Det bästa/sämsta med julen

  Bästa:

Glöggen!

Julborden. Åh jag älskar verkligen julmaten, och den blir ännu bättre dagen efter 🙂 Hade gärna ätit julskinka, senap, kaviar och annat gott året om. Fast det kanske det inte hade smakat lika bra.. Vem vet!

Dofterna. Tycker julen doftar underbart, min favoritdoft kommer från apelsiner med nejlikor. Det är magiskt!

Alla ljus. Det tindrar ju så fint med alla ljus som alla sätter upp. Sen tänder man ju mer levande ljus också och det är ju så mysigt. Jag älskar ljus hemma, det blir så mysigt 🙂

Ingen träningshets. Enda gången på året det känns OK att bara svulla och må bra. Träning tänker man på en annan gång hehe.. Känns som att man mår bra av en period där man får unna sig massa godeter utan att tänka på det. Eller hur?

 Sämsta: 

Julklappsstressen! Usch varje år, samma visa.. Höga förväntningar, mycket folk, stressad, kostar mycket pengar, man får inget fint tillbaka haha.. Nej vi kan lika gärna skippa presenterna om ni frågar mig!

Folk känner sig ensamma. Det är nog det värsta. Jag känner mig superstressad varje år för jag vill inte min pappa ska vara ensam på julen, men jag vill också kunna fira med min mamma och hennes familj för min lillasyster vill gärna jag är där. Sen har det också varit pojkvännens familj. I år är min pappa inte hemma över julen dock, så det blir mindre stressigt att hinna med alla.

Det eviga klagandet på julkalendern.. Varje år är det något, sexistiskt, homofobiskt, rasistiskt eller bara dålig. Julkalendern är inte som när vi var små, kommer aldrig bli heller. Sorry! Time to move on.

Alkoholen. När jag växte upp drack pappa väldigt mycket alkohol vilket ledde till bråk 🙁 Jag fick alltid ont i magen när jag såg att det börjades dricka. Tycker verkligen inte högtiderna ska handla om alkohol om man har barn runt omkring sig. Dricka kan man göra om man så vill, men inte framför barnen. OK?

Vad tycker ni är det bästa vs det sämsta?

Posted in: PICTURES
Kommentarer (39)
 • sara

  Håller med.. Alkohol förstör högtiderna. Har haft det precis som du med uppväxten. sen har vi slutat ge presenter till vuxna, bara barnen

 • Ana

  Jag har redan handlat klart, man får vara ute i god tid så slipper man stressen, handlade det sista idag. Det sämsta är väl vädret. Julen är inte vit längre utan det regnar hos oss i götet rätt så tråkigt. Det bästa är att man har tradition varje år, samma ställe att gå till, mamma och hennes man 🙂

 • Minna

  Bästa är julmaten och mys med familjen, sämsta är stressen och att man typ är pank i slutet av månaden..

 • Nova

  Läser du aldrig igenom dina inlägg innan du postar? Vet inte hur man annars kan undgå att se att man skrivit sämsta/sämsta istället för bästa/sämsta. Känns lite trist ibland att läsa slarviga inlägg. Brukar inte göra det men ville ge ”feedback”. Det är svårt att formulera sig i text utan att det låter väldigt negativt men vet inte hur du uppfattar det, är väl lite hur man själv är inställd till kritik.. Ha en bra kväll 🙂

 • Linp

  Håller med Nova, ändra! Slarvigt och respektlöst mot dina läsare.

  • Camilla

   På vilket sätt är det respektlöst? Det är ganska stärka ord for et skrivfel. Blev du kränkt av det? Sårade hon dig? Skylder hon dig något? Tycket alla komentarsfelt i flera svenska blogger nu visar läsare och ett samhälle som letar fel och responderar oerhört överdrivet for småsaker. Det var et skrivfel! Har läst din blogg en stund Alexandra, och tycker det er roligt att fölga din vardag. Ger en liten paus i egen vardag 😊 hälsningar från Norge

 • Abo

  Bästa är maten och kusinerna!
  Sämsta är absolut all alkohol. Snapsen, drinkarna, ölen och vinet. Alla vuxna som blir rödflammiga och mer och mer högljudda med timmarna. Hur man som barn sitter och skäms över hur sina föräldrar beter sig, och alla de andra. Hur det känns obehagligt att de inte längre är sig själva. Är så påverkad att jag inte ens klarar av det idag. Gäller alla högtider för övrigt. Och valborg när man inte kan bli hämtad trots ösregn och kallt och sent på natten för ens föräldrar druckit så man får gå 40 minuter hem.

 • Linda

  Bästa: rödbetssalladen, mys med familjen å julgranen. Sämsta: håller med dig Alexandra, ingen alkohol framför barnen!

 • Julia Rågfeldt

  Bästa: Glädjen som de flesta känner inför jul & nyår 🙂
  Sämsta: Ensamhet och ångest som många känner då 🙁

 • Emma

  Vi har slutar helt med klappar i våran familj :)! Så skönt! Speciellt jag som studerar miljövetenskap och tänker på allt material som används för stt producera prylar folk ändå inte har användning för heh.

  Bästa är att man har något att längta efter. Typ i år sticker jag och sambon på spa, övernattning på hotell, 3 rätters och viktigaste = hotellfrukosten! Sen älskar jag delar på julbordet som laxen och skinkstuten!

  Sämsta är nog att min familj började med massa alkoholhets nu när yngsta kusinen fyllt 18. Därav så undviker jag dem denna jul. Man peioriterar ju olika i livet

 • S

  Fast det där med alkoholen förstår jag inte hur du menar? Såklart ska man inte dricka sig påverkad framför sina barn, men hur skadar det mina barn om jag tar ett glas rött till julmiddagen? Eller en cider? Dricker det till för att det smakar gott till maten, inte för att bli full eller påverkad.

   • S

    Fast alla är vi olika. Jag själv blir varken påverkad eller berusad av ett glas vin till julmiddagen som dessutom tar flera timmar (alltså dricker jag ett glas under 2-3 timmar). Jag visar mina barn att en måttlig och normal alkoholkonsumtion, det vill säga att man njuter att riktigt gott glas rött till middagen och dricker det för att det smakar gott med maten är fullkomligt normalt. Jag får njuta av mitt glas röda och mina barn tar ingen skada. Vill påpeka att jag själv är uppvuxen med en alkoholiserad far, som jämnt gömde sig med sitt drickande och var oärlig. Därför visar jag hellre mina barn att mamma tar ett glas till maten istället för att ljuga och dricka när barnen inte ser. Men det är jag alltså. Självklart finns det många som överdriver sitt drickande, och jag förstår tanken med inlägget. Kan man inte kontrollera sig själv och sin konsumtion av alkohol kanske man inte ska dricka alls. Överhuvudtaget. Inte bara på julafton dårå. Just sayin.

  • Cecilia

   Såklart att 10-15cl vin, inte gör skada. Vid två glas märks det.

   Problemet är att folk fyller sina glas mer, än vad ett standardglas är räknat. Uppåt 20-28 cl. Och således tappar bort räkningen på hur mycket de faktiskt dricker.

   Vill du dricka vid julmiddagen framför dina barn så får du självfallet göra det, det är inte olagligt. Och alla som blir påverkade kanske inte har det som mål heller. Men för oss som har föräldrar eller släktingar med alkoholproblem, vet att det är så det börjar. ”Bara ett eller två glas till middagen”. Har man inte ätit något under dagen pga tex stress att laga julbord etc. så slår alkoholen till hårdare på tom mage. Och där sitter man, som barn, med en förälder som slöddrar och trycker in godis i munnen på en. Usch.

   • M

    Eller hur, folk påstår att de bara dricker ett glas, max två. Sen visar de upp bilder på till randen fyllda enorma glas som rymmer över en halv liter vin! Två glas innebär alltså mer än en hel flaska! Föräldrar som dricker sig berusade på julafton och vid andra tillfällen där barnen är med borde inte få ha barn. Ta ansvar för era alkoholproblem och sluta sup!

  • Kissie

   Men du förstår väl att jag menar dricka så man blir full? Jag dricker gärna ett glas vitt också, även om barn är i närheten. Men super mig inte full, vilket tyvärr händer. I min familj har det hänt flera gånger vilket har påverkat mig.

   • S

    Vilket är förjävligt rent ut sagt. Kan man som vuxen inte kontrollera sitt alkoholbruk så ska man nog inte dricka alls. Överhuvudtaget. Men förstår hur du menar. Dock vill jag fortfarande påstå att ett glas inte skadar vare sig mig eller mina barn.

   • Lisa

    Jätte bra att du tar upp detta ämne. Tycker du bloggat så otroligt bra sedan du hittade din kärlek, det har gett dig det där lilla extra nu när du har någon att dela livet med fullt ut <3

 • Em

  Det bästa med julen är alla 1. ljus och lampor, 2. att vara ledig från jobb. Det sämsta är att 1. man tvingas fira ihop med personer som man inte bryr sig om, 2. julklappsstressen som man ändå inte har ekonomin för att ha.

 • Linnéa

  Det gläder mig att du ser vikten av att julen ska vara bra för barn, och att det inte är det med alkohol. Vill tipsa om kampanjen Vit jul.

  De jobbar för att fler som firar jul med barn ska välja en nykter jul. De ordnar även aktiviteter på julafton för barn som inte kan vara hemma på jul pga alkoholmissbrukande föräldrar.

  Där har du en viktig, aktuell kampanj att använda din mediamakt till!

 • Saga

  Det bästa tycker jag är alla mysiga är alla ljusslingor, tända levande ljus, granen och sånt mysigt. Sen det mest negativa enligt mig är väll att det är kallt, Det får dock gärna vara lite kallt och snöigt på julafton:)
  Kram

  http://nouw.com/sagajarhede

 • Magdalena

  Tack för att du skriver om julen och alkohol. Tror det gör stor impact.

  Det enda som är synd är att folk tar illa vid sig för ingenting… Precis som för #meetoo när män skriver typ ”-Men inte alla män!” Så finns det massor med butt-hurt folk som bara måååste skriva typ ”- men det måste ju vara ok med vin till maten?!”. Ja, om man inte fattar att det är underförstått så kanske man ska tänka på hur lättkränkt man är online…

 • 13

  Jag ser inget bra med julen. Tycker bara att den högtiden belyser och förtydligar de som har det bra/ de som inte har det bra. Köttkonsumtionen som blir ännu värre kring jul. Jag volontärjobbar med djur och vet hur många som gör det mest vidriga med dom och vetskapen om att de som vi lyckas rädda bara är en bråkdel av de som lider gör det ännu värre. Tillägg där att detta är Sverige. Tänk då på utsatta länder. Vi donerar bort våra pengar med extra stor summa vid jul. Tänk om fler gjorde detsamma.

 • Pia Widlund

  Håller med dig om mycket. Julmaten och ljusen är mysigast och värst är stressen och julklappshetsen.

 • Lisa & Amanda

  SÅ bra och viktigt det du skriver!

  Kramar Lisa och Amanda

 • emzaans

  bra skrivet om alkoholen! själv har jag turen att mina föräldrar nästan aldrig dricker.. har aldrig sett någon av dem full ^^
  men det känns så tråkigt att barn råkar i kläm pga den :/

 • Emelie

  Det bästa med min jul iår är att jag jobbar. Jobbar på ett äldreboende så vi ska ha jullunch och bara ha det trevligt med julklappsutdelning(anhöriga har köpt julklappar). Vissa får såklart besök men långt ifrån alla och att då få muntra upp de som inte får besök gör mig så varm i hjärtat. Blir nog min bästa jul hittills.

 • Karianne

  Haha føler det samme om julestresset! Veldig fint innlegg!

 • Karianne

  Haha ååå føler det samme om julestresset! Veldig fint innlegg! Håper du får en fin jul!😃

 • Love u

  Du är så jävla bra! Hur dåligt jag än mår, och om jag inte hittar det stöd eller den tröst jag vill hitta hos andra bloggare, så kan jag ändå alltid räkna med dej <3

 • Rose

  Du är en priviligerad kvinna. Om andra folk klagar på att julkaldern innehåller kränkande innehåll och du inte står solidariskt kan du iallafall vara neutral nog och inte nämna hur irriterande det är eftersom att du kör över andras kamp

 • R

  Jag försöker få kontakt med dig på snap. Men du addar inte folk där längre lr?

 • Victoria

  Hej stämmer de att du har gått hotell och restaurangskolan i globen?

 • Jensan

  Det bästa: Jag jobbar inom vården och jobbar både julafton och juldagen. Jag tar hellre hand om sjuka personer och försöker glädja dem så mår jag även mkt bättre. + att jag är nykterist och slipper se allt elände på julen då det gäller fylla, bråk och alkohol.
  Det sämsta: Att ensamma människor kommer lida. Att barn kommer lida pga fulla föräldrar och släkt. Bråk som uppkommer och missnöje över sina julklappar. Otacksamhet som visar sig klart och tydligt.

 • Tess

  Håller med dig fullständigt om alkoholen. Drick när och hur du vill men INTE framför barnen! Känner så väl igen klumpen i magen och hur illa till mods jag kände mig när alkoholen dukades fram… man behöver inte ens bli berusad för att ens beteende ska förändras. Så vit jul för oss punkt slut!

 • Lina

  Tråkigt med din pappa. Men inte så schysst o hänga ut honom kanske?
  Haha får du inget fint tillbaka, hoppas dom som ger dig julklappar inte läser detta då 🙈

 • klas

  ett smart sätt fira med din familj 1 år julafton, sedan juldagen och svärföräldrarna med lite mer julmat som blivit över och året därpå tvärt om blir bra ska du se, vi gör så om man inte kan eller vill samlas alla,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *