Tjena folks!

Andreas här!
Alexandra är i full huggning med förberedelser, dels inför ett jobb nu mitt på dagen, men även Guldtuben som vi ska iväg på ikväll. Som erfaren make up artist och skribent gav jag henne bloggtjänstledigt på förmiddagen. And someone gotta do the dirty work om ni förstår vad jag menar.

Apropå Guldtuben.
Jag inser ju hur stor vagn jag är tappad bakom när jag fram till för ca 2 veckor sen trodde vi pratade om en stört sexig Kalles Kaviar alternativt  någon magisk kräm som skulle sätta tonen för ett Beowulf-rollspel…You know, where the magic happends.

Men en kort avhyvling senare var jag varse om att det var svenska Youtube-Oscars. Ish.

Apropå Youtube och jobbet idag så fick jag förfrågan igår om jag ville vara med. Vi skulle, citat, ”Blanda drinkar på en restaurang”. Drog på en halv svinblink upp pekfingret i luften och påpekade att jag alltid ställer upp för henne, men att jag i princip aldrig casualdricker alkohol, vilket hon vet.

Då kom informationen att det är alkoholfria drinkar. Med andra ord Mocktails, typ juice 2.0. Lite fruktig har jag alltid varit, så då är det taget!

Hörrni, gällande det här med alkohol!
Tycker inte ni att det är intressant över den grundläggande filosofi som finns kring det? Jag är personen som varit på vad som känns som tusentals middagar både privat och i mitt företagande, där jag alltid bemöts av förvånade miner när jag säger att jag inte dricker alkohol mer än 4-5 gånger per år. Vet inte hur många gånger jag fått kritik för det.

 • ”Väx upp och lämna bilen hemma.”
 • ”Men du kan bara dricka ett par glas.”
 • ”Om du dricker ett glas tidigt på kvällen så kan du ju köra hem sen!
 • ”Det finns verksamheter som heter taxi”

Personligen tycker jag det är vansinnigt intressant hur människor som gillar onyttigt mycket intag av kroppsmissgynnade substanser, försöker rättfärdiga det genom att påverka andra att göra samma misstag.

Kontentan – Sen när blev det fel att dricka ett gott glas vatten?

Spontant känner jag att den här guldtuben från filmen Beowulf hade funkat.

 

Posted in: PICTURES
Kommentarer (45)
 • Mjölk2

  Bra skrivet! Man behöver absolut inte dricka alkohol. Vanligt vatten eller juice funkar utmärkt 🙂

 • Cissi

  True!! Jag blir allt som oftast idiotförklarad när jag tackar nej till alkohol men ändå gärna vill följa med ut

 • Tina

  Håller med. Dricker i stort sett aldrig. Har aldrig blivit full. Är ändå 25år. Förstår inte vitsen med att häva i sig något som i mitt tycke mest smakar vidrigt.
  Kan bli lite irriterad över människor som inte kan umgås utan alkohol. Alltid ska det bjudas på det. Och det känns lite som att man bör bjuda på det själv vid middagsbjudningar, annars är man snål. Trots otroligt god mat.

  Är människor så stela att de inte klarar av att umgås utan alkohol?
  För jag känner samma som dig. Med märkliga blickar och jobbiga påtryckningar när man tackar nej.
  Det bör uppmuntras snarare. Jag är stolt över att aldrig ha fallit för det!

 • Maria

  Håller med! Men ett glas vatten smakar inte gott. Det smakar ju…inget
  Men serverar du et flaska pepsi max till då jävlar snackar vi!!!

 • emilia

  Håller med dig. Jag är 18 och på varenda fest är det alltid några som kommer fram och frågar om jag har druckit alkohol/är full (för tydligen kan man inte vara glad och dansa nykter?)

 • Mana Isabella

  Brukar aldrig kommentera Alexandras blogg, men jag håller med dig till 100% Andreas. Jag är 20 och mina vänner dricker alkohol fleeera gånger i veckan, jag brukar följa med men inte dricka alkohol. Dricker max 2-3 gånger om året och då är det bara något glas. I vilket fall har jag även fått höra mååånga gånger att jag är konstig som inte dricker, folk frågar om jag är muslim (är halv iranie/ halv grek, inte muslim), frågor om man är nykterist eller gravid har jag också fått några gånger. Människor är så otroligt dömande när man tackar nej till ett glas vin eller en öl. Många som inte förstår att man kan ha trevligt och dansa och ha kul utan att vara full!

 • Helena

  Jag har nyligen, 38 år gammal, insett att visst kan ha kul utan alkohol! Helt galet va? Alltså jag menar på krogen. Igår var jag på krogen i flera timmar med vänner, dom drack sig fulla medans jag satt och drack mina alkoholfria öl (jag älskar öl, varför har jag inte provat dom förrut?) Vi hade jättekul, idag mår jag toppen men det gör inte dom, haha! Och efter att med nyktra ögon sett hur många fulla beter sig vill jag nog aldrig bli full igen. Det är aldrig försent att lära sig saker ;D

 • Magdalena

  Jag dricker inte heller alkohol och känner igen ”kommentarerna”. typ som att de måste rättfärdiga sitt eget drickande och känner sig obekväma när jag inte dricker? Deras problem i så fall. Jag har lika roligt (faktiskt roligare) när jag inte dricker.
  Värst är ragg som sagt (när man hänger på typ bio eller med kompisarna) ”Asså, jag vill se dig full!” och ja ba: ”-Eh? Varför då?”och de svarar ”- jag skulle våga ragga på dig om du var full”.
  Har ni hört något mer avtändande liksom!? Haha! Nej, den som inte kan ragga nykter är liksom inte intressant för mig.

 • Karin

  Bra Andreas !!! 😊😄😎

 • Camilla - Blivande fru, shoppingtokig och bloggare!

  Mycket bra skrivet! Man blir typ alltid utanför ifall man inte dricker alkohol. Dock har jag aldrig brytt mig om det, och jag dricker ALDRIG alkohol längre 😊 Det är ett gift!

 • johanna lindholm

  Bra ämne som behöver lyftas! Huruvida man vill dricka alkohol eller inte är väl inte ett val som ska ifrågasättas? konstigt egentligen, men bra att du lyfter ämnet! 🙂

 • Fannie

  Man ska aldrig underskatta ett glas bubbelvatten (naturell, utan citron) heller. Bubbelvatten är ändå bland det bästa som finns. Och, det passar till allt 😀
  Heja dig Andreas! 🙂

 • Linda

  Så jäkla bra skrivet av dig Andreas!
  Jag är 31år och dricker inte alkohol för jag tycker bara inte om det. Dricker hellre vatten eller läsk och kör bilen hem så jag vet att jag kommer hem ordentligt och kan åka när jag vill!
  Vissa kompisar vill inte umgås för att jag inte dricker alkohol, men då är det inte min förlust.. jag är skitrolig som jag är och det är alltid kul att kunna vara den som berättar vad alla gjort för tok dagen efter, haha 😂😂!

 • Moa

  Jag har haft problem med alkohol och fick söka hjälp osv. Det var en väldigt lång och jobbig process. Mam blir så påverkad av alla andra och alla måsten idag så det är sjukt. Idag är jag nykterist och har fått tillbaka mitt liv. Men jag döms varje gång då jag tackar nej, alla frågar mig varför osv. Jag går nu därför aldrig på fester, krogen mm längre utan har lärt mig att jag själv är min bästa vän. Jag kommer aldrig mer luras in och påverkas från alla andra.
  Att folk inte kan acceptera olikheter osv är helt sjukt och att försöka få en nykterist igen att börja dricka alkohol visar bara hut vår ruttna värld ser ut idag.

 • Moa

  Ska även tillägga att många, även jag förr, blir påverkade av att alla bloggare, alla på insta mm som hela tiden visar upp ”härliga” bilder på när de dricker vin, skumpa, cider mm mm är oxå beroendeframkallande. Många är deprimerade i grund och botten och då åker alkoholen fram. Även på dessa sk ”events” som bjuds är väldigt ofta alkohol med i bilden. Nu är det student och examenstider och då visas ännu mer bilder på alkohol. Att skryta för andra att man har råd med alkohol visar bara hur dum personen är som lägger pengarna på gift.

 • Anna

  Är som du där. Dricker 3-4ggr per år. Inte så charmigt med fulla människor. Känner inte att jag behöver bli nykterist, jag dricker när jag känner för det, ett par glas vin nån gång oftast i sammanhang som att man blir bjuden på middag någonstans.
  Jag är 33år och har nog inte varit riktigt full sen jag var 25.
  Kul att du lyfter detta! 👍

 • Linda

  Jag ungefär likadan. Av ren nyfikenhet: varför dricker inte du?

 • Linda

  Skönt och höra att det finns andra som mig som heller inte dricker alkohol. Folk blir direkt misstänksamma när jag nämner att jag inte dricker alls. Aldrig varit påverkad m.m.
  30 år och lika rolig som alla andra på fest!
  När jag var yngre o tillsammans med min dåvarande, blev jag nekad att följa med på fest hos hans vänner. ”Hon måste dricka alkohol om hon ska få komma!”
  Folk väljer alternativa matintag, kosttillskott, röker, snusar m.m men jävlar om du inte dricker alkohol. Då är man plötsligt det svarta fåret. Det är 2017… -.-

 • Sandra

  Jag dricker i princip aldrig, men likväl är reaktionen alltid den samma när man avböjer alkohol antingen ”Kör du?” eller ”Är du gravid!?”

  • Thessan

   Ja, den fantastiska blicken och glädjen man skönjer i deras ögon när de frågar en om man är gravid och hur lika snabbt den glädjen försvinner och byts till förvåning när man säger att man bara inte vill ha alkohol 😛

 • Asff

  Du borde fråga Alexandra om lite skribentråd för din text va, enligt mig, väldigt svårläst.

 • Fia

  Jag säger bara Woho till detta inlägg!
  Själv brukar jag få frågan ”dricker inte du? Varför inte då?” Efter tusentals gånger tröttnar man och lär sig att det är bättre att vända på frågan. Så jag brukar bara säga ”Nej, inte min grej, så tell me varför dricker du?” Då brukar de bli ganska så ställda.
  Givetvis respekterar jag personer som vill ta ett glas eller två, deras val… men de ska då vara beredda på att jag ställer frågan tillbaks!
  Ha så kul på guldtuben! 🙂

 • Åsa

  Väldigt bra inlägg!! (Och inte svårläst…) Finns så många goda alkoholfria alternativ nuförtiden att jag blir förvånad ibland att restauranger ofta har så dåligt utbud! På uteställen verkar bartenders tycka det är roligt att blanda alkoholfria drinkar. De behöver inte bara ösa ut GT på rutin, typ 🙂 Systembolaget tar in nya grejer (alltså alkoholfria) med jämna mellanrum och personalen kan rekommendera bra och spännande saker om man ska ha en middag. Det känns som att många ändå börjar få upp ögonen lite mer för alkoholfritt. Jag kom precis från Coop Forum och de hade ställt upp enorma travar med alkoholfri öl och ngt extrapris precis i entrén. Att skippa alkohol känns fräschare för alla inblandade: Eventuella barn, kroppen, knoppen, plånboken. Jag kan ta lite champagne någon enstaka gång (förut hade jag ”alltid en champagne på kylning”. Verkligen patetiskt!) men det var otroligt längesedan jag drack vin till maten.

 • Sofia

  Hahaha! Guletuben alltså x)

 • Jenny

  Word! Jag blir alltid tillfrågad om jag är gravid eller nykterist. När jag svarar nej, jag dricker om jag känner för det så tittar de väldigt konstigt på mig..

 • Anna

  Jag dricker aldrig alkohol för att bli full. Däremot är ett av mina stora intressen vin och framförallt champagne. På seriösa provningar spottar man så klart (annars förlorar man snart både lukt- och smaksinne) och annars njuter jag gärna av ett riktigt gott vin. Dricker numera bara sådant jag tycker är gott (bjuds det på billigt sockerstinnt bubbel väljer jag hellre alkoholfritt). Ogillar starkt när folk ska truga i en alkohol. Särskilt shots, där är ju endast syftet att blir full.
  Tycker dock att det är skönt att ha en sådan umgängeskrets där ingen bryr sig ifall någon väljer alkoholfritt. Det är liksom inte konstigare än att beställa in ett glas rött till maten. Ingen kommer med idiotiska följdfrågor.
  Omge er med bra människor och undvik ”svenne-banan”-traditionen att hinka i sig alkohol på helgerna. Fulla människor ger verkligen ett oerhört ointelligent intryck.

 • Hanna

  Då har du valt helt fel tjej, hon är fan alkoholist. Lycka till!

  • Andreas Hellmers

   Sjukt dålig alkoholist måste jag säga.

  • Mariana

   Ha ha du mår så dåligt din stackare. Hoppas du mår bättre av dina falska anklagelser. Skönt Alexandra är van vid nättroll och inte bryr sig om sådant här skitsnack. Är till och med säker på att hon nästan förväntat sig att ett litet troll skulle dyka fram när det bjöds in till alkoholsnack. Poss på dig, en dag får du också bra självkänsla.

  • Kissie

   är jag alkoholist? Spännande det visste jag inte 😀 Berätta mer!

 • Emma

  Dricker inte alkohol alls för jag tycker inte det är gott men det räcker inte som förklaring idag när man går på fester osv. Man måste alltid rättfärdiga sig själv när man avstår från alkohol och festa på uni och inte dricka akohol är tydligen jättefel enligt i princip alla andra. Det borde egentligen vara tvärtom, de som dricker alkohol borde rättfärdiga sitt beteende istället för att hoppa på de få som väljer att inte dricka.

  • Ida

   Så du kallar det ”ett beteende” att dricka? Förlåt, men jag ser inget fel i att dricka något glas vin/cider, liknande till maten. Däremot om man bara dricker för att dricka sig full kan man diskutera det, men annars?

 • sara

  Jag har slutat ”fest-dricka”.. Det är trevligt med ett glas vin el kallt bubbel nån gång men psykiskt och fysiskt sätt är det fruktansvärt dåligt! Jag tackar nej till alkohol väldigt ofta och har aldrig mått bättre.
  Kul med gästbloggare 🙂

 • Bea

  Bra skrivet! 🙂

 • Tilda

  Skriv i en egen blogg! Helt ointresserad av dig.

  • Kissie

   om du inte tycker om att läsa inlägg från Andreas är det bara att scrolla förbi dom 🙂 Men han är en stor del utav mitt liv nu

 • Kim

  Bra skrivet! Har förlorat måånga av mina vänner för att jag slutade dricka alkohol. Men det säger väl mer om dem än om mig? Coca cola 4 life!!!

 • Natalie

  Tycker vi i Sverige dricker sjukt mycket alkohol. Men det är ju en sån kultur här. I slutändan är väll alkoholen både positiv och negativ beroende på hur man kan hantera den.

  Bäst är det väll att dom som dricker alkohol, dricker lagom mycket och dom som inte dricker alkohol får dricka det dom vill utan att känna press. Vissa blir på gott humör av ett glas bubbel och andra tycker om att dricka Cola, thats it 🙂

 • Johanna

  Håller helt med! Så trött på normen att det är mer normalt att dricka alkohol än att inte göra det.
  Själv sitter jag bakis (efter tre öl) och äter chips och väntar på att mina svärföräldrar ska komma med thaimat. Alltså, man kan dricka alkohol, men man ska fan inte förvänta sig att alla andra också vill göra det. Sen har jag personligen valt att dricka liten mängd alkohol, och vid få tillfällen då jag vill umgås med mina vänner i nyktert tillstånd, för att alkohol får mig att må dåligt, för att alkohol (underförstått: personen som förtär) kan skapa sjuka problem, för att det finns en sjuk syn på alkohol i samhället som jag inte vill bidra till.
  En vanlig missuppfattning och grov fördom är ju också att de som inte dricker alkohol inte gör det då de har/har haft alkoholproblem, vilket i praktiken bidrar till en ond cirkel då fler känner sig (ÄNNU) mer tvingade att dricka. Fel, fel, fel!!
  I (dont) hate to break it for you, men en kanske bara faktiskt inte vill dricka.

  Kram till er båda!

 • Hanna

  Bra att du tar upp ämnet!
  Jag är 27 år och dricker aldrig, detta pga av att jag inte kan hantera alkohol + att jag inte gillar att bli berusad. Jag får ständigt försvara detta när jag är ute med vänner/jobbet. Jag tror att folk blir upprörda för att de tror att man dömmer dom, eventuellt att dom oroar sig för sin egen alkoholkonsumtion. Jag har inga åsikter alls om folks alkoholvanor och dömmer inte, vill bara att mitt val ska accepteras 😊

 • Emmy Laursen- www.emmylaursen.se

  Klockrent! Alkohol är inget måste 🙂

 • Matilda

  Alexandra, this guy’s a keeper =)

 • Elin

  Håller helt med angående alkohol..folk hetsar så med maten: ”det här kan man inte äta”, ”det här är livsfarligt”, ”det här är jätteonyttigt” osv, men ofta glöms alkoholen bort. Som utbildad dietist vet jag hur mycket skada alkohol kan göra i kroppen, speciellt den typen av konsumtion som många här i Sverige har, dvs att man dricker en massa på helgerna. För mig känns det som en naturlig del i en hälsosam livsstil att undvika alkohol, sedan gillar jag varken känslan av att vara påverkad eller att festa rent generellt, så det är ett ganska enkelt val för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *