dd

Alltså kan alla bara skippa fyrverkerierna i år? Vi alla är medvetna om att det finns massa djur varje år som blir livrädda, och det är för att folk vill titta på något som smäller och glittrar.. Ja ni hör ju själva hur dumt och egoistiskt det låter? Jag kan förstå att småpojkar tycker det är spännande, men vuxna människor.. Come on, väx upp!

Min lilla råttis blir rädd varje år och förstår inte alls vad som händer, det gäller även mammas hund Allixa och jag vet att flera andra hundar (och andra djur) blir lika rädda dom. Så tänk steget längre innan ni köper en box med sjukt dyra raketer. För visst kostar en såndär box runt 1000 kr? Insane om ni frågar mig, hellre en till skumpaflaska 😉

kissies hund

kissie hund

Posted in: PICTURES
Kommentarer (115)
 • Mia

  Jag håller med dig!
  Min systers hund blir jätterädd och är rädd hur min dotter (10 månader) kommer reagera på smällarna..

  http://www.mijaas.blogg.se

 • Victoria

  Vår hund är också smäll rädd, men vi får något lugnande från veterinären (tablett) och det funkar utmärkt och hon är mycket lugnare vid smällar.

 • Alma

  småFLICKOR då? ingen skillnad på pojkar och flickor, ellerhur?

  • ev

   Men sluta , det räcker nu. Feminismen har gått överstyr.

   • Bea

    Hur kan feminismen ha gått överstyr när kvinnor fortfarande är nedtryckta i samhället?

   • Alma

    Feminismen går överstyr ibland, det håller jag med om, men man måste fortfarande tänka på att killar också blir nedtryckta. Om t.ex en kille dansar ballet eller så, så är det många som retar honom (asså som tonåring). Man måste tänka på att alla är jämställda, oavsett kön, hudfärg, ålder osv. En tjej behöver inte ha långt hår, en kille behöver inte ha kort. imorgon är det 2016, då ska alla acceptera alla. Tack för mig, och tack för din åsikt ”ev”☺ <3

  • Nina

   Men helvete! Samhället ser inte ut att vi ska ta över med feminism!

  • Julia

   Förlåt mig nu men snälla du, du missade hela j*vla poängen där!
   Kissie menade att barn/ungdomar kan ju tycka det är kul med fyrverkerier, smällare osv osv är roligt men att vuxna.. liksom kan hoppa över den onödiga delen med att skjuta raketer..!

   Lite trött på att man nt kan säga någonting i dagens samhälle utan att någon vänder och vrider på det 72 000 varv så en bra punkt framstår som en dålig.. asså pågud.

 • Sofia Granath

  Verkligen ett viktigt ämne som borde tas upp mer! Hade en kund för några år sedan och han var så rätt att vi var tvungna att köpa tabletter och ”droga ner” honom just för att han skulle vara lugn när alla fyrverkerier kördes igång. Detta ska inte behövas göras. Så snälla alla, tänk på djuren.

 • Linnéa

  Jättebra att du tar upp det här ämnet!
  Våran hund var så rädd att han inte visste vart han skulle ta vägen. Låg ner under bord, säng eller i tvättstuga och bara darrade. Det är hemskt, bara för att några människor vill kolla på skit som ändå är miljöfarligt dessutom!

 • C

  Håller helt med. Vill särskilt slå ett slag för alla vilda djur som blir superstressade och de kan inte bli tröstade som husdjur kan. Låt rävar, rådjur, harar osv leva i frid och slippa vara livrädda varje nyår!

 • Fanny

  Tycker det är konstigt att alla är så medvetna nu för tiden, om pengar, miljö, djur och natur men samtidigt står man och skjuter upp pengar i luften samtidigt som man skrämmer tusentals djur? Galet.

  Kika gärna in på min blogg, har skrivit om de typiska problemen som uppstår som morsa. Mammamagen tillexempel, fruktansvärt.

 • Pälsbloggaren

  Där har vi nog en delad uppfattning. Allt för dyrt dock, håller jag med om, vill hellre ha skumpa jag också!

 • Annonym

  Tycker folk borde ta och skotträna sina hundar istället! För det går att göra, be en jägare om hjälp när hunden är valp.
  Det är en natt varje år som folk vill skjuta raketer och fira det nya året, kan man inte få det.

  • Rebecka

   Vilken idé, att ingen tänkt på detta innan! Sedan kan vi göra samma sak med hästar, katter, vilda djur,barn och vuxna! vi skottränar hela världen så kan vi fortsätta som vanligt sedan! Miljön är ju inte så viktig iaf 🙂

   I övrigt, jakthundar tränas ej till att tåla ljuset och det tjutande ljudet vilket brukar vara den värsta kombinationen. Detta är otäckare för djuren!

   • Annonym

    Jag tänker också på djurens bästa för jag älskar djur, men jag tycker mycket går till överdrift. Blir irriterad av denna svenska överdrift med precis ALLT! Vi kan inte göra ditten för vi måste tänka på det och vi kan inte göra det för vi ska tänka på datten, snart får man inte göra någonting för det finns alltid någon som blir lidande. Det är en liten stund 1 gång om året! Kan inte folk få va glada och fira? Ha strängt förbud övrig tid och kanske ev i storstäder, men förbjud inte i hela Sverige.

    Vilda djur går inte att göra så mycket åt att dom blir rädda tyvärr. Men tama djur kan man t.ex skotträna så dom kan slippava rädda(hjälper inte på alla för all hundar är olika). Min gamla katt var rädd för raketer, men jag stängde in mig med han i ett rum och hade igång både tv och lugnande musik och då var han helt lugn vid tolvslaget, det går att få lugnande till djuren mm.

    • linn

     Ska tänka på det nu på nyår när mina två hästar på några hundra kilo var är panikslagna och försöker ta sig ut, det är ju bara den svenska överdriften! Klart folk hellre ska få ha roligt än att tänka på andra än sig själva… Lugnande gör dessutom inte saken bättre eftersom det bara lugnar kroppen på djuret och inte själva rädslan. Herre….

  • Hellen

   Min hund är helt skottfast men avskyr smällare och fyrverkerier. Det är ju helt olika ljud så bara för att hunden klarar skott betyder det inte att den klarar av smällare…

  • jag

   Det var en bra tanke, det är inte det jag säger emot. Men jag hade tidigare en jakthund, hon hade inga problem med gevärskott eller någonting. Däremot hatade hon smällare och raketer, låg och flämtade och darrade även om det bara hördes dovt för att det var långt bort. Man kan ju tro att det borde vara samma sak, men det är inte riktigt så enkelt

   • Annonym

    För mina vänners hundar har det funkat, men hundar är ju olika. Jag menade inget illa, formulerade mig bara dåligt och var lite smått irriterad på Alexandra. Ganska dumt skrivet blogginlägg.
    Skulle vara intressant att veta om alla som har hundar som är rädda för raketer om deras hundar även är rädda för åska och blixt?

    Skulle även vara intressant vad alla gör för sina hundat vid tolvslaget för att lugna dom.

    Som sagt för min katt hjälpte det att mörklägga rummet med rullgardin och gardiner, ha igång full belysning, tv och musik.

    • Hellen

     Min hund är inte rädd för åska/blixtar, enbart smällare/raketer (framför allt de där som tjuter innan de smäller).
     Jag väljer att åka till en stuga långt ut i skogen så slipper vi allt vad fyrverkerier heter, mysigare för både hunden och mig men det är ju en lösning som förmodligen inte är förunnat så många tyvärr.

  • Sandra

   Det är ju inte bara hundar som blir rädda. Det gäller ju även katter, boskapsdjur och vilda djur. Det går att fira året på andra sätt än att bokstavligt talat elda upp pengarna.

  • Decibel

   Nu gäller det sällan EN natt varje år. Folk början dagen efter julafton och fortsätter upp till en vecka EFTER nyår.
   Kanske inte överallt men på flera ställen, bla. där jag bor.
   Givetvis ska där finnas fyrverkerier. Men varför kan inte kommun eller bostadsförening fixa ett spektakel istället?
   Det är SÅ enkelt att stänga in hunden i tryggheten i en timme upp till tre timmar.

   Men när jag går ut för att rasta hunden runt 21.00 så smäller det som fan…
   När hon måste ut kring 02.00 så smäller det fortfarande… Nyår är inte en veckas lidande.

 • Nathali

  Jag håller med, här i mitt område har ungarna smällt sen en vecka tillbaka och det känns som att man ofta behöver kolla sig om axeln när man går ut med hunden… Hunden och katterna gillar inte om smällarna som hörs minst en gång i timmen.
  Undrar hur det blir på nyår!

 • Maja

  Ja det är synd om de djur som blir rädda. Men hyckleriet från Kisse och många andra är bara för mycket. Det går alldeles utmärkt att bidra till systematiskt djurplågeri genom att stödja djurproduktion av gris, kor och kycklingar. Att sen dessutom köpa lädervaror och päls blir ju droppen.
  En riktig djurvän äter inte sina vänner! Men för all del, flå Chole och ät sen upp henne. Hon blir ju en fin liten pälsdetalj på din jacka. Det är ingen skillnad på hennes och andra djur även om människor som Kisse inte verkar förstå det.

  http://www.peta.org/videos/peta2-meet-your-meat/

  • E

   Tänkte på samma. Djurplågeri och barnarbetskraft bidrar man till, men sen ett himla liv om rakterna.

   Jo, ja tycker synd om djuren, missförstå mig inte.

  • Erika

   Tänkte samma sak! Tänk rädslan alla djur går igenom som slaktas varje år. Det pratas det inte om. Men att smällare skrämmer hundar det ska det alltid bli så mycket prat om. Dubbelmoral!
   Trodde alla djur hade samma värde!

 • J'

  Haha men herregud.
  Det är EN gång om året vi skjuter raketer, vi firar in ett nytt år. Lägg ner det där tramset, och ja, jag är hundägare själv så jag kan relatera till hur andra människor har det med skotträdda djur, vårt nya tillskott i familjen ”testas” för första gången i år med dessa raketer. Vi får se hur det går, alla de andra vi haft har aldrig brytt sig.
  Men jag menar… Det är EN gång om ÅRET vi gör detta, detta kan inte krävas att tas bort.

  • Cassandra Jakobsson

   Jag håller med dig! Det är liksom bara en gång om året..

  • Rebecka

   Tyvärr är det inte bara en gång om året, både vid nyår, valborg och påsk skjuts raketer upp! Och inte bara vid en tidpunkt utan på många ställen pågår detta en vecka innan och en vecka efter, dag som kväll vilket gör det svårt för djur och djurägare att anpassa sig! För att inte tala om alla djur och människor som kommer till skada! på det har vi det faktum att vi skuter ut bly i skog och mark! Nej även om det nu gällt en isolerad händelse per år så är det inte värt det!

   • Cassandra Jakobsson

    Jag tycker absolut inte att man ska få skjuta raketer hur som helst och när som helst men just vid tolvslaget på nyårsafton tycker jag att det är okej:)

 • Anna

  Förra året sköt de inte raketer där jag bor på grund av djur och andra som är rädda. Det var bra gjort men samtidigt blev det så dåligt vid 12 slaget. Det blir så ”pampigt” med fyrverkerier, men något annat får bli en tradition istället ?

 • Mitt liv 2.0

  Jag håller helt med dig och tycker verkligen synd om djuren.
  Även jag tycker faktiskt det är lite läskigt om jag ska vara ärlig 🙂
  Fulla människor som står och fipplar med tändarna och man vet inte åt vilket håll raketerna kommer att gå.

  http://chocochock.se
  ”Följ min resa mot ett sockerfritt liv”
  3:e dagen idag 🙂

 • Aleyna

  Håller med, gäller även för oss människor.. Vi fick en på oss, det var hemskt..

 • JW

  Nej. Bara för att det inte hör till ett av dina itressen att skjuta raketer behöver det inte betyda att någon annan inte är intresserad. Kommentaren ”väx upp” är helt onödig englit mig.
  Sen förstår jag att du är rädd om hunden vilket jag absolut tycker är bra, dock tycker jag inte att hela sveriges samhälle ska behöva rätta sig efter alla hundägare. Det går inte hop, en dag om året tycker jag det är helt okej! Denna enda dag är det bättre att hundägarna försöker anppassa sig och sina hundar än att ALLA andra ska behöva ge upp en god ich trevlig traadition!
  Men det är min syn på det hela.

 • Jenni

  Väx upp själv liksom! hundar är inte allt i världen, några timmar om året är väll ingenting upp emot hundskit året runt.
  finns nog ett hundhotell ute i skogen någonstans som kan ta hand om dem 🙂

 • amanda

  Tycker också det är sjukt dyrt för något som försvinner så fort men det är såå vackert o titta på! Älskar såna ”tårtor” där det kommer flera efter varann!! Min hund gillar inte heller ljudet såklart men dom får ju stanna inne…finns väl ingen som tar med sig hunden ut på natten dessa tider. Man förstår ju att folk vill fira så det får bli snabba promenader tider som dessa!

  • linda

   jo det finns människor som måste ta ut sina hundar vid dessa tider. Några idioter sköt fyrverkerier redan för en vecka sen nära mitt hus och mina hundar DROG min mamma tillbaka och satt sedan och skakade i 1 en timma. vi trodde en av dem skulle bokstavligen dö av skräck. jag skulle gärna se ett förbud för privatpersoner att skjuta fyrverkerier och att kommuner får ha ansvar istället.

 • MILLAN

  Håller HELT med dig, ett nytt år kan faktiskt firas in utan raketer!!! Respektera djuren.

 • Cecilia

  Skitbra att du tog upp det! Mina fåglar blir rädda och vi har precis skaffat valp, och det sista jag vill är att hon ska bli skrämd av fyrverkerier när hon endast har bott hos oss i två veckor.. Min kompis kanin dog under nyår p.g.a. smällarna och man har hört historier om hästar som springer ifrån gården när det smäller.

 • Molly Bergh

  Tycker också att det är hemskt synd för alla djur runt nyår… :/

 • Vem bjöd vegitarianen?

  Självklart är det hemskt för djur,barn,äldre, de vilda djuren med mera att de blir rädda när man skjuter upp raketer. Men det blir lite dubbelmoral i det hela. Det är jättebra när folk pratar upp om sånna här saker, men om personen fortfarande äter kött och bidrar till köttindustrin går det inte riktigt ihop. Det är helt okej att man mördar en oskyldig gris och äter upp den, men när det kommer till ens egna söta lilla hund är det andra regler. ”Min hund blir rädd , det är så egoistiskt att fira nyår med smällare och raketer”. Visst den blir rädd vilket är hemskt, men samtidigt är det inte hemskt att döda kossor,grisar,kycklingar och så vidare? Det är två olika djur, men folk måste förstå kopplingen, att det inte är någon större skillnad på en gris och en hund när det kommer till slakt. En gris bor på en bondgård och en hund bor i hemmet, rollerna hade like gärna kunnat vara tvärtom. Det egoistiska är att värdesätta våra djur på det här viset, kossan som blivit mördad och gjord till en hamburgare är det inte synd om men hunden som är lite rädd för smällare är det supersynd om och folk som skjuter upp raketer är dumma i huvudet. Men slaktaren hen är inte dum i huvudet hen är ju jättesnäll. Hör ni hur det låter? Kissie, gör kopplingen ,att din hund, en gris, en giraff aa vilket djur som helst, alla är lika värda. Inget djur ska behöva bli mördade för människans njutning. Hela ditt inlägg är bara en stor dubbelmoral. Tack för mig.

 • Justice for all animals

  Jag kan sluta med raketerna när du slutar äta djur till frukost, lunch, middag. Säg bara till när du slutat så gör jag detsamma!

 • Diana

  Håller med dig såååå !! Skippa, stackars djur liksom!

 • nn

  TACK ALEXANDRA!! Tack att du tog upp detta. Så dumt att ”kasta pengarna” uppe 🙂

 • Anna

  testa att spela dog therapy music (bara att söka upp på youtube) och dra för gardiner etc. 🙂 Det funkar på min lilla råttis, hon blir genast lugnare trots alla smällar.

 • Nelly♥Ljunglöf

  Jag förstår verkligen att djuren blir rädda under denna period när det smälls en massa fyrverkerier. Jag är själv inte hund, katt eller ngt annan djurägare. Men jag tänker såhär att om man då har t.ex en hund att man typ åker ngn stans där man vet att det inte smälls mycket raketer, t.ex t landet eller in till stan. Jag kan ju inte komma å ba nej ingen får ha sin hund lös för att jag är rädd för dom även om jag vet att det går många hundar lösa. Istället så kanske jag inte behöver att välja att gå vid en hundgård osv. Eftersom att det är otroligt många raketer som smälls under några timmar så är det nog otroligt svårt att försöka stoppa detta, så istället kanske man skulle behöva anpassa sig en liten stund. Och att folk går med sin hund lös händer hela tiden. Detta händer bara några timmar en gång per år, fyrverkerier är höjdpunkten på nyår. Men men, bara min tanke…

 • Preach

  Håller med dej 100%. Man får ju tänka på hur rädda alla djuren blir…dom tror säkert att fyverkerierna är bomber eller något. Sen spenderar vi så jävla mycket pengar på fyverkerier så det e helt sjukt. Typ 2000kr per familj…Tänk hur mycket bättre det hade varit ifall alla hade skänkt lite pengar till välgörenhet istället. Fyverkerierna håller man ju bara på med någon minut så hell naw att man ska betala så mycket för den skiten!

  • Anonym

   Tänk vad mycket bättre det hade varit om alla sålde sina TVar, datorer etc och skänkte det till dem som behöver det mer. Tänk om man istället för att gå på bio eller åka på semester skänkte sina pengar istället. Förstår du min poäng?

 • Ronja

  Förstår till viss del hur folk tänker när det gäller fyrverkerier, men samtidigt så finns det alternativ till att ens djur får lugn och ro även fast det smäller. Man kan exempelvis stänga in djuret i badrummet och slå på hög musik.
  Man måste även tänka på att alla är olika, vissa vill använda fyrverkerier – låt dem göra det. Trivs man själv inte med det, så får man göra något åt det.
  Sen så är det intressant att det är synd om våra husdjur ca 1-2 timmar(de som får mat, vatten, kärlek och husrum tills de dör, oftast på ett naturligt sätt) medan det är ok att äta kött och bidra till att bl.a. fler grisar, kossor och höns lever i skitiga förhållanden och blir slaktade. Jaja

 • Hedda

  Istället för att bara klaga kan man skriva under! Här är länken, http://www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar tar bara några sekunder, glöm inte att konfrontera via er mejl sen bara! Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • Decibel

  När jag var riktigt liten så låg jag och familjens hund (ALLTID) under mammas och pappas säng – vettskrämda under nyår.
  Jag minns att mamma sprang mellan innergård och lägenhet för att se att vi var ”okay” medan det small på gården och hon sprang tillbaka för att fira med de andra.

  Problemet idag är att människor ”firar nyår” redan efter julafton, INNAN nyår (??!!)
  (Och gärna en vecka EFTER nyår).

  Min hund är lyckligtvis inte särskilt rädd över smällar. Ska jag vara ärlig så är JAG mer rädd- när jag är ute.
  Det är ju fulla idioter överallt med farliga raketer i sin ägo…
  …. Ifall något går fel i fyllan och villan så lär ju andra lida för det?

  Jag minns en skrattretande händelse förra året. När jag ”trodde” att det var säkert att gå ut klockan 20.00,
  Och plötsligt börjar en ”tårta” explodera gång efter gång, ett kort avstånd ifrån oss.

  Hunden reagerar efter ett antal smällar (kanske för att jag får lite panik) och jag tänker;
  -”Hon blir säkert tryggare om hon FÖRSTÅR vad som smäller.”
  Så jag lyfter upp henne i famnen och pekar mot himlen och säger;
  – Där hjärtat. Där ser du vad som händer. Det är ingen fara alls.

  Jag ser hur hennes ögon blir en storlek större och plötsligt inser jag…
  Det smäller OCH himlen exploderar liksom.
  .. Herrejävlar. HUR blev detta en bra idé från min sida?

  Dessutom är ju JAG rädd för dessa smällar, och jag måste göra ALLT för att inte verka rädd.
  Så vi står där (inte mer än en minut) innan jag sätter ner henne och lugnt säger;
  – Älskling, Vi kommer inte springa hem eftersom jag inte vill oroa dig,
  Men matte ser en ”kompis” där borta, så nu går vi jävligt fort.

  ”kompis” innebär annan hund, och hon blir glatt galen över att leta efter den.
  Det är oerhört fult att ljuga men det kändes bättre än att panikslaget springa hem.

  Det ÄR idiotiskt att vem som helst kan köpa skiten.
  Jag förstår att människor vill fira med raketer. Men kan det inte vara ett organiserat fyrverkeri?
  Säg att alla kommuner planerar fyrverkerier i samband med att bostadsföreningar planerar.
  Det ska ALLTID finnas ett fyrverkeri. Men.. varför kan det inte finnas under kontrollerade former?

  Då kan folk dessutom sitta inomhus och skåla i glasen på tolvslaget, istället för att människor springer
  hur som helst för att smälla raketer som idioter med promille i blodet.

  UNDERBART inlägg Alexandra. Jag säger tummen upp, hunden säger två fyra tassar upp! <3

 • Ann

  En skottfast hund kan fortfarande bli skotträdd och nyårssmällandet är ju inte direkt samma lika. Mina är skottfasta men utmanar inte ödet utan får köra ut dom från stan över nyår.
  Sen är det väldigt synd om vilda djur som inte har en chans att begripa vad som pågår. Så nej till er vissa, vi tänker inte på oss själva och försöker va nå jäkla glädjedödare utan vi tänker bredare. Men NI tänker på er själva som prompt måste ha era jädra raketer och smällare… Dom gör säkert era liv så mkt bättre era empatilösa dårar.
  Det finns ju väldigt många människor som också är skotträdda men det skiter ni väl i?!
  Bra Kissie att du tog upp detta ämne!

 • Rebecka

  Jag tycker man ska ta ut hunden redan som valp och vänja den vid fyrverkerier. Har vi gjort med alla våra och nu bryr dem sig inte det minsta. Men förstår att alla hundar är olika också men kan vara värt ett försök. För folk kommer ju knappast sluta smälla på nyår bara för att alla inte tycker om det.

  • Annonym

   Bra skrivet!
   Tror också det har lite med uppfostran att göra. Ditt tips är ännu bättre än skotträning Men man blir bara attackerad av ilskna djurägare när man försöker tipsa om att uppfostra djuret rätt eller göra det bästa för djuret när det är försent, allt för att djuret ska må bra!? Alla ska anpassa sig efter dom istället för att dom försöker göra något. Det är mycket jobb med att skaffa hund, men gör man rätt så får man ett tryggt djur! Dom borde ju förstå att det här skapar irritation.

   • Hellen

    Dumt att säga att det har med uppfostran att göra tycker jag. Min hund brydde sig inte ett dyft om fyrverkerier sina första fyra år i livet, är helt skottfast i övrigt och är en väldigt trygg och lugn hund, men för tre år sedan började han plötsligt att tycka att fyrverkerier är det otäckast som finns utan att det hänt något särskilt, skott/åskoväder bryr han sig fortfarande inte om eller andra ljud för den delen. Men min uppfostran av honom fallerade väl gällande fyrverkerier när han var fyra år antar jag eller vad då…

 • Zaga

  Min hund bryr sig inte så mycket av raketerna, men många djur för det. Varför ödslar man tusentals kronor på att djur skall få panik?
  Titta gärna in på min blogg, jag skriver om min vardag, men allra främst om mode och skönhet!
  http://Www.nouw.com/Zagas

 • elin

  Håller med med till 100%. Skippa fyrverkerierna!

  http://rosiep.vimedbarn.se

 • Djurfamiljen

  Bra inlägg Kissie! Allt för många djur lider runt nyår. Man önskar ju att folk iaf kunde hålla sig till tolvslaget men puckon börjar ju smälla redan 1-2 veckor före nyår och fortsätter lika länge efter. Helt omöjligt för djurägare att planera att tex åka bort långt från raketer med djuret och tex ta in hästar i stallet osv.

 • Maya

  Aldrig i livet! Lol… Vi ska skjuta mer raketer än nånsin!! Typiskt svenskt….

 • C

  Håller med delvis.. Jag tycker det är jätte fins med raketer, skjuts det bara under en natt vad gör det egentligen?? Vist det skrämmer djur inte bara några husdjur, för inte allas, min hund är inte alls rädd för det men vist djur ute i skogen.. Men e de ok att vi under en hel höst får jaga och skrämma dom på detta viset? Finns djur som dör pga av stress under jakt? Eller att skogsmaskiner skrämmer dom? Eller att vi faktiskt bygger och bygger och minskar deras plats att leva, för alla vet ju att samhällena blir störra och skogen minskar.. Så ska man tänka så tycker jag att vi människor redan skrämmer djuren på andra sett så då ska vi ju egentligen sluta med allt annat med…

 • mirabelle

  fin klädning. Jätte stort fen älskar dig kissie.
  hur gammal är du kissie ser ut att vara typ 19år

 • kjhgf

  Jag blir fundersam. Jag vet vissa djur blir rädda, men det är… vad? 1-2 timmar om året? Och det lidandet de utsätts för då ska vara otänkbart och barbariskt och onödigt? Men samtidigt äter vi kött och utnyttjar djur så de får lida ännu mer i flera månader innan de får sitt välutdelade egna skott. Det var bara den tanken som slog mig. Att man ska visa respekt för djuret bara för det är ens eget och man har en direkt kontakt med det känns… ytligt? Egoistiskt.
  Bara fundering som kom upp när jag läste.

 • mirabelle

  hej kissie jätte stort fann.älskar dig kissie
  hur gammal är du .ser ut att vara 19ÅR

 • BigMami

  Inte bara djuren som blir rädda… Min 3 åriga dotter gillar inte heller när det smäller. Först ska man natta henne i en evighet för att sedan vakna vettskrämd vid 12 slaget 🙁

 • Jane Doe

  Mår en hund bra när matte dumpar av hen hos brorsan 1-2 veckor flera ggr om året för att resa? Tänk på det! Hunden vet inte vart matte eller husse tagit vägen och vad som händer. Visst kanske hen tycker om brorsan, men matte och husse är alltid bäst och hundar brukar sakna dom! Resor kostar dessutom en massa pengar och är inte bra för miljön heller, tänk på det alla miljöaktivister som vill förbjuda raketer. Tror alla tusentals flygplan som hela tiden är i luften är mer skadlig för miljön än raketer. Spar in på det också!

  • Kissie

   Okej nu vet du ju inte hur det funkar hemma hos mig.. 😉 Min hund är hemma med min sambo många gånger, så det är ingen skillnad för hunden där. Sen känner sig min hund hemma hos brorsan för det var där hon bodde dom första månaderna när jag fick henne, hon blir överlycklig när hon kommer dit. Så det argumentet håller inte riktigt.
   Och snälla rara.. Jag är inte 100 % perfekt, samma sak som jag gillar inte päls men äter kött.. Bättre än ingenting eller hur? allt är inte svart eller vitt, livet funkar inte så.

   • Jane Doe

    Vill inte bråka! Drev mest med alla miljöaktivister. Tror jag blev skadad eller något när jag gick i en skola bland en massa sådana och militanta manshatande ”feminister”, veganer mm. Är säker på att ni tar bra hand om vovven, hon ser ut att må bra!?Hoppas du får en riktigt bra nyår!? Du och C är så fina ihop och du har en väldigt bra blogg. Gillade kanske inte detta inlägg, men man kan inte tycka samma om allt. Det är bara att gå vidare och göra som kungen, vända blad?

 • Karin

  Fattar inte att Någon vill bränna upp pengar så här. Ställer mig faktiskt helt oförstående till det.
  1000kr för att smälla raketer i 15 min är insane!!!
  Vi köper ett pkt med tomtebloss för 20 kr för att fira in det nya året.

 • Enna

  Det är jättbra att du tar upp det!
  För mi. Hund är lika rädd,problemet är att hon skäller hela tiden pga detta.
  Folk borde tänka på djure också ibland

 • Snälla ni..

  Många som tycker det är dubbelmoral och dåligt att Alexandra äter kött och samtidigt tycker det är fel med fyrverkerier, asså va? Det är väl skit bra att hon tar ställning mot fyrverkerier för djurens skull. Varför ”gills” det inte bara för att hon äter kött? Det måste inte vara alla rätt eller inget rätt alltid, varje liten sak är ett framsteg.

  Jag tycker det är stor skillnad. Är själv vegetarian, främst eftersom jag helt enkelt inte gillar kött, men har inget emot att folk äter kött sålänge man köper ifrån ett ställe där djuren haft det bra. Köttdjur bidrar till att hålla landskapet öppet och ha kvar svenskt jordbruk, och de flesta som föder upp köttdjur och jobbar med det älskar sina djur över allt annat och tar väl hand om dem. I utbyte mot att några av dem slaktas varje år får de också ett hem tillbaka, där de har det mycket lättare än i det vilda t.ex. Köp kött därifrån du vet att djuren haft det bra så ser jag absolut inget problem med det.

  Fyrverkerier på nyår däremot är bara onödigt lidande för de flesta djur. Som många ovan har sagt så är det inte 00.00 det smälls, utan det håller på i dagar och veckor både före och efter nyårsafton. Det är värdelöst för miljön och djuren och bidrar inte med någonting alls utom att vi tycker det är fint. Men man kan ha kul utan fyrverkerier och om man nu nödvändigtvis ska smälla så är det kl 00.00 på nyårsafton, inte annars.

  • Erika

   Du kanske borde läsa på lite vad kött och mjölk industrin påverkar miljön. Är det okej att slakta ett djur för att vi ska ha mat, när att föda vi matar djuren med skulle räcka till alla svältande människor?
   Även fast djuret har haft det ”bra” är slakt ändå inte ett humant utgångssätt. Inte skulle vi slakta våra hundra och katter för att då mat.

   Blev sån hysteri över hundfestivalen i Kina där de åt fler tusen hundar. Ser inte skillnad på det och kräftskivan vi har i Sverige varje år. Djur som djur.

   • Snälla ni..

    Jag vet att det inte är BRA för miljön, det släpper ut en massa, men det är inte heller helt onödigt. Som jag sa håller det svenska landskapet öppet och är en av de få möjligheter för lantbruksindustrin att överleva. Och de flesta djur har det inte ”bra”, de har det bra. Har hälsat på gårdar där de föder upp får och de fick gå i gigantiska hagar och hade en stor lada att gå in i om det t.ex regnade. De var glada och kom gärna fram för att mysa, väl omhändertagna helt enkelt. Bara för att vissa djur har det dåligt betyder det inte att ALLA har det.
    Viltkött också är ju helt klimatneutralt och djuren har haft det bra hela sina liv,och för att det inte ska bli för mycket måste man jaga. Är det inte bättre att äta djuren då än att bara låta de ligga alternativt dumpa dem någonstans?

    Och hundfestivalen i Kina var väl ett särskilt fall också med tanke på hur dåligt djuren haft det hela sitt liv, att vissa ska ha blivit flådda levande, vanliga sällskapshundar blev stulna för att slaktas till festivalen. Det är ganska mycket hemskare än hur en vanlig slakt går till, där djuret bedövas alternativt knockas ut i huvudet så de inte känner någonting mer än möjligtvis ett par sekunder. Sen finns det väl mer eller mindre inhumana sätt att gå tillväga när man ska avliva ett djur, men ser man till att köpa kött från gårdar där djuren slaktas på ett sätt så de inte lider är det lätt att undvika.

    • Snälla ni..

     Aja, helt okej om ni tycker olika än jag men ville bara säga hur jag tänkte. Tyckte det var tråkigt bara att alla började skrika att det var dubbelmoral att hon gjorde något som var bra för djuren och miljön, bara för att allt hon gör inte är det. Uppskatta det som görs iallafall 🙂

 • A

  Om din hund är så rädd kanske du borde pka

 • Nettan

  Kan tycka om det inte skulle finnas en ända raket på nyår vid 12 slaget skulle det verkligen vara en tråkig nyår :/ :/ Skulle bli som vilken annan dag folk är ute och festar. Ska fira in det nya året inte supa in det.

 • myemily

  Haha passande inlägg, skrev nästan samma igår.
  Men är du orolig för dina hundar bloggade jag om något som kan hjälpa dem på Nyår.
  Ta en titt så kanske du får något tips.
  Jag kommer testa det på mina hundar.

  P.S bra blogg har tittat in och ut sen du började blogga för många år sedan, och du har verkligen växt upp till en stark förebild för unga flickor.
  Kram <3

  http://nouw.com/myemily/om-din-hund-inte-gillar-raketer-22037475

 • Isabelle Christiansson

  Du har så rätt!!
  Inte nog med att raketerna skrämmer livet ur våra djur de är dessutom väldigt dyra och förstör miljön något enormt!
  Hoppas att det blir mindre smällare i år, KRAM
  // http://www.nouw.com/belliblonkan

 • Emelie

  Ska man skjuta kan man väl skjuta mitt i storstäderna där det inte finns några djur, inga hästar(som ofta orsakar och orsakas mest skada av alla på nyår) och mindre hundar/katter. INTE i villaområden eller på landet!

 • isabelle

  Jag håller verkligen med dig kissie.
  Det är så synd om alla djur, små som stora.

 • Märta

  Håller så med, min familj har aldrig skjutit raketer. Dock mest för att raketer är så sjukt dåligt för miljön och dyrt, då vi inte har djur.

 • Elina

  Viktigt här att komma ihåg är att även en skottvan hund kan vara livrädd för fyrverkerier, som exempelvis min pappas hund. Det är viktigt att nämna eftersom jag i kommentarerna läser att en och annan skrivit att det är bättre att vänja hunden vi dskott istället. Och för att inte tala om alla vilda djur i skogen som är helt livrädda och inte vet var de ska ta vägen. Hemskt! Tycker det är jättebra när offentliga personer som du tar upp sånt här, eftersom det är ni som hörs mest. You go!

 • Emmy

  Min ponny blir också lika rädd varje år 🙁

 • Maria

  Hej Kissie =) Jag vill tipsa en väldigt bra tips till dig och samt alla andra djurägare som läser detta kommentar. Nu på Nyårsaftonen som raketerna är som högst och intensivt, då är det väldigt bra att ta alla djuren till Toaletten. På toa är det väldigt ljudisolerat, mer än alla andra rum. Så gärna ta er djur till toan och ha där massa plädar och låt djuren vila och ha även vattenkranen på så att det dämpar mer ljudet från raketerna. Massa Kramar till er och er underbara djur <3 <3 <3 Gott nytt år till dig Fina Kissie och er alla andra Fina och Fina djuren <3

 • KikkiSandström

  Den här kommentaren kommer du INTE att gilla: Hundar med dålig nervkonstitution, vilket beror på aveln, är skotträdda och därmed rädda när det smäller från fyrverkerier. Tyvärr! Men jag tycker inte heller att det är nödvändigt med fyrverkerier…

 • Sara

  Tack Alexandra <3 Alla djur och djurmänniskor tackar att du tar upp det på bloggen. Jag tyckte det var kul med smällare när jag var 12.. Raketer har jag fan fobi för sen en rakettårta välte…. De flög raketer åt alla håll. Ingen förstår hur farligt det faktiskt är och spec med FULLA personer tänder! Sen alla gaser som bildas vid smällen! Annan sak kommentaren över. Ja jo det kan stämma men förklara då varför vilda djur blir rädda. Många djur blir även rädda när det åskar, just för att det är en obehaglig situation. Även små barn blir rädda. Vi människor är de som är mest efterblivna och har tränat bort flightsystemet. Se bara tsunamin år 2004. Elefanter flyr medan vi går ut i vattnet. Det är inte djuren det är fel på, eller aveln. Dock är det fel på oss, som lär in att de INTE är farligt.
  Det finns människor med olika nervkonstitutioner med. Vissa är mer toleranta än andra.

 • Malin

  Åh tycker så synd om alla djur! Vi måste droga ner vår hund för att han ska någorlunda klara av natten. För några år sedan hade vi mindre lugnande & han var helt förstörd i en månad efter det. Var rädd för allting liksom.

  Usch! Tycker folk ska satsa pengarna på annat än att bara skjuta upp allt, så jäkla onödigt. Gott nytt år Alexandra!

 • Nina

  Asså istället för att tycka att djuren är sjåpiga så tycker man att männinskorna är idioter som smäller! Uppfostra hundarna och djuren istället, för deras egna bästa. Det man ska skita i är thailampor (dom som har metallring runt). För att dom landar sedan i kossornas hagar och då kommer sedan trektorn och kör över och malar ner metallringen i små små bitar, som sedan hamnar i kossornas mat. Det kan förekomma då att metallbitarna skär i deras magar!

 • Julia

  Håller verkligen med, ingen förstår att djur där ute utan hem eller bara vana att vara ute kan dö av det eller svimma osv.
  Tycker det är bra att du lägger ut det på din blogg, vad jag har sett så har ingen annan blogg lagt ut det.
  Jag har en liten hund lika liten som din fast kanske till och med mindre, hon blir alltid rädd för smällare osv. , men hon får inte panik som kanske andra hundar får!

 • Sanna

  I vår familj finns två hundar, båda är omplacering. Vi har aldrig fått möjligheten att skotträna våra från start, båda var mellan 1-1 1/2 när dom kom. I dagsläget är det två trygga hundar som har kommit en sån lång väg i sin rehabilitering. Men nyår, påsk och Valborg är ett jävla elände varje år. Dom har redan vart sönderstressade och nära döden flera gånger i sina gamla hem, dom ska inte behöva känna samma dödsångest för att vi ska få kolla på fyrverkeri.
  Tänk längre än näsan räcker!
  Mvh arg hundägare

 • Elvira

  Jag har två hundar och min ena hund blir jätte rädd, hon kissar till och med på sig och måste ta lungade. Därför hatar jag nyår för jag vet att det är mer hundar som blir rädda än bara min. <3

 • Amelia

  Tips till alla som har hund, rädd eller ej: Lägg in hunden i ett rum, gärna i källaren eller lite avskillt. Starta radio eller TV ganska högt, och ge hunden ett ben som den kan ligga och tugga på i någon halvtimme, t.ex. ett märgben. Ha gardiner och persienner nerdragna!! Lägg in hunden där minst 15 minuter innan tolvslaget och tills ni kommit in igen om ni ska titta på fyrverkerierna!

 • Hanna

  Min familj har aldrig någonsin skjutit upp fyrverkerier. Tycker själv att det är sånt slöseri, förutom att det är snyggt då de skjuts upp. Men det väger inte upp alla nackdelar som kommer med uppskjutning av fyrverkerier. Äntligen någon som tar upp detta!
  100 poäng till Alexandra (Kissie).

 • ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥

  Jag håller verkligen med dig! Som tur är så är inte min hund rädd för fyrverkerier, men jag vet många andra djur som är det. Känner även både barn och äldre som mår jättedåligt under tiden det skjuts. Om det bara vore så väl att det var ”en gång om året” som många här ovanför skriver. Jag vet inte hur det fungerar hos er, men där jag bor skjuts det raketer på valborg, påsk, midsommar och på nyår och då är det inte bara på själva nyårsafton. Det har skjutits raketer titt som tätt här sedan dagen innan julafton, alltså en hel vecka (inte konstant då utan någon då och då). Jag tycker det är synd om både våra husdjur och vilda djur, men även de barn och äldre eller kanske funktionshindrade som mår dåligt av detta. Jag kommer att avstå fyrverkerierna i år och framöver och hoppas att fler tänker göra det!

  Gott nytt år på er! 🙂

 • Emma

  Igår så satt jag och några från familjen/släkten hemma i min kusins vardagsrum.
  Det var två eller fler killar som gjorde något utanför fönstret, typ 20meter.
  Sen plötsligt så kastar en av dem en raket mot fönstret! Jag blev livrädd! Men det hände inget som tur va!

 • Veronica

  ”…om att det finns massa djur varje år som blir livrädda, och det är för att folk vill titta på något som smäller och glittrar.. Ja ni hör ju själva hur dumt och egoistiskt det låter.”

  Dubbelmoralen där? Du äter kött för dig egen njutning, inte för att du behöver det utan för att du tycker det är gott! DET av något är dumt och egoistiskt!!

  Less och trött på dubbelmoralen kring djuren!
  /Stolt vegan sedan födseln

  • Daniela

   Men åh, måste det ena utesluta det andra? Är det inte bättre att börja i en ände? Det är just såna veganer som dig, som gör att veganer får dåligt rykte…. Zzzzz

   /Stolt neutral djurvän sedan födseln

 • Linda

  Är det ingen som tänker på flyktingarna och hur dem upplever fyrverkerierna? Hur inkompetent kan man vara att man endast tar upp djurens rädsla när människor som flytt vardag av krig befinner sig mitt framför näsan på oss? Barn blir paralyserade av traumatiska minnen när dem hör fyrverkerierna i bakgrunden, samma sak med dem vuxna. Men det slår ingen i tanken gör det? Även svenska soldater som nyligen kommit hem från krig har samma traumatiska problem. Och folk sitter och snackar om hästar före humanitet. Vet inte om jag ska skratta eller gråta.

 • Nina

  Hört att det finns fyverkerier som inte låter något när de smäller, dessa måste väl ändå vara en ganska bra lösning?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *