Min syster är 8 år gammal och har laddat ner en app där man är gubbar som kan chatta med varandra. Känns ju ganska harmlöst, eller hur? Men för några veckor sedan var det en ”flicka” med hjälp av sin gubbe som kontaktade min syster och frågade om hon ville ses och leka. Tydligen bodde dom på samma gata, hon kunde till och med uppge exakt adress där hon bodde. Så dom bokar in en play date. Detta säger min syster till vår mamma, men min mamma för en konstig magkänsla och börjar fråga henne om vem denna flicka är. när min syster berättar vilken adress hon bor på inser mamma att hon vet exakt vem det är som bor där. Deras granne som är en äldre man. Det bor ingen flicka i henne ålder där.

Nu tror vi inte att det är grannen som har försökt luras, utan vi misstänker att det är någon snuskgubbe som har gissat med den adressen för att sen kunna möta min syster på den här lekdejten som dom hade bokat in. Jag fick ju världens klump i magen när jag hörde detta och jag blir arg när jag tänker på det! Tänk vad som skulle kunna ha hänt! 🙁

Tyvärr kan ja inte minnas vad just den här appen hette, något med star club, horse.. Ja något i din stilen. Men det är anmält till appen och dom är medvetna om vad som har hänt. Sen spelar det ju ingen roll vilken app det är egentligen – för detta kan hända på nästan vilken sida och app som helst. Så det gäller att ALLTID vara försiktig när man är på nätet. Nu vet jag att det är flera mammor som läser min blogg, och kanske även flera som är storasystrar till sina yngre syskon. Håll koll på vad som föregår i barnens paddor och telefoner! 

Posted in: PICTURES
Kommentarer (31)
 • Anna

  Usch vad läskigt!

 • Amanda

  Har läst din blogg i år och har alltid gillat dig. Men lite feedback kan aldrig skada. Tycker det är ganska grymt att du lägger bilder på lillsyrran ioch med att hon faktiskt inte är tillräckligt mogen nog att välja det själv. Framför allt att du tusentals följare.

  Hälsningar,
  Amanda

  • A

   Förstår dig! men jag är ganska säker på att deras mamma vet att Alexandra lägger upp bilder på sin lillasyster och har godkänt det. 🙂

 • Sofia

  Men usch! Tur att din mamma reagerade! Det måste vara svårt som förälder idag. Det finns så många fördelar med surfplattor, appar osv där barnen kan lära sig massor, men det finns också så många risker.

  Inte bara med pedofiler utan även att barnen köper saker i appar utan att förstå att det handlar om riktiga pengar, att de klickar på länkar och hamnar på sidor med absolut inte barnvänligt innehåll osv osv.

  Eller att de tittar på videos/bilder som får dem att tro att man måste se ut på något visst sätt och poff så har vi massvis med 8-åringar med skeva kroppsbilder. 🙁

 • M

  Star stable kanske? Googlade på det och det verkar som om fler föräldrar varnar. Usch! 🙁

  • Anonym

   Det är inte starstable. Det måste man installera på datorn o det finns ingen app för det. Brukade spela det själv när jag var yngre 😊

  • Linnéa

   Starstable är ingen app, utan spelas på datorn 🙂

  • Elin

   Star Stable är ingen app och har dessutom en utav de säkraste metoderna för anti-grooming (grooming är när framför allt äldre män lockar till sig barn och unga). Skulle snarare gissa på Moviestar Planet då de haft extremt mycket problem med saker som dessa, tyvärr. :/

  • Linnéa

   De flesta varningar jag sett har handlat om att folk inte är medvetna om att de väljer att prenumerera på medlemskap när de köper Starrider till sina barn, det är som med netflix. Så de tror de köper en gång sen dras det plötsligt igen.

   Fördelen med Starstable är att man inte kan heta vad man vill (så det är omöjligt för mig att heta typ SannaSthlm06) och att du inte har någon profil som indikerar var du bor eller hur gammal du är. Oddsen att du hittar en specifik person bara sådär är ganska liten, speciellt då chattområdena är begränsade och det finns flera olika servrar.

   Dock är inte SSO perfekt, de behöver hålla mer realtidskontroll över sin chatt och göra det lättare för spelare att anmäla olämpliga saker.

   Men ändå- jämfört med många andra spel är säkerheten hög.

 • Sara

  Gud vad stor hon blivit. Vilket hår <3 Så fina båda två

 • Emma Hellström

  Men fy vad läskigt. Tur att din syster sa till din mamma och inte bara knallade iväg på egen hand.. Säkert lätt hänt. Nej fy alltså!

 • Diana

  Så jädrans sant och rätt det du skriver. Det är jätteviktigt att som vuxen ha det ansvaret att hålla koll på vad sitt barn har för appar. Vad man gör på nätet överlag. Vad man sysslar med överhuvudtaget. Det är ju vårt ansvar som föräldrar, att veta vad våra barn gör, skydda de och förklara vad det hemska där ute kan vara.
  Läskigt, jag önskar vi kunde just unplug it, nätet och återgå till den härliga tiden då, som min generation, nöjde sig med att sitta på en bänk med polarna och snacka hela natten lång, skratta åt knasigheter, spekulera om livet, drömma, fantisera, diskutera en hel kväll. Ingen mobil, inget nät, inget alls, bara en trygg port där vi alla satt några meter ifrån hemmet.

 • Emmy Laursen- www.emmylaursen.se

  Otäckt! Ja, det gäller verkligen att hålla koll.

 • Fia

  Vilken tur att inget hände! Vad söt din lillasyster är förrsten😻😻😇😇😘

 • johanna lindholm

  men fy vad läskigt, tur att din mamma var så vaksam och med1

 • Julia

  Usch! Det är galet obehagligt att det finns den sortens människor därute. Har ni polisanmält? Tur att ni upptäckte vad som höll på att hända, och att du har en så ärlig lillasyster som berättade om lekdejten för er mamma! Ta hand om er!

 • Niko

  Bra och viktigt att du tar på det👍

 • Caroline

  Men gud, så vidrigt. Som förälder, vilket jag själv är, är det superviktigt att hålla koll på vad ens barn gör på dator och surfplatta och telefon, oavsett ålder på barnet. Man har ett ansvar som förälder. Det är tyvärr lätt för barn att klicka på vad som helst som ser kul ut och så förstår de inte innebörden. Superbra att du tar upp detta!

 • Malin

  Hej Alexandra!
  Detta är första gången jag kommenterar din blogg även om jag följt dig länge.
  Vi är ganska lika och har liknande hårkvalite men jag lyckas inte få mitt hår så fint som du! Vad är hemligheten? Hur undviker jag frisset? Help!

 • emma

  Movie Star planer heter appen!! Råkat hända min bonusdotter också 😰

 • ella

  Finns en app/spel som heter Movie star planet. Var en liknande händelse i min dotters skola.
  Dottern har det spelet men vi håller koll varje gång hon spelar och godkänner vilka hon får bli vän med. (bara dem hon känner irl godkänns). Så sjukt att de ska behöva vara så. 🙁

 • Anna

  Fy vad hemskt! Man får verkligen hålla koll idag när det är så lätt. :/ Bra att du tog upp ett sådant viktigt ämne. 🙂

 • Nettan

  Fy vad obehagligt!
  Jobbar själv inom skola och idag ska man arbeta mycket med Ipads med barnen. Det är S¨Å viktigt att lära ut om källkritik och appar osv. och även att föräldrarna hänger med i detta och har koll!

 • Magdalena

  Duktig tjej som berättade för mamma!!!
  Så obehagligt 🙁 förstår den där klumpen i magen…

 • Paula Smilee

  Men gud så läskigt och obehagligt ! Tack och lov att inget hände ! 🙂

 • Iza

  Detta måste ni polisanmäla, sannolikt grooming.

 • Caroline

  Detta är en av anledningarna till att jag inte planerar till att skaffa barn!
  Självklart har man som förälder att hålla koll på sitt barn, och speciellt när det kommer till mobil och data.
  Men hur mycket man än håller koll på sitt barn, så kan man knappast göra detta till hundra procent. Sedan så måste såklart barnen ha liiite frihet också.
  Men man märker ju bara själv vad den många småbarn som kommenterar på bloggar och på Youtube. Och självklart att dessa också har EGNA konton med. Och tyvärr så är det bara barn i deras ålder som kommenterar. Kan såklart vara en äldre gubbe (eller kvinna också)… detta är skrämmande!

  Men det är skitbra att du tar upp om detta med appen.
  Och ännu bättre att din syster sade till din mamma om detta med mystiska ”lill-tjejen”. För jag är osäker på ens alla barn hade ens gjort det!
  Och ja, alla (oavsett ålder) men speciellt när det kommer till barn, så ska man vara extra försiktig över nätet!

 • Nathalie

  Usch vad hemskt!! Vilken tur att hon berättade! Finns så mycket vidrigt folk! :,(

 • Emma Sund

  Effektiva dietpiller. Reduct** 20mg till bra pris och erbjudanden..
  Dämpar aptiten och ökar förbränningen vilket underlättar viktnedgång.

  [email protected]

 • alice

  känns väldigt bra att du tog upp detta viktiga problem och informerar oss läsare! fyfan vad vidrig värld vi lever i.. när jag vet hur det var för mig att växa upp vad gäller äckliga predators internet så är jag livrädd att tänka hur det är nu för tiden, med ipads och mobiler. jag själv fick min första mobil som 9åring, storasysterns pojkväns gamla nokia 3210 och typ lekte med den hemma bara, spelade snake etc. när jag fick en egen mobil var det i femman tror jag? den bodde i min ryggsäck och användes i princip aldrig. var till för kriser. skaffade inte en touchscreenmobil förens 2013 och detta enbart för att kunna använda tangentbord för att kunna skriva på kinesiska.

 • Sandra

  Ungefär samma sak hände min dotter när hon va 8-år. Det va på Msp, en app som liknar sims. Mkt skit tyvärr som pågår på internet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *