Celluliter i en hudläkares ordbok är framförallt en bakteriinflammation i underhuden. Men det är inte bakterier det här inlägget kommer handla om utan om celluliter i vardaglig bemärkelse, alltså de små fula och ovälkomna groparna som bildas i huden. Dessa beror på ett ojämnt fördelat fett i underhuden. De är väldigt få män som drabbas av celluliter men förekomsten är ytterst vanlig hos kvinnor.

Bidragande faktorer

Celluliter tros bero på ett flertal hormonella faktorer och livsstilsrelaterade problem. När det gäller hormonerna är forskningen på området inte helt entydig men östrogen antas spela en dominant roll när det gäller formandet av celluliter men även insulin (som frisätts framförallt när man äter kolhydrater) och olika ämnesomsättningshormon medverkar. Stress, felaktig kost, för lite motion och rökning är också bidragande orsaker.

Rökning gör huden oelastisk och mer benägen att bilda celluliter. Man behöver inte vara överviktig för att ha celluliter utan man kan vara helt normalviktig och även till och med underviktig. Det finns olika grader av celluliter graderade efter hur allvarliga de är.Grad EttCelluliterna syns enbart då man klämmer ihop huden vilket är ett tecken på för hög vätskehalt i vävnaden.

Grad TvåCelluliterna är nu synliga när man står upp, vilket beror på att slaggprodukter, fett och vätska klumpats ihop i vävnaden.

Grad Tre

Celluliterna syns nu även när man ligger ner. Slaggämnena tillsammans med fett och vätska bildar en fast massa. Att nå ända hit är allvarligt då celluliter är ett tecken på dålig blockcirkulation.Hur man blir av med sina celluliter

Allt lagrat fett är inte skapt jämlikt. Som ni säkerligen märkt när man går ner i vikt finns det ”omöjliga” områden, ofta runt höften, låren och rumpa, där fettet vägrar släppa. Detta beror på att fettceller vid olika delar av kroppen stimuleras olika väl vid fysisk aktivitet. Förenklat så är det så att där blodflödet är som sämst så är också frisättningen av fett sämst.

Den automatiska frågan man ställer sig är hur man kan förbättrar blodflödet och frisättningen av fett i dessa områden.

Självklart fungerar konditionsträning och styrketräning men ofta är det i sig inte tillräckligt för att få ett bra resultat. Jag har märkt att regelbunden bindvävsmassage/idrottsmassage är ett väldigt effektivt komplement till bra kost och träning. Bindvävsmassage är för de som inte vet en hård form av massage som har till syfte att lösa upp lagrade slaggprodukter, förbättra blodcirkulationen och förbättra muskelsmidigheten.

Man kan även smörja in problemområdena med ett liniment innan träning för att öka blodgenomströmningen ytterligare.

Genom att träna ofta och äta en kalorireducerad diet så kommer kroppen att frigöra fett och detta gör det befintliga fettet mjukare och inte lika benäget att bilda gropar. Ju mindre fett som är lagrat på problemområdena desto mindre blir även groparna och slut till försvinner de om fettnivån är tillräckligt låg.

Det är viktigt att komma ihåg att kroppen konstant förbränner gammalt fett och lagrar nytt, även när du går ner i vikt. Alltså har vilken typ av fett du får i dig inverkan på om du får celluliter eller inte. Tumregeln här är att ju mjukare fett desto mindre risk för celluliter, jag rekommenderar ett dagligt tillskott på 3-5 g Omega-3 (Myo-D är den Omega-3 mina klienter brukar använda sig av) alt. en portion fet fisk som t.ex. lax, makrill, osv.

Det är även bra att smörja in huden varje dag för att den skall hålla sig elastisk, speciellt om man är rökare.

Dessa råd får dina problem att reduceras på sikt.

Lycka till!

Läs mer om träning kost och hälsa på http://www.fitnessguru.se

Posted in: PICTURES
Kommentarer (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *