Det är så fruktansvärt att läsa om hur många sexuella trakasserier det varit senaste tiden 🙁 Men det som verkligen känns ofattbart är hur någon kan, ännu en gång, ha genomfört en fulländad våldtäkt i publikhavet på Håkan Hellströms konsert på Bråvallafestivalen.

Festivalen kom nyss ut med ett pressmeddelande där man väljer att ställa in nästa års festival. Som de själva skriver är det inte för att de inte kan hantera problemet, utan som ett budskap att denna typ av händelser aldrig kommer att accepteras, och att det får följder. På ett sätt tycker jag det är bra, för personligen tror jag att det behövs stora krafttag för att påverka detta. Man förstår ju att en festival inte kan ha koll överallt, det vore helt omöjligt. Så frågan är om det ligger i Bråvallas ansvar att straffa eller om straffskalorna borde skärpas rejält, så alla som ens tänker tanken vet att handlingen kan få mycket allvarliga konsekvenser. Och inte som idag, där många kvinnor inte ens anmäler det, dels av rädsla, men av känslan att det inte är värt det. Det känns verkligen som två sidor av ett mynt.

Vad tycker ni?

Bortsett från avsky genom hela min kropp så väcker det här otroligt många frågor för mig.

– Den främsta är självklart hur en man någonsin kan ge sig själv rätten att ta sig för av en kvinna mot hennes vilja?!

– Men om man bortser från den hemska och vidriga personen som våldtog, så ställer jag såklart frågan – Hur är det ens möjligt att någon bli utsatt för en våldtäkt mitt bland alla människor?

– Vart finns civilkuraget?

– Kan vi skapa någon form av självförsvar och signaler för oss kvinnor när vi upplever eller blir utsatta, och som inte kräver pepparsprayer eller självförsvarskurser?

 Man känner sig som en upphakad grammofonskiva när man skriver om just det här ämnet, men det är för att vi ALDRIG NÅGONSIN får blunda. Vi får aldrig någonsin tycka att männen som tar för sig som de vill av oss kvinnor är en så stor del av vår vardag att vi slutar lyfta problemet. Vi kvinnor, tillsammans med bra män, måste stå upp för varandra och skapa en gemenskap mot allt från våld, sexuella trakasserier och rena våldtäkter.

Vi måste bli en starkare gemenskap mot männen som kom, som såg och som tar för sig.

Posted in: PICTURES
Kommentarer (25)
 • Alexander

  Håller fullkomligt med dig. Helt sjukt att det bara händer och att det finns män som tar sig den friheten och gör så mot kvinnor. Nästan så att man själv inte vågar gå på festivaler när det händer så mycket skit. Verkligen bra skrivet, Alexandra.

 • Petra

  TRIGGER WARNINGS OSV

  En våldtäkt behöver ju inte betyda snopp i snippa, in ut, in ut, liggandes. Det kan räcka med ett finger (eller annat föremål) upp i snippan för att räknas som våldtäkt. Eftersom det är jämfört med samlag. Kolla länken, det är bara text om vad våltäkt är enligt brottsbalken.

  https://dinarattigheter.se/dina-rattigheter/vad-sager-lagen/vad-ar-sexuella-overgrepp/juridisk-definition-av-valdtakt/

  • Clara

   Bra att du tar upp det. Jag tror många har en väldigt ensidig bild om vad en våldtäkt är eller innebär.

   För övrigt hemskt att sådant här händer. Att vi inte har kommit längre än så. Jag vill inte ha en värld som är såhär långt ifrån basic respekt.

  • Emma

   Jättebra att du nämnde det!

 • ML

  Bra att det inte blir något nästa år som en markering. Att vårt samhälle inte tänker acceptera denna vidrig skit. Var ju nån kille på någon festival/konsert som sa ifrån när han såg ett sexuellt övergrepp varpå han själv blev misshandlad… detta går vi bara inte med på längre! Vi är fortfarande objektifierade än idag… fortfarande äger vi inte våra egna kroppar! Nu är det stopp! Fyfan!

 • Leoni

  Som ovanstående skriver är en fullbordad våldtäkt inte nödvändigtvis liggande med snopp och snippa. Tyvärr är det nog nästan ännu lättare att våldta någon i ett publikhav, än i exempelvis en tom park. I ett publikhav står alla väldigt trångt, folk skriker/sjunger och man blir ständigt ”knuffad” runt och man har väääldigt lite fokus på människorna runtom – därav märker en nog TYVÄRR inte om tjejen bredvid skriker pga att hon blir våldtagen, eller skriker som alla andra. Inte heller om hon rör sig i desperat rop på hjälp (eller inte rör sig alls pga chocken) eller bara hoppar/dansar som alla andra. En reagerar inte heller på att en man står så nära henne då alla är så nära. Tyvärr är det nog lika lätt att föra in sin penis som annat föremål i en sån här situation, det är så äckligt och förnedrande att jag blir illamående av bara tanken på vad den här tjejen och många innan henne får utstå! Jag har inte svaret för hur vi ska få en noll tolerans mot sexuella ofredanden men det MÅSTE göras något och det NU… Jag står bakom Bråvallas beslut 100%, samtidigt som jag tycker att det är så oerhört SJUKT att en kvinna inte kan gå på en festival 2017 utan en man tar sig rätten till hennes kropp..!!

  • Mia

   Nej, det är verkligen inte lika lätt att föra in sin penis som fingrar! Har du någonsin haft sex stående så vet du att det är typ omöjligt eftersom vinkeln blir helt fel. Tjejen måste lyftas upp eller ev böja sig framåt. Det finns inget utrymme att röra sig på alls i folkhavet, man står som sill i tunna. Det som händer i dessa våldtäkter är att männen tar på tjejens bröst, rumpa och underliv och i värsta fall sticker in fingrar eller föremål i vaginan. Väldigt svårt för de som står runt att se vad som händer, och som sagt, tjejen är fångad av en mänsklig mur och kan inte röra sig öht. Måste vara helt fruktansvärt att bli utsatt för det, stackars tjej. 🙁

   • Leoni

    Du fokuserade verkligen på helt fel sub i min kommentar. Basen är hur lätt det faktiskt är att våldta någon i ett publikhav och hur svårt det är för övriga att upptäcka det – Som jag nämnde och du upprepade. Precis som jag nämnde, och du upprepade, behöver en våldtäkt inte vara en snopp iförd i en snippa – Men det är, tyvärr, inte omöjligt ens på en festival i ett publikhav. Att lyfta/böja beror helt på diverse personers längd men jag känner lite att det hör inte hit, jag vill helst inte att fokus ligger på HUR en man går till väga för att våldta någon och jag ser inte riktigt meningen med din kommentar som svar till just min, då du mestadels upprepar det jag sa men verkar vilja säga emot? Mycket märkligt. Jag tror att vi alla är överrens om att en våldtäkt alltid är något fruktansvärt, oavsett hur eller var den sker och det är där fokuset ska ligga – inte i märkning av hur Du anser att diverse ställningar går till.

 • Hoho

  Bra att du tar upp! Use your power HEJA !

 • Millis

  ”Fulländad” våldtäkt känns inte som ett vidare lämpligt ordval….
  Men bra att det tas upp! Fruktansvärt vad som fortfarande sker i vårt samhälle 🙁

 • anonym

  Jag utsatt för ofredande och anmälde direkt. För mej och alla kvinnors skull. Att anmäla är ett måste. Tyvärr tar polisen för lätt på sådant. Verkar tycka det är viktigare att ta fast en tjuv som snor en påse kolor änn att ta fast och straffa ofredande. Vi kvinnor och även män måste gå ihop. I ett modernt samhälle måste förövaren straffas och offret få hjälp. Snälla anmäl om du blir drabbad. Kram.

 • anonym

  Köp även larm och finns spray o rikta mot förövarens ögon. Finns tex på teknik magasinet och Claes Ohlsson. Det kan rädda dej från flera års psykiskt lidande som ett ofredande kan leda till.

 • my

  Köp även larm och finns spray o rikta mot förövarens ögon. Finns tex på teknik magasinet och Claes Ohlsson. Det kan rädda dej från flera års psykiskt lidande som ett ofredande kan leda till.

 • Annika

  Gaaaaah, blir tokig på denna skiten!!! Vill inte läsa en enda gång till om sexövergrepp mot kvinner ( eller barn)! Vad är det för fel på dem?
  Hur är det möjligt 2017 att man inte ska kunna gå ut utan rädsla för övergrepp, finns det snart inga snälla män kvar…? Vi måste få slut på detta NU!!!

  Bra att du tar upp detta Kissie!

 • Denise

  Bara jag som blir skitförbannad över hur polisen uttalar sig i aftonbladet om läget? Att dom är ”nöjd” med arbetet?
  Det är nöjda för att tillgreppsbrotten (stöld, snatteri, rån) har minskat med EN TIONDEL sedan i fjol. Sedan säger han att det är tråkigt med det sexuella och att det givetvis är ett misslyckande, främst för KVINNORNA som är inblandade.
  Alltså ursäkta?! ETT MISSLYCKANDE FÖR KVINNORNA SOM BLIR UTSATTA?! Jag blir rasande av det uttalandet.
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/rockbjornen/a/01owo/bravallabesokarna-bra-att-man-satter-ner-foten

 • Caroline

  Det är bra att man markerar att man inte accepterar detta typ av brott.
  Men jag tror det knappast löser de grundliga problemen.

  I dagens samhälle så är ju våldtäkt ett brott. Men tydligen så ska vara väldigt svårt bestraffa gärningsman/männen för detta. Då man behöver VÄLDIGT tydliga bevis… t.o.m. vid grov våldtäkt.
  I dagens samhälle så är SÄGS det att våldtäkt är ett allvarligt brott, men tydligen inte allvarligt nog. Just för de allra flesta gärningsmännen kommer undan i alla fall.

  Jag tror på strängare regler och straff speciellt inom sexuella ofredanden och våldtäkt. För i dagens läge så tar inte dessa brott på allvar. Och vet man att man till 90% säkerhet kan gå undan så… tar man inte dessa brott på allvar! Sorligt med sant!

  Jag hoppas det sker ändringar på detta!
  Så detta med att man ställer in Bråvallafestivalen (och kanske flera festivaler?) Är på sätt och vis en bra markering. Men jag tror inte att det är en långsiktig lösning, för att bekämpa sexuella trakasserier och våldtäkt.

 • Diana

  Hemskt att det ska behöva gå så långt men jag tycker det är bra ändå. Det är iof inte företagen eller organisationer som ska stå för straffandet utan rättsystemet behöver uppenbarligen skärpas. En vacker dag kanske…

  Däremot undrar jag precis som du, hur i helsike lyckas man våldta en person i folkmassan?! Varför reagerar ingen, varför gör ingen något? Hur går det ens till, hur lyckas de? Man blir ju bara så jädrans arg.

 • alice

  finns en del som misstänker att de hade tänkt ställa in nästa rs bråvalla pga ekonomiska skäl men valde att citera våldtäkter som anledning som ett slags pr-trick

 • Julia

  Tyvärr tror jag bara Bråvalla har sagt att det är pga sexuella övergrepp som dom ställer in nästa år för att vinna poäng. Det går sjukt dåligt för dem ekonomiskt och många tror det är därför dem lägger ner.

  Sen så tror jag att när det är mörkt, extremt högljudt, stor folkmassa och ens favoritartist står framför en att en kanske inte är så uppmärksam på allt som sker runt om en. Det är han som våldtagit som ska få skit för våldtäkten, inte personerna som oskyldigt njöt av en konsert. Tror inte det var så att folk märkte och sket i det tror bara att det är något som går obemärkt förbi tyvärr.

  Sjukt bra text annars. Det är helt sjukt att när jag skulle på festival förra året så snackade jag och mina vänner ihop oss om att vi skulle ha koll på varandra i publikhavet och att jag velade om jag vågade ha kjol eller inte. Det är nödvändigt men det SKA inte vara det. Helt jävla sjukt att det finns men som tror dem kan göra vad dem vill med kvinnors kroppar så att kvinnor ska behöva vara rädda för att gå på festival.

 • Zizo

  NÄR SKA DENNA CRIMINELLA HANDLING MINSKA ELLER VARFÖR INTE HELT SLUTA!? DET VERKAR JU SOM ATT DET BARA BLIR VÄRRE OCH VÄRRE?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *