Får ingen respekt!

Något vi har märkt här i Sri Lanka är att jag sällan blir direkt tilltalad. Utan lokalbefolkningen går till Andreas och pratar eller ställer frågor, för han är mannen. Dom ser mig som hans kvinna, och dom vill visa respekt gentemot honom så dom pratar inte med mig. Detta blev vi båda irriterade över här om dagen så vi pratade faktiskt med en servitör och frågade varför dom inte pratar med mig. Och då förklarade han att dom vill visa mannen respekt, och att dom antar att mannen fixar det jag behöver. Så det är lika bra att prata med honom direkt. Och detta sa servitören med ett genuint leende men också med lite smått orolig blick.

Jag förstår ju givetvis vad han menar, och jag förstår att han tror att han gör rätt. Men tyvärr är det ju väldigt fel! Det är ju fruktansvärt sexistiskt och gammalmodigt. Dom har ju ingen aning om vem som bestämmer mellan oss, inte för att någon bestämmer över någon annan men det skulle lika gärna kunna vara så att jag ger honom veckopeng och att det är jag som tar alla beslut. Sen kanske det inte förekommer speciellt ofta i just länder som Sri Lanka att kvinnan tjänar mer än mannen, men dom borde väl förstå att det är annorlunda i Europa tex. Och då borde man anpassa sitt sätt efter vart turisterna kommer ifrån. För servitören jag pratar om var alltså manager för restorangen på hotellet som vi bodde på första veckan, som också var ett 5-stjärningt hotell. Och då förväntar man ju sig lite mer från personalen, eller iaf jag gör det.

Men efter att vi sa ifrån (vänligt men informativt) så blev jag plötsligt servad först och personalen började tala med mig. Dock såg jag på dom att dom tyckte det kändes fel och vissa av dom såg nästan lite obekväma ut. För att markera ytterligare tog jag tag i notan och skrev under den efter några måltider men då såg dom ännu mer obekväma ut. Och jag vet inte om jag ska bli arg eller tycka synd om dom som inte förstår bättre.. Jag har så svårt att bestämma mig. Inte för att det hjälper situationen någonting genom att bli sur eller tycka synd om någon. Så det vi gjorde var att vi pratade med hotellägaren, vi pratade ju också direkt med personalen och lämnade även en lång kommentar som omdöme. Förhoppningvis ser nästa turister detta och känner att dom också borde säga ifrån när detta upprepar sig. För det kommer upprepa sig, detta är ett inlärt beteende från samhället som har pågått sen tidernas begynnelser.

Männens skeva syn går inte att ändra över en natt, men forsätter vi sätta ner foten kommer det bli en förändring. Vi får se det som en svår sjukdom som vi fortfarande letar efter botemedlet för. Vi kvinnor är doktorerna som kämpar med alla medel vi har, men tillslut ska vi lyckas! Så förhoppningvis kommer mina barns, barn inte behöva diskrimineras pga deras kön.

Hoppas denna lilla flicka växer upp i ett samhälle där hon är lika mycket värd som pojkarna. Tyvärr är ser inte samhället ut så just nu i Sri Lanka…

Posted in: PICTURES
Kommentarer (46)
 • Mikael

  Finns ingen anledning att bli arg. Det är detta de har blivit uppvuxna med, och från deras perspektiv är de ju respektfulla. Man måste tänka på intentioner. Däremot är det jättebra att ni sa till, att ni ser er som likvärdiga, och att ni vill att personalen behandlar er så. Även vatten krossar berg på sikt. Då kanske fler turister begär detta, tills det på sikt blir naturligt på hotellet, och sprids till hemmen, osv.
  Bli inte arg, men informera och var ett föredöme. Jättebra gjort!

 • Jenny

  Förstår hur du tänker och det var ju bra attni förklarade hur ni upplevde det. Men en sak att tänka på är ju att man ofta säger att man får ta seden dit man kommer. Tex om det kommer turister från Sri lanka till Sverige el Finland där jag bor så tror jag ju nog att det är rätt ovanligt att man inte skulle tilltala deras fruar vilket de då igen skulle tycka att är fel. Det är nog svårt att veta hur man gör i ett annat land om man aldrig varit där och betjäna gäster efter deras hemlands seder. Jag har ingen aning isf hur jag skulle behandla en ja, vad ska jag säga, Indier tex, för där har jag aldrig varit. Bara en tanke.

  • Anna

   Sjävklart ska man ta seden dit man kommer men vissa saker är inte ok. Vill du ha en jämnställd värld eller? Där pojkar och flickor är lika mycket värda? Då får man göra som Alexandra -kämpa för den 👊

   • Anonym

    Vad är det som gör detta till icke Okej? De får väl välja själva vem dom känner sig bekvämaste i att tilltala. För dom är det respekt mot både kvinnan och mannen. Bara för att man väljer att tilltala mannen betyder det inte att kvinnan har en lägre roll. Okunskap, okunskap…åk inte utomlands om ni vill att alla ska bete sig som svenskar

    • Johanna

     Håller med. Detta är att visa respekt för kvinnan också. Att kvinnor inte ska behöva beställa exempelvis, utan det är mannens arbete att ”ordna det”.
     Det handlar inte om vilket roll som är högre eller lägre. Sen att jag personligen som är uppvuxen i Sverige inte hade valt att leva så är en annan sak.

    • Anna

     Jo det handlat det visst om. Tänk på att det är männen som har ekonomi för att kvinnorna får inte studera. Kvinnornas roll är att vara hemna med barnen och göra som de blir tillsagda. Bara genom att prata med mannen och ignorera kvinnan säger hur fel det är.

     • Anonym

      Det är i respekt mot kvinnan och mannen. Ska ni inte se det som respektlöst mot mannen istället? Varför prata med mannen? Varför ska mannen vara den som tar ansvar? Respektlöst mot

 • Emma

  det är så sjukt sånna grejor. Redan i Frankrike märker man en enorm skillnad på hur lite värd en kvinna är. Och då räknar ju frsnkrike till en av de bättre länderna? Nä ursh skulle aldrig kunna flytta ifrån Sverige.

 • Ulrika

  Hu jag är gammaldags föredrar att mannen i detta läge betalar och blir tilltalad när det gäller pengar. I min närhet har mannen alltid haft mera lön tyvärr men om inte annat lär sig män antagligen bli snabbt sol och vårare Gulp!
  Fast jag har även delat notan hemma! 😉

 • Sofia - bipolär och f.d laestadian

  Förstår din tanke och att man ska bli behandlad med respekt men jag kan samtidigt förstå deras beteende. Det är väldigt svårt att tvätta bort något man vuxit upp med och levt efter hela sitt liv. Lite som att vi i Sverige plötsligt inte längre fick vinka eller använda ordet ”okej” 🙂

 • alice

  sålänge man inte är otrevlig i sina ‘önskningar’ till personal tycker jag det är helt ok. och det är bra för dem att se att det inte BEHÖVER vara på ett visst sätt.

 • Ana

  Jag tror att man ska vara ödmjuk och försöka sätta sig in i deras kultur om inget annat lära sig något. Jag tror att varje situation har något med sig typ en slags lärdom. Om jag ska vara ärlig så är inte Sverige alltid bättre, jag som kvinnlig ordningsvakt blir inte alltid heller bemött med respekt från männen. De vänder sig hellre till mannen som jag står med och pratar till honom än till mig men vissa utav mina kollegor som inte är så macho av sig låter mig sköta snacket så de lär männen även här att tilltala kvinnorna. Dessvärre är det vanligare i sådana länder som har annorlunda kultur än oss att uppföra sig så. Jag tycker inte att du ska vara sur över detta utan njuta och ha kul med killen. Men visst om det gör dig upprörd kan du påpeka det men slösa inte din energi. Lev i nuet och njut 😀 <3 :*

 • Sabina

  Som många andra skrivit, dessa människor har vuxit upp med det här synsättet och det är omöjligt att förändra det ”över en natt”. Sedan kan man tycka att det är hur förkastligt som helst, det är tyvärr verkligheten för dessa människor (och många andra människor över hela världen).
  Tycker det är bra att du sa till, däremot får man ha i åtanke att man befinner sig i en annan kultur och inte bara ett annat land. I Saudiarabien fick kvinnor enligt lag tills nyligen inte köra bil, det är för oss i Västvärlden hur galet som helst! I Dubai, som är ett väldigt populärt resmål, så fick min kusin en tillsägelse för att hon hade för korta shorts och fick då inte gå in på ett köpcentrum utan att ”åtgärda det”.

 • Elsie

  Jag har varit gift med min man som är född och uppvuxen i Indien i 27 år och har inga problem med att hans vänner inte pratade direkt med mig i början,nu, efter alla år är det så klart annorlunda när vi alla känner varandra väl.
  Han har förklarat att det är så av respekt för både honom och mig! Alltså att de inte ” stöter” på hans fru!
  Så..nej,jag har inga problem med den situationen. snarare tvärtom..tar någon ”extra” kontakt då blir man fundersam..
  Men så är jag ju 20 år äldre också 😁
  Kan tillägga att här hemma är vi jämnställda!

 • The real Hmm

  Men Kissie du respekterar ju inte eller förstår en enkel skylt om fotoförbud med Buddha men tänker att de ska visa dig respekt för att de vet att du kommer från ett annat land!?

  Du tänker inte att de inte känner något behov eller önskan med respekt mot er när du inte ens kan göra en sådan enklet och liten sak?

  Ibland är du lika trångsynt som en amerikan.

 • Anna

  Alla bör läsa på och lära sig INNAN om landet man åker till. Det handlar ofta om noll kunskap och noll förståelse.
  Att tro på allvar att detta t ex handlar om att inte visa respekt mm visar bara hur lite kunskap som finns.
  Vi i Sverige är t ex kalla och tysta av oss mot de som har en annan sed och vi har ännu fler ”konstiga” vanor som isåfall bör missuppfattas men det handlar om att alla delar i världen har dessa olika kulturulla seder. Jag jobbar i mansvärlden och det är ofta så i Sverige med att man vänder sig till mannen och pratar. Det är inget nytt alls även om vi i Sverige inte alls ligger på samma nivå. Men Sri Lanka t ex och många andra länder är uppbygda på ett visst sätt. Läs på istället innan ni åker.

 • Inte viktigt

  Så skönt. Har det liknade, men just i semester perspektiv är de inte ett problem alls. Jag har inte någotintresse av att interagera med servitriser, checka in, reseledare etc. Låter gärna min man fixa och greja med allt. Han gillar det.

 • Cecilia

  Och igen fotar du människor utan lov skäms på dig du har ingen respekt.

 • Lava

  De vet inte bättre. De är uppväxta med detta synsätt. Klart man bör göra det man kan för att nå jämställdhet, men finns ingen anledning att bli upprörd över något sådant när man besöker ett främmande land på sin semester. Det är ju som att besöka ett land där kvinnor klär sig i slöja o bli ett vild över det!? Kan väl inte vara så förvånande att jämställdheten mellan könen inte är på samma nivå ute i resten av världen som den är i Sverige!? Säger inte att det är bra, men det är så världen ser ut på många håll.

 • Ellen

  Självklart jobbar vi alla mot en jämställd värld, men det är också superviktigt att komma ihåg att alla länder har kommit olika långt. Och framförallt att alla länder har olika kulturer.
  Varför skulle det innebära att man inte respekterar kvinnan, när man endast talar med mannen? Det ena måste inte utesluta det andra och ibland kan jag tycka att vi är så vana vid att det ska va ”lika” att vi liksom letar problem. Olika behöver inte betyde o-jämställt.

  Jag tycker slöjan är ett bra exempel på detta. Att säga att mannen tvingar kvinnan att bära slöja är ju att ta ifrån kvinnan sitt eget tyckande-värde. Varför skulle inte kvinnan vara förmögen att ta sina egna beslut? Isf bär kvinnor slöja för mannens skull, lika mycket som kvinnan bär bikini för mannens skull

  • Anonym

   Så rätt! Många blir påtvingade pga av kultur men de som väljer själva gör det pga av sin innersta tro och religion. Islam gav kvinnor rättigheter långt före oss i Europa. Kvinnor och män är olika och behandlas olika pga olika rättigheter och skyldigheter men vi är exakt lika mycket värda!!

   Kolla på oss och våran kvinnosyn där kvinnor måste ligga sig upp i karriären o bli träffade på och även kränkta. Vi tjänar fortfarande mindre än män o blir kallade det ena o det andra. Försöker tillfredsställa män vi inte känner med våra kroppar att se snyggast, bäst o vackrast. Undrar hur statistik på depression och självmord är här pga av detta. 13 åringar vågar inte ens gå ut utan smink pga vad killar ska tycka.

   Mer synd om vårt samhälle.

 • matilda

  Jag tror att det där är det minsta problemet i Sri Lanka. Vet du inte hur Tamilerna blir behandlade?

 • Anne

  Tror du överreagerar lite! Så är det på många ställen och det handlar om att de vill visa respekt inte förminska dig som tjej, snacka om att göra en höna av en fjäder. Sen är det väl lyxigt om mannen bjuder tjejen på middag och betalar för båda, man vill ju som tjej bli lite bortskämd ibland så gör väl inget om mannen betalar 😀 du kan väl bara swisha sen om ni ska splitta va spelar det för roll ..

 • Tina

  Vad tycker dessa människor på bilden om att du lagt upp den på dom?

  Varför ska dom ändra sitt sätt efter vart deras gäster kommer ifrån?
  Då måste dom dels veta vart exakt gästerna är ifrån. Man kan inte anta det pga utseende, det vore fördomsfullt.
  Varför ska Europer behandlas annorlunda som du skrev i texten? Isåfall bör väl alla behandlas lika, inte baserad efter vart någon kommer ifrån.
  Texten är väldigt märklig med tanke på sitt syfte.

 • Missj

  Fast det är ju inte deras ”fel” det är ju så det har blivit uppväxta och lärda. När jag bodde i Sydafrika fick jag tänka mig för både en och två och tre gånger eftersom de helt enkelt har en annan kultur. Jag jobbade på en högre position och de fanns inga problem med att vara kvinna. Däremot var det ju andra problem i landet jag var tvungen att anpassa mig till och det hade ju inte hjälpt att gå och säga till ett hotell eller mitt jobb att jag kräver en viss behandling.

  Sånna värderingar måste komma från grunden, inte från en turist som de aldrig kommer se röken av igen…

 • Nilla

  Till vett och etikett även i Sverige hör att mannen håller upp dörren för kvinnan,hjälper henne av m kappan,drar ut stolen ,beställer maten samt betalar maten.
  Det handlar inte om att förminska utan att visa respekt.Tyvärr så uppskattas inte det här längre av många kvinnor som vill och kan själva tycker de.Gjorde själv bort mig på en första date m en kille när jag var yngre.Han ville betala min mat men jag stod på mig och betalade själv,fanns inte på kartan att jag inte skulle betala min mat själv.I efterhand när vi blivit tillsammans så skämdes jag när han berättade att han blivit ledsen.Han ville ju bara göra ”rätt” och behandla mig med respekt så som han blivit uppfostrad att göra.En annan gång jag ”gjorde bort” mig var när jag var typ 11-12 år och hade varit på bio med en killkompis och hans mamma säger till honom att han ska följa mig hem.Jag bodde i andra ändan av staden och tyckte äsch sånt trams.Nobbade och cyklade glatt ensam hem.Efteråt förstod jag att hon ju bara ville lära sin son att ta hand om sina vänner och inte låta mig cykla ensam hem i mörkret.

 • Jessica

  Alltså snälla du människa. Dags för dig att RESPEKTERA andra länders kultur. Du kan ju inte åka till ett annat land och FÖRVÄNTA dig att deras mentalitet ska vara som svenskars. Hjärndöd och trångsynt är du. Trodde du var mycket smartare än såhär

  • Kissie

   Aldrig i livet att jag tänker respektera kvinnofientlig syn! Spelar ingen roll vart i världen jag befinner mig.

   • Anonym

    Men du förstår ju inte att det är kvinnofientlig syn. Läs alla kommentarer och ta in det , reflektera och förstå. Dom gör det för respekt mot dig. Nu i ditt andra inlägg blev du ju arg när en främmande man började prata med dig..

   • Jessica

    Du är ju hjärndöd. Det är deras sätt att visa respekt för dig. Sluta vara så jävla trångsynt. Du förstår fortfarande inte, trots allas kommentarer. Du kan ju inte tro att du kan ”läxa upp befolkningen”. Så skämmig människa. Typsiskt svenskt beteende alltså, så trött på sånna som dig.

 • M

  Som vanligt att du är bäst, men jag tycker nog inte du agerade helt rätt i detta fall. Som gäst i ett land är det väl ändå du som gäst som ska ta seden dit du kommer? Bara för att du som svensk frimodig kvinna har rätt att gå runt i bikini så hade du väl inte av ren princip gjort det på gatorna i t.ex. Förenade Arabemiraten?
  Med detta resonemang faller ju hela tanken om integration i Sverige också. Om man ska bli bemött enligt sitt hemlands ”manér” så borde ju massor av nyanlända svenskar få full förståelse och respekt för sin (ibland) snedvridna kvinnosyn? Vidare så skulle ju alla skolmatsalar sluta servera griskött eftersom flera av elevernas kultur/religion anser det vara orent. Förstår du vad jag menar? Det är bra att du vill bidra till bättre rättigheter för kvinnor, men tänk efter först. Om du begär att befolkningen i ett mer eller mindre ”kvinnofientligt” land ska respektera dig för din svenska kultur och dina svenska värderingar så kan du heller inte neka de som kräver detsamma av dig.

 • Alexandra

  Hej halo!

  Som du sa att de visade ingen respekt för dig, så är det egentligen så att de visar respekt genom att tala till mannen. Många i kommentarsfältet har nämnt detta, att der är enligt deras kultur hur man visar respekt till kvinnor och män. Det kan verka konstigt, då man är van med att detta inte är normen varifrån du kommer.

  Det diskuteras ofta att man ska respekta andras kulturer. Ifall någon kommer till då exempelvis Sverige, anser många att man ska respektera den svenska kulturen. Då gäller det att respektera kulturen i andra länder.

  Tycker själv att det skulle vara obehagligt att inte bli tilltalad bara på grund av att jag är kvinna! Men man måste ändå kunna visa respekt medan man samtidigt informerar att du får tala till mig, visa att det inte är respektlöst!

  Tycker det är bra att du informera att det är okej och inte göra det på ett aggressivt eller med en nedatämmande ton.

 • Joh

  Med tanke på rubriken ”jag får ingen respekt” så är du ju helt ute och cyklar – som även alla som kommenterat här också skriver. Det är just respekt som du visar. Du är där på någon typ 14-dagars ”charterresa” och anser att du har rätt att ”uppfostra” invånarna. Suck.

 • Alexa

  Såhär är det. Man talar inte till kvinnan då hon anses tillhöra mannen i sällskapet fadern brodern eller pojkvännen eller äkta maken. Om hon är en ”bra” kvinna. Lösa ”prostituerade” kan man tilltala rakt på hur som helst. Att inte tala till dig är tecken på respekt hur snedvriden den än är.
  Alltså: de visar respekt genomsyrad av deras kvinnofientliga kultur. De vill väl. Sen kan man tycka vad man vill. Andra sidan myntet är att vi i västvärlden blir ovälkommet tilltalade oftare ( män som raggar utan gensvar ropar efter en osv)
  Båda är uttryck av samma problem.

 • Camilla

  Visar bara hur outbildade vi svenskar är.
  Att som svensk ska komma till en annan kultur och läxa upp dem för att man tror att man inte är respekterad. Det visar klart och tydligt hur dåligt man mår innerst inne psykiskt.
  Och detta med att ”de blir tvingade att bära slöja”. Efter de fyllt 18 så får de välja om de vill fortsätta bära eller inte. Jag har flera vänner som bär slöja men de är inte tvingade vilket oxå är en sak som vi svenskar inte kan förstå. Vi tror att vi förstår men med fel fakta.
  Vi svenskar visar väldigt sällan respekt mot dem som kommer hit från andra länder men det pratar vi tyst om. Som allt annat.

  • H

   Knip igen! Svenskar har synnerligen i PK-anda försökt haft förståelse för den svärm av muslimer som kommit till landet! Hur många muslimska länder respekterar vår kultur?

   Slöjan är initialt ett förtryck. Den som tror något annat är jävligt blåst.

   • Anonym

    Jag blir mer förtryckt av samhället utan slöja än med slöja. Så skönt o slippa alla sexistiska blickar, kommentarer och uppmärksamhet. Så skönt att slippa att bli dömd utav vilken rumpa man har, hur långt/kort hår, vilken hårfärg man har, hur tjock eller smal man är. I slöjan blir jag dömd utifrån MIG och inte mitt utseende. Slöjan skyddar mig från alla dessa män som trycker ner kvinnor. Så jo klädseln är en stor anledning till varför män beter sig som dom gör. Även om det inte är ett korrekt beteende utifrån män. Men kvinnor som klär sig lättklätt för uppmärksamhet får uppmärksamhet, både bra och dålig

 • Emelie

  Fast det är ju deras levnadssätt som vi som turister kanske borde respektera, oavsett om man tycker annorlunda.
  Det är ju ganska respektlöst mot dom att ”ta notan för att markera” om dom redan var lite obekväma efter att ni hade pratat med dom.
  Lika som att vi i Sverige tycker att det är respektlöst mot turister/invandrare att tracka ner på vårt levnadssätt och traditioner.
  Man får ta seden dit man kommer helt enkelt, utav respekt!

 • Anna

  Det är en intressant iakttagelse men ganska skevt att se sig själv som turist som någon slags högre makt vars levnadssätt ska respekteras när vi kommer till ett annat land. De har sina traditioner och handlar som de tror är bäst/rätt enligt deras kultur. Att tänka att de ska behöva anpassa sig efter varenda turist är lite skrattretande.
  Sen att vi i Europa är så bäst på att respektera kvinnan är inte heller sant. Jag har varit i Italien och där blev jag behandlad på samma sätt som du beskriver. Minns särskilt när vi var på restaurang och kyparen räckte notan till min sambo, varpå jag tog den och gav notan och mitt kontokort till kyparen. När kyparen kommer tillbaka med kortet och kortmaskin räcker han kortmaskinen igen till min sambo för att han skulle trycka koden.

 • karin

  Jag håller med dig (och jag är halv-lankes) blev bokstavligen galen på män som e fruktansvärt sexistiska i sri lanka o det va verkligen inte kul när man var i tonåren o blev förföljd på gatan. Jag fick inte gå ensam någonstans o när man e född o uppvuxen i sverige så ja då blev det skitprovocerande att va i ett land (trots att jag har släkt o vänner där) som e så patriarkalt. Det gör att många kvinnor behandlas som skit och ingen gör någonting åt det för at de e uppvuxna med det. Men just därför e det så bra att ni båda sa ifrån. Kvinnor i sri lanka förtjänar så himla mycket bättre. Nej jag tycker inte man ska behöva respektera sexism. Däremot så har jag alltid klätt mig propert till religiösa platser men jag tänker inte ha på mig långärmat o långkjol på en strand liksom. haha. Ja tack o lov att jag föddes i sverige e fan tacksam varje dag för det. Jag e glad att min lankesiska mormor alltid påminde mig om att jag va Svensk hon ville att jag skulle behålla min frihet (medan min mamma var för hjärntvättad att förstå det). Boom. More freedom everywhere is what I say.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *