Vem är mest feminist?

Vem är mest feminist? Vem har hårigast armhåla, kortast hår, blodigast trosa? Jag tror jag tar hem hela skiten.. Nej juste fan har sillisar så det går inte 🙁 Nej jag skoja, det är ingen tävling. Det är just det som är så himla bra, ju fler som vågar kalla sig för feminister desto mer vinner.. Ja feministerna! Och vad är det vi vill vinna? Att det ska vara jämställt, ingenting annat. Inte att män ska behöva sluta jobba och städa efter oss hela dagarna, nej för att det ska vara jämställt. Män kommer aldrig kunna bli gravida eller ha mens, men det är just det.. Därför kanske dom ska hjälpa till kvinnorna som dom älskar? Jag tycker inte det är så mycket begärt 🙂 Speciellt inte när dom vill ha sex med kvinnor, älska kvinnor, ha dom som sambo, ha dom som mor till deras barn.. Män måste vara delaktiga i utvecklingen för att det ska bli jämställt, så att vi kvinnor står och skriker kommer inte hjälpa.

Det är samma sak med vegetarianer, okej kanske inte samma sak men ni vet dessa extrema vegetarianerna som praktiskt taget trycker ner morötter i halsen på än såfort man säger man äter kött? Ja det kommer ju inte funka heller.. Då strätar man emot och vill verkligen inte bli vegetarian, för då ”vinner” den andra. Det ska inte vara en tävling, och vill man vinna på riktigt så får det inte bli till en tävling. Samma sak när det kommer till feminism. Istället för att bråka och skrika får man lära ut. För män (och kvinnor) som inte är feminister är dumma i huvudet och behöver lära sig vad som är rätt. Folk som äter kött är trögfattade och behöver också lära sig ett och annat. Och ja, jag äter kött och jag är trög som inte blir vegetarian. Jag hittar på ursäkter och ursäkter hela tiden och är en riktig trögskalle. I KNOW!

Jag hoppas att folk tänker på detta när man försöker övertala någon annan som inte tycker sig än själv.. För jag möter så många människor dagligen som försöker skrika på mig och säga att det är fel att kalla sig för feminist. Tror ni det kommer funka? Jag checkar ut när någon börjar gorva och ha sig. Jag vet inte om ni minns när jag var med i debatt om barnmat, alla var helt galna och tokiga och jag var ganska tyst. Det är lönlöst att diskutera med en upprörd människa, så kom ihåg det 🙂 Ska vi förändra världen måste vi göra det på rätt sätt!

Jag kommer nog köra på den här looken tänkte jag snart..

Posted in: PICTURES

You might also like

Caroline Roxy - Birthday dinner at Sublimotion Caroline Roxy - Summer's here Sponsored - Icon Mirror Caroline Roxy - Studio vibes Intervju - Noomi Rapace Caroline Roxy - Fresh face
 • A

  Dina fördomar om vegetarianer är precis samma fördomar som vissa män/antifeminister har om feminism.

  • Nathalie

   Hon använde orden extrema. Det är ett annat ord för radikal.
   Alltså inte alla vegetarianer.

   • A

    men snälla, vilka vegetarianer är extrema? Fördomar alltihop.

    • Daniela

     det finns extremister inom allt, också veganer/vegetarianer. Har en bekant som börjar skrika om att man är dum i huvudet om man äter kött osv out of nowhere och prackar på ens åsikter om att man inte ska äta kött. Bitch please, vill jag veta om vegetarisk kost så frågar jag, ok?!

 • Stina

  Att skriva att någon är dum i huvudet för att personen ej är varken vegetarian eller feminist är ju väldigt provocerande => färre vill vara feminister resp. vegetarianer.

  • Kissie

   fast att inte vara feminist (tro på jämställdhet) är ju att vara dum i huvudet? Hur kan man inte vilja ha det jämställt?

   • Sara

    Att säga att någon som icke feminist är dum i huvudet är som om jag skulle säga att femister är duma i huvudet, trots att jag inte är feminist tycker jag inte att feminister är dumma i huvudet, vi tycker olika och lika ibland. Jag tror och hoppas att samhället kommer bli mer jämställt, vill ha de precis som ni säger men jag förknippar ej feminism med jämställdhet utan att det är mer att tala för kvinnan som är utsatt i samhället männen glöms alldeles för ofta bort och då blir det svårt att få ett jämställt samhälle 🙂

    • Emilia

     Håller med dig i precis allt! Känns som att jag var själv med de åsikterna ?

    • Mikaela

     Fast Sara, vad menar du med att ”männen glöms alldeles för ofta bort”? Det är ju pga förtryck från männen som feminismen överhuvudtaget behöver finnas. Kvinnor har kämpat för lika rätt och värde som männen i hundratals år, och ännu är vi inte där. Ännu är det männen som överrepresenteras i styrelser, som tjänar mer och som tar för sig av kvinnor utan några som helst följder. Männen glöms alldeles för ofta bort säger du…

    • Anna

     Sara: männen glöms bort? I vilken värld lever du i? Läs på om segregerade arbetsmarknader, vad som händer med lönerna när kvinnor tar sig in på dem. Läs på om mäns våld mot kvinnor. För all del, skydda gärna mäns intressen men gör det inte i ett forum där kvinnors utsatthet diskuteras. Du kanske ska slänga in lite om Nordamerikas ursprungsbefolkning när du ändå är igång?

     • Sara

      Svar: Mikaele och Anna:

      Jag har en mer utförlig kommentar som ger en tydlig bild av mon åsikt. Jag vet att män står över, i högre kvinnor i många situationer och kvinnor är förtryckta och det är det jagvtycker ägt feminism ska stå för att hjälpa kvinnar men för att feminism ska bli en rörelse för ett jämställt samhälle måste de börja ta upp de situationer där män ignoreras, är förtryckta där kvinnan står i högre rang än männen. Kvinnor får mindre straff för samma brott. Kvinnan får oftast vårdnad av barnet trots inte alltid dem lämplogaste i vårdnadstvister. Pojkar klarar inte skolan – var ställer sig feministerna till dessa problem? Det gör dem alldeles för sällan och det är därför jag känner jag att dagens feminism inte står för jämställdhet och därför skulle jag inte kalla mig för feminist. Källor finns i min andra långa kommentarer 🙂

    • Mia

     Sara: Läs på om feminismens grundidéer, vilka innebär att bland annat höja pojkars skolresultat, inkludera fadern på fler sätt och så vidare. Sen är det svårt att diskutera med någon som kommer med påhittade fakta. ”Kvinnor får mindre straff för samma brott”. I rest my case..

     • Mikaela

      Sara, du kommer inte med källor någonstans. Du ”känner folk” och ”har läst någonstans”, det är inte källor. Sluta sprida okunskap till yngre tjejer här.

 • Julia

  WOW GIRL DETHÄR INLÄGGET ALLTSÅ!! TACK!!

 • Göteborgsmamman 25årig tvåbarnsmamma

  Hej härliga du!
  Kikar in och önskar dig en fin fredagskväll.
  Idag och imorgon har jag två stora intervjuer med systrarna Montazami inne på bloggen – missa inte detta!
  Kram fina! <3

 • karin

  Så sjukt bra skrivet! ”vill man vinna på riktigt så får det inte bli till en tävling” Exactly! Älskar ditt inlägg, puss

 • Sara

  Jag är inte feminist men jag vill ha jämställdhet, dock tror jag att det är svårt att få till det för det kommer alltid finnas någon som kommer att vara i vägen, försöka till varje pris att hindrar det. Jag vill inte ha ett jobb för att fylla ut en kvot, för att det är ett mans dominerat yrke, jag vill få ett jobb utifrån mina kompetenser. Jag vill inte ha samma lön som mannen, jag vill ha mer i lön om jag utför ett bättre arbete än mannen på samma jobb, och tycker att det är helt ok att mannen får mer betalt än mig om han utför ett bättre arbete än mig på jobbet. Jag upplever inte att dagens feminism står för jämställdhet då de situationer där männen blir utsatta i samhället tas alldeles för sällan upp, det fokuseras på kvinnans utsatthet i samhället, det är inte konstigt och det är väl inget fel med det, det heter ju feminism (feminint = kvinnligt) men jag förstår inte varför ni säger att ni tror på jämställdhet när de ofta endast talas om kvinnan, de är mannen som ska gör dittan och datt för att de ska bli mer jämställt, kvinnan ska väl också ta sitt ansvar för att de ska bli jämställd i de situationer där männen är utsatta? Jämställdhet ska innebära att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Att hjälpa både män och kvinnor som är utsatta i olika situationer. (ne.se) Jag upplever inte att jämställdhet och feminism är samma sak, jag förstår inte varför feminister inte gör så att feminism blir mer av en samhällsrörelse för att hjälpa utsatta kvinnor i samhället eller slopa ordet feminism och använd ordet jämställdhet och ta upp både mannens och kvinnans utsatthet i samhället så att det verkligen blir mer jämställdhet. Just nu ser jag det som att kvinnan är så mycket i fokus, att det börjar bakvänt, att det nästan större nackdel för männen som är utsatta, blir diskriminerad trots att det inte är i lika många situationer som kvinnan för att de finns ingen rörelse som feminism som vågar stå upp för dem som hjälper på samma sätt som feministerna gör för de utsatta kvinnorna i samhället.

  Exempel där män är utsatta: skolan, utbildning sämre
  Men skillnaderna mellan könen är större än mellan länen. För kvinnliga gymnasieelever ligger betygspoängen på 14,7. Killarna har 13,4. På alla program utom ett – energiprogrammet – har tjejerna högre betyg än killarna. Och färre killar (86 procent) än tjejer (91 procent) får behörighet till högskolestudier. (Källa: dn.se)

  Vårdnadstvister – mamman trots ej alltid lämpligast får ofta vårdnad om barnet/barnen. Ifall det döms till enskild vårdnad i domstol är det i åtta fall av nio mamman som får den. (Källor: Känner en person som jobbar och duktigt på detta och säger att detta stämmer) & (källa fokus.se)

  Tänk också gärna på att om någon säger att de inte är feminist behöver det inte det betyda att de är helt anti det som de flesta säger att feminister står för och att de faktiskt kanske också vill ha jämställdhet, det kanske är så enkelt som att de inte vill sätta ett namn, etikett på sin åsikt och jag förstår inte varför det inte skulle vara ok.

  Detta är min åsikt och ni behöver absolut inte hålla med mig och jag skulle till med tycka det var kul om ni vill skriva, diskutera varför ni inte håller med mig på en konstruktivt sätt såklart 🙂

  • emma

   Håller absolut med dej, Sara. Den smartaste kommentaren jag sett på denna blogg sen ja började titta in här!
   Dock så var ju feminism just detta som det skulle gå ut på från början – jämnställdhet, inte att lyfta upp kvinnorna över männen. Det har tyvärr spårat ut och blivit rent idioti, därför har jag också svårt att kalla mej feminist. Det folk inte inser är att många kvinnor jobbar på ställen där lönen kanske är lite lägre, typ daghem och skolor, men sällan får t.ex. en manlig lärare (i vårt land) högre lön än en kvinnlig. Fler män strävar efter chefspositioner, medan kvinnor ”nöjer sej” med att vara t.ex. sekreterare eller”vanliga” arbetare på ett företag. Det har inte med att göra att bara männen blir valda utan att vi genetiskt fungerar på olika sätt.
   Helt lönlöst att bråka om att ”män är idioter och vi ska bli lika bra som dem”. Logik? Vi vill bli lika bra som idioter? Nä, vi fungerar på olika sätt och vi måste lära oss att acceptera det. Men absolut, lika lön för lika arbete. Men sluta hata och uppmuntra varandra istället att använda sej av de styrkor de har.

   • Sara

    Ja precis, hjälpa alla människor, inte fokusera att hjälpa ett kön tror jag vi har bättre chanser till att bli ett mer jämställt samhälle. 🙂

   • linn

    Så du tror alltså att det genetiskt sätt är så att kvinnor vill vara sekreterare och att män vill vara chefer? Det kan alltså inte vara så att vi lever i ett samhälle som har strukturer som uppmuntrar killar att ta för sig och tjejer att backa? Nej gud nej, det är ju i kvinnligt DNA som får oss att inte vilja bli chefer!
    Jag vill bli chef, men är kvinna, betyder det att det är något genetiskt fel på mig då?

  • linda

   Åh äntligen… så så klok sara! Så bra skrivet

  • Emilia

   Håller med dig i allt, så bra kommentar

  • Mikaela

   Sara, du har fått allt om bakfoten. Många gör misstaget att haka upp sig på ordet feminism och menar att de inte kan se sig själva som feminister utan som ”jämställdister”. Kvinnor är och har alltid varit den drabbade könsgruppen i samhället, och feminismen syftar till att motverka detta genom bland annat att inte pojkar ska behöva uppfostras till ”arga” eller ”våldsamma” män.

   Vad gäller vårdnadstvister och den person du känner som är duktig på detta så kan jag tala om för dig att denna typ av rättsliga process är nästintill vattentät vid slutgiltig dom. Att mamman i åtta fall av tio får vårdnaden säger något om mönstret i mäns beteende snarare om eventuella brister i rättssystemet. Detta kan du även hälsa till din vän så att denna person inte sprider okunskap till fler.

   Mitt råd till dig är att läsa på om feminism och feminismens historia, låna böcker i biblioteket eller fråga någon lärare på skolan!

   • Amanda

    ”Att mamman i åtta fall av tio får vårdnaden säger något om mönstret i mäns beteende snarare om eventuella brister i rättssystemet. Detta kan du även hälsa till din vän så att denna person inte sprider okunskap till fler.”

    Spot on. Om man läser de olika domarna kan man hitta mkt belägg också för varje dom, även om det såklart alltid sker felaktiga domar, som med alla andra ämnen.

    • Sara

     Det är klart, visst jag försökte hitta en bättre källa än detta för att understryka men hittade ingen just då jag sökte, var lite trött efter en lång arbetsvecka och kan skriva ut den. Jag vet att läst detta tidigare, jag är intresserad av den här debatten, tycker det är bra att diskutera om detta ämne.
     Jag håller absolut med att i många fall vinner mamman vårdnadstvisten för att pappan är den minst lämpliga föräldern men jag vet att i minst lika många fall får mamman vårdnad av barnet för att hon är den som fött även trots att pappan kanske är den som är den mest lämpligaste föräldern.

     • Amanda

      Jag vet dock ej om det sista du skrev stämmer. Alltså att i exakt lika många fall får mamman vårdnaden trots att pappan bevisat sig sköta sig bättre? Jag tror mer det oftast blir så att mamman får vårdnaden ifall de båda har lika bra skötsel.

      Vill dock ej säga att feminism på nåt sätt skulle vilja att mammor alltid får ta ansvar. Personligen tycker jag att det ska vara upp till barnet helt och hållet. Det finns alltför många fall där tex barn blivit tvingade att bo hos en pappa som till exempel tafsat eller betett sig illa pga delad vårdnad osv. Allt borde handla om barnets välmående och vem som är lämpligast. Dock är det ju så att, tyvärr, i 8 fall av 10 kan vi ju än idag se det här ansvaret som ligger hos mammor. Mammor vet vart kläderna ligger, mamman har koll på dagens uppgifter, mamman sköter det mesta hos barnet.

      Självklart finns det jämställda par som kämpar och har delat på mycket och vill ha det bättre, men det är ju inte en hemlighet att mammor fortfarande bär på det största ansvaret tyvärr angående sina barn. Och att många barn först går till mamman, sen till kompis, syskon, kurator och sist av allt sin pappa med sina problem visar ju att oftast så finns det ett starkare band till mamman då hon tagit mest ansvar. Detta är såklart inte optimalt då man alltid borde vara två om föräldrarskap, ingen förtjänar att bli lämnad i stycket och få ta allt ansvar, man som kvinna. Därför vill vi just att pappor ska ta mer ansvar, att pappor ska lära sig att vara mer emotionellt involverade i sina barn, både i skolan men också relationer.

      Vi har självklart kommit en lång väg! Det känner jag när jag ser på mina föräldrar, pappa är 75. Mamma var hemmafru och pappa gjorde inprincip ingenting med oss barn och så är det fortfarande idag, och av hans jämnåriga är det inget fel. men även i förhållanden jag ser nu som är 40 så är det samma gamla visa. Pappan frågar mamman om mycket. Jag ser ju dock att mycket händer just nu i Sverige i alla fall och jag tror att om 20 år kommer relationer se mycket bättre uppdelade ut! Jag längtar tills dagen en pappa som sköter om ett barn inte får applåder, eftersom ensamstående mammor sällan får cred trots att de gjort allt själv hela tiden.:)

     • Maria

      Också viktigt att tänka på att de socialsekreterare som gör vårdnadsutredningar mestadels är kvinnor, vilket inte känns rättssäkert!

   • Andy

    Hej!
    Det är ett tag sedan det här skrevs men jag måste bara fråga ifall du som sa att domsluten är vattentäta i vårdnadstvister fortfarande står bakom det?

  • Amanda

   ” Jag vill inte ha ett jobb för att fylla ut en kvot, för att det är ett mans dominerat yrke, jag vill få ett jobb utifrån mina kompetenser.”
   Det är intressant det du skriver, för det är såhär det ser ut för män just nu och så det varit i alla år. Män får jobb utifrån sitt kön, inte pga kompetenser. Varför ska vi inte behandla kvinnor på samma sätt i 1-2 år så att vi kan komma upp i ett bättre antal? För om allt handlade om kompetens skulle det vara ungefär 50-50. Kvinnor är liksom inte biologiskt korkad och idiotförklarad och mannen överlägsen.

   ”Jag upplever inte att dagens feminism står för jämställdhet då de situationer där männen blir utsatta i samhället tas alldeles för sällan upp, det fokuseras på kvinnans utsatthet i samhället, det är inte konstigt och det är väl inget fel med det, det heter ju feminism (feminint = kvinnligt) men jag förstår inte varför ni säger att ni tror på jämställdhet när de ofta endast talas om kvinnan, de är mannen som ska gör dittan och datt för att de ska bli mer jämställt, kvinnan ska väl också ta sitt ansvar för att de ska bli jämställd i de situationer där männen är utsatta?”
   Fokuset ligger just på kvinnor, HBTQ personer och rasifierade eftersom det är dessa grupper som förtrycks. Dock har du nog inte varit in och nosat på de flesta feministiska sammanhang om du tycker vi inte tar upp mäns rättigheter alls. För mycket av det feminismen kämpar för, att tex femininitet inte ska vara något dåligt, kommer också gynna män. Män som vill bära kvinnligt kodade kläder eller som vill visa sig ”sårbar”, nåt som kodas som feminint och larvigt. Män som blir mobbade för sin sexuella läggning eller för sin personlighet. Män som blivit våldtagna och får höra skratt av kompisarna som menar att kvinnor ej våldtar osv.

   Vårdnadstvisten pratas det också mkt om inom feminismen, speciellt föräldrarskap och föräldrardagar. Hur vi oftast lägger allt ansvar på mammorna och därför får pappor mkt sämre kontakt med sina barn. Läste en studie i min psykologikurs som sa att tex barn vänder sig först till mamma med sina problem, sen en vän, ett syskon, en psykolog och sist av allt sin pappa. Feminister vill ju att det ska bli mer 50-50. För just nu förväntas kvinnor jobba i hemmet som om de inte hade ett riktigt jobb att sköta, o de förväntas jobba på en arbetsplats som om de inte hade ett hem att sköta.

   Och ja, feminism fokuserar mest på utsatta grupper. Just för att om tex vågskålen visar att män har 80% av den globala makten och kvinnorna resten, så är det ju mer logiskt att jobba för tex kvinnorna först och främst för att jämna ut. Än att öka ojämställdheten mer. Att vi fokuserar mest på kvinnor innebär inte att vi inte bryr oss om män, men att kvinnors situation är mycket mer akut och hotad i det nutida samhället.

   Vill också poängtera att jämställdhet inte är samma sak som feminism.Feminism är ett verktyg att nå till jämställdhet. Dessutom innefattar feminism att man bär på den åsikten/kunskapen att män är privilegierade och kvinnor är förtryckta. Jag vet våldtäktsmän som sagt ”jag älskar kvinnor, jag är jämställdist”. Typ alla säger att de är för jämställdhet. Men när det kommer till att faktiskt röra på fötterna och att män ska lämna bort överlägsen makt som de fått enbart pga de är män, så är dom ej lika villiga längre till att faktiskt lämna ifrån sig makten.

   För även om du, och många fler, tror kvotering för kvinnor handlar om att särbehandla kvinnor, så verkar ni ju inte se att det är så det har funkat i alla år för män. Kvinnor har blivit bortvalda på grund av sitt kön och män har blivit valda. Det var inte längesen de gjorde ett socialt experiment på en högskola(eller universitet) där de tex delade upp klasser och visade samma CV för grupperna, fast ena gruppen fick kvinnligt kodat namn och den andra manligt. De med manliga namnet tyckte mannen verkade bossig och de hade positiva uppfattningar medans det kvinnliga CV:et togs emot mycket sämre och fick mycket mer kritik.

   Samt mkt intressant att kvinnor har börjat briljera i sin utbildning men trots detta så är de flesta på maktpositioner i samhället män.

   Sista tillägget. Om en man som på riktigt identifierar sig som feminist och vill ha jämställdhet tex ville tala om att han blivit våldtagen av en tjej, eller förlorat en vårdnadstvist så skulle jag såklart lyssna och hjälpa till. Det skulle alla feminister som på riktigt vill ha en rättvisa.Men för att vara ärlig, de männen som käftat emot mig för feminismen har aldrig varit män som haft ”seriösa” problem. Utan snarare kört ”Ni får ju gratis drinkar på krogen” eller andra löjliga argument. Är med i många diskussions-forum på Facebook (där många kända feministiska bloggare är med) och det är jättemånga män med i dessa grupper, som på riktigt vill diskutera macho-rollen och tex saker som gör att det är jobbigt att leva upp till en mans-norm och där är kvinnor såväl som män aktiva och peppar varandra till olika knep att lösa situationer. Speciellt män som är trötta på att få applåder för de typ lyckas byta en blöja på en bebis när mammor förväntas göra hundra saker, män som vill prata sex och samtycke med sina söner osv. En anledning till att denna sida av feminism ej syns är ju just för att media vill sälja tidningar, och de vet ju om att Zara Larsson säljer mer tidningar än långa intellektuella debatter ;). Sen tkr jag överlag män får nog med uppmärksamhet i alla sorters forum, så tycker det är fullkomligt okej att kvinnor får prioriteras i iaf en kamp!

   • emma

    Linn, det betyder inte att det är något fel på dej. Inte är det något fel på homosexuella heller fast de är i minoritet. Men faktum är att fler män strävar efter maktpositioner än kvinnor. Det sitter starkare genetiskt på en kvinna att ta hand om barn och prioritera kärlek och närhet än pengar och makt. Mannen har genetiskt att kunna ta hand om sin familj på ett mer försörjande plan och se till att allt fungerar i praktiken. Som jag sa, inget fel på undantagen, som blir fler och fler i vårt samhälle. Mycket också pågrund av tankesättet ändras och kvinnan nuförtiden faktiskt har lika långa arbetsdagar som männen – vilket har lätt till att männen måste ta mer ansvar i hemmet. Men man kan inte få allt. Vara hemmamamma, ha ett perfekt hem, en glad man och dessutom en chefsposition på ett företag som man inte hunnit arbeta på när man har varit hemma med barn.
    Men som jag sa, inget fel på att inte vilja vara hemma med barn eller ens skaffa barn. Alla gör som de vill. Men onödigt att strida emot genetik, det finns fler kön än ett.

    • Amanda

     Utveckla gärna hur det sitter genetiskt i män att försörja med pengar osv. Kan lova dig att vår biologi och våra kromosomer inte ens vet vad ”pengar” innebär. Och hur du än försöker få det att låta som att män är överlägsen kvinnor i ett arbetarperspektiv så stämmer det ej 2016 när fler kvinnor bär på bättre utbildningar än män och trots detta ej får jobben de söker 😉 att ha en modersinstinkt som mamma innebär inte att en ej har instinkt för att arbeta. Många äldre kvinnor upplever ju tvärtom att när det blev tillåtet för dem att lämna hemmet och börja arbeta insåg de vilket liv dem gått miste om.

     • emma

      Nä, pengar finns knappast inpräntade i våra kromosomer. Men förr har man försörjt sin familj på andra sätt. Men som som du säger själv ”när det blev tillåtet för dem att börja arbeta och lämna hemmet och börja arbeta så insåg de vilket liv de gått miste om”, kanske man inte är lämpad att skaffa barn och leva med en familj som behöver en. Problemet är att dagens samhälle har blivit för själviskt och oberoende. Man gör som man tycker och skitet i sin partner och sina barn, så länge man själv får uppfylla dendär ena drömmen att ”bli bäst” och få mest ära och beröm å whatever de nu e som folk vill ha. Jag vet att förr i tiden hade inte kvinnan samma möjlighet att välja karriär före hemmaarbete, men nu har de kvinnor som drömmer om det all möjlighet i världen att bli president eller vad som helst. Bara ut och jobba för det då och sluta angsta. Och vilken statistik säger att kvinnor har bättre utbildningar än män? De sku jag gärna se.

     • Amanda

      Emma: Enligt dn.se har tjejer bättre gymnasiebetyg och får bättre behörighet än män till kurser och program. Trots detta väljs män före oss.

      Och när du snackar egoism, så snackar du ju såväl om män. Män som ej bryr sig om sina barn, män som är frånvarande, män som ej bygger en bra relation till sina barn. Varför snackar vi genast om egoism när det är mamman som ej vill bli fastkedjad vid spisen utan jobba?

      ”men nu har de kvinnor som drömmer om det all möjlighet i världen att bli president eller vad som helst. Bara ut och jobba för det då och sluta angst”
      om det nu vore så så skulle denna kamp ej behövas. Men som kvinna, HBTQ person eller rasifierad måste du vara dubbelt så bra på ditt yrke för att få det över en man/heterosexuell/vit person. Det är så det fungerar när man är priviligerad VS förtryckt. Priviligerade rekryterar priviligerade och ryggdunkar varandra.

  • Emma

   Alltså, du har ju lite rätt i det du säger. Men du kan inte säga att du vill ha ett jämställt samhälle, samtidigt som du inte är feminist? Eftersom att vad du än försöker inbilla dig, handlar det om att alla kön ska få det likadant. Kvinnorna borde få lika höga löner som männen, och mansdominerande jobb borde ta in fler kvinnor. Pappamånaderna borde öka, och mäns psykiska problem borde tas mer på allvar. Det handlar om alla kön. Men sedan blir det såklart så att det handlar mest om kvinnor, FÖR ATT VI HAR DET SÄMRE STÄLLT i fler fall än andra kön.

  • Lovisa

   Allt det du beskriver här är sådant som feministisk politik vill lösa. Att killar klarar sig sämre i skolan nu och stt olämpligare kvinnor än män ibland får vårdnaden är historiska arv av de partiarkala strukturerna i samhället med machokultur, förtryck osv. Feministisk politik vill inte att det ska vara ännu längre straff för kvinnor tex, de vill att det inte ska finnas historisk eller nutida anledningar/förklaringar att inte könen ska bedömas olika i lagliga eller andra frågor.

 • Nea

  Bra inlägg, fina synpunkter. dock är den så otroligt cisnormativ att jag mår illa. ”Män kommer aldrig kunna bli gravida eller ha mens”. eh jo? någonsin hört talas om transpersoner?

  • Stella

   Då ser man dock sig själv som kvinna.

   • Nea

    nej. det finns transmän som har livmoder och får mens precis som en kvinna. sedan finns det också kvinnor utan livmoder utan en snopp istället

    • Emma

     Reagerade också på det. Och man behöver absolut inte fysiskt ”byta kön” för att byta kön. Känner en kvinna som numera är man, och han ser precis lika dan ut nu som då. Han kan ha barn, få mens, amma och allt vad kvinnor kan. Tänk på det. Och så stavar du som en kratta ibland, men det spelar inte så stor roll eftersom att resten av inlägget faktiskt var riktigt bra! ?

 • Ana

  jag anser inte att de som äter kött är tröga eller för att man är ikke feminist jag tycker att man borde respektera varandra tillräckligt mycket oavsett vad och vem man är 🙂 och ja vill man ändra på någonting så ska man prata om det på ett positivt sätt och inte tvinga andra, prata ur sin egna perspektiv…jag skulle aldrig vilja göra något som jag inte blir inspirerad till bara tråkigt att tvinga andra till att göra något som man själv inte känner för

 • Stella

  Usch för extreminsiter.

 • linda

  Detta börjar bli jävligt uttjatat

 • Madde

  Det är ju tyvärr så att många hyser agg när dem hör ordet feminist. Just för att det finns så många galna kvinnor som säger sig vara feminister men som i själva verket är manshatare :/

  Det där med vegetarianer förstår jag vad du menar! Jag är själv vegan men inte tvingar jag andra att bli det med eller ser ner på dem som äter kött osv. Alla har sitt eget val.

  • f

   Fast manshat betyder inte att man hatar män det betyder att man hatar patriakatet och den macho-mansrollen, jag känner väll att det kan va läge att byta ord på det då det är så missledande. Och sen har vi ”sverige-älskarna” som sprider falska ryken då dom vill ha gamla sverige med sänkt abort-tid och hela faderullan och deras störta hot är feminister och antirasister (och muslimer om man ska tro på dom) därför gö de allt i sin makt att förminska feminism och håna samt att försöka dra ner vår trovärdighet.

   • Amanda

    Precis som f skriver. Kvinnohat = män som våldtar, misshandlar kvinnor. Män som förtrycker kvinnor. Manshat = feminister som berättar om vad män gör mot kvinnor.

    Jag förundras över hur mkt publicitet manshat ens får, med tanke på att kvinnohatet runt jorden är så mkt värre än ett tweet eller en artikel på typ nyheter24. Kvinnohat finns exakt överallt och är sjukt mkt allvarligare. Dags att sätta prioriteringarna rätt

 • Charlo

  Jag är vegetarian och anledningen till det är de uppmärksammade djurtransporterna som det var mycket tal om i början av 2000-talet. Däremot är jag absolut inte en av dessa aktivister som släpper ut minkar, bränner mjölkbilar osv. Och självklart är jag feminist också! Jag tycker att kvinnor ska ta för sig mer, ha lika lön, chefspositioner m.m. Det enda som skiljer oss från männen är att vi är fysiskt svagare, har inte samma styrka och muskelmassa om man nu inte tränar rejält och bygger upp just muskler. Är så otroligt trött på att feminism och veganism alltid ska tolkas negativt. ALLA vegetarianer/veganer hatar inte de som äter kött. ALLA feminister hatar inte män heller! Denna kommentar är inget påhopp till någon här, utan var bara tvungen att få ur mig min irritation.

 • Vilma

  Om Du känner dig mobbad för din vikt eller tänker på din vikt läs mitt näst senaste inlägg om viktnormer❤️❤️

 • Kiwi

  Hej Alexandra!

  Detta är lite off topic men du sminkar dig alltid så himla snyggt. Jag har aldrig lärt mig sminka mig och jag vet inte vart jag ska börja… snälla Alexandra, kan du inte göra en video där du förklarar hur man sminkar sig? Typ när och hur man använder foundation, puder, concealer, osv…

  Tack på förhand! 🙂

  //Anonymt fan

 • Sofia - bipolär och f.d laestadian

  Helt rätt! Att hacka på folk kommer aldrig att hjälpa, man blir bara motsträvigare då!

 • L*

  Så bra skrivet! Jag tycker det ibland känns som att för vissa verkar det mer handla om ”vi mot dom” och att få ha sin grupp och känna sig egna snarare än att få med sig folk över på sin sida

 • Amanda

  Jag sminkar mig, jag är lika mycket feminist som någon som ej sminkar sig. Dock är det tråkigt att många ser tex osminkad/orakad som något negativt. Typ ”ska du bli en sån orakad osminkad feminist nu”, är det fel att ej vilja ha smink eller raka sig liksom?

  Men som du säger, alla får plats inom feminismen och det finns många olika ”grenar” inom feminismen.
  Alla feminister behövs. Feminister som är religösa, feminister som är ateister.Feminister som går topless på stan och protesterar mot hur vi sexualiserar bröst och hur offer får skylla sig själva om de var lättklädda. Feminister som protesterar fullt påklädda. Feminister som är lesbiska, feminister som är straighta. Feminister som är cis, feminister som är queer/trans.

  Och vill någon ej bli feminist för att Zara Larsson eller någon annan cool tjej sagt hårda saker, så är man ändå ingen feminist. Vem avstår från en kamp bara för att man ogillar vissa i den rörelsen? För mig är feminism inte ett val utan ett måste i mitt vardagliga liv

 • Anna

  Bra inlägg! Du har rätt att vi måste lära ut vad feminism är för något. Men jag gillar inte att du använder ordet ”dum i huvudet” då känns det inte som texten kommer tas på allvar. Det handlar mera om normer och värderingar, att männen gör vad de alltid gjort för att det är kulturellt accepterat. Jag tycker kvinnliga chefer ska ha lika hög lön som manliga. Det ska inte vara skillnad på kön, om man har samma kompetens. Sen tycker jag inte att håriga armhålor och mens spelar så stor roll. Det får man väl ha om man vill. Problemet ligger inte i det, utan hur världen ser ut. Att kvinnor inte har rätt till sin egen kropp. Att det är ok att våldta bara för att man är kvinna och ses som en lägre stående varelse. Eller som att ämnen förväntar sig att det är kvinnan som sköter hushållet där hemma. Det finns ju massa saker som inte är jämställt. Det där var bara några som jag kom på.

 • Sandra

  Jag blir så glad när du skriver detta. Jag är feminist och vegan själv och tycker att det är självklart att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar i livet och tycker att det är självklart att djur ska behandlas bra och inte känna onödig smärta eller lidande.
  Det jag inte håller med om är att du skulle vara dum i huvudet för att du äter kött!
  Så länge du skriver på din enorma blogg att det är bra att avstå från djurprodukter så gör du något aktivt för att hjälpa djuren. När du propagerar för kvinnors rättigheter så läser folk det och tar in det.
  Att man gör något är bättre än att göra inget 🙂
  Och Kissie, skulle du vilja ha hjälp med att bil vegetarian så finns det massor av eldsjälar som skulle hjälpa dig att käka vegetariskt, gott och nyttigt!

 • Sofia

  Håller med om att tjat och bråk är helt fel väg att gå. Samtidigt blir jag då så klart lite smått irriterad av att läsa ”alla som inte är feminister eller vegetarianer är dumma i huvudet”. Det är ju precis den inställningen som är så jävla fel. Att kalla mig (och många andra) för dum i huvudet för att jag inte kallar mig feminist eller väljer bort kött är ju lika dumt som att försöka pracka på mig massa åsikter och värderingar som jag inte står för, precis lika dumt som att börja skrika och kväva mig med morötter för att jag äter korv.

  Det kan finnas många anledningar till att folk inte vill kalla sig feminister. För mig är en feminist någon som kämpar för jämställdhet, någon som är insatt i jämställdhetsfrågor och jobbar för ett mer jämställt samhälle. Jag gör inte det. Därför kallar jag mig inte feminist. Det betyder alltså inte att jag är emot feminism eller att jag tycker att kvinnor ska gå hemma och föda barn hela dagarna. Jag blir ju bara förbannad när folk säger att man är dum i huvudet bara för att man inte kallar sig feminist. Spela roll om man kallar sig feminist, jämställdist, humanist eller trolldeg. Huvudsaken är väl att man tycker att det ska vara jämställt, right?

  Sen när det gäller det här med att vara vegetarian eller inte.. Det är inte självklart att alla mår bättre av att låta bli kött. Vissa mår säkert skitbra av att äta vegetariskt och de flesta skulle väl må bra av att äta mindre mängder rött kött. Men faktum är ju att vi är människor och inte kaniner. Människan har varit allätare i galet många år och många behöver faktiskt äta kött och fisk för att fungera ordentligt. Personligen blir jag sjuk om jag inte får i mig kött, fisk eller fågel på några dagar. Jag har också allvarlig brist på B12-vitamin, vilket är lätt hänt om man inte äter kött. Symtomen för B12-brist påminner om depression och är inget att leka med. Så jag tycker inte att man ska kalla folk dumma i huvudet bara för att de inte vill bli vegetarianer. Var det själv om det känns bra liksom, men ge fan i att lägga dig i vad andra äter.

  Det var allt för mig.

  • Amanda

   Det var väl reflekterat av dig angående att kalla sig feminist eller inte. Och visst kanske man känner ett ansvar, att om man kallar sig feminist bör man vara insatt i olika frågor. Men samtidigt så tror jag det är viktigt att våga kalla sig feminist ändå, eller i alla fall visa att man står på deras sida och inte den motsatta. Viktigt att tex stå emot SD om man vet vad dom står för, men ändå kanske inte ens har valt sitt ”eget parti”. just för att hamnar makten i fel händer, så kan det hända dåliga saker.

   Och angående vegetarian eller inte så menar nog Alexandra att man är dum om man går emot veganer, eller feminister. Jag äter kött – och jag vet att jag är elak för att jag gör det. Men jag tex är allergisk mot det mesta frukt & grönt, och mycket annat som är många veganer och vegetarianers favoritmat.Så för mig att tex komma på middagar för tex en vecka, skulle behövas mkt ”studering” kring kost och protein, annars skulle jag förmodligen äta helt fel. Samt att man måste tänka på ätstörningar, om någon tex varit ästörd och har svårt att tex njuta av mat så kan det vara viktigt för den personen att tex få äta sin maträtt utan att känna ännu mer skuld över tex köttet. Så såklart många faktorer splear in, men jag tror mycket av det att vi äter så mkt kött handlar om lathet. Så ja, vi är väl alla korkade på nåt sätt.

   Sen tycker jag det spelar roll, vad man kallar sig. För även SD:are och typ män som våldtar kan säga att de är för jämställdhet. Det är en annan sak att göra ett aktivt val och tex vara med och utföra feminism, dels pga att feminism utgår från de förtryckta grupperna medans jämställdister och liknande inte direkt ser att kvinnor är mer underordnade män osv. Det blir ett ojämnt resultat. 🙂

  • Anita

   Hej!
   Jag har haft långvarig brist på bl.a vitamin B12. Något som hjälpt mig väldigt mycket och som rättat till mina värden idag var när jag hittade denna blogg och började förstå hur allt hänger ihop, genom att ta del av både inlägg och böcker som rör ämnet vilket jag kan rekommendera att fler gör.
   Här är en länk dit: http://gluten-celiaki.blogspot.se

   Mvh Anita

 • Sara

  Jättebra inlägg tycker jag, jag håller verkligen med dig! Både i att man är korkad om man inte är feminist och att man är trög om man inte är vegetarian/vegan. Jag är själv feminist och äter så mycket veganskt som möjligt. Jag skriver mycket om det på min blogg, men jag skriver också ofta om hur viktigt det är att öka kunskapen, få människor att ifrågasätta och våga fundera själva. För annars blir det ju som du skriver – människor blir arga och försvarar det de redan tycker. Känner man sig attackerad och tvingad kan man börja försvara en sak som till och med vet om att är fel och egentligen inte ens själv stöttar, bara för att man känner sig påhoppad. Så istället för att försöka tvinga människor till att ”tänka rätt”, alternativt göra det till en tävling och då se ner på andra som lyckas bättre, så är det ju mycket bättre att informera, berätta, öka kunskapen, få människor att ifrågasätta och sedan uppmuntra alla steg i rätt riktning! Det tycker i alla fall jag! 🙂

 • ---> Nettan

  Kan man vara lite av båda hålen eller??

  http://nouw.com/Nettan

 • liz

  Feminism och Djurrätt bör gå hand i hand. Att förtrycka djurens rätt och ändå vilja kalla sig feminist är en trevlig dubbelmoral. Veganismen handlar inte om att trycka ner morötter i halsarna på folk, det handlar om att göra folk medvetna till sådant som hålles hemligt. Att öppna känsliga frågor om att omvärdera sig själv och de val man gör i livet, och hur de påverkar andra. Men jag märker i ditt inlägg att du skriver såhär för att provocera då dina argument egentligen saknar en vettig grogrund. Så gör man för att tjäna pengar som bloggare tyvärr. Hissa det ena, dissa det andra. Tacka att vara en riktig medmänniska iallafall.

 • a

  Skit bra att du står för kvinnors rätt, det är riktigt hemskt att få mindre betalt och behöva ta hand om den större delen av hushållet. Det är dock inte lika hemskt att dricka mjölk som har tagits från kossan som har blivit våldtagen och sedan tvingats bli fråntaget från sitt barn som mördas och sedan sätta fast kossan i en maskin så vi kan dricka deras mjölk som egentligen inte människor behöver dricka. Feminism borde stå för djurs rättigheter också (speciellt honor).

  Sedan är det roligt att du säger att man ska lära ut istället för att skrika att någon är dum i huvudet. Men du skrev ett inlägg att om folk säger att du ska göra något (som att börja äta vegetariskt) så blir du bara ännu mer emot det och gör istället tvärt om. För så kommer verkligen alla problem lösas.. Då borde man förstå alla män som inte vill vara feminister för det tjatas ju för mycket om feminism hela tiden.

 • Linde

  men jag förstår bara inte varför du ska typ göra narr av feministerna som är vågat aktiva? Tänk på vad kvinnan på bilden gör? modigt eller vad? vet att du inte skrev något dumt om henne, men indirekt så blir att göra henne ”löjlig”. Jag förstår liksom inte varför.. jag menar, det är så onödigt. Hylla henne och hennes mod istället.

 • Maria

  Tack att det är någon som tar upp detta! Jag känner att på senaste tiden så är feminism inte jämställdhet utan att bryta normerna (vilket är på sätt och viss bra, alla ska ha rätt att få vara sig själva. Do what makes you happy. Så NOTERA! Se ut som du vill och bete dig som du vill så längst det inte påverkar andra negativt.) MEN… Det känns att jag har inte rätt att kalla mig själv feminist eftersom jag rakar mina armhålor och sminkar mig och har kroppskomplex. Det är en del av vem jag är. Jag tycker att om att sminka mig och ha lena armhålor och ben. Men gör det mig till en sämre feminist då? Nej! Feminism handlar om JÄMSTÄLLDHET att KVINNOR OCH MÄN ska ha samma rättigheter. Ekonomisk, politisk och social rättvisa! Kissie ska kunna kalla sig själv feminst för att det är en del av vem hon är! Hon tror på rättvisa mellan könen. Att hon har valt att operera sina bröst har ingenting att göra med att hon inte tror på och inte vill ha jämställdhet. Det är hennes kropp for gods sake! Sen också att istället för att fokusera på jämställdigheten, så har mens blivit en stor del av det hela. Ja det är naturligt och man ska inte skämmas för att säga att ”jag har mens” eller gömma sin binda. Men avföring är också naturligt och man ska inte skämmas för att säga ”jag måste gå och kissa” MEN det betyder inte att jag vill ha mensen upptryckt i ansiktet på mig! Det är en kroppsfunktion som inte ska avgöra om jag är feminist eller inte. Feminsim handlar inte om att män är sämre än kvinnor! Dom är exakt lika mycket värda! Jag såg på ett par klipp ifrån buzzfeed med titlarna som ”Am I a bad feminist if I…” Eller ”comebacks THAT feminists will love” typ och på den videon så kränkte män kvinnor och ”kvinnorna” svarade på samma kränkande sätt som ”männen”. Vilket inte är feminism! Jag rakar mig, jag sminkar mig, jag har långt hår och jag har inte en blodig Trosa! Men jag är en feminist ändå och jag har rätten att kalla mig för Feminist eftersom jag behandlar alla människor lika oavsett kön! Jag vill ha jämställdighet! Jag vill sprida feminism till andra länder, så att tjejer ska få kunna gå i skolan och klä sig lättklädd om dom vill! JAG ÄR EN FEMINIST!!!! KISSIE / ALEXANDRA NILSSON ÄR EN FEMINIST!!!!

 • Sandra

  Jag är kvinna som står upp för mig själv men jag är fan ingen feminist. Dagens svensk feminist är hemsk. Den är inte jämställdhet för fem öre. Synd att du som ändå är 25? Är så okunnig.

  Ska ni inte skriva att alla svenska vita män är skit också? Som du beskriver män i texten drar du alla över en kam. Jag är jävligt glad att det finns svenska vita män. Dom är oftast fantastiska!

 • Sandra

  Jag är kvinna som står upp för mig själv men jag är fan ingen feminist. Dagens svensk feminist är hemsk. Den är inte jämställdhet för fem öre. Synd att du som ändå är 25? Är så okunnig.

  Ska ni inte skriva att alla svenska vita män är skit också? Som du beskriver män i texten drar du alla över en kam. Jag är jävligt glad att det finns svenska vita män. Dom är oftast fantastiska!

  PS jag är även vegetarian. Det kunde du inget om heller…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *