Strongmama

  Har inte sett mig som feminist tidigare, jag har alltid tänkt att jag vill bara vara jag utan benämningar men än mitt namn. Men tack för upplysning om vad Feminism VERKLIGEN betyder och står för, jag tror allt för många inte vet, jag tror allt för många förknippar det negativt med något som fanns förut och med en speciell ideal som fanns förr, med en stil som fanns förr.. Idag är en feminism något annat, ser ut och beter sig på ett annat sätt. Det handlar inte om att man ska slippa raka armhålor bara för att män inte gör det.. det handlar om något mycket mer än så, något viktigare och större. Så tack!

  /en ny feminist

 • Cecilia

  Du skriver att man är rädd att få stämpel, ändå sätter du stämpel på andra när du skriver rasist, för att man inte delar samma omdöme som dig!

  Kasta inte sten i glashus!

 • Helan

  Hmm bara så vi får rätt fakta här! Att sägs att vara humanist och tro på jämställdhet är inte fel… En del av humanismen är att avskaffa religion men en stor del är ett jämställt samhälle mellan tex män/kvinnor men även heterosexuella/homosexuella/transsexuella och så vidare.. att säga att detta begrepp är fel att använda är FEL. Vare sig en är feminist eller inte så har en rätt till sin egen åsikt, som egen tro och sin egen rätt att få kalla sig feminist eller inte. Att vara kvinna och inte kalla sig feminist är inte alls att säga att en anser att kvinnor är mindre värda än män, det betyder bara att en knte förlikat sig med denne beteckning av en grundläggande tanke och något som borde vara en grundläggande rättighet. Att ”se ner” på kvinnor som inte kallar sig feminister är snarare lika illa som att påstå sig inte vara rasist bara främlingsfientlig.

  Det är jättebra att du är feminist och står för det Alexandra och vi behöver fler som står upp för kvinnors rättigheter men vi kan inte då dra alla över en kam och säga att inte tro på feminism som kvinna är som att ge dig själv en käftsmäll det är inte en inkluderande tandställning och kommer knappast hjälpa kvinnor som inte vill ha med feminismen, att göra för de tycker den är radikal, att acceptera den! Jag är också feminsim och tror på att samhället skulle må bra av jämställdhet men jag håller inte med alla ståndpunkter tex så skulle inte jag själv aldrig vilja kvoteras in till en tjänst, utbildning, kommitté eller liknande för att jag är kvinna, jag vill väljas för att jag är bäst lämpad. Sen olyckligtvis vet jag att det inte funkar så men det är så det borde funka att en man och en kvinna har samma förutsättningar att vi för en gångs skull ser varandra som jämlikar…

 • Ro

  https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/vad-ar-humanism

  För den som kallar sig humanist utan att veta vad det betyder.

 • Linp

  SÅ HIMLA JÄVLA bra skrivet Alexandra!! Mitt i prick!!

 • Marisja

  Word! Håller med till 100%

 • Cecilia

  ”Som vi kvinnor inte kan göra” vi kvinnor kan göra precis samma slags brott som män, vara också våldsamma osv. Det har ingenting att göra med feministen. Du har en intresant syn på saker och ting..

 • anna

  Sista kommentaren är från en tjej aktiv hos SDs ungdomsförbund, förvånandsvärt att hon uttrycker sig likt resten av SD…. Totalt hjärntvättad

 • Lisa

  Gud, vad du gnäller. Jag utgår från beteenden, INTE KÖN, you get what you give. Jag är inte feminist, är ingen del av sekten. Jag tänker större vad det gäller människor generellt.

 • Maja

  TACK Alexandra att du orkar förmedla detta! Du är en enorm förebild <3 Även fast du får hatkommentarer så stoppar det inte dig. Du är urstark som inte tystas och jag hoppas verkligen att du förstår vilken skillnad du gör. Fantastisk kvinna!

 • Sara

  Heja Alexandra!!

  Det är tråkigt med bakåtsträvare men ibland försöker jag tänka att även de kvinnor som var EMOT rösträtt för kvinnor antagligen fick döttrar som är oändligt tacksamma för de som stod på barrikaden och kämpade för rösträtten.

  Att som kvinna inte kalla sig feminist eller t.o.m vara emot feminism är en väldigt stark lojalitetshandling. Det visar att man är ”på männens sida”. Det är ganska vanligt mellan förtryckta grupper och förtryckande grupper. Exempelvis som de svarta slavar som slog andra svarta på bomullsfälten i USA för att de vita då gav dem lite bättre mat, ”ja men den här svarta personen är ju liiite bättre än de andra”.

  Och sanningen är att ingen förändring har NÅGONSIN kommit av att en förtryckt grupp har satt sig ner och ”bett snällt”. Ni kanske är emot radikalfeminister nu men kom ihåg att historiskt sett är det radikalfeminister som gett oss rösträtt, aborträtt, rätt till dagisplatser, rätt till att arbeta, rätt till att slippa bli misshandlade och våldtagna (helt lagligt) av våra män osv osv

 • Slimex

  Effektiva dietpiller, Slimex. Underlättar viktnedgång avsevärt med minskad aptit samt ökad energi och effektiv fettförbränning.

  Vid seriöst intresse hör av er hit
  [email protected]

 • Johanna

  Brukar inte hålla med, för tycker nästan inte som någon annan människa idag. Är bakåtsträvande men inte gällande feminism. Hade jag inte levt 2018, utan kanske 1980 och på Irland så hade jag bott på ett tvätteri och blivit utsatt för tortyr bara för att jag är ensamstående mor.

  Det låter skitkul med traditionella livet. En man och barn. Stör mig inte. Förnekar inte människans grund i par, med kvinnan som kvinna och mannen som man.
  Men det kan gå fel, och de flesta kvinnor förr i tiden var nog livrädda för att bli hemlösa, tvingas till prostitution, förlora sina barn och råka allmänt illa ut.
  De passade inte upp sin man utan kärlek, utan av rädsla.
  Tänk den dagen då han var otrogen och hon måste låtsas som inget, för det är bättre att vara ett andrahandsval än prostituerad med syfilis på gatan.
  Tänk när mannen kickade ut kvinnan och skaffade en ny och hennes liv var förlorat.

  De flesta kvinnor behöver uppleva en dag som ”gammaldags” kvinna för att välja upp. Likaså skulle mannen behöva leva som kvinna ett tag för lära sig hur hårt det är.

 • Elle

  Så.. då röstar du på ett feministiskt parti antar jag? Typ V, MP, Fi?

 • Lovisa

  Så bra skrivet! Det märks att du är påläst och tänkt ett steg längre.

  Angående kvinnor som är ”antifeminist”: det finns kvinnor som gynnas av vårt nuvarande patriarkala system. De kanske får bekräftelse av män och nöjer sig med den ”hit-men-inte-längre” värld de hamnat i.
  Den sista som kommer kritisera ett system är den som gynnas av det. Titta på nazityskland slavhandeln apartheid..
  Alla kvinnor behöver inte kämpa för feminism det är HELT OKEJ att bara VARA och LEVA. Men jag tycker de som väljer att göra det ska få fortsätta utan att få mothugg från sina egna systrar.

 • Jess

  Alexandra, gud jag blir nästan tårögd när jag skriver detta, mitt svar är att ja jag är feminist. Jag har aldrig tyckt om ordet feminist – innan DU började använda det. Jag är 30 år och idag är första gången jag kan skriva att jag är feminist och känna mig stolt. För nej jag hatar inte män men jag älskar att vara kvinna och jag vill att alla kvinnor ska känna sig lika starka som jag.

  TACK Alexandra för att du tar dig tiden att lyfta systerskap, tråkigt med förseningen av boken för jag vill verkligen läsa den!

 • Vanessa

  Jag är feminist och förstår inte hur man inte kan vara det. Jag delar helt bilden av att det är vanligt att folk är rädda för att kalla sig feminister för att dem inte vill framstå som extremister.

  Många anti-feminister lyfter fram att Sverige är ett så jämställt land men vi är inte så jämställda som vi borde vara. Feminismen är fortfarande väldigt aktuell över hela världen, även i Sverige. Feminismen här har vunnit många viktiga segrar, men det är viktigt att komma ihåg att generationer före oss har fått kämpa för dessa rättigheter. Feminismen som ideologi kommer alltid att behövas, oavsett omfattningen på vilken kamp som vi ska bedriva. Idag har vi feminister mindre att strida för än förr, men det finns fortfarande många saker vi kan förbättra i samhället. Feminismen har dels gett oss kvinnor rättigheter som vi numera tar för givet, men det var även feminister som började kampen för hbtq-personers rättigheter så jag är väldigt tacksam till feministerna förr som tog upp kampen.

  Jag är också så himla trött på att så fort vi lyfter problem i samhället för kvinnor, så blir män kränkta och tycker synd om sig själva. Män är vana att ha mer makt och en högre patriarkal position så när feminister vill förändra detta så känner dem sig hotade. Jag tycker det är riktigt sjukt med tjejer som kallar sig för antifeminister. Hur kan man vara kvinna och vara för strukturer där kvinnan systematiskt trycks ner socialt och ekonomiskt? Det är lika dumt som att vara mörkhyad och dyrka vit makt-rörelser.

  Jag tycker det är så himla bra att du vågar ta upp såna här ämnen, och inte håller dig neutral i rädslan att förlora några följare. Det är så viktigt att man vågar göra ett statement, i en värld där hatet växer.

  All cred till dig för att våga ta upp detta viktiga ämne, som tyvärr verkar hamnat i skuggan just nu för dem flesta.

 • Sofia - bipolär och fd laestadian

  Läs gärna detta inlägg jag skrev på min blogg om varför jag inte accepterar att folk definierar mig som något jag inte vill definieras som (i detta fall feminist):

  http://www.sofiavaha.se/2018/09/varfor-jag-inte-vill-kallas-feminist.html?m=0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *