Vart går gränsen vid skitsnack?

Kommer man någonsin ifrån skitsnack? Jag tror faktiskt inte det.. Jag tror vi människor behöver ventilera oss ifall det är något vi stör oss på eller tycker är fel (I do it as well) meen.. Vart går gränsen vid rent skitsnack? För som sagt, ibland behöver man ventilera sig och prata av sig. Man kanske kan koma fram till att man överreagerar, vore ju kanon eller hur? Men realistiskt sätt är det ju sällan så, det känns som att det eskalerar ju mer man diskuterar det eller personen man stör sig på. Jag fick höra nyss att en vän till mig hade pratat bakom min rygg och sagt något i stil med “jag stör på att Alexandra gjorde detta bla bla bla..” vilket jag faktiskt tycker är lugnt. Ja om gränsen drogs där. Men gränsen dras ju sällan där, eller hur?

Att jag har gjort något fel leder ju till en annan sak som jag har gjort fel vid ett tidigare tillfälle, och ett annat.. Sen vips är dom uppe i en hel lista med saker som jag har gjort fel inklusive den där slampiga toppen jag hade på mig förra helgen (haha). Så från att jag tyckte det var ganska oskyldigt och “OK” att vännen hade sagt det där om mig till att jag inte längre tyckte det. För om det handlade om att ventilera sig, borde inte hon kunnat säga det till mig? Jag har ju faktiskt skrivit och gett personen chansen, men ingenting.

Så får man “ventilera sig” om en vän till en annan?

47 reaktioner på “Vart går gränsen vid skitsnack?”

 • Sofia says:

  Känns svårt att dra en gräns. Beror väl lite på vad man har för relation osv. Jag tycker ju personligen att man måste kunna diskutera en gemensam vän och dennes mindre smickrande egenskaper. Däremot skulle jag inte mala på om hur någon klär sig eller så, eftersom det är helt oviktigt. Skulle nog inte heller prata om en person med någon som inte känner den personen.

  Men jag håller nog med dig. Det är helt okej att diskutera en person och säga att man stör sig på något hen gör eller liknande, men att älta gamla händelser eller snacka ren skit om “slampig klädsel” är bara larvigt och äckligt beteende. Såna skvallertanter/backstabbers vill inte jag ha i mitt liv i alla fall, oavsett om det är mig eller någon annan de kacklar om. 🙂

 • Diana says:

  Jag tycker att ventilera är att kanske berätta något man är irriterad på, då ventilerar man. Att berätta om andras hemligheter, privata saker, etc är att skvallra, snacka och att hitta på eller överdriva eller rent av ljuga är att snacka shit.

 • Emelie says:

  Om jag behöver ventilera tar jag upp det med personen jag stör mig på. Det är så man gör när man är vuxen. Kan ärligt säga att jag aldrig snackar skit om vänner, och har lyckligtvis folk i mitt liv med samma värderingar.

 • Melissa says:

  Ja, man får ventilera sig. Vad man säger, hur man säger det och i vilket syfte är ju alltid tydligt. Och jag tror ärligt talat inte det är särskilt vanligt att någon “skitsnackar” för att förstöra för någon. Är det?

 • Josefine says:

  Jag tycker faktiskt inte det är okej egentligen, men sen vet jag att man inte riktigt kommer undan det. Men jag tror det beror lite på att jag själv är en så ärlig person så det jag säger om någon, till eller bakom är något jag står för och inte är rädd för att berätta om personen i fråga, frågar mig.
  Jag anser att det enbart är skitsnack om man inte vågar stå upp för det man sa om man blir konfronterad. Sen är det ju uperduper lätt att testa om en person är en ärlig vän genom att sätta på sig något skit fult och fråga personen om den ärligt kan säga vad den tycker. Är svaret “men åååg Gud va fin du är gumman, vilken fin Top” så var de hela klart hahah…

 • Maria says:

  Jag har inte varit inne på din sida på länge. Jag la märke till att du inte alls får så många kommentarer som tidigare. Tycks som om det är fler än jag som tröttnat…

  • Ana says:

   Maria kom du hit för att bara skriva det? Vad du måste ha gått om tid för att ens orka lägga en sådan kommentar på någons sida eller så har folk kanske slutat kommentera onödiga saker som du gjorde nu 😉

  • Kissie says:

   då behöver du inte klicka dig in här mer då, trött på dig med 🙂 hare!

   • anonym says:

    Varför kan inte du vara ödmjuk som andra. Du kan vara så dryg det är dumt och inte snällt.!!

   • Maria says:

    Hehe. Du är dig lik Alexandra, alltid lika lättstött och dryg.
    Visste att jag skulle få en reaktion både från dig och dina fjortisfans. Men nu har jag bidragit till fler kommentarer. Det var väl snällt av mig? ?

  • Issa says:

   Kommentarerna har inget och göra med antal läsare, det är så i de flesta bloggar, folk har blivit mindre aktiva i kommentarsfältet pga att bloggare intw provocerar lika mycket längre. Men det betyder inte att vi läsare inte finns här 🙂 jag läser allt men kommentar sällan, det är den vanligaste typen av läsare.

 • Malin says:

  Hej!

  Jag har en fråga till dig. Har du gjort fillers under ögonen? Jag har väldigt tunn hud under ögonen, så jag är ganska mörk. Det går ju lätt att sminka över eftersom jag inte har några påsar, men utan smink ser jag trött ut.

  Jag har hört massa skräckexempel från folk att huden blir alldeles hängig ett tag efter man gjort fillers och det finns risk att jag får påsar under ögonen istället. Det hjälper ju inte att titta på klinikernas hemsidor eftersom de såklart bara vill göra reklam för sina fillers. Jag känner ingen som har gjort det, därför frågar jag dig? Har du gjort det? Länge sedan? Är du nöjd?

 • Ana says:

  Beror på annars är det alltid bra att säga det till personen. Pratar jag om vänner till andra vänner säger jag oftast bra saker sällan jag säger något negativt om inte personen har gjort något sjukt för att då kan jag lika gärna säga det till denne själv. Men vissa tar åt sig och börjar gråta för lilla minsta så fort man är ärlig 😉 jag har lärt mig att om personen pratar bakom en på det sättet så kommer de inte att sluta där…

 • M. says:

  Min åsikt är att det är okej att säga saker till andra om en person om en kan säga det rakt till personen som det gäller också, samt att det är ärligt.

 • evelina says:

  har man något att säga om en person så tar man det med den personen . handlar om att vara ärlig.

  http://www.nouw.com/ackmark

 • M says:

  Jag tycker att man själv ska föregå med gott exempel. En bra riktlinje är att tänka “hade jag kunnat säga detta till hens face?”. OM svaret är nej, så kniper man käft. Om ja, eller nja – så är det antagligen ok. Om du däremot är personen som en annan person använder sig av för att “ventilera” så har du ju ett val. När du tycker att det övergår från rent terapeut-snack till skitsnack så kan du ju faktiskt markera det. För att inte stöta sig med den som öser ur sig skiten så kan du ju uttrycka dig som att felet är ditt. Typ; “Du, jag är faktiskt riktigt dålig på hantera gränsen mellan prat och skitprat, är det ok om vi pratar om något annat? Jag vill verkligen inte bli den personen som talar illa om andra”. Då har du ju inte sagt rent ut att den andra personen är en sladdertacka och du har kanske också sått ett frö om att bättra sig till den andra personen. Om personen du pratar med ändå pratar skit så har du ju iallafall försökt.

 • Emma says:

  Tycker skitsnack är när man tar upp något man stör sig på men vill inte skapa förståelse för det eller lösa Problemet
  Ex: Alexandra är så störig när hon gör så här. Hur kan jag få henne att sluta eller hur kan jan förstå varför hon gör så

  Vs

  Alexandra är så störig

 • Sanna says:

  Det är bara osäkra människor som snacka skit om andra.

 • michelle says:

  Om du skulle höra samma sak sägas om dig från en annan och inte tänka på det eller bry dig om det överhuvudtaget då kan det sägas, annars är man bara oaktsam och otrevlig. Antagligen lite osäker eftersom skitsnack bruka ju grunda sig på att man, i botten, är lite trasig och vilsen o vill vara till lags eller framstå på ett visst sätt.

 • Enna says:

  Jag tror definitivt att det är svårt att minska skitsnacke,sådana är vi kvinnor ?
  Men tror definitivt att det ska finnas en gren med vem man prata och hur många man pratar med

 • Den där gränsen är hårfin alltså :/

 • Sanna says:

  Klart man får ventilera sig och oftast (för mig iaf) så menar man egentligen inget illa mot personen man ventilerar sig om, utan man är irriterad/frustrerad. Många gånger direkt efter man har ventilerat sig så är man inte längre irriterad/frustrerad. Däremot skitsnack är saker en person säger som personen i slutändan inte kan stå för face to face när det kommer väl kommer till kritan.

 • Majja says:

  Helt normalt att få ventilera ut “störsaker” då får man ju en möjlighet att fundera på om det är nåt stort o ta upp eller inte. 🙂
  Skitsnack är för mig rena lögner eller att bryta någons förtroende eller att förminska en person. Den som “skvallrar” om att kompisen ventilerat sig är värre eftersom den skadar mer än gör bra när man säger att någon som klagat för att verka bättre själv bättre på så vis. Inte ok. Bättre att ha vänner som ibland kan “klaga” på en men att det stannar där alternativt att kompisen säger ifrån. Thats it liksom! 🙂

 • Anonym says:

  Personligen tycker jag att man inte ska prata alls om en persons sämre sidor eller saker man stör sig på bakom dennes rygg. Tycker att man ska hålla det till sig själv eller snällt säga det till den man stör sig på. Man borde sköta sitt eget istället och låta andra göra som de vill. Det skadar ju ingen om personen får göra sina störiga saker.

  Om man stör sig så mycket på hur någon är/klär sig och känner att man måste ¨ventilera sig¨ med någon annan tycker jag man inte borde umgås med vännen man stör sig på, för vänner säger inte negativa saker bakom varandras ryggar, för mig är det en självklarhet.

 • Josefine says:

  Alltså det är svårt det där. Det är som du skriver att komma ifrån skitsnack lär vi aldrig göra. Och vi alla har snackat skit någon gång.
  Jag vet inte heller vart gränsen går när det gäller sånt där. Om någon vän sa “jag stör mig på att Josefine sa det där/gjorde det där” de hade jag inte brytt mig om på det viset. Självklart hade jag uppskattat om människan kom till mig och frågade mig eller sa det till mig istället. Jag hade absolut inte gjort någon stor grej utav det. MEN om en vän sitter och säger “Josse du är så underbar, jag är så glad över att du är min vän” och sedan sitta och säga till andra att jag ex. är äcklig och är en dålig vän. DÄR går verkligen min gräns. Men vi alla är olika när det gäller gränser och känslor. Så det är jätte svårt.

 • jos says:

  Tycker det är ett knepigt ämne. Jag är själv en person som kan vara alldeles för öppen och ärlig i många situationer. Har mycket känslor, och kan ofta berätta lite för mycket om vad jag känner – t ex om jag är irriterad på någon blir det lätt att jag pratar om det.

  Har dock aldrig (eller iaf väldigt sällan) känt att jag gör det med ont uppsåt, det är bara så jag är helt enkelt – ibland alldeles för öppen för mitt eget bästa. Har fortfarande svårt att acceptera mig själv för att jag är så, har t ex en pojkvän som aldrig någonsin skulle prata om någon annan – alltid tänkt att han är så mycket mer lojal än mig. Men samtidigt så känner han inte lika mycket och lika starkt angående andra personer, på det sättet så bryr han sig inte om andra lika mycket (på gott och ont). Medan jag bryr mig mycket, vilket också kan vara något positivt (att inte vara likgiltig för andra personer).

  Jag tror helt enkelt att det inte finns något simpelt svar på vad som är rätt och fel, att prata illa om folk med ont uppsåt är självklart dåligt, men det finns också möjlighet att prata om andra utan ont uppsåt. Relationer är ju en superstor del av vår vardag, klart det är något som är naturligt att prata med sina vänner om.

 • Känns svårt att dra en gräns som gäller för allt och alla, det är nog väldigt olika. Svårt!

 • Nettan says:

  Om hon “bara” ventilerade sig om dig till en annan kompis så visst man måste få göra det. Kändis eller inte kändis. Alla människor är olika. De finns säkert någon du pratar om till en annan vän, så är det bara något litet so fine. Vi har så lätt för att explodera så fort de handlar om oss sj men sen när vi gör det mot andra ska det vara “ok” 😉

 • Johanna says:

  För mig går gränsen när jag märker att jag eller människor runt om mig inte längre ventilerar och snackar om hur en kompis/familjemedlem/partner i vår närhet har betett sig utan det istället börjar skitsnackas mer om andra grejer som utseende, status osv.

  Jag tycker det är helt okej att prata om, ventilera och till och med skit snacka om någons beteende. Om man tycker att någon har betett sig på ett konstigt eller fel sätt. Dvs något som en person har sagt eller gjort. Men när det går över till rena påhopp om personens vikt, utseende, kläder, ekonomisk situation osv osv så tycker jag att det är skitsnack.

  Och om personen fortsatt beter sig på ett sätt som man stör sig på och känner att man måste snacka med någon bakom ryggen så tycker jag att det är dags att ta upp det med personen i fråga – och inte alla andra bakom hens rygg!!

 • Sofie says:

  Jag brukar tänkta att sålänge jag kan säga samma sak direkt till personen i fråga så är det ej skitsnack. Sen finns det ju givetvis
  gånger man kan diskutera känsliga frågor som vännen inte är redo eller önskar att prata om.

  Jag har alltid i åtanke att det sättet du och din vän pratar om er tredje vän på, s¨pratar dem om dig när inte du är med.

  ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

 • Alexander says:

  Jag pratar hellre med personen i fråga än om den. Säg rätt ut vad som är problemet, o rensa luften o gå vidare.

 • Latosha says:

  Greetings! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks
  weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be
  able to correct this issue. If you have any recommendations, please share.
  Cheers!

 • Greetings! Very helpful advice within this post!

  It is the little changes which will make the most significant changes.
  Many thanks for sharing!

 • video nicely says:

  Spot on with this write-up, I seriously think this web site needs a great
  deal more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the
  info!

 • I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever
  work and exposure! Keep up the great works guys I’ve incorporated you guys to
  my personal blogroll.

 • Adriene says:

  What a material of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge on the topic of unpredicted
  feelings.

 • Temeka says:

  hello there and thank you for your info – I have definitely
  picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this website,
  since I experienced to reload the site many times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?

  Not that I am complaining, but slow loading instances
  times will often affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of
  your respective interesting content. Make sure you update
  this again soon.

 • First off I would like to say fantastic blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t
  mind. I was curious to find out how you center
  yourself and clear your thoughts before writing. I’ve had a difficult time
  clearing my mind in getting my ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to
  15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Kudos!

 • Arlette says:

  Thank you for another excellent article. Where else could anyone get that kind of info in such an ideal approach of writing?

  I’ve a presentation next week, and I am at the look for such
  info.

 • Marcel says:

  Greetings from Idaho! I’m bored to tears at
  work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.

  I enjoy the info you present here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how quick your
  blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G
  .. Anyways, fantastic site!

 • Sanford says:

  Hello it’s me, I am also visiting this web page regularly,
  this website is actually nice and the users are actually sharing fastidious thoughts.

 • Trudy says:

  Howdy! I know this is kinda off topic but I was
  wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 • Winifred says:

  Hello there, There’s no doubt that your site might be
  having internet browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent blog!

 • Jamison says:

  Hi! Would you mind if I share your blog with my
  twitter group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.

  Please let me know. Thanks

 • Glenn says:

  I every time used to read article in news papers but now as I am a user of
  internet therefore from now I am using net for articles or reviews,
  thanks to web.

 • Eusebia says:

  I’m gone to convey my little brother, that he should also go to see this web site
  on regular basis to obtain updated from newest gossip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *