Orange dröm

Visst är den här jackan snygg? 🙂 Från H&M, tyvärr.. Känns ju så dumt att uppmuntra ett bolag som använder sig av rasism på deras hemsida. Om någon missat det kan ni läsa mer om det >HÄR< Dock har jag redan beställt hem den och den ligger på posten och väntar på mig. Eventuellt om jag skickar tillbaka den. Får se!

Nu ska jag åka och möta Michelle för lite mat, vi ska ses på MOS. Tycker verkligen om det köpcentrumet, finns verkligen allt där och massa resturanger att välja på. Sen är det ju verkligen en fördel att det ligger max 5 minuter från mig 😉 Lyx! Dock har det blivit så att vi åker dit såfort vi är hungriga och lata.. Vi äter ju typ aldrig hemma längre. Inte bra! Lite ekonomisk kan man ju vara..

Posted in: PICTURES
Kommentarer (40)
 • Emmy Laursen- www.emmylaursen.se

  Nog för att H&M är ett svenskt märke och jag gillar stundtals kläder de tillverkar. Men det dom gjorde nu var under all kritik, punkt slut. :/

 • Mikki

  Undrar hur många som reagerat på samma sätt om samma tröja med samma budskap blivit satt på en ”vit” pojke. Eller är det bara kränkande om den sitter på en ”svart”? Visst var det väl klantigt gjort men känns som att många kritiserar för kritikens skull..

  • Lina

   Såklart det inte är samma sak

   • jenni

    Rasismen sitter i betraktarens ögon. Jag tkr personligen inte att de e rasistiskt de dem gjort. Varför skulle en pojke vara en apa? Det är ju en pojke, d vet vi alla…!? vrf äns dra dem parallellerna bara för att han e svart? DET ÄR RASISM! för att ”utrota” rasismen så måste vi förstå vad som är våra fördomar och vad som på riktigt är kränkande. Tkr de är dumt av HM att be om ursäkt, de stärker bara rasismen och dess ramar. De e samma sak som med pepparkaksgubben för några år sedan. öppna ögonen, se de i ett större och djupare sammanhang. // Sanningen är bara en åsikt.

    • Lea

     Tänker précis likadant. Well said!

    • Magdalena

     Fast riktigt så är det inte. De stora protesterna kom från USA denna gången och det är för att det var vanligt under tiden det fortfarande fanns slavar att man kallade dem just för apor för att degradera och sänka dem.
     Så historiskt sett är att kalla en svart person för monkey = direkt rasism, som att kalla någon ”negerjävel”.
     Klart det inte betyder samma sak för oss i sverige idag hundra år senare, men det är fortfarande känsligt i många delar av världen och jag tycker det är rätt att man agerar emot det! Det är ju inte ok att t ex teckna svastikor bara för att andra världskriget var länge sedan heller.

     • Mikki

      Att se detta som rasistiskt är att acceptera att det finns skillnader. Som flera skrivit ser jag en pojke i en tröja, och nu har ju även mamman gått ut oc sagt att det inte är något rasistiskt i detta…
      Tror att många måste ta ett chill-pill och sluta bli kränkta å andras vägnar hela tiden.

  • Anna

   Det är en fruktansvärt kränkande reklam!

   I Sydafrika, där rasismen fortfarande frodas, förekommer det att både ”monkeys” och ”baboons” används när vita pratar om Africans (mörkhyade).

   Till min glädje var H&M butiken i vårt lokala shoppingcenter i SA helt tom idag (till skillnad från alla övriga butiker).

 • Sanna

  Alltså du tror på riktigt att h&m gjorde det avsiktligt? Vilket företag skulle medvetet försöka marknadsföra rasistiskt?
  Alla kan göra misstag..

 • Helena

  Finner det väldigt intressant att folk reagerar så stark på detta och plötsligt bojkottar H&M, men samtidigt blundar åt det faktum att arbetsförhållandena för de människor som tillverkar dessa kläder är och alltid har varit katastrofala. Är det inte lika viktigt eller eftersom det inte drabbar en svensk?

  • Magdalena

   Eller att det alldeles nyss kom en dansk dokumentär som visar hur HM eldar upp 100-tals ton med felfria helt nya kläder varje år och ändå kallar sig miljömedvetna…

   Nej tack. Bildat folk handlar inte där, och det finns mer än en anledning varför! 🙁

 • johanna

  Nja, inte den snyggaste jackan tycker jag väl, men kanske passar dig! 🙂

 • lea

  Men asså va?! Jag fattar inte varför det här blivit så stor grej. Det är ju personerna som reagerar som har racistiskt synsätt. Jag ser en pojke som bär en ”cool” hoodie. Inget annat!!!

  • Emelie

   Exakt! Håller med dig. Att folk alltid ska överreagera…

  • Charlotte

   Jag håller med, det känns snarare rasistiskt att dra parallellen mellan en mörkhyad pojke och en apa.

   Att man under slaveriets tid kallade mörkhyade för apor är ingen anledning till att fortsätta dra dom kopplingarna. Enda sättet att neutralisera den liknelsen är att öppet kunna visa sånna här bilder utan att det ska behöva bli känsligt. Just för att visa att det är helt självklart att apa inte är samma sak som mörkhyad.

   • Jasmin

    om man inte har/är alt läst endel, har nära som blivit påverkade så reagerar man inte så kraftigt på denna kommentar antagligen. Om man drar en parallell med ifall man har blivit utsatt för mobbning så vet man innerligt att det så saker/kommentarer som man får påverkar ens egna känslor efter en tid fastän man har berarbetat sina känslor. På samma sätt som detta så vill man inte bara ignonera ett ämne som i faktum har en koppling mellan slavar och apor sen långt tillbaka i historien. Ska man då ignorera detta när det tas upp, inte bara i reklam utan även utanför mediernas marknadsföring. Att koppla fula ord med människan är i regel inget man skämtar om eller försöker spridas och att göra en överdrivelse mellan bajs och rasism som i kommentaren är sjukt oproffisionerligt och visar hur orespektlös man är och försöker försköna den sanna sidan men att förmedla denna händelse.Och kommentaren kring ”2018 och vita förstår fortfarande inte problemet” nope, tydligen för att ni inte har på samma grad blivit utsatta för sådana händelser historiskt eller i vardagslivet. Såklart barn inte är födda med inprogrammerade ord, utan lär sig utifrån samhället. Men återigen man förskönar fortfarande inte mobbning och tror att allt är frid och fröjd i samhället.

    • Jasmin

     Överdriver man även när man är feminism? Man ska alltid bli påhoppad när den andra partner inte förstår innebördet kring hur man som kvinna blir behandlad och ja man ska ignorera och säga att man gör en överdrift när man själv kanske inte vart med om olika händelser som har påverkat en för att tycka något. Suck långa rader utan punkt men blir så skrämd över hur vissa resonerar här. tack o hej

   • My

    Bra sagt Charlotte. Precis så. Det är ku verkligen bara att skapa bråk någom väljer att tar detta rasitiskt. Kan man inte fråga pojken om han kände sig kränkt? Tror jag knappt att han gjorde…En av mina mörk hyade vänner tyckte att det inte alls var rasism. Hon såg det som mer nedgraderande att det är dem som anser att det finns likheter mellan apor och henne – alltså inte HM som bara säljer en snygg hoodie men dem som ska bara skapa bråk om rasism.
    Keep it cool liksom. Denna värld komma blir värsta svarta kriget om alla håller på så här.

 • Maria Wiren

  Eh….töntig fråga men hur är rean på MOS?
  Ska till Sto i helgen och vill shoppa fint till mig själv (är ensam på vift utan två barn så tänk dig billigt)
  Är det vettigt att åka dit?

  • Kissie

   Jag gillar MOS för det finns typ allt där, dock har jag ingen superkoll på REAn för jag försöker undvika hetsen haha.. Men samtliga butiker har dom rea, kika på deras hemsidor så står det nog där 🙂

 • Emma

  Det är väl snarare rasistiskt att säga att det svarta barnet inte skulle kunna få ha en sådan tröja?
  Eller att dra kopplingen att svart = apa?

  H&M har inte gjort något fel alls. Folk är så ofantligt lättkränkta nu för tiden att jag blir alldeles matt..

  • Bella

   Exakt min tanke också! Håller med dig!!

  • Millan

   Exakt, lättkränkta! Tänker att barnets föräldrar också är mörkhyade? Om dom inte har reagerat men vissa vita reagerar över att det verkar lukta rasism, då är det ju vi vita som gör det till ett problem.

  • Kissie

   Ja lite så tänker jag med, men jag förstår även folk som regerar. Kanske hade blivit mer neutralt om det även var en vit pojke som poserade i samma tröja på typ nästa bild?

 • Emma

  Nu är det ju så att förr så jämfördes mörkhyade människor med apor, det fanns zoon med mörkhyade människor som vita gav bananer till. Bananer-apor, därför var det fel att sätta just den tröjan på den mörkhyade pojken och därför skulle det inte blivit samma reaktioner om tröjan suttit på den vita pojken. Därför är det rasistiskt att den mörkhyade pojken har en hoodie på sig där det står typ ”coolest monkey” och den vita pojken har en hoodie där det står något mer ”survival expert”. Så det handlar alltså inte om att människor ”förknippar” mörkhyade med apor utan det är rasism då mörkhyade har blivit kallade för apor osv.

  • Sofia

   Förstår hur du tänker. Samtidigt kategoriserar inte barn varandra utifrån hudfärg utan helt andra egenskaper så det är vuxna människor som avgör om detta är rasistiskt eller inte då det är vi som skapade problematiken, inte barn. Barn kommer inte särskilja det som något gällande ras då dessa tankar är så pass abstrakta att barn inte kommer på det förrän den dagen vuxna upplyser dom om att vissa människor är ”bättre” än andra. Det kan ske inom vad som helst som skapar en distans mellan grupper vilket leder till ett vi och dom tänk som kan bli mycket farligt. Det har inget med ras att göra i grund och botten då det kan vara allt från politik till vilket fotbollslag som är bäst. Extremism och våld föds ur grupperingar och kan bli våldsamma oberoende av vilket ämne det än rör. Exempelvis hade extrema anti-rasister kunnat berättiga sig att avhumanisera rasister eftersom dom står för deras raka motsats och därmed ”fel” åsikt. Då är frågan, vem är mest ond då båda rent hypotetiskt skulle kunna leda till våld och förtryck mot en specifik grupp.

   Allt handlar i slutändan om hur vi väljer att behandla andra människor och således måste vi ständigt reflektera över vårt egna beteende före något annat.

   • Emma

    Sofia jag förstör ditt tänk, abslout! Meningen med min kommentar var att förklara för de som inte ”ser” varför det kan vara rasistiskt. Och som en annan kommenterade, om POC anser att tröjan är kränkande kan ju inte en vit säga att tröjan inte är det. 😊

 • Monkeygirl

  Jag hade inte ens rasism i tankarna förrän jag läste om detta. Allt har blivit totalt förstört! Man får inte ens bajsa längre förrän det ska förknippas med rasism. Bajs = brun färg = rasism. Men ang jackan så var den väldigt FUL tycker jag. Men smaken är ju olika som tur väl är!
  Jag säger negerbolle och skäms inte ett dugg. Om alla kunde chilla och tycka det är OK att fisa t ex vore världen mycket enklare!

  • Kissie

   Jag tycker inte man ska säga ord som negerbolle, känns sjukt onödigt :/ Men kan hålla med om att det blir överdrivet i media kring vad som är rasism och inte.

   • Gunilla Ericson

    Du säger att det är överdrivet i media vad som är rasism samtidigt som du hänger ut H&M som rasister och väljer att köpa kläder däirfrån samtidigt.

    Hur ska du ha det? Är du rasist som stöder ett företag som bidrar till rasism? Eller gick du lite för långt där för att sno PK-poäng?

    Kolla dig i spegeln nu Kissie!

    P.s. ta av dig ”rasistjackan” innan!

    *suck*

  • Lili

   Att använda order neger är inte ok. Det är associerat med slaveriet.

 • ISABELLE

  Jackan ser ut som nåt jag sytt en gång i tiden men annan färg 😀 hehe

 • Alexandra

  Jag känner mig tveksam till deras reklam, handeln går generellt dåligt just nu (källa, jobb inom handeln) och det vore oerhört korkat för ett företag att då skapa dålig publicitet med flit. Det är en tröja med en text på och sen ligger det i betraktarens ögon att välja att se rasism eller se en lekfull kommentar.

  För att dra en annan parallell så sa Maxida i Jills veranda att leken ”cowboy och indian” iscensätter ett folkmord och majoriteten ser inte det. Allting handlar om vad vi tittar efter.

 • Kim

  2018 & vita förstår fortfarande inte problemet. Detta händer hela tiden, överallt. Vita kan knappast sätta sig & säga ”töntigt” eller ”lättkränkta” när POC anser det vara rasistiskt, för vi har inte tolkningsföreträde! Blir så trööööttttt…

 • Magdalena

  Oj! Den jackan påminner mig asmycket om de gamla Helly Hansen-underställen mamma tvingade på oss under overallerna i början av 90-talet. Det kliar i hela kroppen bara jag ser den! Men jag förstår att pälsjacka-stilen är poppis nu i alla färger och stilar 🙂

 • Camilla

  Hej Alexandra!
  Jag behöver din hjälp! Jag har alltid haft lite småproblem med finnar, men på senare tiden har det eskalerat! Jag tror att det kan ha med att jag är rätt stressad att göra. Hur som helst, vad är dina bästa tips? Bästa produkterna? Bästa dieten? Hur blir man av med dom små monstrerna haha! Är student så tar gärna emot budget tips också hehe.
  Tack på förhand.

  • Kissie

   Det bästa är ju att köra peeling och återfuktning. Jag körde nyss en kemisk peeling och det hjälpte mig. Hade massa knotter innan och det beror på stress + att jag blir yttorr under vintern. Så testa det! 🙂

 • Karolina

  Alltså hur PK kan man va? Bolaget sade ingenting om att deras reklam var rasistisk? Det är ju andra som du till exempel som ser reklamen och sedan associerar det där med rasism? Hur fyrkantig? Alexandra, du är hjärntvättad även om du hävdar något annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *