Hen-debatten

”Södra Latins gymnasium på Södermalm i Stockholm ett könsneutralt omklädningsrum – där alltså alla ”hens” kan känna sig hemma. Vi har ju som alla vet i dagens samhälle en grupp personer som inte vet eller känner till om de är en hon eller han”


Ja, och därefter började debatten. Blondinbella kläcker ur sig att detta är fel och att allting har ”gått för långt” för att citera henne direkt. Personligen tycker jag att alla ska få vara den dom vill vara, alltså om man tex är född kvinna så får man SÅKLART om man vill ändra sig till en man. Många identifierar sig inte med det kön man har fötts i. Jag kan dock inte säga så mycket om just det då jag aldrig har varit i en sån sits då jag har känt mig obekväm med att vara flicka/ tjej/ kvinna. Men OM det hade varit så, och jag nu har börjat ändra mig utseende-mässigt och psykiskt till en man, och trots det inte får vara i killarnas omklädningsrum är det väll superbra att det finns ett 3dje rum? För troligtvis hade det blivit rätt obekvämt för mig att vara kvar i tjejernas omklädningsrum..

Sen kan jag väll inte låta bli att tänka på hur många det var som faktiskt frågade efter ett tredje omklädningsrum. För var det EN person som kände så, så kanske det vore lite onödigt (statistik-mässigt). Men börjar skolan få in fler och fler förfrågningar, och dom själva märker att det skulle underlätta för eleverna för det är så pass många som inte kan identifiera sig med ett kön – då är det hur bra som helst! Man ska ju stötta alla sorters människor, och vi alla som har gått i skolan vet hur jobbigt det kan vara att känna att man inte passar in.. Jag tyckte inte jag passade in, fast pga helt andra skäl.

Sen hur jag kom in på detta (förutom att det har skrivits mycket om ämnet) så fick jag massa kommentarer, efter att jag hade använt ordet ”hen” i ett inlägg. Positiva kommentarer för att tillägga 🙂 Jag använder det ordet utan att tänka på det, tycker om ordet för det gör det smidigare att skriva när man inte vet om man talar om en kvinna eller man. Förstår verkligen inte varför folk blir så upprörda över det, tycker det är bara smidigt med ett könsneutralt ord. Vad tycker ni?

Posted in: Vardag
Kommentarer (233)
 • Rebecca

  Jag tycker att det är en bra idé för då kanske fler känner sig mer bekväma?

 • Hanna.

  Alltså, jag tycker att det är en skitbra idé att ha möjligheten iaf. Klart att man ska få vara i samma omklädningsrum med båda könen om alla därinne känner sig bekväma med det.

 • Emma

  bra skrivet Alexandra =) älskar dig!

 • Rebecca

  Dom borde bara börja ha som dom har på badhus utomlands.. att man har typ som små omklädningsrum liksom som man byter om i en och en.. det är väl inte svårare än så, så är alla i ett och samma rum fast endå inte liksom.. så kan man få byta om precis vart man vill. Skit bra!

 • Josefin

  Dock fattar jag inte hur någon ska kunna byta om i det tredje omklädningsrummet. Om en tjej kommer in och ska byta om för att hon inte känner sig bekväm att byta om inför tjejer eller killar, och sen kommer en kille in för han inte känner sig bekväm att byta om inför killar eller tjejer, hur ska dom kunna byta om inför varandra?

  • Smiley

   Omklädningsrummet är låst och man kommer endast in med nyckel som man får från skolan. Har för mig att det inte är ett stort omklädningsrum, det är bara till för en person åt gången. 🙂

   • Södra latinare

    Rummet har varit låst förut men ska nu öppas på invigningsdagen så alla kan vara där. Det är dock litet men man kan vara typ tre pers där. Man kan också kräva att få vara ensam för det byggdes (för läääne sen) för det syftet men det har nu utökats till något mer.

    Bra inlägg 🙂

  • erica

   Men, haha, då har du ju missuppfattat ALLT. Hehe..
   ALLA som kommer byta om där känner ju likadant, dvs att de är ANTINGEN ELLER. Eller någon som VILL byta kön men inte kommit så långt, eller är transexuell. Så, då spelar det alltså ingen roll om det kommer in en kille eller tjej. Eftersom dem nu eventuellt ville kalla sig för HEN, så är ALLA där inne HEN. INTE han eller hon. Använder du det för att du inte är bekväm med dig sjläv (t ex för smal eller för tjock eller annat man kan bli mobbad för här i pissvärlden) så är det ju en annan sak. Men annars är det ju HEN. Det är ju det som är hela grejen.. haha.

   Och det ska bara gå att vara en per gång för övrigt.

 • M 20 år- Mamma till Arkan

  visste du att blondinbella är gravid

 • Klara

  Det här inlägget gjorde mig glad! Du växer i mina (och säkert många andras) ögon! 🙂

 • Therese

  Det känns lite som om allt Bella är mot är du för? Hursomhelst, jag är mot det där hen. Man är född till den man är, har man en penis så är man kille och har man det inte så är man tjej. Det är så det är, och bara för att man är tjej behöver det ju inte betyda att man måste bete sig på ett viss sätt eller tvärtom.

  • Alexandra

   nope, men flera undrade vad jag hade för åsikt eftersom hon är så emot. därför tog jag upp hennes uttalande som ett exempel.

  • M

   Varför är du emot ordet ”hen”? Det finns ju ett tredje könsneutralt ord då det gäller nästan allt, klart det ska finnas ett könsneutralt pronomen också!
   ”Flicka, pojke, barn.
   Mamma, pappa, förälder.
   Flickvän, pojkvän, partner.
   Hon, han, hen.”
   Svårare än så är det inte. 🙂 Fast du kanske inte använder könsneutrala ord som ”barn” och ”förälder” heller..? 😉

  • Jåi

   Hen underlättar ju massvis i sammanhang där man inte VET vilket kön personen är, till exempel i texter eller kanske även små barn. Vad kallar du ett barn som du kan bestämma kön på? Det? Är det verkligen bättre att benämna en människa som det istället för hen?

  • Sanna

   Men du Therese…. hur tänkte du här?

   ”Man är född till den man är, har man en penis så är man kille och har man det inte så är man tjej. Det är så det är..”

   Vilket tvärsäkert uttalande – och dessutom felaktigt. Kanske du borde ha lyssnat lite mer på biologilektionerna så hade du inte behövt göra bort dig så här….

   Ja, de FLESTA som är födda med penis är kille, och de FLESTA som är födda utan är tjej… de FLESTA. Men som alla (eller de FLESTA ;D ) som gått igenom grundskolan vet så finns det en liten grupp människor som det där inte stämmer för.

   Jag snor rakt av från Lady Dahmer:
   Intersexualism innefattar bland annat en annorlunda kromosomuppsättning (xxy) eller dubbel könsuppsättning, (tex att man är född med både testiklar o livmoder) eller andra olika medicinska tillstånd där könet inte är statiskt eller definitivt.

   Bara för att DU och alla eller de flesta du känner inte har det problemet så betyder det inte att problemet inte finns. Och hur du bara har mage att sitta och tala om för de människorna att de för det första inte existerar, och för det andra att deras problem inte är nog viktigt att bry sig om – tja, då visar ju det att du är en människa som är helt fri från empati och medkänsla. Eller kanske mer troligt att du är obildad och inte har en aning om vad du snackar om!

   • Anonym

    jag tror hon bara menade att om man har penis så e man kille men att man inte behöver känna sig som en och samma sak med kvinnan

    • Sanna

     Ja, fast det är ju fel.
     ALLA som föds med penis är inte kille, och alla som föds utan är inte tjej.

     • haha

      Asså va? Vad är det för fel på svenska folket!!
      Är man kille har man snopp.
      Är man tjej har man fitta. Hur jävla svårt ska det vara att acceptera de??
      Om du är kille och vill Vara (!) tjej så opererar du bort snoppen och går in i tjejernas omklädningsrum och vise versa.

      Feministordet ”hen” är okej så länge det ploppar ut bebisar med både snopp och fitta annars är dem han/hon.

      Fjantar hela bunten.

 • Fanny

  du har bästa bloggen i Sverige! Go kissie!

 • Simon

  du är bäst kissie!

 • Emma

  aa nu har du förlorat en tjej som faktiskt beundrat dej. varför tar du bort mina kommentarer för och ändrar dem???

 • M

  Åh vad glad jag blev när jag läste detta! Brukar inte kommentera men nu måste jag slänga iväg en kommentar. Jag tycker att det är jätteviktigt att se till att alla känner sig bekväma med att byta om oavsett vad de har för könstillhörighet och eftersom att skolan är obligatorisk borde det vara en självklarhet med ett tredje omklädningsrum så att alla får känna sig bekväma. Jag är glad att du som förebild för många unga personer (antagligen även för transpersoner osv) skriver om detta så vettigt!

  Jag tycker även att hen är ett jättebra ord och använder det ofta. Det finns ju ett tredje könsneutralt ord då det gäller nästan allt, klart det ska finnas ett könsneutralt pronomen också!
  ”Flicka, pojke, barn.
  Mamma, pappa, förälder.
  Flickvän, pojkvän, partner.
  Hon, han, hen.”
  Svårare än så är det inte. 🙂

 • Alice

  Jättebra inlägg! Såklart hen ska finnas, det finns ju massa som känner sig som varken tjej eller kille!
  Hen är ett underbart ord, att storbloggare som du använder detta ord, är fantastiskt! 🙂

 • Emmeli

  Varför ska du leka snäll? allt du gör är mot blondinbella. Du utnyttjar situationen så du ska se bra ut och hon DÅLIG. FY PÅ DEJ ALEX

  • Elsaa

   hahaha tjejen är ju smart ?

  • Michelle

   Tycker Blondinbella gör ett ganska bra jobb själv med att få sig själv att framstå som lite blåst. Jag har heller aldrig känt mig förvirrad i min könstillhörighet, men det betyder väl inte att det är ett icke-existerande fenomen? Om ett omklädningsrum stod tomt var det väl snarare mer ekonomiskt av skolan att nyttja det till NÅNTING strunt samma vad. Att det dessutom är för att skapa bekvämlighet för studenter som kanske inte känner sig välkomna/trygga är fantastiskt bra av dem.
   Grymt att Kissie vågar utveckla sina tankegångar. Prova det någon gång. Det är uppfriskande att lära sig nya ord. Fy på dig Emmeli för att inte våga prova. Livet blir mycket roligare om man vågar prova nya grejer ibland utan en massa fördomar. Lovar.

  • lillan

   men hon kanske bara helt enkelt har den åsikten. svårare än så är det inte.

 • Emma

  Go Alexandra! Superbra att du tog upp detta!

 • Mikaela

  Jag blir så jäkla glad när jag läser detta, du visar sån fin grundläggande medmänsklighet som inte blondinbella gör, YOU GO GIRL!

 • Maria

  Det var väldigt bra skrivet! Håller med om allt utom att det inte vart värt om det bara var en person. Är det bara en funktionsnedastt tex, så måste det ändå finnas anpassningar till den osv ^^

 • Annika

  ÄLSKAR DIG KISSIE! SÅ JÄVLA BRA, hen är supernyttigt!

  • Molly sanden

   Haha du verkar må jävligt bra? Och säg mig kvinna.. hur fan ska ett ord som inte existerar vara nyttigt

   • frida

    hen hen hen hen. kolla nu existerar det. dumjävel. nu existerar det ordet med! och med nytta eftersom de flesta antagligen förstår vad jag menar med orden.

   • N

    Hen blev ett ord i svenska akademins ordlista 2012 och det är ett faktum.

    Även jag går på Södra Latin och jag blir glad när ”storheter” tar upp detta som en positiv händelse, det får en att tro lite mer på mänskligheten och inte tappa hoppet över att vita kränkta män alltid ska höras mer än kvinnor! Feminist/Jämställdist – javisst!

   • erica

    haha, då hade vi ju aldrig kunna komma på några ord, någonsin. Inget har ju funnits från början, haha.. jisses. Är folk såhär dumma på riktigt?

 • S

  Åh så positivt överraskad jag blev nu! Härligt att höra att du använder hen. Fortsätt så! 🙂

 • vera

  go kissie!!!!! yeah power!!!! <3 <3

 • Moa

  Go kissie! Jättebra skrivet 🙂

 • linn london

  imponerande, jag hade inte förväntat mig det här av dig och det känns nytt och fräscht och coolt!

 • Anonym

  BRA ALEXANDRA!

 • Issa

  bra skrivet =) blir så glad av dig

 • humlan

  Åh vad glad jag blev av att se det här! Har själv flera vänner och även nära familjemedlemmar som inte är bekväma i den kropp de fötts i – eller som helt enkelt känner att de inte passar in i något kön alls. För dem (och för mig) så har blondinbellas och många andras inlägg i den här debatten varit väldigt nedslående och deppiga :/ Så glad att du tog upp det! Pepppepp!

 • Klara

  HEN är det dummaste jag hört! Riktigt motbjudande att ens uttala det. Det första man tänker på när någon säger hen är ju höna!

  NEJ DET HETER HAN ELLER HON.

  • Sanna

   HEN är det dummaste jag hört! Riktigt motbjudande att ens uttala det. Det första man tänker på när någon säger hen är ju höna!

   Ja jag håller verkligen med… och för att inte tala om ordet BARN?? Hallå.. det betyder ju LADA? (OBS! Sarkasm – i fall att någon kanske inte förstod det)

  • M

   Och ”barn” betyder lada på engelska. Dessutom är det könsneutralt. NEJ NU JÄVLAR, DET KAN VI INTE HELLER ANVÄNDA!!!

   Skämt å sido. Lägg av hörru. Om vi inte kunde använda ord som betyder andra saker på andra språk får vi skrota stor del av svenska språket:
   pigg=gris
   barn=lada
   kock=kuk
   bra=bh
   slut=slampa
   kiss=kyss
   Osv.

   Dessutom så finns det faktiskt personer som föds utan att vara ”endast” man eller ”endast” kvinna så att säga att det endast existerar två kön, ”han” och ”hon”, är att ljuga. Det kallas intersexualism. Du borde kanske läsa på lite innan du yttrar dig. 🙂

 • nån

  Det FINNS inget HEN, antingen är man en han eller en hon! Är man osäker finns det sätt att ta reda på vad man är, behövs inte hittas på nåt nytt ord till dessa förvirrade själar.
  Jag blir så jävla TRÖTT på alla idioter!

  • Anonym

   TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK

  • JE

   JAG HÅLLER FULLSTÄNDIGT MED! Må detta jäkla påhitt dö ut.

  • Anonym

   missat biologilektionerna eller??

  • Hon

   Håller med dej fullständigt!!!!

 • anonym

  Glad jag blir av att läsa detta inlägg! PEPP till dig! fortsätt vara grym!

 • Vendela

  Bra inlägg! Heja Kissie! 😀

 • Malin

  Jag förstår inte varför man kallar en person för HEN när man inte kan betona kvinna eller man. För utifrån min egna tolkning när jag tänker på HEN så tänker jag på det engelska ordet HEN. Vilket betyder Höna och det är ju faktiskt en tjej eller hur i hönshuset? Någon som håller med mig? Vet inte hur de tänkte bakom ordet Hen, men snälla kom på något bättre ord.

  • sofie

   jag tycker ordet är ganska bra för om man nu t.ex. ska skriva en text där man behöver skriva in hon/han (när man inte syftar på ngn specifik person) så skriver man helt enkelt hen istället. mkt enklare enligt mig 😉

  • Sara

   Håller med till hundra procent.. man kan säga det barnet eller den osv.. det har man gjort i alla tider.. man behöver inte hitta på ord och hen är inte könsneutralt enligt mig.. men det är ju påhitt av extremfeministerna (som vill ha allt kvinnligt) så det är klart att det blev en höna av allt haha

   Nä, men jag tycker det är löjligt att hitta på ord som inte behövs..

  • Linn

   Men suck. Tänker du på kuk när du hör att någon jobbar som kock också då eller?

  • Jan-Olov Madeleine Ågren

   Men vänta nu … barn … det är ju ett ord på engelska. Det betyder visst lada. Så vad är det då läge att tänka på om någon frågar ”Har du barn?” eller ”Vill du ha barn?” eller något liknande? Kan det handla om vana? Eller språklig mognad? Eller något liknande …

 • JE

  Jag tycker hela idén är hjärndöd. De som använder ‘hen’ rummen kommer att bli totalt mobbade. Helt hjärndött att sätta ett sånt etikett inom skolvärlden. Ungdomar är inte snälla när de kommer till olikheter. Bäst att ta itu sånt utanför skolan. Sen tycker jag att detta är endast en trend.

 • David

  Big props Kissie

 • millan

  GO KISSIE!!!!!!
  Skitbra inlägg.

 • Emelie

  JA! Du är så himla vettig och fantastisk som använder din blogg för att göra din röst hörd på det här sättet, och du visar stöd till väldigt många människor. Underbart, bara underbart! Fortsätt så!

 • Linda

  Bra skrivet Kissie! Håller med dig till fullo. Det handlar om att ha förståelse för dem som inte är som en själv. Idag har vi redan toaletter som är könsneutrala så jag förstår inte varför allting blir så himla laddat? Så länge det inte skadar någon så ser jag inte problemet i det hela.

 • M

  Bella ska ha barn :O

 • Matilda

  Gud vad kul att läsa detta! Efter Blondinbellas tråkiga inlägg sjönk mångas humör, särskilt för oss som går på Södra Latin. Så himla kul att se att inte alla bloggare tänker likadant!

 • maya

  du är super! har faktiskt aldrig skrivet en kommentar till dig förr, men gör det nu. helt rätt åsikter i denna debatten, önskar verkligen att det fanns fler människor som du. respekten bara stiger, fan vad du har utvecklats på de senaste åren. bra alexandra, det är underbart att du faktiskt tar upp detta på det sätt som det borde tas upp, och inte fientligt.

 • M

  Ni som skriver ”hen är ett påhitt!” som om det vore något argument emot ordet ”hen” måste ju vara hjärndöda. Jag ska berätta en hemlighet för er: ALLA ORD ÄR PÅHITTADE!!! Det är kul att se att hen-motståndarna verkligen inte har några vettiga argument mot ordet. Snälla, tänk lite längre! Det skadar väl inte er att vissa inte känner sig bekväma som varken män eller kvinnor? Låt folk vara som de vill 🙂

  • JE

   Jag stör mig på konceptet- inte ordet.

   • M

    Konceptet är enkelt. Det är många som vill ha ett könsneutralt pronomen och många som känner att de har användning för det dels för att det är lättare att skriva ”hen” än ”han/hon” och dels för att det finns många som inte känner sig bekväma med att definiera sig som varken ”han” eller ”hon”. Är du emot det? Exakt vad är du emot, i så fall?

  • maria

   Väldigt många här inne som tror sig veta hur ” könsosäkra ” personer känner .
   Jag tror faktiskt att de flesta hellre blir kallade för sitt NAMN än för hen .

 • Soldie

  Jag tycker även att hen är ett jättebra ord och använder det ofta. Det finns ju ett tredje könsneutralt ord då det gäller nästan allt, klart det ska finnas ett könsneutralt pronomen också!
  ”Flicka, pojke, barn.
  Mamma, pappa, förälder.
  Flickvän, pojkvän, partner.
  Hon, han, hen.”
  Svårare än så är det inte.

  Titta gärna in, massa härliga pasteller och sötsaker!

  Kram Julia

 • Victor

  Wow! Väldigt bra skrivit! Kul med en storbloggare med lite vett i skallen! Fortsätt såhär!!

 • Maya

  Tack så himla mycket för att du är så insiktsfull och klok! Det är precis vad Sverige behöver.

  TACKTACKTACKTACK

 • Ellen

  Så himla kul att få läsa det hår från dig, har sån otrolig respekt för dig. Heja Alexandra!

 • Rebecka

  Ja! Bra! Tack.

 • Ebba

  Kissie! Jag ska erkänna att jag haft förutfattade meningar om dig. Och det skäms jag för. Tack för att du är så insiktsfull och klok, en människa som fattar vilket bra och behändigt ord ”hen” faktiskt är! Kram på dig!

 • Karl

  Penis! Jag vet inte hur det är i tjejernas omklädningsrum. Penis! Men enskilda omklädningsrum är säkert populära för män med liten penis så att de inte behöver skämmas och bli retade. Penis!

 • linnea

  Har lyssnat på henne och kollat genom hennes blogginlägg , men honverkar skriva i nattmössan för hennes resomang genom ”hen” tycker att hon måste se att vi alla är olika, men man kanske ska bli en ”egoboost” 😉

 • therese

  håller helt med dig, om allt faktiskt! brukar inte läsa din blogg, men jätte bra inlägg! verkligen! älskar också ordet hen. gör alla uppgifter i skolan så mycket smidigare. hehe.

 • Mollie Hahne

  FAN VAD BRA DU ÄR. BLIR SÅ GLAD ÅÅÅÅÅH. Kärlek till dig, alltså.

 • Denise

  Bra skrivet! Hen-debatten är rentav löjlig, jag kan verkligen inte förstå hur man kan vara emot ett ord på det sättet? En del blir ju verkligen jätteupprörda över att andra vill använda ett nytt litet pronomen! Hen är ett sjukt bra ord, enkelt, faller lätt i både tal och skrift.

  Men verkligen – bra inlägg! Jag hoppas att fler läser det! =)

 • CB

  Som andra redan skrivit, du växer i mångas ögon nu! 🙂 Blev väldigt glatt överraskad när jag såg dig använda hen och nu även beskriver din inställning och tolerans mot sådant som de obildade provoceras av eller anser vara trams. Vissa kommentarer här gör mig däremot uppriktigt ledsen. Sluta hata saker bara för ni inte förstår dem.

 • moa

  Jättebra skrivet!!!

 • Emma

  Jag har fortfarande inte hittat min haka efter jag tappade den någonstans i soffan, då jag läste Blondinbellas åsikter om omklädningsrummet.

  Jag skrev även ett inlägg om detta och om vad feminism är:

  http://emmagalen.blogg.se/2013/april/vad-ar-feminism.html

 • emelie

  woho vad bra du är tjejen! riktigt bra inlägg, jag blir jätteglad! du är så smart och klok, you go girl!!!

 • hanna

  jättebra skrivet!

 • agnes

  SKITBRA KISSIE!!!!!!!!!!!!! glad jag blir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Linnea

  Bra skrivet kissie!! Fortsätt såhär 😀

 • Sabina

  imponerad jag blir alexandra!!!

 • Natta

  Bra skrivet! You go kissie!!!!! Måste bara säga att du vuxit riktigt mycket från dag-1 när du startade denna blogg!

 • Saga

  Bra skrivet!!! You go girl!!!!

 • Jossan

  Vilket bra inlägg!

 • Linda

  Tyckte att ditt inlägg var väldigt bra! Jag tycker du har helt rätt. Alla trivs inte med sin kropp, så därför tycker jag också det är bra med ett tredje omklädningsrum. Om man födds som en kille men inte känner sig bekväm med att vara det, så är det bra med ett tredje omklädningsrum där man kan känna sig mer bekväm. Hen ordet tycker jag är bra, för då menar man både kvinna och man inte bara något av det.

 • Anna

  Bra inställning 🙂 BRA SKRIVET!!!

 • Caja

  Mycket bra skrivet. Jag tycker hen är superbra att använda i stället för hon/han i text samt om man inte vet könet på någon, i stället för att förutsätta kön. Sedan att de som inte definierar sig som varken han eller hon nu har ett pronomen gör ju det bara bättre 🙂

 • Ellen

  Jättebra skrivet, verkligen vettiga åsikter!!! U GO GIRL

 • Mia

  Ingen bra ide med sana rum. Forvirrad tjej gar in dar – oforvirrad kille gar in dar for att glo pa forvirrad tjejs tuttar.
  Bra jobbat, for det kommer ju funka med alla dessa valuppfostrade killar?

 • Anonym

  woho jättebra inlägg! go alexandra

 • Lisa

  Jättebra Alexandra! Så fantastiskt att se att du använder din position som förebild för många av framtidens betydande medborgare!

 • Felicia

  Så himla bra!!!!!! Så bra att du vågar ta ställning och hjälpa till i kampen om allas rätt att vara sig själva! Verkligen imponerande!

 • Nicklas Eriksson

  Tyckte du det när du fick och delade ut nazireklam på stan med bror din också?

  • I

   Snälla. Altså, tycker inte någon skal försvara den händelsen, det var korkat och oaceptabelt, men ingen tror väl på allvar at hon hade gjort så idag eller? Alexandra var för fan en liten fjortis på den tiden, som ALLA är i olika grad när dom är tonåringar. Helt löjligt att ens dra upp det, när man ser hur himla mycket hon har utvecklas sen dess. Hennes innlägg nu är inte mindre värd pga vad som händte då.

   Stå på Alexandra!

 • Cathrine

  Jag håller med Blondinbella…

 • Emma

  Äntligen återfår jag lite hopp om mänskligheten. Superbra skrivet, fortsätt så!

 • Sanna

  Gud jag blir så äcklad när jag läser vissa av kommentarerna här! Hen som ett pronomen är mycket enklare än att skriva han/hon och är supereffektivt. Dessutom, om en enda ensam människa skulle finna sig som en hen är ju det bara bra att det finns något för alla människor, lika mänskliga som er? Och nu är det inte bara en, men det hade räckt enligt mig! Jag kan knappt föreställa mig hur jobbigt det måste vara att växa upp utan att veta vart man hör hemma, och sedan få dessa reaktioner. Ni gör mig ledsen. Vad rör
  ”hen” er om jag får fråga, ni män och kvinnor och inget där i mellan? Varför är det så otroligt jobbigt med ett litet ord, ett extra rum som
  Ni inte känner igen er vid? Att vara kvinna/man definieras inte av vilka könsorgan du har.

 • Tess

  Tycker hen är ett jättesmidigt ord för när man inte vet kön eller när kön inte är relevant. Även anonymiteten ökar om man skriver hen istället för t.ex. hon. Jag tror folk har blivit upprörda för att de missförstått och trott att alla numera ska kallas hen och att vi inte får vara han och hon. Jag har försökt förklara för en del att hen är ett komplement och inte ett uteslutande ord. Men det tar väldigt lång tid innan det budskapet går fram, om det nånsin gör det.

 • Hanna

  Så himla bra!!!! Tack kissie för att du förstår och är så smart, älskar det! Får så himla mycket respekt för dig, underbart!!
  Åh blir så glaaaad! GO KISSIE GO KISSIE <3

 • Mariel

  Skitbra Kissie! Hela inställningen som du har ”det är väl inget större problem” är det absolut bästa som genomsyrar detta inlägg. Exakt. Vad ÄR problemet, som blondinbella, och så många har? Med ett rum. Jag förstår det inte. I så fall är väl saker som _utanförskap_ ett ännu större problem som skapar massor av självmord varje år, mobbing osv. Vi måste börja INKLUDERA folk istället för att förminska deras behov av att få göra samma saker som vi gör, exempel en sån simpel sak som att byta om i skolan.

  Hen är också ett jättepraktiskt ord och det är inga fel med det ordet. Jag använder det själv väldigt ofta. Samtidigt har jag märkt att många har problem med det ordet för att de tror att de hjälper andra personer som har en negativ agenda. De är rädda att hen ska börja användas istället för han / hon i alla möjliga sammanhang (och vissa använder det nästan så ibland upplever jag det som, Tex. Fanny använder det även när hon vet personens kön men tex. inte tycker det är relevant, tex om Maria Wetterstand , Fannys blogg.. : http://www.arsinoe.se/ ) Men nu var det inte fanny jag menade med negativ agenda. Utan bara att många ser det som en liten del i en större sak att försöka avköna människor, och försöka få alla att sluta klä barnen efter kön, försöka få igenom mer kvotering osv.

  Jag hoppas du fortsätter tänka lika självständigt som tidigare, och inte plötsligt dras med i något feminist-drev. Du verkar klok, åtminstone i denna bloggpost.

  /Mariel (jämställdist) på http://genusdebatten.se

 • Anonym

  Riktigt vettigt och välskrivet. Jättebra!!

 • Johanna

  Blir så glad av detta! Du har förstått någonting som blondinbella inte har, det var väldigt oansvarigt och okänsligt av henne att yttra sig så om en situation som hon uppenbarligen inte hade förstått. Kan ju tillägga att omklädningsrummet även är till för de som inte känner sig bekväma med att byta om bland andra, så det fanns alltså stor efterfrågan på detta omklädningsrum.

  Toppen Alexandra!

 • Lisa

  Åh vad glad jag blev av att läsa det här! <3

 • Johanna

  Blir så glad av detta! Du har förstått någonting som blondinbella inte har. Det var väldigt oansvarigt, och framförallt okänsligt, av henne att att yttra sig om någonting som hon uppenbarligen inte förstått. Kan dock tillägga att omklädningsrummet är till för alla som känner att de vill byta om ensamma! Oavsett om man är under könskorrigering eller bara känner sig obekväm med sin kropp så kan man gå dit och byta om som ett alternativ.

  Toppen Alexandra!

 • Moa

  Ni är så otroligt barnsliga alla ni som tycker att Kissie är så fantastisk bara genom att skriva det här om hen! Jag lugnar mig dock när jag förstår att de flesta av er är småbarn. Om den här bloggen fortfarande går att läsa om så där 5 år så kommer ni att skratta åt era fåniga kommentarer!

  • Anna

   Jag tycker att det var helt fantastiskt gjort av Kissie att skriva detta inlägg! Var inte så negativ…

   Och jag tycker om att få se vad hon tänker om saker då hon verkar ha rätt så bra värderingar.

 • fanny

  Jättekul att du tar på detta! Väldigt klokt skrivet och fint att du tar upp hur det kan vara för många som inte vill definiera sig som kvinna/man! Respekt och kärlek!

 • sara

  känner man sig obekväm så finns de en toa att gå till, förstår inte varför vissa har psykiska störningar o tror att dom e nt som alla andra, att dom e ngt annat.. helt ärligt vissa har hjärnan i R*ven.. tycker du e så dålig när du hela tiden vill attackera bella, allt hon skriver ska du alltid skriva mot, bry dig mindre. plus du borde lägga av o kopiera hela texter från natasha, skit dålig stil , du borde skämmas 🙂

  • MALIN

   Vad kul för dom att byta om på en toa då eller? Frågan är var du har din hjärna? Lilla du kommer aldrig fatta hur bra det är för personer som känner sig osäkra i sitt ”kön” att få en sådan möjlighet.
   Du undrar varför folk kan ha sånna problem? Bortskämda lilla unge du fattar verkligen inte att en del har det svårt, att dom mår psykiskt dåligt, att en del inte har hittat sitt riktiga JAG än? men det tycker du ju bara är konstigt och idiotiskt?!
   Du sitter inte i den sitsen så du förstår inte och kommer aldrig att göra!!

  • F

   Jag tänker såhär, läs en kurs på universitetsnivå i utvecklingspsykologi. Du har en del att lära om hur människor fungerar ser jag.

  • Linda

   Den enda, som bevisligen har hjärnan där bak är du. Ditt sätt att resonera kring något som du överhuvudtaget inte förstår påvisar just
   det. Jag skulle rekommendera dig att dra huvudet ur det berömda och skaffa dig ett vidare perspektiv än din egen röv och bloggvärlden
   som du så uppenbart är upptagen utav.

   /Linda

 • Ylva

  fantastiskt bra skrivet, så mycket mognare och välsinnat än blondinbella. Bra jobbat!

 • Jennifer

  Håller med dig helt!

 • Fanny

  Jag blir så upprörd när folk skriver ”har man kuk så är man kille, vill man inte vara det så opererar man bort den och byter om hos tjejerna”. Du har inte tänkt på att många transexuella är unga och inte rekommenderas könsbyte förrän man kommit upp i högre ålder och är fullt utvecklad? Könsbyte är inte heller något som alla har råd med. Och vet du vad, alla VILL inte operera bort snoppen! Man kan vara kvinna ändå. Visste du också att 50 % av alla transsexuella blir våldtagna och sexuellt trakasserade? Ofta i omklädningsrum eller på offentliga toaletter. Tror du också att alla låter en transexuell person få gå in hur som helst i det omklädningsrum de vill? Nej du det finns många komplikationer som du antagligen inte tänkt på. För du är väl bara okunnig, inte empatilös?

 • Tove

  Fan vad bra du är! Riktigt jävla grym. Kram!

 • Robin

  GRYMT!!!!!! Bästa du!

 • Emil

  Heja Kissie! Helt rätt!!!

 • Victoria

  Man föds väl förfan som antlingen man eller kvinna? Varför göra så stor ”hen”grej av allt. Snälla Alexandra, nej. Jag håller med BlondinBella alla dagar i veckan

  • SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

   Nej, ”man” föds inte som man eller kvinna. De flesta gör det, men inte alla. Läs på om transsexualism, läs på om intersextillstånd! Och nej, detta handlar inte om ”typ tre pers”, det är fler än du tror – och även om det bara var tre pers på en skola som önskade ett enskilt omklädningsrum pga att de annars mår skit – vad rör det dig? Det gör inte så att DU mår sämre, bara att fler mår bättre.

  • julia

   men snälla varför bryr du dig. hur försämrar detta din vardag? delge gärna, jag är uppriktigt intresserad av hur hen-debatten har försvårat ditt liv.

 • Anonym

  well put! glad jag blir att du har förståelse för de som inte passar in i normen! 🙂

 • Elias

  Åh vad jag blir glad av att läsa detta inlägg av dig! 😀

 • Kajsa

  Stort, stort, stort TACK till dig Alexandra. Detta är helt fantastiskt och jag hoppas det öppnar ögonen för många, många av dina läsare. TACK för du är med i kampen för allas lika rättigheter! Kram <3

 • Magnus

  Älskar dig för detta. Ha en superbra dag. <3

 • Sanna

  Ååh vad glad jag blir! Har inte alltid älskat dig ska erkännas, men på senare tid har du växt mer och mer i mina ögon, och detta vart verkligen toppen! Du är verkligen en människa värd att se upp till, tack!

 • SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

  Jättebra att du tar upp detta och tar ställning på det enda rätta sättet! Att det ens ska kallas ”debatt” är rätt galet med tanke på att det faktiskt är riktiga människor vi talar om. Så nej, ingen kommer skratta åt ”modeordet hen” om fem år – men däremot kommer vi skratta åt alla som kämpade emot.

 • Anonym

  Superfint, bra skrivet! Blir glad av att du kan förstå, fastän du inte själv upplevt något sånt! Fler bloggare borde vara lika öppna som dig <3

 • Ida

  Heja Alexandra! Blir så glad av det här!

 • Anonym

  Omg älskar dig nu hahaha!!!!! SMART till skillnad från andra som talar innan de tänker!!

 • Johanna

  Blir imponerad, så mycket bättre än BlondinBella! Vad glad jag blir

 • Lovisa

  Du är grym! skönt att någon fattar vilken okomplicerad fråga detta är, det handlar ju bara om att så många som möjligt skall känna att de passar in! YOU GO GIRL!

 • Jessica Arvidsson

  Genom att du skriver detta inlägg gör du världen till en bättre plats. With great power comes great resposiblity.

 • En person

  Vill bara tipsa om att Blondinbellas senaset inlägg om feminism påminner väldigt mycket om det här. Man kan ju fråga sig vart hon är på väg ideoligiskt? http://www.nordfront.se/den-moderna-feministen-den-verkliga-kvinnohataren.smr

  Här är ett av Blondinbellas inlägg, läs och jämför! http://blondinbella.se/2013/04/26/jag-ar-himla-stolt/

 • Lord Surströmming

  Gör mig glad att inte alla större bloggare är emot hen…och även fint att du använder det naturligt! Däremot kände jag att jag behöver påpeka att en transsexuell person inte ändrar eller ”byter” kön. En transsexuell person ÄR redan man eller kvinna, det är bara det att det inte stämmer med hur kroppen ser ut. T.ex en så kallad FtM (male to female – född i en mans kropp men identifierar sig som kvinna) ÄNDRAR sig inte till man, han korrigerar bara sin kropp så den passar med vem han faktiskt är!
  Fortsatt lycka till dig och alla andra människor med öppna sinnen!

 • erica

  http://ericagilbertson.blogg.se/2013/april/hon-han-hen.html

  Det är inte jätteofta jag skriver långa inlägg om åsikter men nu håller jag tamejfan på att spricka.
  Jag är så trött på folk som missuppfattar ordet ”hen”. Innebörden och vad det är till för.

  Min första fråga är hur människor som är SÅ säka på att de är kvinna/man kan störa sig så mycket på detta ”ord”. Om DU är säker på vilket kön du vill tillhöra är det ju fantastiskti?! Hur påverkar det då dig om det sätts in en ”hen”-toa eller ett ”hen”-omklädningsrum, såvida inte ditt hon/han-rum tas bort? Hur påverkar det dig om vi tar bort ”dam” ifrån en lapp på en tröja i affären om tröjan finns kvar? Jag har inte sett en enda person kunna svara på detta frågan. Och det är samma gällande homosexuella giftemål. Hur påverkar detta DITT bröllop? Det hade självklart varit en helt annan fråga om man sa att du som heterosexuell inte fick gifta dig eller om _alla_ var tvunga att bära unisexkläder, men nu är det inte så. Om du är SÅ säker på dig själv, din stil och vilket kön du vill tillhöra, hur kan det då blir svårare för dig att leva med en hen-toa eller utan ettiketter som ”dam” eller ”man” på dina kläder eller i affären du handlar?

  Det andra är att bara för att du känner dig säker på dig själv så betyder inte det att alla gör det. Jag förstår inte hur man kan ha så lite tankar om andra. Hur kan man tro att alla tänker och framförallt KÄNNER som du? ”Det är ett påhitt” .. Alltså, för att citera en kommentar jag läste hos blondinbella: ”Din könsidentitet är inget magiskt som står ovanför din biologi, det är väletablerat faktum att det finns en signifikant (och stark) korrelation mellan könshormoner och sexuell identitet (gender om du får be). Att man ”avviker” har att göra med en avvikelse i fosterstadiet, där fått ett underskott på sitt respektive könshormon. Vilket har klarlagts vidare genom att tjejer som fått ”mycket” testosteoron under den pre-nativa fasen tenderar till att leka med traditionella killiga leksaker och killiga lekar, samt känna sig ”killiga” och vice versa. Att tala om något som naturligt/onaturligt är förstås vanskligt, men det är en biologisk avvikelse från det som är typiskt i naturen, what-so-ever.”

  Folk som fått för sig at människor vill ”sudda ut könen” är ju så dåligt pålästa att det är skrattretande. INGEN vill ta bort något som du använder och behöver, som t ex herrtoaletten eller dina klänningar. Dina klänningar är kvar och så även din toalett. Ingen kommer tvinga dig att ändra stil, personlighet eller putta in dig på en annan toalett DÄR DU INTE ÄR BEKVÄM. Och då kommer vi till huvudsaken här. Att folk väljer att blunda för att det finns dem som INTE är bekväma med att gå på varken dam/herr-omklädningsrum är ju ett skämt. Människor säger att det är löjligt och att det inte är något problem. Ändå skriver blogg efter blogg och berättar sin historia (t ex http://trollhare.com/2013/04/26/oppet-brev-till-isabella-lowengrip-fran-en-livs-levande-transperson/) . Det skrivs öppet ifrån de personerna som detta gäller och de berättar att de inte är bekväma i situationen. Ändå är det alltså ett påhittat problem?

  I inlägget jag länkar skrivs det om att han blivit utslängd ifrån tjejomklädningsrum pga sin mörka röst och håriga bringa medan han samtidigt blir utslängd ifrån herromklädningsrummet då han har ett kvinnligt kön. Jag undrar vart ni som inte röstar ja för ett hen-omklädningsrum tycker att han ska gå? Och jag önskar också en förklaring på Hur detta INTE är ett problem? Personer kan inte gå på gym där de måste gå igenom omklädningsrum för vilket personen än tar blir det fel. Hen kan inte gå till badhuset för det är samma där, det finns inget ”okej” omklädningsrum för personen att byta om och duscha i. Återigen undrar jag hur detta är okej samt hur det skadar någon annan, som redan har ett omklädningsrum, om man byggde ett till för de som helt enkelt inte är tillräckligt man eller kvinna.

  Vad hade vart det svåra med att gå i en butik och kläderna var ”kläder” och inte dam/herr-kläder. Jag säger inte att vi inte ser olika ut, det kan vi absolut göra. Men det gör även kvinnor vs kvinnor och män vs män. Vore det då inte bättre att kalla kläderna för just ”kläder” och hänga de efter form och färg? ”Större byst”, ”blå”, ”tröjor”, ”pyamas”, ”vitt”, ”kurvig”, ”rak”, ”låg midja”, ”grön” osv. Ni fattar. Jag som anser mig själv vara kvinna skulle tycka att det vore ett fantastiskt skönt och bra system för att hitta det man söker. Återigen, ingen kommer ta bort några klänningar och eller tvinga dig att ha på dig något som du inte är bekväm i, så igen, Hur är detta ett problem för de som redan känner att de har hittat sin könsidentitet?

  Hur kan man använda ordet då? Rent praktiskt utan att syfta på någon som inte vet vilket kön de tillhör eller valt att inte benämnda sig vid varken hon eller han. T ex om du möter en hund, en bebis i en vagn, någon pratar om någon som heter Kim/Robin/Charlie osv. ”Åh, vilken fin hund, vad heter hen?”, ”Vad mycket hår din bebis har, hur gammal är hen?”, Person ett: ”Idag berättade Charlie på mitt jobb en jätterolig historia!” Person två: ”Haha, jasså? Vad sa hen?” . Det handlar alltså inte om att sudda ut könen. Vill du vara en kvinna – var det för guds skull! Men vill någon annan inte vara varken det eller man så är det väl ändå upp till dem? Människor har olika syner på livet och vissa ser helt enkelt människor som människor och delar inte upp dem efter kön. Det är inte viktigt för dem. En man kan vara kvinnlig och en kvinna kan vara manlig. Varför inte bara vara sig själv? VARFÖR måste man dela in precis allting i kategorier? Alla vill inte bli inklämda i fack.

  Och folk som drar till med idiotiska svar som ”de dom går dit kommer bli mobbade” eller ”de som har två mammor kommer bli mobbade”. Ni borde ta en titt på det ni nyss skrivit då ni låter mobbaren styra precis allt. Är det inte åsikterna vi ska rätta till? Är det inte de som BLIR mobbade som vi ska hjälpa? Är det inte samhället vi ska fixa? Det är ju en helt sjuk syn på allt. ”Bli inte EMO, du kan bli mobbad” .. – ja, eller så gör vi allt vi kan för att låta människor få vara som de vill istället och hjälper andra att se människor som människor och inte som något annat. Det är ofattbart att det ens finns som ett argument i någon av dessa frågor. Man kan jämföra det med det som görs nu. Först kan man tänka att ”nu gör man ju samma sak, tar bort dem från de som mobbar eller inte är okej med detta”, men det stämmer inte riktigt. Nekar man någon att skaffa barn pga att de är av samma kön tar du BORT ett barn. Tycker du att någon bör byta stil pga att de annars kan bli mobbade tar du bort personen, stilen och sättet hen valt att klä sig på. Det man gör här är helt enkelt att acceptera att vissa valt att kalla sig kvinna, vissa män och vissa har valt att inte kalla sig något. Det handlar inte om att vi borde knö in alla i samma dusch och omklädningsrum ”eftersom alla är ju människor”. Det kan absolut funka om man är barn och inte har några sexuella känslor. När jag var i en simhall en gång fanns det ett ”familj”-omklädningsrum där det fanns både män, kvinnor och barn. De kanske hade fyra söner, en pappa och en mamma. Då är det väl en superbra idé så att pappan slipper ta hand om alla själv. Många tycker att ”då kan man ju likagärna göra ett omklädningsrum för tjocka, ett för de tidigt utveklade och ett för de med finnar” . Jag förstår argumentet och fanns det omklädningsrum för de som inte var bekväma med sig själv, rent kroppsligt och utseendemässigt, inte kopplat till kön på något sätt så hade jag tyckt att det var en bra idé – till viss del. Främst handlar det ju återigen om att mobbarna inte ska få rätt och få de mobbade att inte känna sig bekväma. Hade vi människor vart likadana mot de överviktiga som vi är mot de som är mindre hade det inte vart ett problem och personen hade varit mer problem. På exakt samma sätt som att homosexuella föräldrar hade varit sett som mer ”normalt” om vi tillät fler att ha just föräldrar av samma kön. Det handlar om att älska dig själv och att låta de människor som är elaka få lära sig en läxa. Det handlar inte ”hen”-debatten om. Hen-debatten behöver inte alls handla om människor som inte ”lärt sig att älska sig själva”, utan om att de inte känner sig som kvinna/man, inte har opererat sitt kön ännu, kanske inte VILL operera sitt kön men gärna vill klä sig som man/kvinna osv osv. Hade det endast handlat om mobbningen mot dessa personer är det mobbarna som skall ändra sig, men här är det personerna som själva anser sig vara HEN och inte hon/han.

  Och just ja! Det finns de som föds utan kön. Där de föds och läkarna säger ”vi vet inte könet ännu”. Ni tror inte det? Se på den här dokumentären, ”Mitt kön och jag”. De finns även de som föds med både penis och vagina (ni får googla bilder själva). De kallas för ”tvåkönade” eller intersexuella. Vart tänkte ni att de passar in bäst? De kanske inte VILL ta bort ett av könet, för de älskar sig själva oavsett. Vart ska de byta om då? Det finns de som har kvinnligkropp men som har XY-kromosoner istället för XX-kromosoner som kvinnor. Det finns så många varianter på det här och ändå säger folk att det är ”ett jävla påhitt”. Lär er något om ni ska försöka argumentera för det.

  Jag är inte förvånad över inläggen jag läst på bloggar som blondinbellas eller kommentarerna ifrån de som håller med henne men jag är förvånad över att människor är så dåligt pålästa eller insatta. ”Tänk om det kommer in en kille i ett hen-omklädningsrum, då blir det ju ändå inte bekvämt?” – Du har ju för fan ett HEN-omklädningsrumt för att ”HEN” ska komma in där och inte HAN eller HON. ALLA som kommer befinna sig i detta omklädningsrum identifierar sig alltså som HEN. Blondinbella kläckte också ur sig något likannde ”hur svårt kan det vara att klä sina barn i rätt färg så man ser var det är för kön?” . Jag tänker inte ens skriva upp ett argument emot den frågan men ni förstår ju själva. Ska man alltså inte ens få välja kläder på sitt egna barn? Ska killar som gillar rosa inte få ha det? Måste det finnas ”pojkpyamas” och ”tjejpyamas” när vi är en månad gamla? Ser våra kroppar verkligen SÅÅÅ olika ut när vi är några dagar gamla att vi MÅSTE ha pyamaser utformade efter kön? Svar: NEJ. Och återigen handlar det bara om mönstret och färgen på pyamasen. Det är ju absurt. Hur kan en FÄRG vara ett kön?

 • Emelie

  Jag brukar vanligtvis inte läsa igenom dina kommentarer men då detta var ett ganska intressant inlägg så valde jag att se vad andra tycker och tänker om detta. Jag måste bara säga att det är nästan lite skrattretande hur människor inte kan acceptera varandras åsikter. Varje gång det är någon som inte alls tycker att inlägget var bra skrivet och att det här med ”hen” är en bra sak osv osv osv, så är det någon under som ifrågasätter detta.

  Jag menar inte att man inte får säga vad man tycker och tänker eller ens fråga varför någon tycker si och så. Men det finns alltid någon människa som måste störa sig på att en annan inte tycker samma sak och att den människan kommenterar det den tycker, haha.

 • Paulina

  BRA BRA BRA!! fortsätt så! 😀

 • Anonym

  Vet inte om det är rörande eller allmänt fånigt att så många blir SÅ imponerade av det Kissie skriver. Ni blir helt lyriska! Vad är det fantastiska med det? Jag tror att lilla Kissie är VÄL medveten om vad hon skriver och vet att hon får många positiva kommentarer. Ibland tror jag att hon är helblåst, men så, när hon skriver ngt som detta, då tror jag nog ändå att hon är ganska så smart ändå. I alla fall stunder av smarthet;)

 • Foofie

  Tack, Alexandra, tack! Du bevisade att jag hade rätt. Jag kommenterade på flera bloggar angående Bellas uttalande om detta och skrev ”Inte ens Kissie hade varit så bombad i roten att hon hade publicerat ett sånthär inlägg”

  Du har helt rätt inställning och jag håller med fullständigt. Vad fan håller Bella på med? Antingen skriver hon sånadär tokigheter för att hon börjar få dåligt med besökare, vilket skulle göra henne till en hycklare och en sellout. Eller så är det genuint så hon tycker och tänker, vilket skulle göra henne empatilös och trångsynt bland annat . Kan inte riktigt bestämma mig vilket som vore värst.

  Och jag förstår inte heller varför folk är så butthurt över ”hen” och allt kring det. Det vanligaste argumentet mot är att dom tror att det handlar om att göra alla könslösa men den som inte har problem med läsförståelsen och som orkar läsa en eller annan artikel eller blogginlägg skulle förstå att så inte är fallet. Om man inte orkar lägga energi på att ta reda på vad det faktiskt handlar om så tycker jag att man kan strunta i att ha åsikter om det. Vad är det för mening att bilda åsikter om någonting som man inte ens förstår innebörden av liksom.

 • Foofie

  Tack, Alexandra, tack! Nu bevisar du att jag hade rätt. Jag skrev flera kommentarer i olika bloggar (bland annat Bellas) angående detta ”inte ens kissie hade varit så bombad i roten att hon hade publicerat ett sånt där inlägg”. Och vips, jag hade rätt!

  Vad fan håller Bella på med? Antingen så skriver hon sånadär provocerande inlägg för att hon haft dåligt med besökare, vilket skullde göra henne till en hycklare och en sellout. Eller så är det genuint så hon tycker och tänker, vilket skulle göra henne empatilös och trångsynt bland annat. Kan inte riktigt bestämma mig vilket av det som vore värst.

  Sen förstår inte jag heller vad problemet är med ”hen” och allt kring det. Gillar man inte ordet av någon anledning, så är det väl inte mer än att låta bli att använda ordet, det är väl inte svårare än så? Varför är folk så jävla butthurt? Hur fan kan man störa sig på en så trivial sak? Det vanligaste argumentet mot hen verkar vara att folk tror att det innebär att folk ska vara könslösa. Snälla, har man problem med läsförståelsen och/eller inte ens orkar sätta sig in i vad det verkligen handlar om och innebär så kan man väl lika gärna låta bli att ha en åsikt om det? Jag menar tycker man att ”hen” och sånt är fel för att man inte vill att alla ska vara könslösa så är det ju uppenbarligen en felaktig åsikt i och med att man isf har missuppfattat vad det egentligen handlar om. Ta reda på fakta innan man bildar en åsikt liksom.

 • Ida

  Så jäkla bra! Tack!!!!!

 • Rebecka

  HÄRLIGT Alexandra!

 • Micaela C.W

  Jag tycker det beror på sammanhanget. ”Hen” är ett bra ord att använda i den akademiska världen, till exempel i en uppsats då man inte vet om personen är en man eller kvinna. Eller i hemmet då man väntar på en hantverkare och inte vet om det är en kvinna eller man som dyker upp. ”Hem kommer och fixar diskmaskinen klockan 16”.
  Däremot tycker jag att det är fel att använda det i det vardagliga livet och om allt och alla. Det finns två kön här i världen, vare sig man vill eller inte. Det är ingenting som någon har hittat på, utan miljoner år av evolution har inte kunnat ändra på det faktum att det finns män och kvinnor. Alltså är det så det ska vara, vi finns helt enkelt av en orsak. Att prata om kön som att det är något dåligt och att vi därför måste börja kalla oss ”hen” är helt sjukt. Det finns redan ett könsneutralt ord man kan använda i de fall man inte vet om det är en man eller kvinna och detta ord är ”person”. Detta ord siktar helt och hållet på personen och inte på dess kön.
  Jag kan bli så fruktansvärt irriterad på ordet ”hen”. Självklart har alla en egen åsikt och alla tycker olika, detta är bara min åsikt. För att ge ett exempel: Om vi låtsas att jag hade ett barn och var ute med barnvagnen på promenad. Någon person (en ”hen”) kommer fram till mig och frågar: ”Vad heter ”hen”?”. Alltså vafan! Mitt barn är ingen ”hen” det är väl för fasen en flicka eller en pojke och inte varken eller och inte heller både och. Fråga om det är en pojke eller flicka istället och fråga efter namnet sen. Är det någon som kan säga att de skulle bli förolämpade om någon dam/herre kom fram och frågade om det var en flicka eller pojke Du har i vagnen? ”Ååå herregud, en person kom fram till mig och ville att jag skulle definiera barnets kön, sååååå förolämpande. Mitt barn är könsneutralt!!!”

  Tänk vad tråkig världen vore, om alla var helt könsneutrala. Jag tycker det är bra att det finns två kön, annars hade sex varit väldigt ensidigt. Då hade vi lika gärna kunnat vara hermafroditer allihop.

  Ps. hoppas jag inte gör allt för många upprörda, som sagt det här är bara min åsikt. Alla har rätt till sin egen åsikt, annars hade det inte funnits anledning till debatt (vilket ju är sjukt kul =).

  • Julia

   Att använda hen utesluter absolut inte att man använder han eller hon också. Jag identifierar mig helt o hållet som tjej o hade blivit sur om nån kallade mig hen (efter att ha sett mig eller hört mitt namn, e jag den där okända hantverkaren e det ok). däremot känner jag ett antal människor som varken e killar eller tjejer. jag tkr absolute att de ska kunna kallas hen om de önskar.

 • Sophie

  Jag blir så otroligt glad över att läsa det här. Fy farao, vilket hopp om mänskligheten jag får när stora förebilder som du sprider den vettiga sidan av debatten. Stor applåd och heja.

 • Thssss

  För 4 år sen så klagade ingen men sen heeeeelt plötsligt hittar samhället på mer konstiga saker :S En kille är en kille och en tjej är en tjej.!!

 • Clara

  Håller med dig till 110% ! Det är precis såhär jag också har resonerat!

 • Malin

  Hejsan,

  Jag har aldrig läst din blogg tidigare men såg att Bloggkommentatorerna nämnde detta inlägg vilket gjorde mig nyfiken eftersom jag har läst några av Blondinbellas kommentarer kring ordet hen och det tredje omklädningsrummet. Jag blir därför glad av att läsa hur du verkar ha en mer öppen och reflekterande inställning till det hela. Finnt att läsa att du ser den problematiken som kan finnas kring kön och att ordet hen faktiskt inte minst fyller en språklig funktion.

  Ha det fint,

  Malin

 • Felicia

  Gud vilket positivt inlägg! Du skriver sällan allvarliga eller politiska inlägg, men här visar du ju vilken öppen, smart och bra tjej du är. You go girl!

 • emelie

  Har läst din blogg i tystnad i flera år, men nu blev jag så glad att jag måste slå till med ett AMEN!
  Otroligt bra skrivet! 🙂

 • Alex_lexius

  Länge leve oss hen!:-)

 • sofia

  Fan vad du är bra!!!

 • Anna

  Härligt att se att du som har många som följer dig och ser upp till dig vågar ta ställning och svara så här. Bra!

 • Claudia

  Fan vad skönt när man vågar stå upp för sin åsikt och låta folk bara vara vad de är. Underbart att se en storbloggare slå ett slag för mångfalden 🙂

 • Katrin

  Gud vad härligt att du är postiv till detta, woop!!

 • sofie

  För det första vill jag säga att jag tycker du kissie skrev detta väldigt bra och jag förstår inte heller blondinbellas eller andra personers (bla några i detta kommentarsfält) negativa syn på detta fantastiska o användbara ord. Det är väldigt intressant o se att de flesta som har en negativ syn på ordet hen här skriver så argt o använder sig av massvis med härskartekniker. Hen finns tillgängliga för många olika anledningar därav några som kissie tog upp. Vi är så himla könsfixerade i dagens samhälle därav finns det personer som inte vill identifiera sig med vad normen säger att du ska vara för respektive kön. Vi blir man/kvinna det är faktiskt inte så att det sitter mer i tjejers gener att gilla färgen rosa. Sen förstår jag inte varför vissa tycker det är negativt att poängtera att det är bra att kissie tar upp detta och står för hen-debatten, och det var relevant att ta upp blondinbella eftersom detta var en person som var emot ordet hen. Ifall en är emot hen så blir det faktiskt så att en anser sig ha rätten till att bestämma hur en annan människa ska leva sina liv. Jag förstår inte varför vissa människor har så stora problem med vad andra personer väljer att använda för pronomen på sig själva när detta inte är något som påverkar dessa människor personligen över huvudtaget.

 • Anonym

  TACK!!!!!! Är så jävla stolt och glad över att du skrivit detta. Hoppas du inser vidden av vad det här betyder för extremt många människor!! Tack Kissie!! :* :* 🙂

 • Johanna

  TACK!!!!!! Är så jävla stolt och glad över att du skrivit detta. Hoppas du inser vidden av vad det här betyder för extremt många människor!! Tack Kissie!! :* :* 🙂

 • Elin

  Fint att du tar ställning. Trodde nog inte att du skulle vara så öppen för sådant här.

  Bara undrar hur du tänker när du skriver att man ändrar sig psykiskt till ett annat kön? Om man är transsexuell och vill genomgå exempelvis operation så sker det ju ingen förändring på insidan? Eller hur menar du där?

 • Kim

  Så vettigt!! Du är bäst!!

 • Lina

  Hemskt bra inlägg!!!

 • Fanny

  Jättebra skrivet Alexandra! + 1 till dig!

 • Linda

  Du underbara människa! Fler storbloggare som dig, tack.

 • Anonym

  Grymt!! Ser upp till dig jättemycket, kul att läsa sånt här på din blogg. Du växte bara mer i mina ögon nu! 🙂

 • Elvira

  fan vad bra skrivet! 🙂

 • Fredrik

  Och vad händer när en fjärde person kommer och säger att denne har ett fjärde kön, och inte vill blandas ihop med varken hanor, honor eller henar? Och den femte, och den sjunde? Det kommer dessutom personer som inte har något problem med själva könet, men har problem med att faktiskt befinna sig naken i ett omklädningsrum med andra människor – betyder det att vi måste ordna hytter med dusch och bastu till alla för att vara säkra på att inte kränka någon?

  Någonstans måste väl ändå gränsen gå för hur mycket tillmötesgående samhället måste vara när någon anser sig vara avvikande och kräver särbehandling?

  Varje person i Sverige har ett kön: man eller kvinna. Ibland föds det personer med oklar könsidentitet, men dessa utreds medicinskt och kön fastställs.

  Vad skulle hända om jag från den ena dagen till den andra bestämde mig för att vara något annat än man, och då byta omklädningsrum hur som helst? Skall den tonårstjej så står och skriker på mig dömas för någon sorts kränkning om hon nu inte gillar att jag valt att bli kvinna just idag?

  Hela den här debatten är urfånig. Låt alla som vill vara ett hen vara det, men det betyder inte att ”hen” som pronomen skall ersätta de övriga könsneutrala språkliga varianterna vi har i det svenska språket. Nu får det vara nog med dumheter.

  • Jenny

   Om du pratar om transsexuella, så är det knappast någon förändring som görs på en dag. Det är ganska löjligt att du insinuerar att det finns människor som över en dag bestämmer sig för att byta kön. Det tar snarare 15-40 år (!) Varför dröjer det så länge? Med tanke på att de flesta transsexuella vid 3-årsålder vet att de är födda i fel kropp (info hämtad från Ebaughs avhandling Becoming an ex). På 20-40 år är det hundratals steg som sker i en riktning mot en könskorrigering. Det är en sjuuukt lång process. Det är ingen radikal förändring utan en långsam och trög förändring. Visst, nuförtiden finns de människor som korrigerar sitt kön i en tidigare ålder. Så har det således inte varit tidigare. Med tanke på vårt transfobiska samhälle är det inte konstigt att transsexuella väntar i en halv livstid eller längre tills de slutligen fullföljer sin förändring.

 • Emelie

  Alltså de som tex är transsexuella, vissa av dem uppfattar sig själva som ”hen”. Men det finns även dem transsexuella som avskyr ordet ”hen” just för att det betyder höna på engelska. Sen om de finns såna som uppfattar sig själva som ”hen” är en annan femma. Dem som är transsexuella går ju igenom könskorrigering och ska byta kön. Just för att dem känner att de är född i fel kropp. Hatar själv ordet ”hen” men jag är varken något av dem. Är en stolt bisexuell tjej på 19 år ifrån Borås. Tack för mig. 🙂

 • anonym

  det låter som en top ide

 • Cecilia

  Detta inlägg förtjänar en applåd.

 • Jenny

  Wow vad bra skrivet! 🙂 Det här gjorde min dag. TACK!
  Jag tror inte att hen-motståndarna känner till hur pass många det ändå är som föds som intersexuella (obestämbart kön). Enligt statistiken föds det lika många intersexuella som det föds rödhåriga. Inte för att rödhåriga är så värst många i jämförelse med blondiner eller brunetter, men det är ändå en del människor… Det är förstås lättare att låtsas som att intersexuella inte finns då de inte nödvändigtvis utmärker sig på något sätt… men de finns därute bland oss.

 • Lars Theander

  Javisst ska man stå upp för den man är. Bra skrivit Alexandra 🙂 :).

 • Matilda

  Försöker övertala min kille att Kissie är bättre än Blondinbella, har stått upp för dig i flera år. Nu fick jag ett konkret bevis. Tack och puss!

 • Christoffer Groppfeldt

  Vad med dem som opererar sig och sitt intre/yttre för att dem identifierar sig som katter då? Vad med dem som är övertygade att dem juridiskt är en varg och inte en människa? Ska vi ha särskilda rum och behandlingar för dessa avarter också?

  Någonstans går gränsen för vart samhället är tillmötesgående. För mig är Hen ett steg i fel riktning.

  Om vi ska ha ”hen” för att det råder diskriminering på grund av kön, då vill jag att pedofiler ska få adoptera och att rasism ska vara odiskuterbart eftersom det ”kränker” människor.
  Ni fattar poängen.

 • Miranda

  Jag har alltid tyckt bra mycket bättre om Kissie än Blondinbella. Blondinbella är trångsynt har man bara fått veta mer och mer medans vi nu får se att Kissie är accepterande. Sjukt trist att så många gillar blondinbella fortfarande, vidrig människa… 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *