En fundering..

Dom flesta är ju nu medvetna om att Facebook äger våra bilder som vi publicerar på Facebook. Men om vi tänker såhär. Jag äger ju alla bilder som jag publicerar här på min blogg, kissies.se. Men om då tex min mamma går in här, ser en bild på mig och tänker ”åh den var fin, den vill jag spara ner och ladda upp på min Facebook” och sedan gör det (utan att jag har godkänt det), då kan väl Facebook omöjligt få äga den bilden? Dom kan väl inte ta över rättigheterna på bilden bara för att någon har valt att ladda upp min bild?

Har diskuterat det här fram och tillbaka med folk men inte kommit fram till något. Jag tror att det inte kan funka så, Facebook kan inte bara ta över rättigheter utan att ”få” den från bildens riktiga ägare.

Tex denna bild, den är ju från min blogg (jag äger den) med mamma publicerade den på sin Facebook. 

Posted in: PICTURES
Kommentarer (13)
 • Sofia - bipolär och f.d laestadian

  Borde ju inte va så att dom kan äga den om den kommit upp via nån annan? ;o

 • Jenny

  Men då är det ju personen som ”snor” din bild, i detta fall skulle det då vara din mamma som gör fel. Och då är det den personen du måste åt, inte fb.

 • H

  Nej Facebook äger inte din bild. Däremot får de rätt att använda bilden i specifika syften, det är det som man godkänner. Har du inte gett din mamma tillåtelse att använda bilden så är det hennes problem.

 • Diana

  Bra fråga och bra tanke men du, jag fick någon inbjudan till att få gå på något event/seminarie/kurs aktig grej med Facebook. Kommer inte ihåg om det varit eller ska vara snart, typ denna vecka eller så. Då hade du kunnat gå och fråga de direkt. Du har säkert fått den inbjudningen då det är för de som har ”företagssidor” typ på FB. För frågan är mycket intressant.

 • johanna lindholm

  bra fråga, inte tänkt på det så. Men som andra skrivit så äger väl inte FB din bild då, men kan använda den i vissa syften och att det är den som publicerat bilden som gjort fel, antar jag?

 • Elin

  Fb äger inte bilderna per se, men de kan välja att hantera dem hur dem vill. Det spelar ingen roll värt bilden lades upp först, om din mamma har den på sin fb så gäller deras rättigheter.

 • Magdalena

  Hej hej!

  Informationsspecialist här!
  Ganska kul att se hur folk gissar sig till vad man får och inte får göra när det är så lätt att läsa på om copyright 🙂 Men jag kanske kan lysa lite ljus i mörkret..

  Så här är det:
  Du äger din bild. Om någon annan lägger den på FB så kommer förmodligen FB använda den som de behagar och om du skulle misstycka så är det personen som lade upp bilden på FB som du ska stämma. För FB har inte gjort något brottsligt per se. Dock måste de (omedelbart när du upplyser dem om att bilden är ”stulen”) sluta använda den. Gör de inte det så kan du även stämma dem enl. copyrightlagen.

  • Helen

   Ja sen borde väl FB i sin tur kunna stämma Alexandras mamma för att olovligen publicerat bilder hon inte har rätt till att publicera och utkräva skadestånd på de kostnader de fått i samband m rättegången av Alexandras olovligt publicerade bild. Alt om de nu skrivit in i villkoren att det är något typ av vite eller så..

  • Kissie

   ahaa okej tack för info 🙂

 • Katarina

  I Sverige äger den som tar fotot bilden/äger kameran.

  Dock så ger man Facebook rätt att använda bilden, när man laddar upp den.

  Så om en fotograf tar ett foto så äger fotografen fotot, även om du köper fotot så äger du inte fotot. Utan du köper dig rättighet att använda fotot.

  Sen får man dela foto till viss mån utan att fråga om lov, om man skriver vem som äger bilden.

  • Erica

   Bra och korrekt svar! 😀 Skrev om det här ämnet i min magisteruppsats (i juridik).

   Kissie, kolla upphovsrättslagen så får du ”underlag” för detta svaret.

 • Camilla Svensson - 22 år och fru!

  Oj, vilken bra fråga. Jag vill också veta!

  Kolla gärna in min nya blogg. Där hittar du bilder från vår smekmånad i Kroatien, mina nya tatueringar och skönhetstips bland mycket annat =)

  • Camilla

   Då tycker jag att du ska läsa svaren hon fått så kommer du att få reda på det. Fast det begriper du väl säkerligen. Antar att du bara ville göra reklam för din blogg och rida på hennes våg av följare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *