Vad ledsen jag blir när jag går igenom kommentarerna.. Många av er sysslar med kvinnoförakt, utan att ni ens själva förstår det. Ni säger att jag Glorifierar abort tex, det gör jag inte. Jag berättar för er hur det ligger till och berättar även att jag är tacksam över det fria valet. Att vi kvinnor kan få bestämma själva om vi ska bli gravida, bära ett barn i 9 månader och sedan behöva föda fram det.

Sen var det ingen utav er som ens tänkte på att det krävdes en man + spermier för mig att bli gravid så jag ens behövde göra aborter. All fokus låg på mig, mitt val. Men mannen då? Ska han få spruta för glatta livet och aldrig behöva tänka på konsekvenserna? Ska inte mannen känna skam för att ha gjort en kvinna, eller flera kvinnor gravida som sedan behöver avsluta ett framtida liv. Inte för jag ser det på det sättet, men flera av er verkar ju göra det.

Sen måste ni sluta anta att kvinnor som för abort använder som preventivmedel! Herregud vad jag är trött på att höra den utnyttjade meningen. Häng med nu förfan, det är 2017 nu. Visste ni inte om att vi kan bli gravida trots skydd? Eller att man faktiskt glömde bort skydd. Ja hur dåligt det än är så glömde mannen också skyddet. Men det är ju inte han som behöver gå med svansen mellan benen för att få sig en skrapning. Nej det är vi kvinnor, och det är vi som sedan får möta samhällets dömande ögon. Är det rättvist?

Vi måste sluta lägga all skam på kvinnor. Vi kritiseras ju för allt. Hur vi är klädda, hur vi sminkar oss, hur mycket vi påverkas av samhället, hur lite vi påverkas, hur många barn vi skaffar, i vilken ålder vi skaffar dom, hur mycket vi tar hand om barnen, hur lite vi tar hand om barnen.. Ja listan kan göras väldigt lång.

Så nu får ni fan ge er och inse att ni är en del utav problemet.

Sluta shamea kvinnor!!

Posted in: PICTURES
Kommentarer (130)
 • Eme

  Bloggbevakning got your back! 👍🏻👍🏻👍🏻

 • anonym

  Men du måste ju fatta att när du har en blogg tycker människor olika. Eller hur! Sedan ska man ju kunna diskutera vuxet men många klarar inte det. Så vad göra åt det? Är det så känsligt så varför ta upp det du har ju haft din blogg i många år. Om du tror alla ska tycka som dej lever du ju inte i verkligheten. jag tycker självklart abort är kvinnans val. Men det slarvas en hel del med att skydda sej. Och det är viktigt både om man inte vill bli gravid och sedan undvika sjukdomar. Som sagt att folk tycker olika det får du räkna med när du tar upp ett känsligt ämne.

  • Emma

   Det handlar inte om att tycka olika när det handlar om inlärda strukturer som skadar

   • anonym

    Kan du utveckla det där om inlärda strukturer??. Jag har nämligen förutom på nätet aldrig råkat ut för någon som dömmer en kvinna som gjort abort eller som är emot abort.

  • Kissie

   I just den här frågan får man inte tycka fel, det är fel att vara emot abort. Det ÄR fel att shamea kvinnor. Punkt.

   • Viktoria

    Att först glorifiera abort och sedan inte kunna ta en saklig debatt, utan istället gömma sig bakom feministiska slagord, är otroligt outbildat. Det är fullt möjligt att ifrågasätta abort, utan att nödvändigtvis ”shamea” kvinnor. För att man inte skriver under på samhällets normalisering av abort betyder det inte att man tycker kvinnor ska ha sämre rättigheter än män, eller att man skuldbelägger kvinnor.

    Men det går inte att bortse ifrån att kvinnan måste ta det ansvar som kommer med privilegiet att kunna föda barn. Du efterlyser mannens ansvar, men vart är hans möjlighet att ta det? I en annan kommentar skrev du att vid en eventuell graviditet skulle Andreas åsikt i frågan inte röra dig i ryggen. Men vart är då mannens rätt till att se sitt barn växa upp? Och vart är fostrets rätt, hens rätt till ett liv?

    Vad jag försöker påpeka är att abortfrågan är ett extremt komplext ämne. Att då säga att man inte får tycka abort är fel är klumpigt och respektlöst, och det verkar som att du har otroligt lite förståelse för andra människor och dess åsikter när du uttrycker dig på ett sådant sätt. Du har rätt till din åsikt, precis som andra har rätt till sin. Om du vill uppmunta till debatt så gör det på ett hälsosamt sätt där det blir just debatt, och fördöm inte åsikter som skiljer sig från din egen.

    • Tina

     Viktoria – Jättebra skrivet!

    • Sally

     Viktoria: Bra skrivet!

    • Helena

     Viktoria: På vilket sätt ”glorifierade” Kissie abort? Jag måste säga att du inte verkar särskilt utbildad själv, när använder dig av ord du inte behärskar (f ö en märklig grej att anklaga Kissie för oavsett men kanske i synnerhet efter det här inlägget). Du liksom de som håller med dig kanske kan slå upp det?

     Du skriver vidare att hon ”gömmer sig bakom feministiska slagord” – för de som har gjort sin analys (ja, eller kan tänka och tolka självständigt) är dessa slagord sanningar och har uppkommit genom just det. Om det för dig låter som floskler kanske du kan förkovra dig lite och se hur relevanta dessa ”slagord” är i debatten (hint: de är inte slagord).

    • S

     Victoria – spot on! Hade inte kunnat säga det bättre själv!

    • Ida Ardeby

     Ahhh har blivit upprörd av flera kommentarer men Kissies: ”I just den här frågan får man inte tycka fel, det är fel att vara emot abort. Det ÄR fel att shamea kvinnor. Punkt.” What!?! Hur kan du förvänta dig att vi respekterar dina åsikter om du säger att våra åsikter är FEL, punkt? Dessutom är inte att vara emot abort samma sak som att shame:a kvinnor. Man kan tycka att det är moraliskt fel att ta ett liv utan att man föraktar eller dömer kvinnan. Man kan vilja hitta lösningar för kvinnor och tjejer så de slipper göra abort. Det kallas att stötta dem, inte att skambelägga.

     Tycker att Viktoria skrev det väldigt bra. Skriver man så här får man acceptera att man väcker starka känslor och att folk säger emot!!

    • Paulina

     Så himla bra skrivet Viktoria! Håller med dig om vart enda ord.

   • Helena

    Asså…Jag har nog aldrig sett din blogg som något för mig, men är inne och kikar nångång av nyfikenhet. Jag har nog heller aldrig kommenterat något, men nu måste jag alldeles oavsett ändå göra det. Fan vad bra, tydlig, modig (i brist på bättre ord, men du förstår) och konsekvent du är. Go !

   • Krister

    Tala inte om för andra vad de ska tycka.

   • Magi

    Der ÄR fel att mörda oskyldiga barn!

    • C

     Gå o lägg dig bakom en sten va?

    • Amanda

     Äter du p-piller? Det är nämligen så att man kan bli gravid ändå. Jag äter mina p-piller 19.45 (på pricken!!) varenda eviga dag och har gjort det i sju år. Sen en dag när mensen var beräknad kom den inte. Jag berättade för min partner om situationen och han dumpde mig, drog och jag har aldrig hört av honom sedan dess. Fruktansvärt att en människa kan göra så, men sant. Jag jobbar på ett café och har fullt upp att ta hand om mig själv, framför allt ekonomiskt. Tyckte du jag skulle behålla barnet? Ett barn skulle få en hemskt uppväxt i det förhållande jag kunde erbjuda, jag mådde/mår fruktansvärt över min abort men är ändå otroligt glad att jag har den valmöjligheten.

    • X

     En fråga tycker du det är fel att ”mörda oskyldiga barn” även när det skett exempelvis en våldtäckt? Ska kvinnan då bli tvingad att föda ett barn hon inte ens haft en möjlighet att skydda sig ifrån?

    • Sally

     Fast det är inte ens ett barn. Under dom veckorna som det är tillåtet att göra abort så är skapelsen bara ett foster, inte ett barn. Skapelsen har inga känslor och vet inte ens att den existerar så varför ska en kvinna som inte vill vara gravid och uppfostra ett barn ta hänsyn till något som varken vet om eller uppskattar sin existens?

   • Sofia

    Detta är så himla rätt!! Har skrivit samma sak på min blogg!! Tycker verkligen inte att det är okej att vara emot abort!

  • Sara

   Håller med ”anonym” ! Kunde inte skrivit det bättre själv!

  • Camilla

   Men herregud problemet är väl inte olika åsikter utan hur människor uttrycker dem. Inte direkt som att folk för en saklig diskussion. Och att folk är så otroligt elaka och otrevliga får hon reagera hur mycket hon vill på.

  • F

   1. Ska vi förbjuda människor att behandla könssjukdomar också, om de drabbats mer än en gång? T ex genom att inte erbjuda subventionerade priser på antibiotika?
   Är det okej att drabbas av hiv eller ska den sjuke bekosta sin egen medicin till fullpris? Kanske få böter för att hen varit oansvarig?

   2. Man äger rätten till sin egen kropp. Moralpanik/åsikter styr inte samhället. Därför äger man rätten att utföra abort 38 gånger om man så vill. Ps: det finns ingen som vill det.

   3. Ja, alla individer är ansvariga för sitt sexliv. Som kvinna är det ditt ansvar att göra ditt bästa för att inte bli gravid (om du & din partner inte vill det). Som man är det ditt ansvar att inte bli pappa om du & din partner inte vill det. Det krävs två för att ligga alltså krävs det två som har koll på skydd, 50/50. Män måste bry sig lika mycket även om det inte är deras liv och kropp son påverkas. Men det ansvaret har samhället sett till att de slipper genom att skuldbelägga kvinnor som får barn i unga år/ligger, inte unga män som flyr fältet/ligger. Män har aldrig behövt lära sig att ta ansvar eftersom en graviditet i praktiken kan ha noll påverkan på dem. En kvinna saknar helt det valet.

   4. Nej, en man har inte rätt att bestämma om hans partner ska behålla ett barn. Han kan framföra sin åsikt men det är kvinnan som bär barnet och vars kropp och liv påverkas i 9+ månader. Alltså är beslutet hennes.

   5. Ja, det är ofeministiskt att vara abortmotståndare. Du ger samhället rätten att bestämma över en kvinnas kropp och liv. Vill vi återgå till tiden då kvinnor dog för att de var desperata och utförde osäkra aborter? Vill vi ha barnhem fyllda till brädden av oönskade barn?

 • Emma

  AMEN SISTER 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

 • Sara

  Hur fan kan du ens säga att de är Fel att vara emot abort?! Va hände me tjatet om att få tycka olika?!
  Usch! Nej de är inte ok att ba Om ja skulle bli gravid så skulle ja göra abort, de är ditt ansvar lika mkt som mannen att tänka på skydd. Gör inte mannen de ne men tacka då nej till sex elle ha skydd hemma o säg till om de..

  • 🙇🏼‍♀️

   Tänker såhär; vad är värre än att födas ovälkommen från dag 1..? Där lutar jag åt: inte alls verkar bättre. Men… – Verkar som antal veckors graviditet före abort kanske borde ses över. Tycker faktiskt extremt synd om läkare och ssk som hamnar i dessa ”gränsland”. Det gör ont i MIN mage. Och glad att jag är inom psykiatrin och inte behöver grunna över rädda eller – ursäkta – avsluta livet på. Sorry…

   • Gåsen

    Ja asså va jag tvungen att föda ett barn jag inte ville ha skulle jag nog både hata det barnet och ignorera det och köra på med mitt race. Och jag skulle aldrig i livet sluta röka.

 • Josefine

  Haha andra bilden. Klockren.

 • Nina

  Håller med om att man gärna vill skylla allt på kvinnan när det är mannen som har ansvar också. Men samtidigt tycker jag det är fruktansvärt oansvarigt att bli gravid flera gånger för att sedan göra abort. Med tanke på att det är just du som bär på värme, ligger det mesta av ansvaret hos dig. Det är din kropp som utsätts för en graviditet och abort.
  Vet att det finns de som verkligen inte blir gravida med mening, ex de som använder olika slags preventivmedel som kanske inte funkar för dem. Blir våldtagna osv. Dem är ursäktade.
  Men att bara vara lat och oansvarig är fruktansvärt hemskt. Vill inte ens höra att det är lika mycket mannens ansvar. För det är din kropp!. Och din kropp är ingen annans ansvar än din egen. Dags att ta ansvar?!

 • Maja

  Tummen upp för dig Alexandra! 👍👍👍👍

 • Ann-Marie

  Håller med dig Kissie! Det finns så mycket kvinnoförakt som du säger-utan att ni själva vet om det!!!

 • Johanna

  Att folk hackar på dig och inte skriver något om mannen handlar nog mer om på vilket sätt du uttryckte dig i inlägget. I inlägget du skrev så tog du själv inte upp mannens ansvar utan du uttryckte ju bara dig om hur du trycker och vad du hade gjort. Sen jag kan hålla med om att man fick känslan av att du ville förmedla att abort är ett bra förslag till preventivmedel vilket jag förstår att du inte menar.

  När du skriver att alla får tycka olika och ha olika åsikter så är det inte heller okej av dig att skriva att abort är fel för vad händer då med att alla får tycka olika? Om man ska tycka att alla får ha olika åsikter måste man acceptera att inte alla delar ens egna åsikter.

  • Camilla

   Jag fattar absolut ingenting. 1. Du hävdar att det är inte är okej av Kissie att skriva att abort är fel. Det kunde inte vara längre från sanningen om vad Kissie har skrivit, hon har verkligen skrivit raka motsatsen till att ”abort är fel” 2. Om alla får tycka som de vill måste väl Kissie få tycka också? Eller vadå alla får tycka olika förutom Kissie? Hon uttrycker ju sina åsikter och jag fattar inte hur det kan vara fel. När hela poängen är att alla får tycka som dom vill. Vadå ”vad händer då med att alla får tycka olika”, alla får fortfarande tycka olika.. Och hennes åsikt är att det är fel att shamea kvinnor för abort. Hon uttrycker ju bara sin egen åsikt precis som alla andra uttrycker sin. Och problemet är ju inte att människor har olika syn på abort, diskussionen är långt ifrån saklig. Man kan ha en annan åsikt om abort än henne utan att försöka få människor att skämmas över att de inte delar deras åsikter. Det handlar om den hemsla attityden och skuldbeläggningen, inte att de inte delar hennes åsikt. Nu har hon en åsikt om hur människor öser kvinnohat i kommenteterna. Som sagt, alla får ge sin åsikt, även hon. Hon har all rätt i världen till att reagera på hur människor beter sig.

 • Anonym

  Trycker verkligen inte att man bör normalisera abort. Både kvinnan o mannen bör skämmas. Finns dagen efter piller i värsta fall..

  • Sara

   Dagen-efter-piller är ingen direkt säker lösning heller. Dessa piller skjuter upp en kommande ägglossning. Men du kanske hade ÄL vid samlaget, då är pillret odugligt. Ägget kanske hunnit bli befruktat redan, då är pillret odugligt. Ett dagenefterpiller är endast en bra lösning om du VET när du ska ha eller har haft din ägglossning.

   Kondom, p-piller är inte 100% säkert heller. Därav den fria aborten. För saker är inte helt säkra.

   Tack för mig

  • Camilla

   Hur fan kan man tycka att dagen efter-piller är ok men inte abort? Dagen efter-piller fungerar långt ifrån alltid. Och om man tagit det och det inte fungerar s0 ska man alltså föda ett barn man inte vill ha eller skämmas resten av livet. Fy fan. Jag har två vänner just nu som blivit gravida, trots att den ena hade p-stav och den andra spiral. Hur ska man veta att ens preventivmedel inte fungerat ett visst samlag och ta dagen efter-piller? Kissie har varit tydlig både med att hon använder preventivmedel och att hon skulle göra abort om hon blev gravid. Skulle hon bli gravid skulle hon alltså bli det trots att hon tagit ansvar för att skydda sig. Varför ens lägga sig i och försöka få människor att skämmas? Du kan väl sköta ditt eget och bestämma dig vad du skäms för eller inte. Du behöver inte göra abort. Att försöka få andra människor att må dåligt för att de gör abort iställer för att bär och föder ett barn de inte ens vill ha är bara ohyfsat. Inget barn ska behöva födas oönskat.

 • johanna lindholm

  Så bra skrivet! Vi kvinnor måste sluta hacka på varandra och istället backa varandra! Aborter är inget enkelt beslut att ta men att vi har möjligheten att göra det är fantastiskt. Och något som alla kvinnor borde ha. Vi måste lära oss att backa varandra, inte hata på varandra, även när vi tycker olika

 • Maja

  Och att inte Alexandra drar upp minsta lilla sak i varje inlägg som nu t ex ”Jag står för vad jag tycker sedan får du tycka vad du vill”, osv betyder det inte att hon inte tycker så. Att ha en egen hjärna och tänka lite själv är en fördel när man läser inlägg. Man kan inte ta upp allt som finns för att göra alla nöjda. Tänk själv istället!

 • Kajsa

  Så jävla bra skrivet! girl power! 💪🏼

 • Camilla - 22 år, fru, shoppingtokig och bloggare!

  Folk kommer alltid att ha åsikter och tolka allting på sitt eget lilla vis. Skit i dem! =)

  Kolla gärna in min nya blogg. Bilder från vår resa i Kroatien, städtips och mina tatueringar hittar ni bland annat =)

 • Abort

  Det är inte ”girl power” att göra upprepade aborter. Det är bara oansvarigt och dumt. Oavsett vad man tycker om abort rent moraliskt och etiskt så är det ett medicinskt ingrepp som innebär risker båda fysiskt och psykiskt. De flesta kvinnor mår väldigt dåligt efter en abort. Därför är det väldigt olyckligt att framställa det som ett enkelt alternativ på det sättet du gjorde. Hejochhå, om jag blir gravid gör jag bara abort, det har jag gjort flera gångar redan.
  Det handlar inte om slut shaming av kvinnor som har sex, men om att ta ansvar för sin egen kropp och hälsa. Att det är killens ansvar också är givetvis sant, men sålänge det är kvinnor som blir gravida är det vi som måste ta det yttersta ansvaret. För vår egen skuld! Självklart ska det vara fri abort och ingen maxgräns för hur många man får ta, men rådgiving om p-medel och hur man har säker sex borde vara obligatorisk. Dagens preventivmedel är mycket säkra, om de används korrekt är risken att bli gravid extremt liten och risken för att lyckas bli gravid flera gånger närmast obefintlig. Klarar man inte av att komma ihåg sina p-piller, är allergisk mot kondomer etc får man i samråd med barnmorska/gynekolog hitta ett bättre alternativ. Att bara köra på utan skydd och ta abort varje gång man blir gravid är verkligen inget bra alternativ.

  • Nina

   Så bra skrivet!.
   Det är så oansvarigt och dumt.
   Om det är din kropp och din åsikt borde du väl ändå vårda din kropp. Att bli gravid ska vara en önskan. Upprepade aborter är sjukt och omoget och oansvarigt. Och detta har inget med påhopp på feminismen och alla kvinnor. Alla kvinnor har ett ansvar för sin kropp

  • anonym

   Abort du skriver moget och bra tack.

  • Camilla

   Vem har pratat om ”upprepade aborter”? Vart kom den diskussionen ifrån? Att tycka att abort är ok är väl inte att mena att man gör det om och om igen. Kissie har skrivit att hon använder preventivmedel och att hon skulle göra abort om hon blev gravid, alltså gravid TROTS preventivmedel. Och folk är sjukt otrevliga och vill få henne att skämmas om hon gjorde en abort av ett oönskat barn. Varför du pratar om ”upprepade aborter” och ”oansvarigt och dumt” vet jag faktiskt inte, Kissie är ansvarig gällande detta. Att bara köra pp utan skydd och göra abort varje gång man blir gravid tror jag verkligen inte att Kissir förespråkar men på dig låter det som att det är det hon föreslår?! Känns som du har en egen diskussion nu på något vis. Att hon är för att kvinnor ska få bestämma över sin egen kropp utan att behöva skämmas är vad vi pratar om här. Du pratar om nåt annat. Det är väl en självklarhet att man inte ska använda abort som nåt slags preventivmedel! Vem har sagt det?? Kan inte hitta någon som föreslagit det..

 • Sanna

  Som vanligt skyller du ifrån dig, du borde kolla dig själv i spegeln och fråga varför du har gjort flera arborter- inte stå och peka fingret på andra och ropa ‘frihet!’, när de ifrågesätter det du skriver. Du är verkligen vilse, noll självinsikt eller ansvar.

 • Krister

  Abort är mord.
  Punkt slut.
  Ofta får pappan inget veta eller så får han inte vara med och bestämma.
  ”Jag ta ta livet av vårt barn.” Vaaaaaaaa????????
  Det är jämställdhet/feminism med sitt fulaste tryne!

  • Sanna

   Bra poäng! Feminism ska ju vara JÄMNSTÄLLDHET- men Kissie gav svar på en kommentar att Andreas åsikt kvittar helt- det är hennes beslut att behålla barnet eller inte, hon är ett skämt i vad hon ‘står för’.

  • Magi

   Exakt Krister, abort är mord. Det är tillåtet att göra abort till v 18. Alla som är för abort borde googla upp bilder på 18 v gamla foster, sen kan ni komma och säga att det inte är mord.

  • Gåsen

   Vill snubben ha ungen när den ploppar ut kan han få det men jag tänker varken ta i den eller sluta röka och dricka under graviditeten. Och jag lever på sushi så det hade jag fortsatt med. Min kropp vettu

  • Emma

   Det är kvinnans val eftersom hon är den som BÄR på barnet, kommer behöva bära på ett foster i 9 månader. Under en graviditet går en kvinna igenom otroligt många saker, humörsvängningar, illamående mm. Så varför ska mannen vara med och bestämma om kvinnan inte vill pressa ut ett barn genom vaginan efter 9 månaders bärande på det?

 • S

  Fast du.. detta skriveri om tolerans och förståelse? Och så går du i taket för att folk inte håller med dig om att abort är fantastiskt bra? Vart är din tolerans och förståelse för att man faktiskt kan tycka olika i denna fråga?
  Och sen att du skriver om mannens ansvar.. att han är lika ansvarig kring skydd och att han är 50% medansvarig. För att sedan i nästa mening skriva att Andreas åsikt inte hade rört dig i ryggen? Men han är ju 50% ansvarig? Fast ändå har han inget att säga till om..? Lite motsägelsefullt. Speciellt om han hade velat behålla, vaddå köra över allt och alla? Kan tycka och känna att du är mogen, har fina åsikter om mycket.. men så fort någon inte håller med dig exakt ja då tar det hus i helvete.

 • Nina

  Prata istället hur vi ska göra för att förhindra oönskade graviditeter och ansvar kring det. Lyft sådana ämnen som hjälper ungdomar istället för att förespråka aborter för att du själv är oansvarig.

 • anna

  Det må vara oansvarigt att inte skydda sig, och tänka att ”det är bara att göra abort, men det är ännu mer oansvarigt att behålla ett barn, om man inte är kapabel att ta hand om det, vilket tyvärr är fallet allt för ofta! Barn är något man sätter till världen när man kan erbjuda han eller hon en värdig uppväxt- inte av egoistiska skäl!

 • En besviken kvinna

  Jag blir chockad, jag blir illamående och jag blir så besviken att det finns så många kommentarer här med fördomar, anklagelser, utpekande och försök till att ge en annan människa skam känslor och eller försök till att trycka ner en annan kvinna.

  Det är sjukt och pinsamt att vi kvinnor fortfarande måste förklara oss, bevisa att det inte är som många tror eller ens försöka försvara oss själva i olika sitituationer som abort, våldtäkt, sexuella trakasserier, kommenterar på en blogg eller ute bland folk tex och eller använda skamliga ord som används för att förklara just en kvinna men ja listan är mycket längre.

  Många kommenterande här verkar tänka ”jag är så mycket bättre för jag skulle aldrig göra en abort” sorry babe but you are so wrong in so many ways…

  Vad är så skamligt och dåligt med aborter som utförs eller kommer på tankarna bland olika kvinnor? Vad är aldrig? Can you see in to the future? Kan du se om du ALDRIG skulle göra något? Om du kan se in i framtiden och se att något ALDRIG skulle ske så borde du va så rik och upptagen just nu att dem flesta kommentarerna inte borde finnas här för schemat är tight….

  Här är några punkter du, ni och alla dömande people borde läsa innan ni spottar ut pinsamma anklagelser och fördomar:

  * om du av misstag…. news flash everyone… skydd och medicin är aldrig 100% säkert, det är inte alltid tillgängligt, fungerande, säkert, billigt eller möjligt att ha till hands varje gång samlag är på väg att ske…. blir gradvid, inte är redo att föda, ta hand om ett barn och situationen eller möjligheten inte finns till ett bra liv för detta embryot ja denna listan är lång också men ni fattar poängen så finns det ett medicinskt säkert sätt att avsluta något som skulle kunna ha gått snett eller bli helt jävla underbart men det är sjukt fantastiskt att vi har ett val ellerhur? Man kan inte se in i framtiden eller heller alltid vara 100% förbered 24/7….

  * om du eller en vän eller någon annan här på jorden blir våldtagen kan du med säker medisiskt teknik och sjukvård bli omhändertagen och avsluta embryots växande som hade blivit minst sagt väldigt fysiskt och psykiskt påfrestande inte bara för personen utsatt för denna händelse pga våldtäkter sker dagligen. Ni förstår hur många som behöver denna val möjlighet, som skulle göra vad som helst för denna val möjlighet och som aldrig skulle döma eller försöka placera en annan kvinna på grund av denna val möjlighet som inte får denna frihet eller möjlighet till detta val.

  * Helt otroligt att vi har ett val som många klagar på när det finns kvinnor som kämpar för sina liv i könsstympning, våldtäckter, våld i och utanför hemmet och ja mycket mer som sagt tidigare.

  * om du eller någon annan här på jorden av någon anledning hamnar i en situation där ni blir gravida utan förvaning, med förvaning, planerat eller oplanerat, av misstag eller inget misstag (sitt ner på en stol nu så du inte ramlar ihop och svimmar) ETT SKIT ATT SÄGA TILL OM DET, underbart va?

  * Det finns människor som kämpar dagligen med att få kvinnlig frihet i hela världen, som kämpar mot våldtäkter och våldtäktsmän, mot fördomar, mot regler och lagar och kulturer som faktiskt trycker ner oss kvinnor och som kämpar dagligen med att få det jämställt.

  Hur har ni ens mage eller tid med att trycka ner någon annan? Hur kollar ni er själva i spegeln? Hur vaknar ni varje dag och kan visa er bland människor medvetna om att ni inte är ett dugg schysta eller ärliga mot er själva och andra? För ja ni ljuger, man kan inte säga aldrig och veta till 100%.

  (Skriv fel kan tillkomma och meningar kan vara konstiga, min hjärna går i 50000052736 när jag läser vissa kommentarer)

  • Sanna

   Det finns otroligt många par som inte kan få barn, de kunde ha fått hennes. Inte svårare än så, flera abort tyder på oansvarighet- så enkelt är det, vi lever i moderna tider.

   • Martina

    Jag kan inte bli gravid men stöttar ändå dom som vill göra abort. Man gör det man vill och känns rätt. Varför sätta ett barn till livet om det inte är önskat eller kommer till en bra plats… Förresten visste du om att man kan bli våldtagen i moderntid fortfarande och på det sättet bli oönskad gravid, men är det då fortfarande oansvarigt?

    • Sanna

     Dra inte in våldtäkt här- här pratar vi om Kissie och hennes inlägg, våldtäkt är en annan sak.

     • Sanna

      Kissie utgår från ‘det passar inte mig just nu’- trots det utnyttjar hon inte denna moderna tidens lösningar till säker sex, samt dagen efter piller. Här pratar vi om en oansvarig kvinna.

     • Martina

      Jag drar in precis vad jag vill för du kommer med väldigt snabba anklagelser utan att veta ens persons historia, nu pratar jag inte om Alexandra utan om alla människor som blir påhoppade när de har gjort ett val. Har du tänk på att det finns killar som tar bort kondomen under sex akten för att dom tycker det är oskönt! Är det då kvinnans fel om dom inte märker detta och blir gravid?

      Nu får du skärpa dig Sanna och alla andra kvinnor som kommer med fruktansvärda snabba och elaka påstående. Kondom, p piller, p stav skyddar till en viss del men aldrig 100%. Man kan bli gravid ändå. Börja stötta varandra istället, även om ni inte hade gjort samma sak så kan man fortfarande respektera varandras val och STÖTTA!!!!! Är det så svårt? Det betyder inte att du måste göra samma val om man inte håller med, det handlar om att vara en bra medmänniska.

      Tänk om du själv blir på hoppad om du brstämmer dig för att behålla ett barn och alla hoppar på dig dagligen om att du borde ha tagit bort det då du är för omogen, inte kan ta hand om ett barn, att du är en dålig mamma, oansvarig, patetisk.. nej usch, Du hade nog hellre önskat att folk stöttade dig istället. Du hade blivit väldigt ledsen.

      Det är inget fel med att göra abort precis som det inte är fel att behålla ett oplanerat barn. Som sagt jag kan inte få barn och tycker fortfarande Alexandra gjorde helt rätt att ta bort om det var det hon ville. Det tycker jag är starkt och moget av henne att ta ett sådant beslut om att hon inte är redo och inte kan ge ett barn det som krävs för att den ska få ett bra liv.

      Hade jag blivit gravid för 10 år sedan så hade jag gjort abort också. Hade inte velat ha barn då.

     • Gåsen

      Kissie använder iof skydd. bara så du vet. aborten är ifall skydd inte funkar

  • anonym

   Men du predikar ju själv vad du tycker andra kvinnor ska göra och tänka du är inte bättre själv!!

   • anonym

    Mitt svar var till besviken kvinna.

    • En besviken kvinna

     För att förstå och predicera antisocialt beteende behövs förståelse för att både prosocialt beteende och antisocialt beteende utvecklas i ett socialt sammanhang.

     Mina synpunkter som dessutom i princip är fakta indikerar inte att jag vill ändra andras tankesätt eller händelser, det finns alltid olika situationer här i livet som gör Sverige ett otroligt fint land med olika valmöjligheter och rättighet till olika åsikter. Människor borde verkligen tänka om innan dem uttalar sig rättare sagt, det finns redan tillräckligt med hat ute i världen, varför skapa mer? I min kommentar ville jag upplysa om olika faktorer som kan påverka ens val.

     Vi alla är olika vilket är perfekt.

     • En besviken kvinna

      Jag tror inte på att predika eller att uttala sig på något sätt för att förändra och eller ändra individers olika syn. Jag ville upplysa om olika faktorer som finns både för att alla människor är olika och även för att allas situationer är olika.
      Kram på er 🙃

 • Martina

  Vill man göra abort så gör man det. Vill man inte så gör man inte det. Förstår inte varför båda sidorna blir så upprörda. Kär ditt eget race, för det är det som är rätt – för dig. Men alla håller inte med en och dom kan man istället ta och respektera och stötta, samtidigt man gör det val man själv kan stå för och leva med. Det är inte så svårt. Håll ihop istället för att bråka. Skärp er nu folket.

 • Tilda

  Men jävla reetard Kissie…

  Jag är 100% för abort, men man ska inte glorifiera det. Så som du gör. Du har som MÄNNISKA OAVSETT kön ansvar för om ni använder skydd/kondom eller inte. Så länge det inte är våldtäkt. Då är det en annan sak.
  Du har som MÄNNISKA det ansvaret.
  Ansvaret för vad du låter komma in i din kropp.
  Är det flera våldtäkter du varit med om och blivit gravid av?
  Annars är du bara dum.
  Sluta lek att du vet något om äkta feminism och föra över det till en genusfråga. Det handlar inte om fitta eller kuk. Det är människan som gör valet. Inte kuken.

  • Hanna

   +1111111111111111111111111

   (WT är vad du är Pissie! Hela du är vidrig! ”Åh sluta klanka ner på allt jag gör!” Buhuu Sluta klä dig som en strippa (och sedan säga alla får klä sig hur man vill, FEMINISM) , sluta var korkad och springa halvnaken på åkrar ( FATTAR DU TRÖGT?! Du förstör för bönder!) Sluta photoshopa dina bilder och samtidigt skriva inlägg om hur man bygger upp sitt självförtroende! Sorry, men du är patetisk, oärlig och jag blir arg att småtjejer läser din blogg och ser upp till dig!

  • Martina

   Hon tar sitt ansvar, hon kännde sig inte redo för att ha barn. Hon gjorde abort, bra gjort.

 • Ellie

  Hej Alexandra,

  Så himla bra att du lyfter denna fråga. Du har makten att verka opinionsbildande och sprida dessa budskap till både kvinnor och män – och det är många som kan glädjas åt att du gör det! Gjorde min första abort för några veckor sedan och har känt sådan skam inför att berätta både för pojkvän och killkompisar, trots att jag rent principiellt inte alls vill skämmas – så gör jag ändå det p.g.a. den syn många unga killar och män har på kvinnor, och kvinnor som gör abort.

  Fortsätt verka för spridandet av feminismen, jämställdheten och en sund kvinnosyn!

  Tack och hej!

 • Lina

  Jag förstår om en abort sker på grund utav en våldtäkt absolut men sluta glorifiera de så som du gör, det är inget jäkla preventinmedel för lata människor.
  Och ja vet att många kommer rasa men tro de eller ej, du tar ett liv varje gång du gör en abort.
  Att tala som en feminist är inte att se de som kvinnans fria val o mannen ska skita i vilket. En sann feminist skapar de ett till ett jämställt val där båda får ta del av beslutet.
  Många av er så kallade feminister väljer att ”hata” på män, ni vill tyvärr inte skapa ett jämställt samhälle.

  Har du blivit gravid så är de inte ditt fel elle mannens fel, de är erat fel, båda har exakt lika mycket ansvar för att det skedde.
  Jag har gjort en abort, de värsta ja gjort, jag såg fostret för de kom inte på toaletten. De ärrade mig för livet, man måste lyfta riskena för en abort, man måste lyfta att de är inte bara att gå in, få pillren, stöta bort fostret och gå hem.
  De kan ske saker som skadar dig fysiskt men även psykiskt, saker du aldrig repar dig ifrån.

  Med detta sagt så fine vi har fritt val men glorifiera de aldrig, utan ta upp den smutsiga baksidan utav de.
  För på dig när du skriver får man en aning utav stolthet över dina val.
  Jag kan på handen säga att de va mitt sämsta val, men ett jämställt val.

 • Amanda

  Människor här inne måste sluta använda ordet glorifiera! Kissie glorifierar inte alls; Dvs förskönar, prisa, lovordar. Jag kan köpa att man personligen är emot abort men jag förstår lika väl de som är för. Ingen har fel och båda har rätt till sin egna åsikt.
  Även om abort skulle vara olagligt skulle de inte minska siffrorna, däremr skulle illegala och farliga aborter skjuta i höjden. Är det så vi vill ha det? Titta bara på Polen, där är aborträtten väldigt inskränkt. Är du och fostret friskt får du inte göra abort. Tänk att inte ens ha ett val utan det finns bara en väg att gå.
  Det är dessutom en mänskliga rättighet att få bestämma över sin egen kropp – oavsett om man är man, kvinna, transperson etc. Lika självklart som jag tycker att det är att man ska få älska vem man vill, identifiera sig som vem man vill, tycker jag rätten till abort är. I min värld handlar det inte inom feminism utan mänskliga rättigheter i första hand.

 • kajsa

  Grattis till alla kommetarerna kissie

 • kajsa

  oh by the way, glöm inte bort att kommentarfiskning kan leda till påverkan på rikigt

 • Petra

  Kan bara säga att jag är helt enig med dig.

 • Paula Smilee

  Jag förstår verkligen inte varför man inte kan hålla en diskussion utan att folk ska hoppa på varandra. Alla tänker olika och alla har olika åsikter och det måste man acceptera men framförallt respektera! Alla kan inte tycka lika så är det ! Abort är ett känsligt ämne och kan man inte prata om det utan att förolämpa varandra så tycker jag att man ska hålla tyst ! 🙂

 • Lava

  Så fort vi läsare tycker annorlunda än du i vissa frågor så är vi ”kvinnohatare” o shamear kvinnor osv. Snälla lägg ner. Bara för att vi förväntar oss att se naglar när vi går in o läser ett inlägg med rubriken ”naglar” och istället får se inzoomade bilder på dina tuttar med en liten nagel i hörnet, o sedan reagerar på detta o tycker det är trist för vi fick en tuttchock istället för en nagelchock eller att vi reagerar på att du uttrycker dig som att abort är piece of cake och vi tycker annorlunda o att man inte ska använda abort som ett preventivmedel BETYDER INTE att vi inte älskar oss kvinnor eller är mindre feminister. Abort kan göras till en fråga om feminism men i min värld är, där är det en fråga om människoliv. Jag har själv gjort abort en gång (ung o dum), det är underbart att vi får välja själv om vi vill behålla barnet eller inte, men samtidigt är det ett liv man på sätt o vis avslutar, därför bör man inte använda det lättvindigt. Det handlar inte om feminism! Det handlar om moral. För mig är alla människor lika värda, och abort bör användas som en absolut nödlösning.

 • Maja

  Hade jag varit du Kissie hade jag skämts och mått dåligt över att ha sådana läsare/följare. Här får vi svart på vitt hur korkade och omogna dina fans är. De flesta av dem… men vissa är vettiga. Bara kanske 10%. Jag hade inte varit stolt alls över att såna urdumma och osmarta personer hade följt min blogg!

 • Zizo

  HÅLLER MED DIG KISSIE,

  TYCKER SET ÄR SJUKT ORÄTTVIST..

 • Zizo

  OCH ATT DET FINNS KVINNOR SJÄLVA SER TILL ATT DET ÄR SOM DET ÄR I SAMHÄLLET ÄR TOO MUCH OCH SJUKT..

 • Diana

  Fina Alexandra, när man läser ditt inlägg, förra inlägget så låter det väldigt tydligt som att du skriver att du GJORT EN MASSA ABORTER och då är det inte mer än självklart tycker jag att man som läsare undrar ”hur menar du nu..”
  Att uttrycka sig som du gör ibland, kan låta och tolkas som att du tar det väldigt lätt på att göra aborter. Nej du tycker inte att det är svårt att göra det, du mår inte dåligt av det och skäms inte. Det är jättebra, det ska du inte heller. Men abort (tycker jag) ska vara en nödlösning, inte ett preventivmedel och när du säger att du gör det en massa gånger, flera gånger så låter det som att du tar det så lätt och använder det som preventivmedel. Det skadar din kropp varje gång, riskerar att bli steril i framtiden och är inte något bra att göra en massa gånger. Men det antar jag att du redan vet för det meddelar gyn till dig tror jag.
  Mannen? Ja alltså det finns mycket att säga om det, absolut ska han bära kondom och ta det ansvaret men i slutändan så är det din kropp och ditt val om du tar emot en penis utan kondom eller inte? Att preventivmedel inte funkar till 100%? Nä det är sant, men om det visat sig att du blir gravid med preventivmedel en MASSA gånger som det lät på ditt inlägg så kanske du ska byta då, det är inte mannens ansvar att få dig att byta, det är ditt.

  Jag har inget kvinnohat, man kan tolka det som man vill, jag har egna åsikter däremot och står för de. Jag tycker det är svårt att diskutera över text, men kort sagt, jag älskar kvinnor men avskyr bortförklaringar.

 • CC

  Många missar en väldigt viktig poäng här.

  Det är en sak att vara emot abort, men en helt annan sak att tillhöra skaran som inte vill göra abort.

  Det Kissie förespråkar är det fria valet, sen om ditt val är att aldrig vilja göra abort, då är det fritt fram. Men att krasst påstå sig vara emot abort, då inkräktar man i en annan individs fria val.

  Och jag håller med Kissie där, för folk verkar duktiga på att dra en väldigt hård linje mellan ”för eller mot”. Man kan faktiskt vara emot abort på ett sätt som endast påverkar dig själv som individ, genom att aktivt välja att aldrig göra abort.

  Det är när du aktivt vill hindra rätten för ANDRA att göra abort, som du inkräktar på det fria valet, och därmed, rakt jävla av, har fel.

  • Diana

   CC: Det ät väldigt sant det du skriver, att man ska få ha det fria valet att göra abort. Men i inlägget Alexandra skriver så har hon gjort det en massa gånger… varför ens utsätta sig och sin kropp för det så respektlöst som det låter? Sen kanske hon bara uttrykte sig knasigt och därmed så tar man det lika knasigt men det låter ju ett sätt som att bara för att man inte känner skam så kan man också använda det som ett preventivmedel. Så tycker inte jag, är fallet. Det är en nödlösning vid misstag om man säger så. Men då ska du lära dig av dina misstag och göra det du kan för att inte hamna där igen.
   Sen andra inlägget, detta ovan, så vill man att mannen ska ta ansvar men Alexandra svarar bland de förra kommentarerna att hon inte lägger någon större vikt på vad A. skulle tycka om att vilja behålla något av barnen eller så.. hon svarar att det är hennes kropp.. ja men då ska man heller inte lägga ett ansvar på en man om man inte är beredd på att lyssna eller hur? Det är annars ganska motsägande och hyckleri faktiskt.

   MEN med det sagt, alla gör som de själva vill, alla får vi tycka hur vi vill, alla har vi olika bakgrunder och sätt att se på livet och får därför respektera varandra och ska också kunna diskutera med respekt, inte lägga skam på folk och hata varandra. Så i det fall så håller jag med Alex i det hon skriver om kvinnohat.

   • CC

    Precis, hon skriver ”massa gånger”, ingen siffra, inget antal. Massa för Alexandra kan vara… 2 gånger? Eller? Vem vet? Så varför göra en så stor sak av något faktiskt ingen annan än Alexandra själv vet svaret på?

    Hon skrev klart och tydligt att hon absolut inte ser det som ett preventivmedel, så den kan vi ju lägga ner.

    Med tanke på hur öppen DIALOG Alexandra kör med sina läsare (för det gör hon faktiskt, hon ger en motreaktion) så kan man ju bara hoppas att hon kör en minst lika öppen (klart hon gör) dialog med sin pojkvän. Är hon tydlig med att vid en eventuell graviditet så kommer hon inte fullfölja den, så har ju faktiskt A redan där ett val att göra. Är han på ett ställe i livet/sinnet som innebär att han inte hade accepterat en abort, så gör han förhoppningsvis det han kan från sitt håll för att undvika en oönskad graviditet. Men GIVETVIS är det minst lika mycket Alexandras ansvar att se till att hon inte hamnar i en situation som (till 99%) går att undvika.

    Sen var där 10 000 andra saker man kan diskutera i hennes inlägg. Jag valde att ta upp det jag tyckte var mest förbryllande; ser man inte skillnaden i att vara emot abort, och att vara emot ett fritt val?

 • Lisen

  Korkade snorungar! Det handlar inte om att vara emot abort. Det handlar inte om att vara för heller. Det handlar om att ha sex på ett ansvarsfullt sätt. Annars ska man avstå. Och nej, en man kan inte bli gravid, en man kan på så vis inte behöva ta det tuffa beslutet att genomföra en abort. Man har ansvar över sin egen kropp! Det har alla. Genomför man aborter på rutin så är man antingen för omogen eller för dum i huvudet för att ens ha samlag. Synd att en offentlig person är så jävla dum att hon inte fattar det och dessutom formulerar sig på ett så pass korkat sätt. Väx upp och skärp till dig!

  • alice

   vad tycker du är maxgränsen för hur många aborter en kvinna får genomgå innan denne slutar vara respektabel i dina ögon? eller hur frekventa måste de vara innan du anser att personen är ”omogen/dum”?
   tycker man är bra mycket dummare om man föder barn man intte kommer kunna ge en bra uppväxt till but that’s just me.

 • Evahle - en blogg om psykisk hälsa

  Fyfan vad bra du är Alexandra! Det är så sjukt hur mycket människor skuldbelägger kvinnan HELA TIDEN, gällande ALLT. Man är två om ett samlag, två om att skydda sig och två att ansvara om ett barn, men ändå läggs allt på kvinnan…

 • Sofia

  Jobbig tanke bara att när du ändrar dig och vill ha en bebis, så kommer du inte kanske inte kunna få det?
  Man kan inte ta saker och ting för givet.

 • S

  Jättebra inlägg Kissie! Det skrämmer och förargar mig något så fruktansvärt att läsa kommentarerna till det här inlägget. Jag kan inte förstå hur det i Sverige 2017 kan finnas människor som säger att abort inte borde vara lagligt. ABORT ÄR INTE MORD. Gränsen för när man får göra abort utan särskilda skäl i Sverige ligger idag på 18 veckor in i graviditeten. Anledningen till det är för att fostret inte kan överleva utanför magen förrän absolut tidigast vecka 22, och troligtvis inte förrän ca vecka 28. Och även då krävs det intensivvård för att det ska klara sig. Varken ett embryo (fostrets tidiga stadie) eller ett foster är ett barn, och därför är det inte mord.

  Att neka kvinnor aborter vore som att gå tillbaka till 1800-talet när kvinnors enda roll var att vara husfru. Det vore att tvinga kvinnor att ta hand om ett barn de inte önskar. Att tycka att det ska födas massor av icke-önskvärda barn istället för att abort ska vara tillåtet är ju en sadistisk åsikt om något. Stackars dessa barn som föds till världen av någon som inte vill ha dem! Hur tror ni att deras liv kommer bli?

  Dessutom, det är inte som att aborter sker mindre i länder där det inte är lagligt. Skillnaden är att då görs det på mycket farligare sätt och bidrar till en mycket större risk för kvinnan. Många kvinnor DÖR varje år på grund av komplikationer från olagliga aborter. Är det ett bättre alternativ tycker ni?

  STÅ PÅ DIG KISSIE. Du har helt rätt såklart. Och strunta i dessa foliehattar till människor.

  • Ida Ardeby

   Kan faktiskt inte låta bli att svara på den här kommentaren. Man kan absolut se abort som att ta ett liv, bara för att fostret inte är färdigutvecklat än betyder det inte att det inte är en människa! Om man inte aborterat det hade det ju blivit en fullt utvecklad människa precis som du och jag, eller hur? Att ett foster plötsligt blir ett barn när det har varit x antal månader i livmodern, det är bara något vi bestämt oss för att tänka. Dessutom kan du läsa här, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakare-forsoker-radda-aborterade-foster, att vissa aborter sker i v 22 när fostret är ett barn i juridisk mening. Barn som föds då kan räddas, även om det inte lyckas ofta. Om du skulle vara med på en sen abort och se det lilla fostret som ser ut som en bebis fast mindre, då tror jag inte du skulle vara lika säker på din sak längre. Om du vill kan du ju googla för personliga berättelser och beskrivningar.

   Och sen, att vara emot abort betyder INTE att man vill tillbaka till 1800-talet. Om du tycker det verkar du inte ha så bra koll på kvinnors historia. Bara för att man tycker att om en kvinna blivit gravid ska hon också föda barnet, betyder inte att hon BARA ska ta hand om barnet i hela sitt liv, inte arbeta osv. Det är bara att de som andra som vill ha barn föder det till världen. I t ex USA finns det bra möjligheter att adoptera bort sitt barn till några som verkligen önskar det, och om vi inte normaliserade abort så hade vi kanske haft liknande möjligheter i Sverige (och jag hoppas att det blir så i framtiden!!) Med tanke på hur många misslyckade IVF-försök som görs samtidigt som tiotusentals foster aborteras varje år tycker jag verkligen att man borde satsa mer på adoption!! Med andra ord behöver inte ett barn vara oönskvärt bara för att mamman inte planerat sin graviditet.

   Sen tror jag inte att totalförbud är lösningen. Som du säger sker det ändå med farliga metoder. Däremot tycker jag att vi måste informera mer om risker med aborter och de psykiska och fysiska problem man kan lida av. Satsa mer på preventivmedel. Plus att berätta att det faktiskt går att ta hand om ett barn även om man inte har de bästa förutsättningarna!

   De största problemen i Sverige tror jag är vår syn på sex, att det är helt okej att ligga med vem som helst, när som helst, och vår själviskhet. Vår bekvämlighet, vår ekonomi, vår karriär och vår frihet är viktigast. Så viktig att man kan utsläcka ett liv om det kommer ivägen för något av de här sakerna.

   • S

    Men snälla. Man kan göra abort fram tills en speciell vecka då fostret då är ett barn och den kan överleva om man tar ut den Innan det är ett foster, och de är inget mord. Vissa kan bara inte behålla ett barn av flera olika anledningar, ska de tvingas behålla det då bara för att vissa tycker att man dödar ett barn? Som inte ens är ett barn, utan ett foster som knappt lever. Det finns flera anledningar till att inte göra abort. Man är för ung, man är inte redo. man har inte ekonomin, man kan bara inte, ja you name it

    • Ida Ardeby

     Det är bara vi som har bestämt att fostret plötsligt förvandlas till en människa i v 22. och du verkar inte ha läst min kommentar eftersom jag skrev att vissa aborter sker just i v 22 när man anser att barnet kan klara sig utanför livmodern.

     Och dessa anledningar du skriver om tycker jag fortfarande inte är bra nog för att ta ett liv, ett foster som åtminstone SKULLE BLI en människa. Det handlar om moral framför sin egen bekvämlighet.

     • S

      (Jag är original S som skrev första kommentaren, jag skrev dock inte svaret på din kommentar utan någon annan har också kallat sig S)

      Till att börja med, fri abort är tillåtet fram till v. 18. Då krävs ingen anledning. För att få göra abort efter det, mellan v. 18-22 krävs ett godkännande från socialstyrelsen och en ANLEDNING som att t.ex. kvinnan riskerar att dö om hon genomför graviditeten. Så man kan inte göra abort i v. 22 helt utan anledning. Och det är SVÅRT att hålla ett fött barn vid liv i den låga åldern, det ploppar inte ut och lever av sig själv.

      Att föda och adoptera bort barnet då – har du funderat på vilka psykiska och fysiska men det kan ge i livet? Dels får många kvinnor förlossningsskador eller annan problematik efter en genomgången graviditet, dels kan det för många vara jobbigt psykiskt att adoptera bort barnet. Så om du tycker det är de två faktorerna som är problematiska kring abort behöver du nog tänka ett steg längre.

      Sen det du skriver ”De största problemen i Sverige tror jag är vår syn på sex, att det är helt okej att ligga med vem som helst, när som helst, och vår själviskhet. Vår bekvämlighet, vår ekonomi, vår karriär och vår frihet är viktigast. Så viktig att man kan utsläcka ett liv om det kommer ivägen för något av de här sakerna.” JA DET ÄR VIKTIGAST. Jag värderar MITT liv mycket högre än ett ofött embryo i min livmoder. Självklart gör jag det. Och självklart ska man få ligga hur ofta man vill med vem man vill. Något annat vore absurt. Ska staten kontrollera våra sexliv eller?

      Fri abort = man får göra abort hur många gånger som helst. Så ska det vara. Vet inte om du har provat preventivmedel själv men många kan inte ta det pga hälsan. Har själv provat 4 stycken och mådde skit, så äter nu inga preventivmedel alls. Och har massa sex ändå. Oskyddat. Om jag blir gravid gör jag abort direkt, skulle inte ens bry mig. Vill aldrig ha barn själv, och skulle inte offra min kropp för att föda ett barn jag inte vill ha. Men antar att detta kommer provocera dig något enormt.

     • Ida Ardeby

      Hej igen S. Jag har koll på aborträtten och vet att man behöver speciella skäl efter v 18. Det artikeln handlade om var aborter som inte hinner bli klara innan v 22 och de fostren räknas som barn i juridisk mening. Det ville jag påpeka eftersom jag ständigt hör argumentet ”det är inte en människa!” I det här fallet säger lagen att det är det och jag tror de flesta skulle hålla med. Jag skrev också att det är ovanligt att så tidigt födda barn överlever, men det är fortfarande möjligt.

      När det gäller adoption har jag själv en 14 år yngre syster som är adopterad så jag har ganska bra koll på det med. Självklart kan adoption ge fysiska och psykiska problem- men kan inte abort det?? Man kan uppleva fruktansvärda smärtor som till skillnad från förlossningssmärtor inte leder till ett nyfött liv, man kan blöda i flera dagar, riskerar att bli steril mm. Lägg sedan till skammen och sorgen som väldigt många kvinnor känner efter en abort. Jag har hört om många som mår jättedåligt och jag undrar om det inte känns värre att ha avslutat livet på sitt barn än att ge det ett liv hos en familj som har längtat efter det och älskar det. Jag vet att adoption inte är problemfritt men jag tycker det är otroligt mycket bättre än att avsluta något som kunde bli ett underbart, meningsfullt liv.

      Dina åsikter och värderingar är en perfekt illustration på det jag menade med värt samhälles syn på sex och barn. Jag kan tänka mig att det är så du tycker, tror de allra flesta i Sverige gör det. Och det är just det jag tror är problemet. Jag själv är kristen och lever inte efter vad jag själv tycker, men jag vet att för väldigt många är ”me, myself & I” det viktigaste i universum. Det är dock inte min syn på livet och därför prioriterar jag ett ofött barn mer än mina egna själviska önskningar.

      Det jag önskar är inte att staten skulle kontrollera våra sexliv utan att vi skulle sluta vara så själviska och desperata efter njutning så att vi ligger med nån vi tycker är snygg på fyllan. Jag längtar efter en värld där vi älskar varandra, respekterar varandra och inte skadar varandra. Där vi inte eftersträvar njutning och bekvämlighet hela tiden.

      Jag blir inte enormt provocerad av det du skriver eftersom jag vet att det är så läget är i vårt land. Däremot blir jag sorgsen när jag tänker på alla tusentals foster som avlivas varje år i detta land. Och att det i vårt samhälle är viktigare med en snygg kropp och en bra livsstandard än att få föra ett barn till världen och sätta det före sig själv i alla situationer. Vi älskar oss själva mer än andra människor helt enkelt, och det tror jag inte är meningen!

 • Emmy Laursen- www.emmylaursen.se

  Herregud va folk går bananas bland kommentarerna… Jag tycker iaf att man ska få välja helt själv om man vill göra abort eller inte!

 • Sofia

  Det var ingen som kritiserade din rätt till abort. Kritiken gällde bara hur du vinklade ditt inlägg.

 • alice

  ni som anser er var för aborter-MEN blablabla
  fuck off. varför tycker ni att det ska finnas en maxgräns på hur många gånger en kvinna ska få göra aborter innan ni inte längre tycker hon har rätt till det, eller att gör man det ”för ofta” är det inte ok. seriöst hur gamla är ni?? vet att jag hade liknade sunkiga åsikter när jag var yngre så hoppas verkligen ingen av er är över 18.
  att kunna bestämma när/om man vill ha barn är en mänsklig rättighet. punkt. det finns inget att debattera om det bara är så. omständigheterna spelar ingen roll. vill man inte få barn så ska man fan heller inte behöva skaffa barn.

 • Fanny

  Håller helt med dig om allt du skriver i det här inlägget Alexandra.
  Folk verkar inte förstå att inget preventivmedel är 100% säkert förutom avhållsamhet och sterilisering. Man kan därför självklart bli oavsiktligt gravid både en och två gånger, fast man tog ansvar.

 • S

  Jag förstår verkligen inte varför folk ska hoppa på folk som gjort abort. Det finns flera bra anledningar att göra abort, om man nu vill. Sen så att man ”mördar ett barn” DET ÄR INTE ENS ETT BARN! Man kan göra abort fram tills en vecka, för då är barnet så stort att det är ett barn och det kan leva om man tar ut det. Men man kan göra abort då det bara är ett foster, och ett foster är inget barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *