Jag lider av HSP

Jag har nu äntligen förstått det, jag ”lider” av HSP. Jag är en högkänslig person. Vad det innebär att ara en högkänslig person är att man kan uppfatta information och känslor som andra inte lägger märke till. Vi reflekterar mer över allting och sorterar information på en djupare nivå. Den större medvetenheten gör högkänsliga ofta känner starkare än andra känslomässigt. Vi är väldigt intuitiva, har en stark magkänsla och ”bara vet”, utan att veta hur.

”Högkänsliga kan lätt bli överstimulerade och det kan leda till trötthet, osäkerhet, oro, ångest, rädslor och sömnsvårigheter. Det kan kännas som om allt snurrar och du tappar kontrollen. Vi blir så lätt djupt påverkade av andras sinnesstämningar och som högkänslig kan ditt humör snabbt svänga från glad till ledsen. Dessa humörsvängningar kan vara svåra att hantera. Då vill man bara ligga kvar under täcket eller låsa in sig på toaletten. Man kan känna sig som ett offer i en överväldigande värld.” – http://www.högkänslighet.se/vad-är-hsp–31352045 

Detta är så JAG! Jag har under en masa år känt mig vissa dagar helt tömd på energi för jag känner så mycket under dagarna. Jag har ju misstänkt att jag är Bipolär men detta känns mer som jag. Jag skriver inte om när jag mår dåligt för jag mår dåligt väldigt ofta, men jag mår också väldigt bra. Det är en som en väldigt brant ber-o-dalbana. Jag kan vakna upp och må jättebra, jag har en känsla i kroppen om att allting kommer gå min väg. Men sen blir det inte som planerat och jag blir helt sänkt. En dålig nyhet kan förändra ALLT för mig och jag vill bara ge upp allt. Jag kan inte fokusera på andra bra saker för jag är för upptagen med att bearbeta ”sorgen” över det dåliga beskedet.

Det som är jobbigt är att när jag blir exalterad och glad, blir jag så fruktansvärt glad. Jag blir som ett litet barn som inte kan sitta still, det bara bubblar i magen och jag föreställer mig i huvudet hur allting ska gå. Men det är just därför jag blir så himla ledsen, för när någon drar ner mig på jorden igen med något negativt är fallet så högt. Jag kraschar ner och min värld går under, även om det bara är för en stund. Det känns som att hjärtat ska brista vilken sekund som helst och magen knyter sig. Jag har lätt till gråt och har svårt att rycka upp mig igen.

Jag kan också bli smittad av dåligt humör. Om en person i min närhet ger ifrån sig negativ energi är det som att jag suger in den och blir på lika dåliga humör som den andra. Jag kan ju såklart inte förstå varför jag är nere, men det är jag och det krävs något väldigt kul för att det ska ändras. Det som är frustrerande att jag tänker mycket, och jag tänker att det är överdrivet eller att jag inte borde vara arg och ledsen. Hjärnan förstår ju att det är ”onödigt” av mig att jaga upp mig men jag kan inte hindra det från att hända ändå.

Det är jobbigt att behöva vara så himla känslig men samtidigt får jag vara så extremt glad också, så jag vet inte om jag hade velat vara mer ”neutral”.. För jag tycker ändå att det är känslor som gör oss mänskliga. Att känna något är att leva ♥

alexandra kissie nilsson

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (55)
 • Mikael

  Det är en härlig aha-känsla när man kommer fram till detta. Jag är själv HSP.

  Gör gärna ett mbti-test med: https://www.16personalities.com/

  Vore intressant att se vilken typ du är 🙂

 • emiliesbeauty

  Välkommen till familjen, kan man säg så? x)

 • Anonym

  Men sluta tramsa med att ”Jag lider av……” både det ena och andra utan att ha det skriftligt på papper! Man TROR man lider av både det ena och andra för ”allt passar in” osv. GÅ TILL EN RIKTIG LÄKARE/UTREDARE och få det på papper! Även HSP är en utredning som ska stå på papper. Du/ni lider säkert utav något för det gör ALLA men tro eller anta inget. Oftast passar det mesta in när man gör tester på nätet och läser om olika sjukdomar etc men i nästan alla fall går det att utreda till VAD EXAKT du lider av. Om du går till en expert! Men så typiskt bloggare/youtubers etc att de har både det ena och andra för att allt ”passar in” och nu får jag ännu mer uppmärksamhet osv.
  Ni har tid att sitta över nätet och leta sjukdomar som liknar era symtomer men lägg tiden på att få en utredning på papper istället!

  • Angelica

   HSP är ingen klinisk diagnos utan en personlighetstyp. Går således ej att utreda eller diagnostisera. Var har du fått det ifrån?
   Men med ”riktiga” diagnoser ska man självklart utreda och inte sätta dom själv, helt klart.

   (F.Ö. så säger man att man ÄR HSP – highly sensitice person, inte att man lider av det)

 • Rebecka

  jag har hsp och kan inte alls reletera till ”topparna” och ”dalarna” i humöret som du beskriver men du har helt rätt att man påverkas av andras humör allt för mycket. Är 20% av befolkningen som har hsp så du är nog absolut en i gänget. Så som jag upplever det är att jag behöver väldigt mycket egen tid då sociala sammanhang tömmer mig på energi. Klarar inte heller av att umgås med tex bipolära mycket pga deras kraftiga humör som man spenderar för mycket tid på att analysera. Men när jag är glad och så är det sällan det går till överdrift och blir sällan ledsen för motgångar, är mer på en balanserad nivå 🙂

  • Alice

   Bipolära personer ”är” inte på ett speciellt sätt.

   En bipolär diagnos är någonting som man har, inte någonting som man är. Diagnosen i sig innebär inte på några sätt att man utrustats med en rad specifika personlighetsdrag (t.ex. att vara högljudd och energikrävande, som du vill mena). En person med en bipolär diagnos kan precis lika gärna vara tystlåten och introvert. Därutöver delas diagnosen in i flera olika underkategorier som skiljer sig kraftigt åt, både i termer av vilka symptom man upplever, och i vilken grad man upplever diagnosen som funktionshindrade. Personer med en bipolär diagnos kan ha många likheter sinsemellan – men precis lika många olikheter.

   Sluta sprida fördomar.

 • Caroline

  Jag är också HSP och har läst en del om det, läs ”drunkna inte i dina känslor” om du vill ha tips på hur du kan tänka. Det finns också ett självtest på http://www.högkänslighet.se/vad-är-hsp-/självtest-21694736 som du säkert gjort eftersom du hänvisade till den sidan 🙂 det GÅR att omvandla högkänslighet till en styrka också, bara man lär sig på vilket sätt man ska tänka! Därför borde du läsa den där boken 🙂 lycka till!!

  • alexandra

   Åå är den boken bra? Ska nog köpa den 🙂

   • Caroline

    Jag tycker den var helt okej! Den förklarar på ett bra sätt varför man ibland inte orkar gå upp ur sängen och ibland vill vara med på allt som bara går. Plus att den ger bra tips på hur man kan omvandla de negativa tankarna när de kommer för att inte trycka ner en alltför mycket!

 • Sara

  Den här bilden är så sjukt snygg! Har säkert skrivit det förr men jag gillar den och det du utstrålar där 😘

 • Caroline

  Jag fattar vad du menar, och det är inget som vi ”lider av”, utan vissa av oss har spröten ute mer än andra helt enkelt. Det viktigaste jag har lärt mig är att, precis som du redan gör, designa livet efter sig själv och sina behov. Vissa dagar känner vaknar vi och känner oss överkörda av ett ånglok och andra inte. Då är det väldigt skönt att kunna ta det extra lugnt och inte tvingas vara på en bestämt plats klockan åtta på morgonen. Iblnda behöver vi tre dagars egentid för att landa och ladda om, och då tar vi det.

  Det kan också vara bra att lära sig stänga av, och inte ta in alla energier i hela rummet på en gång, det är något jag själv jobbar med då jag också tar in jävligt mycket som dränerar mig. Speciellt när man jobbar i den bransch vi jobbar med där många ska synas och höras, många viljor att ta hänsyn till, och allt som måste bli bra, så det är lätt att kollras bort av sina egna känslor och sin egen hjärna. Då behöver fokuset hela tiden vara på ”vad behöver JAG, vad har JAG för behov nu, hur kan jag se till att skapa det just nu” osv.

  Häftig upptäckt, lycka till <3

 • anonym

  Jag är det med. Tycker oftast det är jobbigt för vi lever i tuffa tider. Tycker jag blivit bättre att acceptera det och efter 30 så har det tonats ner lite. Skönt.

 • Susanna

  Det här låter precis som jag! Det stämmer så bra med att känna av och påverkas av andras sinnesstämningar, oroa sig, ångest, m.m. Särskilt topparna och dalarna känner jag igen mig i! Ska läsa mer om detta. Tack för inlägget 😊 kram

 • Zizo

  JAG FICK BESKEDET OM ATT DE MISSTÄNKER ATT JAG OXÅ HAR HSP VILKET ÄR EN PERSONLIGHET FÖR TYP 5 MÅNADER SEDAN. MEN ÄVEN OM ALLT STÄMMER IN PÅ MIG SÅ VET JAG INTE OM JAG VILL ACCEPTERA DET OCH TRO PÅ DET.. DETHÄR MED DIAGNOSER ÄR SVÅRT. GILR JAG HAR STÄLLT FRÅGOR TILL DIG MEN VERKAR ALDRIG FÅ SVAR AV DIG LÄNGRE. HAR JAG SKRIVIT NÅGOT DU OGILLADE? 🙁 MIN FÖRRA FRÅGA VAR OM DU SKULLE HA EN BOKSIGNERING.

 • Linp

  Jag tycker att det mer låter som att man är omogen och inte kan ta motgångar på ett balanserat sätt. Och när något är positivt så blir man som en barnunge…….

  • B

   Men vad bra att du ”tycker” det låter så… Detta är inget du behöver tycka något om. Som HSP ÄR det så och det finns ingenting vi kan göra för att stänga av våra känslor och inte känna på detta vis. Det har ingenting med mognad att göra.

 • Cecilia

  Om du äter p-piller eller andra hormoner så bör du nog fundera på om de ligger bakom dina humörsvängningar…

  • Felics

   Exakt min tanke också! Hormoner fuckar upp en mer än vad man anar.

  • alexandra

   Kör hormonfritt (kopparspiral), skulle aldrig få för mig at trycka i mig giftiga p-piller. Har också slutat med mjölk för att inte få hormoner från kossan.

   • Charlie

    Var väldigt försiktig att kalla p-piller för giftiga Alexandra. Det har hjälpt många kvinnor även om det inte fungerar för alla. Östrogen är inte giftigt farligt om man har kontroll. Blir väldigt ledsen och besviken när du försöker sprida att det är gift. Ge inte kvinnor dåligt samvete.

    • alexandra

     P-piller är gift och ett jävla skitpreperat. Att det inte finns bättre alternativ är sjukt och skamligt.

     • Charlie

      Kan du ge en källa på detta som är seriös? Vad är det som är ett gift? Alla mediciner har biverkningar, ibland klarar man sig inte på naturlig väg och det är hemskt att du dömmer detta. Det ena utesluter inte det andra. Man kan fortsätta komma på andra sätt men p-piller är inte bara ett preventivmedel.

     • Maria

      Jag håller med Charlie här.
      Ppiller passar absolut inte alla, men det är inte ett gift, utan ett preventivmedel som har flera funktioner. Det är inte dödligt i större doser och fungerar mycket bra för en del.
      Precis som kopparspiral fungerar mycket dåligt för en del.
      Jag förstår det som att ppiller fungerat mycket dåligt för dig men var gärna lite försiktig med att ge sådana här starka rekommendationer till andra.

     • Alexandra

      Jag håller med Alexandra gällande p-piller. När jag skulle förnya mina p-piller nämnde t om barnmorskan att p-piller är ett påhitt gubbar står bakom och att de dessutom bestämt att man mensveckan ska äta sockerpillerna. Något som inte längre är nödvändigt och jag fick till mig att de nya hänvisningarna är att man helt ska hoppa över dem och att de inte borde finnas kvar. Skönt med någon som var så ärlig och genuint verkade vara emot pillerna. Jag valde dock att avstå från pillerna helt och idag är det 3 år sedan jag tog mitt sista piller. Jag och sambon kör på säkra perioder (jag vet att jag kan bli gravid) men hittills har det fungerat väldigt bra och jag mår mycket bättre utan piller. (Jag är oxå HSP btw).

      Tack för en bra blogg Alexandra! Har följt dig såå länge.

   • Nico

    http://kopparspiral.blogspot.com/2013/06/att-bli-nagon-man-inte-ar.html?m=1

    Snälla läs detta om du har kopparspiral! Jag tog ut min spiral för 1,5 år sedan och börjar äntligen bli mig själv igen…

   • May

    Reagerade på att du säger att hormoner är gift(?) Har du läst biologi? Du vet väl att hormoner är kemiska signalsubstanser och styr kroppsfunktionerna. Din kropp producerar själv hormoner. Utan hormoner skulle dina organer inte fungera normalt…

 • S

  Om du tror att du är bipolär tycker jag att du borde ta kontakt med vården för en utredning. Jag fick själv diagnosen bipolär typ 2 i februari och det finns jättebra kurser man kan gå för att lära sig mer om diagnosen och mediciner för att få ett liv utan dessa kraftiga svängningar emellan hypo/manier och depressioner. Och skulle det visa sig att det inte är bipolär du är utan någonting annat så är ju även det nyttigt att lära sig.
  Rekommenderar psykiatri sydväst på KS i Huddinge. Jättebra avdelning på den affektiva mottagningen.

 • Nina

  HSP är en personlighet och ej förväxlas med en diagnos som bipolär.

 • Sassa den som blir uthängd

  Det är hemskt , snälla läs och gå in och bidra . Min väns dotter
  8 år och har fått cancer 😭

  https://nouw.com/sassabassa/min-vans-dotter-har-fatt-cancer-34296913

  • Hanna

   Sluta spamma din usla blogg. Den är trist som damm och ingen bryr sig. Allt du lyckas med är att bli typ Sveriges mest avskydda person.

  • alexandra

   Men alltså skojar du nu? DU utnyttjar att din väns dotter har fått cancer? Fyfan vad vidrigt!

   • Cecilia

    Sassa är i farten igen… -_- en dag skrev hon på en annan bloggerska blogg som var ledsen, så kom Sassa och kommentera om sin mamma som har cancer med caps lock på om cancern flera gånger kommentarer. 😡

  • Rebecca

   Att utnyttja ordet cancer för att få klick, är det lägsta jag varit med om. Tänk för fan på alla som drabbats och speciellt barn. Väldigt synd om din dotters kompis såklart, men tänk efter lite innan du trycker på tangenterna….hur tror du att hennes föräldrar hanterar ditt utnyttjande…???

   Detta är nog det värsta du gjort, även om du försökt med allt…

   Respekt Sassa!!
   Fy fan!!

 • Lina

  Jag har fått veta att jag nog tillhör den personlighetstypen. Men tycker hela grejen har gått till överdrift för alla vill vara så himla speciella när jag själv mestadels av mitt liv hade gjort allt för att inte vara överkänslig. Det har blivit en trend bland lättkränkta människor :’)

 • Sara

  Alexandra, man lider inte av HSP. Det är ingen diagnos eller sjukdom, utan det är ett personlighetsdrag. Ett fint sådant dessutom 🙂

 • Sofia - bipolär och fd laestadian

  Jag är både HSP och bipolär, det finns många likheter mellan dom 🙂

  • anonym

   Bipolär är tusen gång er värre. Då tar man ju starka mediciner. Det är en allvarlig diagnos. Kan inte jämföras med andra. Så dumt att göra det.

   • Amanda

    Komisk anonym människa som förklarar till en människa som är bipolär vad bipolära lever i.
    Finns olika grader av diagnoser också och man kan bli bättre i vissa diagnoser också tillexempel. Jag har borderline och även blivit bättre i min borderline. Vårat samhälle måste informeras bättre angående psykiskohälsa och diagnoser osv.

 • Martina

  Akta dig för att ställa diagnoser själv, slänga med diagnoser hur som helst. Finns vi som verkligen lider av våra diagnoser. Jag föddes med svag utvecklingsstörning och lider mycket av den idag. Mäktar inte med några ”normala” arbeten alls. Jag gick till en läkare och psykolog för ett par år sedan nu för att se hur den yttrar sig idag och det var inga positiva besked i dagens stressiga och pressade samhälle- där man ska klara av det, gilla hantera många bollar samtidigt och jag är tvärtom, mäktar inte med, blir snabbt dränerad på energi, saker som ger andra energi. Till saken, då ställdes inte diagnosen HSP när jag gjorde utredningen för min svaga utvecklingsstörning, men misstänker också att jag har en släng av det. Påverkas av allt, människor omkring mig, ljud dubbelt så mycket av det. Jag tror att jag också har det efter att ha diskuterat det med min moster, som är den personlighetstypen med.

  Jag vet inte om psykologer ställer den diagnosen, men rekommenderar att du gör en utredning, går till en läkare/psykolog i stället för att ställa diagnoser själv. Finns människor som har mycket stora hinder i sin vardag på grund av sina diagnoser.

 • Weronika

  Rubriken låter som en sassabassa rubrik😂😂😂

  Denna text verka stämma med mig…intressant.

  Kram!!

 • Katarina Engsrö

  Strax innan jag fyllde 60 år, fick jag veta att det finns något som heter HSP. Jag fick svar på varför jag är som jag är. Hela mitt liv har jag fått höra hur pratig, överkänslig och ” hispig ” jag är. Har mått så dåligt av detta, att ha varit” jobbig” som person. Från barn fram till nu. Detta har gett mig en dålig självkänsla, som jag nu ska försöka lägga på hyllan. Att acceptera den jag är och försöka strunta i min största kritiker … min mamma. Som säkert har agerat i okunskap. Men det har inte gjort mindre ont för det. Är såååå tacksam för att ÄNTLIGEN få bekräftelse på VARFÖR jag är som jag är. Bättre sent än aldrig. Och precis som någon av er skriver … så skulle jag aldrig vilja ändra på min personlighet. Jag arbetar som konstnär. Och utan mitt sätt att vara , tror jag inte att min kreativitet skulle finnas. Det skulle i så fall vara en stor förlust. Och utan oss HSP:are så tror jag faktiskt världen skulle se betydligt tråkigare ut. Vi är en tillgång !

 • Tess Days

  jag är precis likadan! I feel you sister! <3

 • Moa

  Hej Alexandra! 😊
  Jag hoppas verkligen att du läser denna kommentar! Jag rekommenderar dig verkligen stt göra MBTI personlighetstest. Jag känner igen mig lite i det du skriver (tror dock inte att kag är HSP), och detta test förändrade mitt liv totalt! Jag kom fram till att jag är INFJ, och det har hjälpt mig så mycket i att hitta mig själv och vad som fungerar för mig i livet. Gör testet! Vore även intressant om du ville dela med dig av ditt resultat, men gör det för din egen skull! 😊

  https://www.16personalities.com/sv/personlighetstyper

 • Alexandra I - nouw.com/alexandrai

  Är själv också HSP, och har också tänkt mycket på att vara ”normal”. Har vetat ett par år nu att jag är en högkänslig person och ju mer jag reflekterat kring det är jag så glad att jag är som jag är. För även om man har väldigt mycket känslor i kroppen som gör att man kan må väldigt dåligt, så är det samtidigt just att ha så mycket känslor som ger en det där lilla extra – att vara lycklig över och uppskatta de små sakerna i livet. Jag är glad att få känna så himla mycket – och att få känna det så starkt!! Värt att tänka på ❤️❤️

 • Ellinor

  Jag ska påpeka att just den här känslan dom du har sakt och förklarar har hänt mig jag har känt mig ensam och rädd och verkligen behöver utrycka min känslor känslomässigt jag kan bli orolig när jag inte sover jag kan behöva gå upp ur sängen för att jag känner mig orolig samma sak när jag inte har sovit då kan jag bli helt förstörd och känslig kan behöva stänga in mig i ett rum och bara samla alla tankar som finns i mitt huvud det finns så många olika känslor på en och samma gång man kan känna sig både älskad och hatat på samma sätt det är så jobbigt och lida av HSB jag känner mej upp och ner ibland ledsen ibland jätte glad ibland orolig beror på hur jag mår men jag brukar tänka att jag ska slappna av men det funkar inte när jag inte sover men försöker ta det så lungt som möjligt jag blir så glad när det finns fler som har som jag kram på dig kissie 💋😘/Alexandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *