Hej på er! 🙂

Ny vecka, woppwopp! Känns väl kul? 😉 Jag är iaf pepp på en ny vecka. Idag har jag hunnit med ett morgonpass på gymmet, sen har jag 2 möten och senare ikväll är det biopremiär för Alien Conventant. Den filmen verkar så himla bra så det ska bli väldigt trevligt. Senare i veckan är det fest som hålls av MTV (kul!) och det är även en fotografering som ska äga rum för ett nytt samarbete som jag precis skrivit avtal för.

Men något som är mindre roligt är att jag imorgon ska till rätten för att möta personen som gjorde inbrott i min bil! Tydligen har han gjort flera liknande brott och han sitter just nu häktad.. 🙁 Jag är självklart nervös över detta, men samtidigt är det han som har gjort fel. Inte jag. Får påminna mig själv om det innan jag ska dit. Jag vill ju helst inte var där alls, men enligt Sveriges rättsystem får jag böter om jag inte dyker upp. Trots att det är jag som anmält honom. Och jag har redan ringt och frågat om jag verkligen behöver vara där, för jag vet ju inte vad som har hänt. Hämtade bilen och den var krossad, that’s it!

Sen känns det som att jag riskerar så himla mycket genom att dyka upp i rätten. Personen som har gjort inbrott i min bil vet troligtvis inte att det var min bil han gjorde inbrott i. Tänk om detta triggar honom och jag riskerar mitt liv? Han kan enkelt förfölja mig genom mina sociala medier 🙁 Jag tog även upp detta när jag ringde till åklagaren men dom verkade inte ha någon förståelse för det.

Är det någon av er som har anmält någon och fått möta personen i rätten? Var det läskigt?

Posted in: PICTURES
Kommentarer (25)
 • Diana

  Jag skulle helt klart tänka som du gör, att man sätter sitt liv genom att synas på en rättegång för en sån här sak. Man kanske triggar igång något hos personen, speciellt när de ser vem man är. Jag skulle inte våga gå men förstår dig, att du måste. Tycker det är stört att man inte får mer hjälp och förståelse.
  Jag valde att avstå ett ev vittnande för dråp för jag var så rädd att bli jagad efteråt. Jag hade inte varit ett bra vittne ändå, såg ju inget, vet inte men ändå, varför riskera mitt liv genom att ens dyka upp! eller ha mitt namn på listan som ev vittne. Aldrig att jag utsätter mig för det. Inte om jag ska synas framför personerna.

  Lycka till finis.

  • F

   Tänk om något händer dig och alla som skulle kunna vittna tänker som du? Att vittna är superduperviktigt! Vi riskerar att få ett samhälle som styrs av kriminella om vi inte ställer upp när der krävs!
   Att något händer vittnen är dessutom extremt ovanligt. Viktigt att komma ihåg.

 • Mickan

  Min bror var tvungen att vittna mot en man som misshandlade min bror på grund av hans utseende, hans blonda hår och för han var välklädd?! Sinnessjukt… Denna man visade sig tydligen vara en grov ungdomsbrottsling och han åkte dit tack vare min brors vittnesmål. Min familj och han levde väldigt osäkert en tid efter det, så förstår din nervositet. Dock tycker jag att det var helt rätt av min bror att vittna. Om ingen vittnade så skulle alla brottslingar gå runt utan risk för att åka dit. Så var stark, jag tror det kommer gå bra 🙂

 • S

  Fast som du själv säger du har ju inte sett honom göra inbrott i din bil? Du har anmält händelsen och det hade ju vilken människa som helst gjort. Det är väl ändå åklagaren som ska bevisa och domstolen som dömer? Förstår inte vad problemet är riktigt.. Sen är det inte alla som vet vem du är, kanske det inte kommer fram överhuvudtaget? Tycker inte du ska vara oroligz

 • Sofia

  Jag förstår din rädsla men du får försöka tänka att ditt vittnesmål är viktigt. Jag jobbar själv inom rättsväsendet och utan vittnesmål från målsäganden och vittnen skulle inte många brott bli uppklarade. Som part och vittne i ett mål har man, om man känner rädsla, möjlighet att begära medhörning. Det innebär att du aldrig behöver sitta i samma rum som den tilltalade utan att du inledningsvis får sitta i ett annat rum och lyssna och när du sen ska berätta om vad som hänt sitter han i ett annat rum. Prata med åklagaren om det imorgon innan förhandlingen startar i så fall. Det är sedan upp till rätten att bestämma om det är möjligt med medhörning och då får man rätta sig efter beslutet. Lycka till, det kommer gå bra!

 • Maja

  Mina föräldrar resonerade precis likadant när vi hade hade haft inbrott hemma och fick reda på vad det var för typ av person som stod åtalad. Att han hade grova narkotikaproblem, dömd för grova rån och misshandel etc flertalet gånger tidigare. De valde att inte vittna i rätten utan att resa bort och vara med på rättegången via telefon. Just för att de verkligen inte vill se honom/att han skulle få ett ansikte på dem. Så fråga om de finns möjlighet till det kanske! Tycker att du resonerar helt rätt. Onödig risk att ta.

  • S

   Fast står inte alla personuppgifter och liknande i typ protokoll och dom? Det är väl dessutom offentliga uppgifter? Förstår inte tanken..?

 • Ewa

  Sen ska väl även du upp i rätten för att ha fuskat med skatten / mafö-lagen snart? Kanske de som sitter på ”andra sidan” (dvs de som åtalat dig) blir rädda för att DU ska göra dem något då?

 • A

  Jag var vittne till ett rån mot en tobaks butik för ca: 10 år sedan. Extremt jobbigt att mötas i rätten och de tog ett tag innan min paranoida sida la av.. varje människa som såg lite halvskum ut trodde jag ”va ute efter mig” för att jag vittna..

  Va försiktig!
  Helt sjukt system vi har att man som utsatt måste va i rätten. Nästa gång orkar man ju inte anmäla..

 • Sofia - bipolär och f.d laestadian

  Jag har varit med om det. Det gällde dock sexuellt ofredande så det var självklart att det var obehagligt!

 • Emelie 22, blivande fru & mamma till Lilly

  Jag har vittnat i en rättegång, det var det läskigaste jag gjort samtidigt som det var bland det bästa. Jag anmälde min förra chef för misshandel och kränkning av personen jag var assistent åt då. Kan säga att jag inte var den enda som anmälde heller vilket kändes skönt, att ha stöd av mina kollegor. Som tur är blev h*n dömd och vi ”vann” kampen. Personen vi var assistent åt fick flytta och förhoppningsvis slipper h*n bli slagen och nedtryckt psykiskt mer..

  http://nouw.com/eamh/

 • E

  Jag har varit målsägare i en rättegång. Flera hade utsatts för brott av denna person, små barn. Och jag var vuxenz Så jag kände att jag var tvungen och VILLE för deras skull och för att skydda andra i framtiden. Själva rättegången var lite jobbig då han satt och hånflinade hela tiden. Men har aldrig ångrat mitt beslut. Dock är det obehagligt att man finns med namn i protokollen, men tänk på att ju fler brott han gjort, desto mindre risk är det att han skulle välja just dig att trakassera el liknande. Du är inte ensam om att bli utsatt av honom och du är endast ett vittne som inte haft någon direktkontakt. Spelar nog mindre roll att du är känd. De är så inne i sina liv och allt de håller på med. Lycka till!

 • Jonna

  Jag såg en misshandel en sommar och behövde vittna om händelsen ett och ett halvt år senare, kom ju inte ihåg supermycket så kände lite som du. Att mitt vittnesmål inte skulle göra skillnad. I rätten var det läskigt eftersom de två åtalade gjorde grimaser åt mig när jag pratade och hånlog. Killen var en välkänd ungdomsbrottsling och ja jag var också nervös ett rätt lång tid efter det.
  Däremot (!!!!) så fick jag reda på att mitt vittnesmål hade varit det enda. Dom andra hade backat ut pga rädsla. Det var mitt vittnesmål som gjorde att tjejerna som blev misshandlade vann domen. Kändes läskigt men så förbannat jävla bra att jag inte var feg och bangade ut när de behövde mitt vittnesmål.

 • Sara

  Jag mötte mitt ex i rättegång, det var läskigt men det gick bra. Jag fick mycket stöd och hjälp av både min advokat och poliser. Det kan du också få om du känner behovet av det, det kommer att gå bra! Lycka till ❤️

 • Hanna Louise

  Usch, jag förstår dig! Men jag tror verkligen inte att han kommer att stalka dig. Troligen gjorde han inbrott för att han var ute efter pengar, och han kommer nog bara tycka det är jävligt pinsamt att han gjorde det mot en offentlig person. Det finns de personer som gillar att förstöra för människor psykiskt, men det är inte en sådan person som gör inbrott i bilar. Var inte orolig.

  Kram

 • Eva

  Du känner väl till att du inte behöver prata, när den åtalade e i salen? Jag var vittne o vägrade, så den åtalade fick lämna salen när de förhörde mig. Sen överklagade han domen o jag skrev ett långt mail till Hovrätt, så då vittnade jag på telefon. Lycka till❤️

 • ML

  Lite tröstande: Jag mötte en person i rätten. Hen hade skadat mig. Var också orolig, både för själva vittnesmålet men också för att möta personen. Allt flyter på bra, du får hela tiden veta vad du ska säga och när det är din tur osv självklart. Den personen blev snarare ”rädd” det hela och när jag sett hen ute på stan (av en slump) så har hen skyndat iväg med svansen mellan benen. Tror inte de flesta skulle vilja ”hämnas” utan snarare inse allvaret. Det kommer gå bra tror jag för dig!!!

 • Sara

  Hej Alexandra!
  Har läst din blogg länge och pluggar till jurist, så tänkte att jag skickar lite tips till dig.
  Hoppas det går bra för dig imorgon. Förstår att du är nervös. Det finns personer på rätten som ska finnas som stöd för dig. De hetter brottsofferjouren. Frågar du när du går in hjälper de dig. Du kan också få sitta i ett enskilt rum innan om du ber om det. Ofta är rättegångarna offentliga så ta med dig en vän som du känner att du får stöd av. Hoppas det går bra!
  Stor kram och lycka till! 💞

 • Pia Widlund

  Förhoppningsvis går det bra, har läst om att du blivit tipsad om Brottsofferjouren. Det kan vara en bra idé om du känner att du behöver stöd!

 • Freja

  Hej! När jag jobbade i en klädbutik blev jag utsatt för hot, trakasserier samt grov stöld av en person (han var inne i butiken under en timmes tid och jag jobbade ensam). Vid rättegången blev jag så chockad då jag ropades upp med mitt för och efternamn så som vittne är man tydligen inte anonym i vilket fall..

 • Fredrik

  Lite tips som jag kan ge efter jag fick av en vaktmästare på en rättegång som jag var på, du kan vända din stol snett så du kollar bara mot domaren du bör ej kolla på Gärningmannen då kan han göra något täcken eller ansikts min mot dig, kolla bara på domaren och svara ärligt på svaren som du får så går det fint,,,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *