Jag har under en längre tid reflekterat över vad en offentlig person är, och tänkte att jag ska ta er till min hjälp att kanske klargöra det, och även andra funderingar som kommer med det. Jag tror att förr i tiden var det enklare att veta vem som var en offentlig person. Alltså när internet och sociala medier inte fanns, utan man var en TV-profil, idrottare eller annat som syntes i TV eller tidningar. Men vad är det egentligen som gäller idag för att bli en offentlig person, och vem är det som bestämmer det?

Ibland får jag kommentarer gällande att jag borde göra det ena eller det andra på ett annorlunda sätt just för att jag är en offentlig person. Precis som alltid har man rätt till sin åsikt, och jag lyssnar även om jag inte alltid förändrar mig efter det. Jag försöker alltid axla mitt ansvar, men oavsett vad jag eller någon annan gör, så har två olika människor två olika sätt att se på det, så det är i princip omöjligt att göra ”rätt”. Det engelska ordspråket säger ”It’s in the eye of the beholder”, och det kommer nog alltid att vara så. Det är viktigt för mig att fortsätta vara en förebild, men jag är även en människa som lever mitt liv på mitt sätt, och det är det min blogg handlar om.

Men jag kan inte släppa funderingen exakt när man räknas som offentlig år 2017? Är du en offentlig person för att du har ett Instagramkonto, för alla kan ju se det om du inte har privat? Eller är det när man får ett visst antal följare, tittare eller läsare? Finns det färdiga mallar för när en människa går från en ”Svensson” till offentlig person? Finns det färdiga mallar för vilket ansvar man bär? Hur ska en person veta det?

Nu tänker jag inte på mig själv som varit med i många år, utan alla dessa unga och duktiga youtubers och influencers där ute, som strävar efter att bli sedd och hörd, och faktiskt kan bli det över en natt. Det räcker med en video eller ett blogginlägg som blir uppmärksammat och sprids, för att en person ska få sitt genomslag och bli känd på nolltid. Är den personen då helt plötsligt en offentlig person och har massor av ansvar den inte visste om dagen innan?

Gällande ansvar så är en av frågorna jag får lite då och då är varför jag inte blurrar människors ansikten. Och jag kan förstå hur personerna tänker, men sanningen är att människor som inte ställt upp på bild syns varje dag överallt. På alla andra människors sociala medier, på nyheterna, på intervjuer på stan, i tidningarna, ja i princip överallt. Ta till exempel när du lägger upp en bild i ett publikhav, eller på fiket med din vän. Blurrar du själv alla andra personer? Om inte, varför gör du inte det?

Ska bli kul att få höra era tankar om en eller flera av mina funderingar! ☺

Posted in: PICTURES
Kommentarer (21)
 • Fia

  Hej!!! Några av er har säkert sett mina tidigare länkade klipp ang mobbnig??
  Ska va öppen här lite ang detta klipp o handling.
  Känner du eller är du mobbad el ja kanske tom en mobbare??? Så skulle jag gärna vilja ni tittar på detta klippet?
  Jag vill hjälpa dela din historia om du vill??
  Hjälpa dig på alla sätt o vis jag bara kan.

  https://youtu.be/vNslbX1XJVU

 • Jonnah

  Har också tänkt en del på det. En person kan väl vara offentlig för vissa, men inte för andra? Alla vet ju inte vilka alla offentliga personer är. Kanske behöver vara ett visst antal som vet vem personen är?

  Jag tycker inte att du ska behöva anpassa dig bara för att du är en offentlig person. Fortsätt vara dig själv! <3 Kramar

 • Mathilda

  Kan du inte byta header/ design snart 😍

 • Hazel

  bra inlägg Alex!

 • Johanna

  Det där var lite väl ”perfekt” skrivet för att komma från dig…. Andreas varit behjälplig kanske…

 • @inredningsdesign / Instagram

  Mycket bra och intressant inlägg! Tror inte jag har något svar (jag som vill ha svar på ALLT)… 😏❤️

 • Johanna

  Det enda jag tänker på när man ska blurra är att det kan finnas dom som lever under skydd. Dvs inte ska hittas av någon anledning och så sätter en offentlig känd person upp en bild där dessa personer finns med så ev förövare kan hitta. Det är ej okej. Annars skiter jag i vilket folk gör men när det skadar någon så blir jag ledsen och besviken att folk ej tänker längre.

 • The real Hmm

  För mig är det väldigt enkelt. Jag behandlar andra som jag själv vill bli behandla ock skulle aldrig lägga ut en blid på social media utan att fråga personen ifråga först.

  Vet jag att jag inte läggs upp på någon annans sociala media? Nej. Men jag hoppas och räknar med att folk inte gör det. Ser jag att en kamera är framme så gömmer mig antigen eller ser till att förstöra bilden genom att ge dem fingret eller något.

  Jag vet inte när det blev ok att fatta beslut om någon annans integritet och räkna med att det är ok att andra fattar beslut åt dig om var du ska figurera, men det är fan inte ok.

  Och är ni så naiva att ni tror att det bara är anonym bild på någon som råkat komma med på bild, tänk igen. Läs på om tex google Face Analytics så fattar ni vad jag pratar om.

  Sluta upp med ert ofog. Bara för att ni inte kan leva med att inte synas på bild i andras flöde, så ger det er inte rätten att besluta åt andra hur de vill ha det. Har ni riktigt otur så är det inte bara någons karriär ni avslutar utan deras liv.

  • my

   Fattar inte vad du menar. På vilket sätt är du känd?

  • Emma

   På ett sätt så ja man ska respektera att alla kanske inte vill vara med på bild men och andra sidan så behöver man heller inte fråga personerna om lov om det är så att det är flera personer med på bilden. Är det enbart en person så måste man fråga om lov för att få publicera bilden men är det en folkmassa så behöver man inte fråga och det är okej juridiskt att publicera bilden. Om du tycker det är så obehagligt att hamna på bild så får du väl gå fram till den som fotar och be dem ta bort bilderna där du syns alternativt gömma ansiktet om du ser att någon fotar.

   Jag själv brukar se till att jag inte får med andra människor i mina bilder då jag oftast vill fota vyn och inte människorna runt omkring.

 • Paulina

  Om du har en öppen istagram och så vidare så är de offentliga inlägg. Då alla kan ta del av dem och sprida den vind för våg.
  Tycker inte att man ska behöva ändra sig för att man är en offentlig person. Men jag tycker att det mest ansvarsfulla man kan göra är att då förvalta sitt kändisskap väl och försöka bli förknippad med positiva saker. Ifall man vet med sig att många unga människor ser upp till en, kanske man kan ha det i åtanke när man bloggar.

 • Simon

  Klokt resonerat Alexandra, du är inspirerande!

 • tp

  offentlig person tror jag nästan kommer från ren avundsjuka. sverige är så himla mycket mellanmjölks land ibland. och om någon då sticker ut med lite extra pengar eller en viss stil vill man försöka trycka ner dem med att dem har något speciellt ansvar. man ska tänka på alla andra. som om människor inte kan sköta sig själva haha.

  sen bilder på andra i sociala medier. nej. jag lägger bara ut mig själv och närmsta vänner. nej. nej nej och åter nej på främlingar. två anledningar:
  1. du vet aldrig om den personen bakom dig kan av någon anledning vilja hållas hemlig. tyvärr är hemlig identitet till följd av våld i hemmet eller liknande inte helt ovanligt. och om då den personen av någon anledning skulle bli avslöjad av en bild med tex en tagg på ett cafe eller nåt kan denna persons liv i värsta fall vara i fara.
  2. jag är gay. och jag har tyvärr blivit smygfotad av nazister på en restaurang och sen i ett forum på nätet blivit mordhotad, kallad alla möjliga saker. jag själv blir nervös över kameror eller telefoner jag inte har någon kontroll på vad som tas för foton eller i vilka händer dem hamnar. och vill därför vara respektfull mot andra som kan känna likadant genom att inte foto dem utan bara mig eller vänner.

 • Amanda

  När man räknas som en offentlig person tycker jag är extremt svårt att avgöra. Dock anser jag inte att man skall behöva ändra sig för att man helt plötsligt anses vara offentlig i vissas ögon. Är väl bättre att försöka vara en bra förebild och göra bra val oavsett hur känd/okänd man är.

  Men när det gäller att fotografera så får man enligt svensk lag fotografera vem som helst och i princip när som helst så länge det sker på allmän plats. Jag kan t.ex fotografera en person i dennes boende utan dess vetskap, helt lagligt, bara jag själv står på allmän plats. Jag kan även fotografera en grupp eller en enskild individ på gatan och lägga ut på sociala medier, jag kan till och med gå fram och ta en närbild på en person så länge jag inte hindrar dess framkomlighet. Dessa bilder får jag dessutom använda utan att personen på bilden i fråga godkänt det; så länge det inte är för reklam. Då måste man ha både fotograf samt medverkandes godkännande för att lagligt kunna använda bilden.

  Sen vad som är moraliskt rätt är en annan fråga. Ja, man kan råka ta en bild på någon som har en skyddad identitet. Vilket skulle kunna få hemska följder. Så att lägga ut den där närbilden på främlingen kanske inte är rätt i slutendan ändå. Men att pixla varenda människa anser jag inte vara nödvändigt. Ofta räcker det att sätta motivet i fokus och lägga en oskärpa i bakgrunden för att man inte skall kunna avgöra vilka som befinner sig där.(Självklart beror de på hur nära personerna i bakgrunden befinner sig). Men enligt lag så har man ingen skyldighet att censurera ansikten.

 • Hej

  Hej

  Bra inlägg. Men jag reagerade också p åatt det känns som det är Andreas som skrivit det, men så klart med dina ord men att han har formulerat om dem.

  Oavsett, jag håller med dig i det du skriver och jag har tänkt typ samma sak.
  Lite läskigt det där med hur många offentliga personer det finns. Och vem som helst kan säga att man är det också. Dessutom stör jag mig så mycket på folk som ”inte är något” kallar sig för influencer, men dom är varken kända eller har anmärkningsvärt många följare på tex Insta, ifall det är den enda sociala-mediakanalen dom har…….

  Skumt.

 • Camilla

  Enligt lag får du lägga upp bilder på andra så länge de inte är kränkande, that’s it. Tex folkhav eller att andras syns i bakgrunden på restaurang, pool etc. Allt det är okej. Så det kan inte andra människor komma in här och bestämma vad man får och inte får göra, det finns lagar för det. Allt man kan göra är att välja hur man SJÄLV gör eller skulle välja att göra, naturligtvis.

 • Johanna

  Hej! Lite språktips till din Instagram! Prova att skriva om till ”One of Sweden’s most famous bloggers”, Notera tecknet ‘ och s:et, nu är det grammatiskt fel tyvärr! Kanske är successful eller famous bättre än largest? Eller fråga en engelsk-språkig vän om tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *