”Sponsrat inlägg”

Förra veckan var det ett program på 2an om just sponsrade youtube-videos. Det var väldigt mycket fokus på att youtubers och bloggare gör fel för det är så mycket smygreklam som finns. Men vet ni vad.. Jag tycker faktiskt inte det stämmer, och jag tycker inte det behöver vara ett sånt stort problem som media och alla kostymnissar målar upp. För alla större youtubers och bloggare skriver ut ”i samarbete med” eller ”sponsrat inlägg” när det handlar om att man får betalt för innehållet. Eller hur? Hur ofta ser man inte det i våra inlägg? Jo väldigt ofta, visst det kanske är provocerade i sig men då är iaf vi ärliga och går efter reglerna. Sen att det finns dom som inte förstår reglerna är inte så konstigt, men det rör ju sig om dom nya, dom yngre på marknaden. Och hur farligt är det egentligen att en 12 åring får en gratis jacka, och gör lite reklam på sin youtube? Egentligen?

För i grund och botten handlar det ju om att skydda den unga konsumenten. En ung människa kan inte vara lika källkritisk som en vuxen och därför är mer lättpåverkad. För tror 12 åriga Emma att Kissie faktiskt äääälskar sin jacka, kanske hon går och köper den för att ha samma som sin idol. Men i själva verket så fick Kissie några tusenlappar för att visa upp den. Ja det köper jag, och självklart ska man skydda dom unga konsumenterna. Jag vill inte lura någon och är därför öppen med att det handlar om reklam i vissa inlägg.

Men om det är 12 åriga Emma som precis startat sin youtube-kanal, får några 100 följare och plötsligt kontaktar ett företag henne och erbjuder henne en kasse smink. Emma blir ju givetvis överlycklig och tackar såklart ja, så var det för mig när jag började. Jag hade inte råd med massa fint smink eller kläder – så jag vart överlycklig! Klart jag tar emot, fotar och bloggar om det. Inga problem! Sen att hennes följare tittar på det, och blir påverkade.. Ja det är så det är. Men ska man verkligen straffa 12 åringen då? Har inte hennes följare föräldrar som borde ha lite mer koll så inte barnen härmar youtubern och klickar hem allting dom ser? Eller har dom koden till nordea guld kortet?

Och det här med att jaga unga youtubers.. Jag förstår inte det, för misstag görs lätt när det handlar om unga människor. Men det känns så girigt att plötsligt uppmärksamma dessa unga människor bara för att det finns pengar i bilden. Eller gratis saker som borde skattas för.. Vi stora bloggare och youtubers märker ut när det är sponsrat, och vi lär ju ut dom unga mer eller mindre för dom ser ju hur vi gör. Så varför denna häxjakt?

Istället för att jaga ner 12 åringar, som är genuint glada över lite gratis smink ska man inte kanske ta tag i riktiga ”bovar”. Tex solsidan som sysslar med massa smygreklam i nästan varje avsnitt. Älskar den serien, så det handlar inte om det men om vi ska jämföra en riktig TV serie som den med en liten youtubekanal för en minut.. Det är både närbilder på gymkort med feta loggor, olika affärer, läsk med tydliga loggor på osv osv. Där ligger det troligtvis stora summor bakom, där var det ingen gratis jacka eller en läskburk som betalningen för att synas i rutan. Där kan man hämta pengar om det är det som ”ni” är ute efter. Och skyddas vi konsumenter när vi tittar på tv serier? Nej vi blir sakta men säkert hjärntvättade utan att vi märker det, och det är unga människor som kollar på solsidan också. Nu tog jag bara den serien som ett exempel för att ni ska förstå hur löjligt det är att man hoppar på youtubers.

Här var det lite donken ja. Undrar vad budgeten var för den produktplaceringen. Vart det någon konsekvens för detta? Inte vad jag läst om..

Här var det lite smink ja.. 12 år och bötfälls. Rättvist? Sorry 15 år!

Posted in: PICTURES
Kommentarer (47)
 • Fanny - 21 årig morsa

  VÄLDIGT bra inlägg måste jag säga. Jag själv tycker det är svårt vad det är som gäller.

  Kram

 • Anna

  Väldigt bra inlägg! Tror verkligen inte alla känner till vad det är som gäller i sådana lägen. Tror det är viktigt att unga på något sätt får information om det…

 • Emmi

  För det första är tjejen 15 haha . Men i get your point! Bra inlägg

 • G

  Fast du skriver i samarbete med , typ 2 ggr om året

 • Göteborgsmamman 25årig tvåbarnsmamma

  God kväll bästa du <3
  Du missade väl inte bilderna från presslunchen på Vigårda igår? Kika in för att se på läckra bilder från en grym restaurang!
  Kram.

 • Freja

  Fast det brukar väl stå P för produktplacering i typ solsidan osv? Iaf i många program på tv…

 • missmoyle

  Håller så med dig! Vilken bra jämförning och åsikt!

 • Lisa

  För det första så e ”hon” faktiskt snart 15 och inte 12. Tycker det är så tråkigt när äldre tror att alla barn e 12 och jobbiga

 • IG

  Fast det är ju stor skillnad på en inspelad serie som uppenbart är fiction och en personlig blogg?
  Grejen är att man ska kunna veta när man utsätts för reklam, den linjen är väldigt fin på en blogg där vissa inlägg är privata och andra inlägg är köpta.

 • Miranda Alex

  Men dumhuvud. Reklamen dom på exempelvis SOLSIDAN gäller ju fan endast att dom ÄTER McDonalds, INTE att dom sitter och ba ”dessa pommesen är ”MYCKET VRA och MYCKET hälsosamt osv osv, eller om dom kör Volvo så pratar dom inte OM HUR BRA VOLVO ÄR, utan dom är bara med….ungefär som saker i ditt bakre vardagsrum när du videobloggar, inget krav på sånt, men reklam i bloggar går ut på att ni ska säga hur ”BRA” den är, sånt sker inte i professionella tv serier, VÄLDIGT STOR SKILLNAD ATT SYNAS ELLER ATT PRATA OM HUR BRA NÅGOT ÄR FÖR PENGAR. Förstår din poäng, men de gäller att vara påläst. Dessutom att du jämför med 12 åringar som inte ens kan bli straffbara, inte konstigt? Bra inlägg på ETT sätt men poängen dör ganska snabbt och inlägget blir poänglöst

  • Kissie

   Snälla rara, du kan bli påverkad av reklam även om en person inte sitter och säger ”åh vilka goda pommes” =) Sen har jag fått erbjudandet att låta en dricka stå med i mina bilder några gånger, utan att jag ens nämner det. Och få betalt för det. Men det hade varit smygreklam och det måste också märkas ut. Förstår du? Så mitt inlägg är inte poänglöst. Take a chill pill och tänk om, tänk rätt.

   • Miranda Alex

    Om du nu får en ”dricka” ställt i bakgrunden tycker jag är lite mer ”okej” då den inte pratas om från kanske just ”dig” att den är TOPPEN. Står den i bakgrunden är det mer ”jag” som KANSKE blir intresserad, men jag får den inte iallafall som ett inprintat inlägg ” att den är BÄST och SÅÅ GOD ” kan tycka de är en skillnad. Blir mer att JAG tar ställning SJÄLV om den inte ”skryts” om, än om den bara står där…då blir de mer mitt egna val

    • Kissie

     fast dom betalar inte oss för att säga bra saker. vi får betalt för recension. Och när vi får välja saker väljer vi ju saker vi gillar.. Så det är ju ingen lögn. Så om en klädbutik vill ha reklam väljer jag ju faktiskt en klänning eller jacka som jag vill ha på mig =) Nu pratar jag iaf om mig själv.Om jag har med en öl på alla bilder och inte ens gillar öl är det väll en ”lögn”?

     • Sara

      Emma väljer nog inte saker hon gillar utan kommer ju spä på hur bra den här grejen är bara för att få dom där pengarna. Medan om det hade varit en läsk i Emmas video hade det varit upp till mig som tittare att välja om jag blir nyfiken på den eller inte ens ser den. Båda är marknadsföring, ja, men den där man pratar om nåt är ju mycket grövre oavsett om du verkligen gillar produkten eller inte. Vi pratar ju inte om dig för du sköter ju dig men inte Emma som inlägget handlar om =)

     • Kattis

      Klart dom inte betalar dig att säga något dåligt om deras produkt!!

    • :'D

     Att du tycker något är mer okej än något annat spelar ingen roll. Vi har lagar av en anledning, oavsett vad din personliga åsikt är.

   • Anna

    Hahah den här Miranda Alex bör nog kolla upp de där med hur reklam i tv fungerar innan ”hen” säger något! Produkterna är inte ”bara med”! De är noga utvalda och antingen betalda av filmproduktionen eller företaget som sponsrar med produkterna för att visas upp. Hade det inte vart medveten reklam av produkterna hade de inte vart med. Som SVT har avsagt sig reklam och då har dem inte ens produkter som ”bara är med”, eftersom det är reklam, utan de döljer alla varumärken genom att antingen blurra eller dölja varumärkena så att det inte syns lika tydligt vilket märke det är. Denna policy kör inte TV4 med, utan dem har noggrant ställt ut de nämnda donkenmaten och Volvobilarna, på ett sådant sätt, så att hjärnan uppfattar dessa på samma sätt som reklam. Vilket också fungerade väldigt bra, eftersom vi pratar om det just nu! Vem kan säga vad Måns drack i greenroom på Melodifestivalen liksom;)

 • Emelie

  X antal minuter får vara reklam på TV, alltså ej direktreklam //paralegal

 • Vendela

  Förstår precis vad du menar med smygreklam (när saker syns i bild men inte nämns) och tkr det är minst lika illa. Om du eller någon annan pratar gott om en produkt så tänker jag DIREKT hmmm undrar om detta är sponsrat elr inte. Och allra oftast står det om det är det elr inte (folk är ju ofta noga med att skriva när det inte är sponsrat också, för att en ska slippa undra.) Om det däremot bara syns en läskburk elr nåt i bild utan att du kommenterar det kommer jag inte reagera alls lika ofta. Men jag har sett det, och det HAR påverkat mig. Omedvetet. Jag fick liksom inte ”chansen” att reflektera över det. Tipp topp att du är noga med att skriva ut hur det ligger till! Litar på att du är ärlig med dina recensioner 🙂 KRAAOOM. (skånsk kram haha 😉

 • Erika, sambo, New York liv

  Bra att du tar upp det här. Jag är helt ärligt totalt fövirrad…

 • Alma

  Så bra inlägg, jag hade ingen aning om att Folk såg det där som ett problem!

 • Saga

  När program visar upp ”reklam” brukar det stå ett litet P högst upp i göra hörnet på skärmen vid programmets början (det står för produktplacering). 🙂

 • Jessies Vardag - träning, stil, mammaliv -

  Bra skrivet! Inte lätt för unga att veta vad som gäller, och kan hålla med om att det ibland läggs ner en jävlans massa energi på att jaga dessa unga istället för att lägga krut på riktiga problem.

  Mitt lilla krypin som 25:årig mamma till Oliver, tio månader. En gemytlig blogg om barnmode, inredning och saker nära hjärtat <3

 • Anna

  Fast produktplacering är reglerat i 6 kap av radio- och tv-lagen. Ditt exempel från Solsidan är fullständigt lagligt 🙂 vad de inte får göra är att ”sälja in” produkten till tittaren, dvs de får inte säga att det t ex är en fantastisk produkt som tittaren skulle gilla/borde testa. Dessutom kan man se ett P i rutan i början av alla program som har produktplacering. Varje gång man ser en Apple-produkt t ex är det produktplacering…

 • Fredrik

  Ett väldigt intressant inlägg! Många bloggare/youtubers m.m idag har ingen aning om att även om du får en ”goodiebag” och du visar upp den på din blogg eller skriver om produkterna som du har fått i den, så är man enligt Skatteverket skyldig att betala skatt för detta, då det är en gåva man har fått ”gåvoskatt”. Men många vet inte om detta och jag har läst på mycket om vad man får och inte göra! Så frågan är när alla som tagit emot goodiebagsmed en massa produkter, kommer att behöva betala skatt på sakerna. Något att tänka på iaf! 🙂

  Kram /Fredrik

 • Anna

  Egentligen borde man kritisera företagen som utnyttjar naiva 12-åriga barn i ställer för att hacka på de unga bloggarna.

 • Ida

  Du gjorde så ja gick på sånt för typ fem år sen haha!!

  Va att man kunde prova smink gratis sen fick ja hem massa vitt kinessmink med qvicksilver i och en faktura på 600kr en gång i månaden i tre månader fram tills jag slutade betala :p gick inte få tag i dom som skickade heller så vågade först inte bara sluta betala

 • daniella jagborn

  Det har varit mycket på hopp på senaste med ”dold reklam”.
  Får ofta frågan ” finns det åldersgräns på sponsring ?”

 • Emmy Laursen

  Ett väldigt bra inlägg! Tycker verkligen att det är sjukt hur tv-program kan komma undan med smygreklam lite då och då..

 • Sabiina är namnlös

  Det solsidan gör kallas för produktplacering och är ofta sponsrat. En sponsor till film eller serie kan ibland avgöra ifall filmen eller serien bli av, eftersom film och seriebranschen ofta har låg budget(iallafall i sverige)
  Om det är med en Saab i beckfilmerna så kan Saab t.ex bestämma när, var och hur bilen ska visas upp. Om de ansvariga säger emot kan saab dra sej ur och då måste dom hitta en ny sponsor.
  Att jämföra bloggreklam med produkplacering kanske inte var det smartaste jag läst från dej. Även fast man lägger mycket energi, tid och pengar på båda så är bloggning tusen gånger lättare än en filmproduktion(bortsätt från youtube)

 • Nettan

  Nu när jag tänker på de så ja du skriver alltid ut när det är jobbinlägg 🙂 Mycket bra.
  Jag skulle aldrig tipsa heller om något som INTE är bra :/ Men en sådan sak som borde tas upp. Att man ska bara göra reklam för det man kan stå för.

  http://nouw.com/Nettan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *