barbie_evolution-190418-9-1454015933662

Nu kommer Barbie i flera olika former. Kortare, mer petit, längre, kurvigare och detta är så tjejer ska känna att dom kan relatera mer till dockan. Det är jättebra, såklart! Men är det inte konstigt att vi jämför oss själva med en platsdocka? Killar verkar inte sitta och jämföra sig med superman dockorna. Jag har aldrig hört om en 13 årig pojke som sitter och jämför musklerna med dockan, eller har ni gjort det?

Även om detta är en väldigt bra sak så tror jag man kommer kunna att hitta ”fel” på dom nya Barbies ändå. Vart är celluliterna, finnarna, hår på benen, ringarna under ögonen? Problemet ligger inte i dockan, problemet ligger i att vi envisas om att jämföra oss med en plastbit. Vi gör det uppenbarligen sen vi är små, och hur kommer det sig? Sitter det inprogramerat i hjärnan på oss tjejer eller är det så att vi lär oss det av våra mammor eller dom andra på barnen på dagis? För det är nog inte inprogramerat att vi ska jämföra oss med dockor, tyvärr kommer det utifrån.. Så att förändra dockan tror jag inte kommer hjälpa, kanske ett verkar det bra men det är dags att ta tag i riktiga problemet. Inte byta ut formen på dockan..

Men inte så ni missförstår mig, detta är självklart bra och det är i rätt riktning. Men det känns inte som att det är lösningen på något. Eller vad tycker ni?

Posted in: PICTURES
Kommentarer (55)
 • Nettan

  Bara jag som tycker man letar ”fel” i allt :/
  Inget duger som det är eller har varit för vi måste ÄNDRA på allt, gamla filmer, bilder och nu barbie.

  http://nouw.com/Nettan

 • Jessica

  sluta gnäll på precis allt eller försöka spela smart. det är du inte

 • Mia

  Det är ju barn som leker med Barbie, inte vi vuxna. Och självklart jämför sig barn med dom. Varför gör vuxna människor om sig? Smalare midja, större bröst och läppar. Löshår och lösfransar…

 • L*

  Jag tycker det är lite kul att dom gör olika former på dockorna. Det är så tråkigt när alla dockor ser så lika ut. Men jag håller med dig. – Det kommer inte göra så att tjejer blir nöjda med sitt utseende. Många tjejer kommer fortsätta jämföra sig med dockorna och hitta fel. Det behövs göras något annat för att komma åt det problemet

 • L*

  Fast personligen har jag nog aldrig velat se ut som en barbie

 • Jessica

  Men herregud det är bara en docka!
  Jag lekte hela tiden med Barbie när jag lite bytte kläder och allt för jag gillade det rosa och glittriga. Jag tror verkligen inte att barnen tänker ”Ååh jag ska sluta äta och bli ett anorexia fall precis som Barbie!”
  Felet är hos oss vuxna som nojjar över precis allt låt barnen leka med Barbie om dom vill.
  Vi ska inte tro bar för att Barbie är smal ska vi slänga alla dockor och köpa tjocka skållan dockor liksom. Jag tycker att detta är såå löjligt! That’s my opinion!

 • Fanny

  Jag tror fortfarande att kvinnor har en större benägenhet att jämföra!
  Tjejer jämför kroppar med varandra, tävlar om vem som är smalast, har längst hår, etc. Jag har aldrig hört talas om killar som jämför frisyrer eller bredd på rygg?

  Det viktigaste är nog att vuxna slutar använda ord som ”vad smal hon är, vad snäll hon är, vilket fint hår” etc inför sina barn. För barn jämför! Och all typ av uppmärksamhet som riktas mot andra barn/vuxna snappas upp och tolkas fritt i barns huvud!

  Att bekräfta sina barn och lyssna lite djupare på deras funderingar kring utseende när de dyker upp, det tror jag hjälper mycket!

 • Bloggbevakning

  Diskutera, tyck till och få det senaste inom bloggvärlden utan en massa kränkande inlägg och skit..
  www. bloggbevakning.wordpress. com

 • Zerin

  Hejsan Kissie! Jag älskar verkligen det som du har skrivit och håller med dig till 110%. För om man verkligen kollar på dockan så kommer man att hitta massa andra saker som man stör sig på, det bara fortsätter.

  XOXO

 • Alexa

  Ja precis!! Så löjligt som att vi kvinnor inte är myndiga människor, vi har väl våra egna ideal oavsett hur Barbie ser ut?? Jag märker inte att man ändrar killarnas leksaker till t ex smalfeta actionfigurer?? Ja jag kanske har nästan Barbies kropp som ideal men med mindre bröst osv. Inte dockan som gett mig mina ideal utan JAG tycker det är fint. Så löjligt att ändra dockor.. Som att säga rakt ut att vi tjejer är viljelösa ängsliga neurotiska idioter.
  Låt Barbie vara!! ( tyckte redan när jag var liten att Barbie såg ut som en brun 40 åring i ansiktet men lekte med den iallafall)

 • Erika, sambo, New York

  Har sett den här reklamen ganska mycket i USA. Men tror inte att det kommer hålla.

 • Amanda

  Superbra inlägg! Älskar dina ”debatt” inlägg eller vad man kallar dom. Tycker inläggen är som bäst när du skriver dina åsikter, dom får mer betydelse och visar mer vem du är som person. Dessutom håller jag typ alltid med dig vilket är kul att se att fler känner som jag hehe…Men håller verkligen med bra superbra med variation på dockorna men sen lär man klaga på deras perfekta hår, hy och smink istället :/

 • Jessica

  Jag tycker absolut att det ligger hos oss vuxna.
  Det är VI som håller på att nojja om allt det här!
  Jag har en 6 åring hemma och hon leker med Barbie hela tiden bar för hon gillar filmerna
  och glittret och allt det rosa! Hon bryr sig inte vad Barbie har för slags kroppsform!
  VI vuxna måste sluta med det här löjliga! Ska vi börja forma potatisarna också eller? Eller vad sägs om nagellacken? Låter inte det bra det finns ju folk med barn som har sån nojja över sina kroppar när dom är barn!!

 • kebab

  de du sa är väldigt sant, bra synpunkt

 • Nicole

  ända anledningen att jag tycker det är en bra idee´att göra dockorna med lite mer variation e att det skulle tänkas varar roligare att leka med dom

 • VIRRE

  Fjantigt. Löjligt. Man kan inte ta hänsyn till alla ju. Eller tydligen kan man ju det… Nope, tror inte på detta.

  http://jagarviktor.blogg.se/ <- Read, förfan.

 • Vendela

  Grejen är att barbien bara är en av alla källor till jämförelse. Vi blir matade med idealbilder dagligen och vi, och framförallt barn, är inte medvetna om det. Män har definitivt även de en idelbild att leva upp till. Känner många män som tacklas med känslan av att vara för kort, för smal, inte tillräckligt vältränad, inte tillräckligt manlig. Som vuxen får en väl någonstans inse att världen inte är perfekt och att en får ta ansvar för sin egen självkänsla, men barn har inte den förmågan. All förändring åt rätt håll är bra förändring, även om det aldrig kan bli perfekt.

 • Helene

  Tror inte heller det kommer hjälpa. Det är bara kul för barnen att det finns olika typer av dockor. Det är mest att barn ser andra människor, reklam osv osv.

 • Hannah

  Jag tycker det är så löjligt. Så jävla löjligt. Jag har aldrig eller folk jag känner under våran uppväxt kännt någon som helst press eller sådant att man ska försöka efterlikna en Barbiedocka. Om man känner att en Barbie ger fel ideal och m.m så anser jag att det är en själv man måste jobba med. Bli påverkad av en docka? Då har man själv dålig självkänsla. Det är en docka! Hör ni hur sjukt det låter? Man blir påverkad av en dockas utseende. Skämskudde. Gå på alla reklamer/bilder som folk står i timmar och knäpper och redigerar ist. Det är där det verkliga problemet sitter.

 • Emmy Laursen

  Jag tycker att det är absolut rätt och en bra förändring. Tror att det kommer förändra ganska mycket, men det kommer såklart ta tid.. Ser gärna fler ”leksaks”-företag som hakar på trenden 🙂

 • Madde

  När jag var liten älskade jag mina Barbiedockor och tyckte dem var jättefina. Men det föll mig aldrig in att jag ville se ut som dem. Så jag håller med dig Alexandra!

 • Ugh

  Känns mer som det kommer bli att man har en barbie som main inte tycker hyr hon ser ut och hon blir ”den mobbade”. Barn är riktigt konstiga speciellt med tanke på att de flesta inte lär sig någon empati eller respekt mot andra hemifrån. Jag lekte med Bratz dockor varje dag och hade kanske 16 stycken. Inte så att jag hade ville ha stort huvud och inga fötter som dem hade. Helt löjligt. Oftast vill små tjejer se ut som antingen andra små tjejer eller andra riktiga människor. Att vi vuxna ens skulle tro att barn är så utseendefixerade att de ska jämföra sig med en docka som endast råkar se ut på ett visst sätt är extremt löjligt men det är ju stor del av hela pkhetsen också.

 • Citrine

  Jag tycker inte att det var så fel att Barbie såg ut som Barbie. Det är ju en docka, en leksak, inte en förebild. Fast jag tycker inte att det är fel att ha Barbie som förebild heller. Jag har det! Jag har dock sett en skalenlig version av henne i människostorlek och vet att det inte går att se ut så, men att ha henne som förebild är ändå inget jag har något emot. Ingen klagar på att Bamse är världens starkaste och hans svaga vän Lille Skutt är världens fegaste. Och de ser definitivt inte relaterbara ut för kidsen.

  Jag förstår din poäng men tycker inte att det var ett problem till att börja med. Stör man sig på Barbie-idealet så förstår jag, men i och med att jag istället sympatiserar med det idealet så känner jag bara ”määh”.

 • Anna

  Tror inte att det någonsin varit något större problem med att unga tjejer velat se ut som Barbie-dockan. Men det går ju att göra det till ett problem genom att skriva blogginlägg om det.

 • Saga Li

  Det gör mig verkligen förbluffad att så många här i kommentarsfältet skriver att de själva och deras barn minsann aldrig har påverkats av Barbies kroppsform – att Barbies kropp inte är källan till smalhets. Att flera menar att det är för att de själva faktiskt vill vara smala, inte för att Barbie får dem att vilja det. VARFÖR vill man vara smal? Varför är Barbies kropp så himla lik de kroppar som vi hela tiden matas med i media? Självklart är Barbie inte det enda som påverkar vår bild av hur en ideal kropp ser ut, men hon är både en produkt av smalhetssamhället och någonting som reproducerar det. Det finns ingen tvekan om att Barbie, som är en stor del av många barns liv, påverkar hur människor ser på kvinnors kroppar. Man kan vända på det: varför stör sig folk på att det kommer barbiedockor med olika kroppsformer? Att inte vilja ändra på något ”för att det alltid har varit så” är för det mesta ett uselt argument. Att alla barbiedockor (som ändå ska symbolisera olika personer, det finns dockor med olika hårfärg, ögonfärg och hudfärg) har prick samma kroppsform sänder ju signalen att det är den kroppsform som alla kvinnor borde ha, att det är normen och kroppen att utgå ifrån när man talar om en kvinnokropp.

  • Alexa

   Det är inte det som är problemet att man ändrar Barbie utan ORSAKEN till att man ändrar på Barbies kroppsform. Jag tror att den orsaken stör många kvinnor med frisk självbild. Som att tjejer Har så dåligt självförtroende. Jag lekte med ponnys legogubbar osv inte fan ville jag se ut som de.?

  • Cecilia

   Jag minns inte heller att jag jämförde mig med mina Barbiedockor eller att jag satte det som idealet, men jag tror ju knappast att det är en slump att mitt (och de flesta andras) ideal är en lång, smal kvinna med långa ben, vackert ansikte och stora bröst… Det är väl ingen som tror att det endast är Barbiedockans fel att vi har den utseendehets som vi har idag, men det är klart att det är en faktor. Precis som reklam, filmer, böcker, tidningar osv som också har en stor påverkan även om man inte alltid inser det. Jag tycker att det här initiativet är jättebra och hoppas att fler företag tar efter. 🙂

 • L*

  Undra vad som händer om dom flesta barnen fortsätter vilja ha den barbien med vanliga smala kroppsformen. Kommer folk må extra dåligt över sina kroppar då?
  Jag såg föresten att det finns ännu verkligare barbies, som kallas Myldolls, som har könshår och bröstvårtor osv

 • Annathin

  För mig var barbiedockan enbart en leksak när jag var liten. Tänkte aldrig att såhär vill jag se ut. Var mera intresserad av kläderna och skorna men tänkte inte desto mera på barbies kropp 🙂 barnen ser upp till människor inte leksaker! Alltid kul med nya idéer men barnen kommer inte bry sig om kroppen när det gäller nya dockorna! Bra inlägg Alexandra ♡

 • Malia

  Jag lekte med dockor och barbies hela tiden när jag var liten, men jag brydde mig aldrig särskilt mycket om hur den såg ut, det var mer kläderna och så haha! Barn jämför sig inte, dem leker, det är VUXNA som gör det och samtidigt dem som, precis som du säger, letar fel i allt.

 • Julia

  Jag har lekt med barbie och bratz hela min barndom, inte en enda gång har jag jämfört mig med dem. För mig har de alltid varit vad det är, leksaker. Jag jämförde mig inte med mina bebisdockor eller gosedjur heller. Jag spekulerade aldrig i hur dom såg ut när jag var liten. Så antingen var jag ett väldigt annorlunda barn, eller så är det något annat som triggar barn att jämföra sig med en bit plast. Tycker dock det är roligt att det blivit lite variation bland dockorna 🙂

 • Lill

  Hur fan kan du skriva att barn är konstiga ? Du som kommenterat de är nog väldigt störd !

 • Dominika

  Jag tycker att det där med dockorna kommer bara göra att barn kommer våga peka pinnar mot andra barn om hur ”lika” de är den kurviga dockan. Barnlekar brukar gå långt, barn kan kalla andra dockor för dum och ful och nu kommer det säkert komma in ”fet”. Mobbning kommer att bli bara värre enligt mig.

 • Emelie

  Jag blev då aldrig påverkad ang vikt av hur dockorna såg ut, samma med mina vänner. Det enda man brydde sig om var deras fina lååååååånga hår och puffiga fina klänningar.

 • Sandra

  Viktigt att inte normalisera fetma.

 • Maria at inredningsvis

  NÄÄÄ Barbie ska vara perfekt lång blond och smal ….en sjukt snygg förebild 🙂 varför ska allt ändras numer det VA bättre förr iaf när jag va liten och lekte med PERFEKTA Barbie haha 🙂

 • Honeys

  Alltså håller med såå mkt! Varför jämföra sig med en docka för det första?!

  Kolla gärna in vår blogg !
  NOUW.COM/HONEYS

  Skulle uppskattas mycket! Tack!
  You will alays be our honeys!

  // T & S

 • m

  Håller med dig! Jag älskade mina barbies, hade säkert 20 stycken. ALDRIG jämförde jag mig med dockan dock. Detta är ett påhitt av vuxna. Jag visste att jag var jag, och dockan bara var en docka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *