Magen bara växer?

Fotot taget för 20 minuter sedan. Jag vet inte vad som är fel på min kropp, eller rättare sagt min mage.. På senaste har den varit svullen, öm och ”stor” för att vara in mage. Det är som att den växer hela tiden fast jag ändrat min kost. Nu för tiden dricker jag väldigt sällan mjölk (förut drack jag det varje dag), dricker istället ikaffe som jag tror är gjort på havre.. Jag äter inte kött lika ofta längre, det är mest vegeteriansk kost som gäller och jag är inte gravid hehe…

Det känns väldigt jobbigt för min mage är verkligen öm! Jag trodde först att jag bara behövde träna och magen skulle bli sig själv igen, men inser nu att det inte handlar om det.. Det är ju något annat, för när jag tränar känner jag hur resten av kroppen regerar som den ska. Armarna blir både hårdare och slankare (fördelen med att träna med vikter) och samma gäller benen.. Men magen vill lixom inte samarbeta, den har nästan ändrat form för såhär ser den inte ut. Man känner ju sin kropp lixom.

Andreas är ju laktosintolerant så jag har ju också börjat dricka laktosfritt, och jag äter också glutenfritt hårt bröd för Andreas gör det. Kan det vara så att det kan ge en negativ effekt om man inte har egentligen har problem med laktos eller gluten? Att kroppen är van med det och behöver få en viss mängd för att behålla någon balans? Gud vad svårt det är med kost alltså hörrni!

Aja ska klä på mig något nu och åka till MOS, vi ska träffa Andreas mamma för en lunch så det blir nog mysigt. Behöver mat känner jag, var ute en sväng igår med Bella och är lite seg. Men det brukar bli bättre efter en ordentlig måltid och några koppar kaffe och massa vatten 🙂

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (44)
 • mage

  ..eller så har du IBS

 • Ekho

  Tror du behöver sluta lägga så mycket fokus och tid på vad du äter och inte äter.

 • Lotta

  Kanske tillfälligt överkänslig pga t.ex stress. Kolla vilken blodgrupp du har och om det är något du äter som du inte ska äta enligt blodgruppsdieten. Funkade för mig!

 • Frida

  Sen jag blev vegetarian har jag, helt normalt, blivit känslig mot laktos i och med att kroppen slutar tillverka laktas (enzymet som bryter ner laktos) eftersom det inte behövs när man inte äter laktos. Märker det när jag äter mat tillagat med mejeriprodukter, blir väldigt svullen ibland och får ont. Så det kan vara att du är känslig mot laktos nu eftersom du inte äter det så ofta och om du då får i dig det emellanåt kan du bli svullen. Kan också bero på i vilket stadie av menscykeln man är i eller så är det helt enkelt något annat.
  Att äta glutenfritt när man inte är glutenintolerant är helt onödigt, testa att äta vanligt bröd eller knäckebröd igen och se om det hjälper 🙂

 • Wilma

  Hej Alexandra. Om det enda glutenfria du äter är hårt bröd så är det ingen fara men om man börjar äta en glutenfri kost utan att vara glutenallergiker kan det få konsekvensen att man blir känslig mot gluten för att tarmarna blir ovana vid det.

 • Maria

  Exakt samma problematik hade jag fram till jag tog ut min kopparspiral- en vecka senare var magen som vanligt. Ett tips om du är en av dem som använder sig av kopparspiral!

  Du är grym!
  Kram

 • Jessica

  Magen är klurig och kan ställa till det rejält. Har du övergått till vegetariskt och mjölkfritt snabbt och introducerat mycket nya livsmedel? Bönor, linser och andra baljväxter kan ha en irriterande effekt på tarmen och öka gasbildning. Det kan vara övergående men om det är alltför besvärande eller om du har IBS kan det vara värt att utesluta de livsmedel som tycks irritera för att ta reda på vad just din mage tycker om och inte. Att äta glutenfritt utan att vara glutenintolerant borde inte vara orsaken till problemet men däremot kan vissa glutenfria produkter innehålla mindre fibrer så det kan vara värt att tänka på. I laktosfri mjölk har man tillsatt det enzym som laktosintoleranta saknar för att kunna bryta ner och absorbera mjöksockret. I och med att du inte är laktosintolerant så är det inte troligt att det orsakar problem bara för att du får i dig lite extra av det enzymet, men det är inte heller uteslutet. Du kan ju testa att kartlägga vad du har ätit och se om du hittar nått samband mellan magproblemen och kosten. Håller det i sig länge så kan det vara värt att söka hjälp hos en dietist.

  Lycka till!

 • Lina

  Vet inte hur långt ner du är svullen, men en pekat hade samma problem.. Visade sig vara en cysta, kanske värt att kolla upp ? 🙂

  • Isabella

   Skulle också säga cysta. Min syster hade precis samma problem att magen bara växte och växte och kändes konstig fastän hon gick ner i övrigt. Kolla upp det så fort du kan 🙂 Om cystorna blir stora och spricker kan det bli farligt men om man upptäcker det i tid är det ingen fara.

 • Sofie

  Det är supervanligt att magen sväller en del precis när kosten lägga om till mer vegetarisk mat, då den vegetariska maten ofta är mer fiberrik osv. En dietist kan hjälpa dig med kosten om det blir för jobbigt 🙂

 • Cissi

  För att behålla laktosTOLERANSEN och inte bli INtolerant måste man tillföra laktos hela tiden. Vi människor är bara gjorda för att få i oss laktos från bröstmjölken den första tiden i livet och sen är inte tanken att vi ska få i oss laktos alls! Så om man slutar med laktos kommer man med tiden bli intolerant 🙂

  Gällande gluten så finns det bara risker när man äter det och inte om man undviker.

  • J

   Hur menar du? Dom som inte är laktosintoleranta har ju ett enzym (laktas) vars funktion är att bryta ner laktos vilket den som är laktosintolerant har för låga nivåer av. Menar du då att personer som undviker mjölk helt kommer att sluta producera enzymet med tiden och därmed bli laktosintoleranta?

   • J

    Ca 2 % av befolkningen har celiaki och tål inte proteinet gluten. Celiaki, eller glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som man antingen har eller eller inte har. Det finns alltså inte någon risk för en person som inte är allergisk mot gluten att äta det.

 • Johanna

  Men kanske ska prova att ta bort all mjölk? Mjölkproetinfritt. Mina två små barn var mjölkproteinkänsöoga som bebisar och jag ammade dem. Då fick jag sluta med all mjölkprotein och hela min kropp började må så mkt bättre. Bättre hy och bättre mage.
  Du kan äta mkt ändå. Så mkt som finns när man är mjölkproteinallergisk.
  Testa kanske funkar 🙂

 • Kekidi

  Kanske kan vara tarmarna, att de är svullna vilket de kan bli av olika saker man äter. Nu tror jag att du äter rätt så bra mat men av olika anledningar kan man få svullna tarmar. Viktigast av allt är att se till att magen är igång som den ska och varje dag. Prova hjälpa magen med matsmältningstabletter som finns på apotek, hälsokost och andra hälsobutiker. Eller så börjar du käka/dricka MSM som ska vara svinbra för magen, jag har inte märkt mycket av det men det är otroligt många som förespråkar det just för att MSM är så bra för så mycket. Också en hälsokost produkt.
  Hoppas det löser sig.

 • A

  Vegetarisk mat har mycket linser, bönor osv som gör magen uppblåst. Lök har även denna effekt!

 • JohannaG

  Finns jättemånga förklaringar angående kosten, vilket både du själv och dina läsare skriver.

  Men en annan möjlig förklaring kan vara att du börjar närma dig 30 och kroppen förändras med åren. Speciellt magen växer och omfånget blir större trots träning och diet.

  Om du känner dig uppsvullen, magen svider, pruttig, etc. så är det givetvis en annan sak. Då ska du kanske inte lyssna på alla goda råd i kommentarerna utan kolla på tex vardguiden .se eller med din husläkare.

  Lycka till – hoppas det går över!

  PS – det är sällan man lyckas behålla ett midjemått runt 60 cm allt eftersom åren går – DS

 • Anonym

  Hej! Pröva att helt utesluta baljväxter.

  Jag hade samma problem som du har med min mage och lösningen för mig var att utesluta baljväxter helt. Idag äter jag kött, fisk och mejeriprodukter men inte alls dagligen. Mest äter jag vegetariska rätten utan baljväxter i! Mycket kål, havregrynsgröt, oatly produkter, ägg, tonfisk, kyckling och sällan rött kött!

  Mitt tips till dig är att pröva att utesluta baljväxter helt under en tidsperiod och se vad som händer!

  För mig har det även fungerat att utesluta socker. Inte enbart läsk och godis, men också att äta mycket lite honung, mindre frukt och akta sig för produkter som yoghurt och andra produkter med gömt socker. Jag äter fortfarande frukt, men inte alls i en stor mängd. Bara så att jag får i mig vitaminer och andra nödvändiga näringsämne :)!

  Hoppas det blir bra med din mage! Kram

 • @inredningsdesign / Instagram

  Ett tips – Ställ aldrig denna typ av frågor i en blogg. Du kommer få olika svar av alla. Folk föreslår vad som fungerat för just dem, men det kan finnas tusen olika anledningar till magproblem och man kan bli mörkrädd av folks ”tips”. Kvarstår problemen så sök dig till vården!
  Med vänlig hälsning, en sjuksköterska.

 • Cecilia

  Du borde söka upp läkare. Det ät det bästa. På en blogg har alla olika åsikter om du vill vara säker ta kontakt med sjukvården.

 • Kristine

  Kan være fordi du spiser mindre kjøtt og mer plantekost, som inneholder mer fiber. Tar litt tid for kroppen å vende seg til et kosthold med mer fiber, men bare å fortsette, det er jo mye bedre for kroppen, miljøet og dyrene 😃

 • Jenny

  Kan vara allt från IBS, PMS till kosten man äter.

 • Hoppla

  Kroppen förändras naturligt när vi blir äldre. Det går tyvärr inte att komma ifrån.
  Fettansamlingar där man förr inte hade det osv.
  Du behöver nog inte oroa dig.

 • Johanna

  Googla foodmap, finns vissa ”regler” man kan följa för att magen ska fungera bättre. Tex inte äta frukt efter lagad mat utan innan, minst 20 min, för frukt är så lättsmält och passerar systemet mkt snabbare än lagad mat, äter man det efteråt kommer det blockeras i tarmen och bli kvar där längre än den ska, finns även annat att tänka på.

 • Therese

  Skulle gissa på att din mage likt min inte är så van med så mycket fibrer nu när du ställt om kosten. Jag kör också ”ikaffe” vilket är gjort på havre =mycket fibrer. Samma med broccoli, bönor, frön osv som kan ge ömmande svälld mage. Drick MYCKET vatten 🙂

 • Amanda

  Jag hade samma problem och det visade sig att jag är allergisk mot Soja. Äter ni mycket sojasubstitut istället för kött kan det ju vara en möjlighet?

 • Sara

  Hej!
  Som många sagt så är ju magen lite krånglig och det är mycket som kan påverka den.
  Jag är tex väldigt stresskänslig i magen, blir direkt gasig och spänd.
  När man gör en omställning från en kosthållning till en annan kan det också ta tid för kroppen att ställa om.
  Fysisk aktivitet brukar hjälpa mig när jag har ont i magen, mest för att då släpper kroppen ut lite gas 😉
  Kram!

 • Pia Widlund

  Ändrar man kosten kan kroppen reagera mer än man tror. Låt det gå ett tag så kan det bli bättre när magen vänjer sig. Om du inte mår dåligt på annat sätt så är et ok.

 • Josephine

  Halloj Alexandra!

  Jag har exakt samma problem som dig, min sambo är laktos- och glutenintolerant vilket har medfört att även jag bara äter laktos och glutenfritt- det är ju liksom det man har hemma! Det har funkat bra nu i snart ett år, fram tills för ett par månader sedan då magen började krångla.

  Känner mig uppblåst och körig i magen på ett som jag inte brukar vara, trodde först att det var IBS (vilket det kanske också är till viss del) men kan speciellt märka att jag blir värre när jag äter/dricker sådant med laktos/gluten i.

  Skulle tro att kroppen vänjer av sig vid dom här sakerna när man ”undviker” dom under längre perioder, så även om man inte egentligen är känslig eller intolerant så blir man det pga att kroppen inte längre är van vid att hantera laktos/gluten.

  Så jag tror nog att man får försöka se till att ha laktos- och glutenprodukter hemma också, och äter lite varannat så att som du säger, kroppen får i sig en dos av det också och det blir en balans!

  Hoppas magen blir bättre snart, kram! 🙂

 • Hannah

  Om man inte har celiaki (glutenintolerans) eller laktosintolerans så ska man inte sluta med det. Tror man att man har något av detta bör man uppsöka vårdcentral för att ta reda på det.
  Att gå över till vegetarisk kost orsakar ofta problem med magen då man radikalt ökar fiberintaget.
  Förutom dessa potentiella orsaker finns en herrans massa andra, IBS är ju väldigt vanligt och tror man att det kan vara orsaken så kan jag rekommendera att uppsöka en dietist som kan hjälpa till med att utreda vad som funkar dåligt för dig och vad som fungerar bättre.

  Att fundera på blodgrupp (såg att nån tipsade om det) och annat är ingen ide och det finns inte heller någon forskning som visar att det skulle på något vis hjälpa.

  MVH
  Blivande Dietist vid Göteborgs universitet

 • Rebecka

  Jag har själv uppblåst mage och troligen Ibs. Tycker du ska beställa tid hos läkare för det. Det kan vara Ibs mage som du har,eller så är det något du inte som du inte tål.

  Mvh Rebecka

 • Jess

  Jag tycker du är en grym kvinna Alexandra, av flera anledningar, och just nu tycker jag att du är grym för att du publicerar att du väljer havremjölk framför komjölk och nästintill skippar kött. Det ger sjukt många pluspoäng hos mig som avskyr den djurindustri vi skapat och vill börja slåss för klimatets skull. Du är grym!

 • Victoria

  Kan det vara läckande tarm?

 • Elin

  Hej ett tips Alexandra, enligt ny forskning så visar det att om man inte är glutenintolerant så är det jätte viktigt att få i sig gluten via fex fullkornsbröd. Då jobbar tarmen bättre. Här Har du referens: https://ki.se/forskning/glutenfritt-inte-nyttigt-for-alla-0

 • Rosanna

  Du är fin som du är <3

 • Kim

  Du nämnde du ätermycket vegetariskt? Jag själv reagerar som du när jag ätit nån vegetarisk köttprodukt, specielt från märket Quorn. Kanske klarar din mage inte av det heller. :/

 • Linda

  Det är åldern när man kommer upp i en vis ålder så blir magen lätt uppsvälld du får äta mindre så försvinner det. Visa saker man äter kan man bli mer känslig för än innan. Ät mindre kohlhydriater så brukar det blir bättre ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *