Om jag blev gravid nu..

Hej och tack för en fin blogg 🙂 Har en frĂ„ga till dig: om du blev gravid idag skulle du dĂ„ behĂ„lla barnet? Varför/varför inte?

Vill mest höra hur du resonerar. Är nĂ€mligen i den sitsen och tror att jag Ă€r i samma livssituation som du Ă„ldersmĂ€ssigt, vill ha barn men hade egentligen inte tĂ€nkt skaffa det förens om ett par Ă„r, tror att min partner Ă€r den rĂ€tta för resten av mitt liv men bara trĂ€ffats knappt ett Ă„r. Hur resonerar du, hade varit intressant att höra nĂ„gon annans resonemang 🙂 Kram

Svar:

Jag vet inte nÀr och om jag vill ha barn. Men om jag fÄr gissa sÄ kanske jag fÄr suget efter barn om nÄgot eller 2. Kanske mer! SÄ hade det visat sig att jag var gravid nu, idag sÄ hade jag inte haft nÄgra problem som helst med att göra en abort.

Jag har gjort aborter tidigare och det Àr inget jag tycker Àr pinsamt eller skamfullt. För det Àr det inte! Jag vill planera nÀr jag ska fÄ barn sÄ jag kan ge barnet det bÀsta möjliga livet som det bara gÄr. Jag tror att jag kommer vara den bÀsta mamman nÀr jag Àr mentalt redo. Det gÀller Àven mannan jag skaffar barn med, jag vill att han ska vara lika redo som jag Àr. För jag vill ju att mina barn ska ha den bÀsta pappan nÄgonsin

Sen vill jag vara gift innan jag skaffar barn. Det beror pÄ att man Àr 2 personer som tar fram ett barn till livet. Och mitt sug Àr inte sÄ starkt efter barn sÄ jag kan tÀnka mig att göra det sjÀlv ifall det skiter sig med min partner. Visst det kan ju skita sig Àven om man gifter sig och har gemensam ekonomi, men för mig kÀnns det tryggare.

Ps. TĂ€nk vilken tur att vi lever pĂ„ en plats och tid dĂ€r det Ă€r en sjĂ€lvklarhet att fĂ„ göra en abort och vĂ€lja sjĂ€lva hur vĂ„ra liv ska se ut 🙂 LĂ€nge leve det fria valet! 

kissie syster

Just nu njuter jag av att bara vara storasyster 🙂

92 reaktioner pĂ„ “Om jag blev gravid nu..”

 • Men hur har du lyckats med att bli gravid flera gĂ„nger?? Abort ska ju inte behövas om man inte Ă€r oförsiktig kan jag tycka. KĂ€nns slarvigt att rĂ„ka bli gravid flera gĂ„nger đŸ˜¶

  • Elins says:

   Vad Ă€r det för kommentar egentligen? “Hur har du lyckats bli gravid flera gĂ„nger?”
   Finns ingenting i hennes inlÀgg som sÀger att hon anvÀnder abort dom preventivmedel, det Àr din egen uppfattning och en trÄkig sÄdan.
   Ibland blir det inte som man tÀnkt sig och dÄ Àr det vÀl fantastiskt att vi har ett val!
   Det gĂ„r att vara skyddad men trots detta bli gravid. Det handlar inte alltid om att man Ă€r “oförsiktig”.
   Ingen vill vÀl frivilligt gÄ och göra en abort för nöjes skull och för att det Àr enkelt!?
   Att vissa mÀnniskor tror det visar bara pÄ total ignorans.
   Jag sjÀlv har gjort tvÄ aborter, trots att jag var skyddad sÄ blev jag gravid.
   Hör och hÀpna..

   • Jag pĂ„stod inte nĂ„gonstans att hon anvĂ€nde det som preventivmedel. Jag undrade genuint om hon anvĂ€nt skydd eller inte. AnvĂ€nder man skydd och blir gravid Ă€ndĂ„ – en vĂ€ldigt trĂ„kig olyckshĂ€ndelse (om man nu gör abort). AnvĂ€nder man inte skydd – slarvigt och oförsiktigt. KĂ€ndes bara sĂ„ lĂ„goddsat att bli gravid 2ggr med skydd, men givetvis inte omöjligt uppenbarligen!

 • Evelin says:

  Varför har du varit sÄ oförsiktig nÀr de gÀller skydd under samlag? DÄlig förebild att du visar att du inte bryr dig om skydd.

  • Cecilia says:

   Hon Àr en dÄlig förbild annars ocksÄ..

  • Elins says:

   Vem har sagt nÄgot om att vara oförsiktig?
   Hemsk kvinnosyn du har.
   Hennes kropp, hennes val och olyckor hÀnder.
   VÀlkommen till verkligheten fröken dÄlig förebild.

 • kajsa says:

  VÀldigt ansvarslöst av dig att normalisera abort pÄ det sÀtt som du gör. Jag gjorde en abort och det var endast för att barnet ÀndÄ skulle dö pga missbildningar, trots detta kÀndes det moraliskt jobbigt att ta ett liv. Och för dig Àr det helt okej med ett friskt. smh

  • Magi says:

   HĂ„ller med, bra kommentar!đŸ‘đŸŒ.

  • Elins says:

   PÄ vilket sÀtt normaliserar hon abort? Allt hon sÀger Àr att hon har gjort aborter och om hon skulle bli gravid nu sÄ skulle hon förmodligen göra en abort igen. För att hon inte kÀnner sig redo. Vad Àr det för konstigt med Det?
   Hon sÀger inte att det varit enkelt och smÀrtfritt, att hon planerar att ha oskyddat sex sÄ att hon kan bli gravid och sen göra en abort, allt hon skriver Àr vad hon gjort tidigare och Hur hon tÀnker nu.
   Är man inte redo sĂ„ Ă€r man inte det och dĂ„ Ă€r det helt fantastiskt att ha det fria valet..
   Sluta shamea hennes och kvinnors val.

  • Anonym says:

   Fast det Ă€r nog vĂ€ldigt stor skillnad pĂ„ att “ta bort” ett barn som man har önskat och planerat Ă€n ett embryo som man inte ens ville ha frĂ„n första början. Det Ă€r helt individuellt vad man kĂ€nner inför en abort och bara för att du mĂ„dde skit över det sĂ„ betyder det inte att en annan gör det. Beror nog helt pĂ„ situation skulle jag sĂ€ga.

  • Camilla says:

   Och hur i hela friden kan du veta att det/de foster Kissie aborterade bort hade varit friskt/friska? Synsk, mÄnne? Det har du vÀl ÀndÄ INGEN som helst aning om. Korkat att ens spekulera i det.

 • S says:

  Tycker det Ă€r konstigt att du glorifierar abort pĂ„ det hĂ€r viset.. visst det Ă€r en rĂ€ttighet och absolut bra att vi har det.. men kĂ€nns bara klantigt rĂ€tt ut sagt att bli gravid flera gĂ„nger (oönskat..) klantigt och ansvarslöst. Abort Ă€r i mina ögon en sista utvĂ€g och inte ett “preventivmedel”.

  • Elins says:

   Har hon nÄgonstans sagt att det var nÄgot annat Àn en sista utvÀg? Nej..
   LĂ€s igen!
   Hon skriver att hon gjort aborter, hon skÀms inte för det och blev hon gravid nu sÄ skulle hon troligen göra en till abort.
   Varför sticker det i ögonen över att vi sjÀlva vÀljer Hur vi ska leva och vad vi ska ta för beslut i livet?
   Du vet ingenting om hennes aborter, Hur hon blev gravid eller varför hon valt som hon valt och du har inte med det att göra heller!
   Det Àr inte lÀtt att göra abort och jag tror inte det finns en enda mÀnniska dom frivilligt skulle anvÀnda abort som ett preventivmedel, det Àr bÄde psykiskt och fysiskt pÄfrestande och kan ha stora konsekvenser för framtiden.
   TÀnk ett varv extra innan du slÀnger ur dig fördomsfulla kommentarer.

   • Anonym says:

    Det Àr dessutom helt omöjligt att anvÀnda abort som preventivmedel dÄ preventivmedel verkar preventivt (förebyggande).

 • H says:

  Jag gjorde en abort för mĂ„nga Ă„r sedan som en slarvig 21-Ă„ring. Usch och fy sĂ„ skönt det var dĂ„, den psykiska smĂ€llen kom först flera mĂ„nader senare. Är idag “glad” att jag Ă€ndĂ„ gjorde det, men kan kĂ€nna sorg och skam och… tja, inte Ă„nger men en slags skuld för att jag dödade ett liv som knappt han börja.

  Nu med tvĂ„ fina barn (med rĂ€tt karl) sĂ„ skulle jag inte vilja eller kunna abortera “bara ett foster” eller “cellklump”. Det Ă€r ett begynnande liv.

  Men det Àr inte en dans pÄ rosor bara för att man tror att man Àr med mannen i ens liv, det Àr svÄrt (hann vara ihop med min karl strax över ett Är). Man hinner knappt lÀra kÀnna varandra pÄ den tiden, men man har ju förhoppningsvis resten av sitt liv pÄ sig att göra det, med eller utan barn.

 • Doris och Nemo says:

  Jag Àr sjÀlvklart för abort men jag vill inte se ett samhÀlle dÀr unga ser abort som ett preventivmedel. Vi Àr skyldiga de som kÀmpat för oss att respektera aborter och sÄ fÄr vi inte glömma att det kanske inte Àr lika enkelt för alla. Glad att möjligheten finns, tack kvinnor och mÀn som kÀmpat för oss, vi tar inte er kamp för givet.

  • S says:

   Ingen kvinna som gjort en abort tycker att det skulle vara “en kul grej att göra igen”. Det gör ont, förjĂ€vla ont. Jag blödde konstant i fyra veckor efterĂ„t ocksĂ„. Blev gravid trots preventivmedel.

  • Elins says:

   Det finns ingen som frivilligt skulle anvÀnda abort som ett preventivmedel. Det Àr dina försommar och tankar men sÄ ser inte verkligheten ut.. Bara för att en vÀljer eller Àr tvungen till abort sÄ betyder inte det att man ville vara i den situationen.
   Hur som helst, det fria valet. Det Àr jobbigt för vissa mÀnniskor att förstÄ att vi faktiskt kan vÀlja idag och borde fÄ göra det utan att bli totalt lynchade.

 • Hazel says:

  Älskar det hĂ€r fina landet och alla dess kvalitĂ© mĂ€nniskor som finns. En av de Ă€r du Alex 🙂

 • Josefin says:

  AngĂ„ende tidigare kommentarer sĂ„ vill jag upplysa er om att man kan bli gravid, trots skydd. Jag kĂ€nner MÅNGA som blivit gravida, trots kondom/p-piller/spiral osv..
  Jag tycker att det Àr fantastiskt att man som kvinna i Sverige har ett fritt val att behÄlla barnet eller avbryta en graviditet.
  TÀnk dessutom pÄ alla vÄldtÀktsoffer som blir gravida, som inte Àr intresserade av att bÀra & föda fram sin förövares barn..
  Abort Àr BRA, sÄ lÀnge man inte klassar det som ett preventivmedel.

  • Abort says:

   Ser ingen hĂ€r som Ă€r abortmotstĂ„ndare. Det folk reagerar pĂ„ Ă€r att hon sĂ€ger att hon har gjort flera aborter och jag hĂ„ller med om att det Ă€r oansvarigt och omoget. En gĂ„ng Ă€r ingen gĂ„ng, men flera Ă€r ett mönster. SĂ„n extrem otur har ingen, dĂ„ har man varit slarvig och oförsiktig. Det Ă€r ocksĂ„ dumt att framstĂ€lla det som att en abort Ă€r som att gĂ„ till frisören, för de flesta Ă€r det inte “bara att göra abort”, det Ă€r vĂ€ldigt jobbigt bĂ„da psykiskt och fysiskt att gĂ„ igenom en abort. Mina kompisar som gjort abort har mĂ„tt jĂ€ttedĂ„ligt och tvĂ„ blev deprimerade i lĂ„ng tid. Har ni sett bilder pĂ„ hur snabbt fostret utvecklas? Det Ă€r en liten vĂ€xande mĂ€nniska dĂ€r inne. Jag tror ocksĂ„ att jag skulle göra abort om jag blev gravid nu, men det hade inte varit ett lĂ€tt beslut och det ska det inte vara heller. Det Ă€r verkligen inget man ska ta sĂ„ lĂ€ttvindigt som Alexandra verkar göra. Jag Ă€r för fri abort men tjejer som har sĂ„n “otur” att de gör mer Ă€n tvĂ„ aborter borde tvingas gĂ„ en kurs i hur man anvĂ€nder preventivmedel…

   • Sally says:

    Svar till “abort”: hĂ„ller med dig helt, bra skrivet! Jag har gjort en abort en gĂ„ng i unga Ă„r pga slarv, men skĂ€rpte mig o har inte behövt gĂ„ igenom det igen. MĂ„nga har gjort en abort, men att göra abortER tyder ofta pĂ„ att man Ă€r oansvarig o Ă€r inget man enligt mig bör glorifiera.

   • Josefin says:

    @abort jo tack, jag Ă€r sjĂ€lv förĂ€lder till tvĂ„ barn (snart) sĂ„ jag Ă€r vĂ€l medveten om hur stort & utvecklat ett foster Ă€r i olika veckor 🙂
    Jag vet ocksÄ att det Àr mÄnga som mÄr fruktansvÀrt dÄligt över att göra abort & det förstÄr jag sÄklart ocksÄ!
    Alla reagerar ju olika pÄ olika upplevelser.
    Vissa anser att det Àr tyngre att göra abort Àn andra & jag uppfattar bara att Alexandra delar med sig av SIN upplevelse i hur hon kÀnt inför/efter abort. Jag tror inte hon förminskar nÄgon annans upplevelse & förlöjligar deras upplevelse.

    Och jo, jag har en vÀn som först blev gravid med p-piller, sedan spiral & till sist kondom.
    Hon ville inte ha barn & övertalade till sist en lĂ€kare att fĂ„ “strypa sina tillgĂ„ngar” dĂ„ hon var extremt fertil.

    • Elins says:

     Är ni helt knĂ€ppa?
     Vad ger er rÀtten att skuldbelÀgga en mÀnniska för dennes val?
     “Man fĂ„r göra en abort men fler Ă€n en sĂ„ Ă€r det fel'”. Nej! Du fĂ„r göra precis sĂ„ mĂ„nga aborter som du vill och behöver.
     Verkligheten Àr inte guld och gröna skogar och det finns mÄnga orsaker till att man blir gravid ofrivilligt eller oplanerat och det finns mÄnga anledningar till att man vÀljer att göra en abort. Ingen av dessa Àr fel!
     Om ni nu gjort en abort sÄ vet ni vad det innebÀr och tror ni pÄ fullaste allvar att nÄgon frivilligt skulle anvÀnda abort som ett preventivmedel? Har ni ingen verklighetsförankring överhuvudtaget?
     Sluta döma mĂ€nniskor för att de inte vĂ€ljer eller gör “som man borde”. LĂ„t alla kvinnor fĂ„ ta del av det fria valet utan att behöva kĂ€nna skam.
     Jag tycker Alexandra Àr grym som skriver att hon inte skÀms över det, men jag antar det Àr just det som sticker i ögonen hos er? Att hon inte skÀms för att hon har tagit dessa beslut. Att hon inte skÀms för att hon skulle göra det igen.
     Ni borde skĂ€mmas över hur ni sitter och diskuterar vad som Ă€r rĂ€tt och fel gĂ€llande en annan mĂ€nniskas liv och val! SkĂ€ms och kom ner pĂ„ jorden och tillbaka till verkligheten – dĂ€r saker inte alltid blir som man tĂ€nkt sig och man har rĂ€tt att ta egna beslut.

 • Sofia says:

  Jag tycker verkligen att abort Àr varje kvinnas rÀtt att bestÀmma. FörstÄr inte hur ni som kvinnor inte kan föresprÄka abort? Lever ni verkligen i Är 2017? TrÄkigt att se sÄ mÄnga klagar pÄ henne för att hon gjort abort.

  • Frida says:

   HÄller med! Folk Àr inte kloka.

  • Magi says:

   Som sagt det Ă€r en MÄNNISKA , fast en liten, som man DÖDAR. Din mamma kunde oxĂ„ gjort abort, Ă€r du inte glad att hon inte gjorde det? Bara för det Ă€r 2017 Ă€r det inte ok att ta oskyldiga liv.

   • Sofia says:

    Fast om min mamma gjort abort hade jag inte vetat det? Jo klart jag Ă€r glad men om kvinnan inte vill ha barn och har skyddat sig ordentligt tycker jag inte att hon ska tvingas föda, förstĂ„r inte heller hur folk inte kan tycka det inte Ă€r varje kvinnas rĂ€tt att SJÄLV bestĂ€mma vad hon vill göra.

   • S says:

    Nej. Det Àr ett embryo. Inte en mÀnniska.

    Har aldrig gjort abort, men hade inte tvekat en enda sekund pÄ att göra det om jag blivit gravid idag. Tror inte jag hade mÄtt ett dugg dÄligt, men det kan jag sÄklart inte förutspÄ.

   • Ana95 says:

    LĂ€s pĂ„ innan du uttrycker dig. Det Ă€r inte en mĂ€nniska ÄN. Vid det tillfĂ€lle Ă€r det bara ett foster som har inga kĂ€nslor och förstĂ„r inget.
    Och man fÄr bestÀmma sjÀlv hur man vill göra och Alexandra gjorde alldeles rÀtt för det Àr bÀttre att inte ge liv alls Àn att ge ett elÀndig liv.

  • Sally says:

   Tycker inte det verkar finnas nÄgra abortmotstÄndare hÀr. DÀremot finns mogna Äsikter om att abort inte Àr nÄgot man ska missbruka.

  • Paulina says:

   Är du trög eller? Du har inte fattat vad folk har skrivit? Det handlar inte om att vara emot abort. Det hadlar om att inte ta lĂ€tt pĂ„ aborter. Det Ă€r inget man normalt sett gör i en handvĂ€ndning och gör man det Ă€ndĂ„, Ă€r man inte mogen att ha sex överhuvudtaget! DĂ„ ska man avstĂ„ istĂ€llet.

  • Paulina says:

   Det Àr ju bara snorungar som kommenterar pÄ din blogg. Det borde vÀl sÀga en hel del?! Gör man upprepade aborter sÄ har man inte sex pÄ ett ansvarsfullt vis och dÄ ska man avstÄ. Jag Àr absolut inte emot abort. Men de borde ju ringa en klocka ifall man gör det dÄ och dÄ. Och dessutom skriver om det som att de vore helt normalt.

   • Minna says:

    jag tycker att det Ă€r fantastiskt att vi har rĂ€tten att göra abort. som mĂ„nga sagt Ă€r de flesta som sagt emot alexandra inte abortmotstĂ„ndare, utan tycker bara att man kan vara mer ansvarsfull nĂ€r det gĂ€ller skydd. MEN, de som pĂ„ fullaste allvar tycker att det Ă€r fel att göra en abort, att man dödar ett barn, förstĂ„r jag mig verkligen inte pĂ„. HUR kan ni vĂ€rdesĂ€tta ett litet, litet embryo framför en livs levande kvinna? En kvinna vars liv kan bli förstört av att inte ha fĂ„tt göra abort. hade rĂ€tten att göra abort dessutom inte funnits hade sĂ„ otroligt mĂ„nga barn fötts i familjer som inte Ă€r redo – och barnet fĂ„r ett betydligt sĂ€mre liv. Hur kan ni tycka att det pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r bĂ€ttre att lĂ„ta nĂ„gonting helt utan kĂ€nslor eller sinne för minsta lilla vara, för att sedan födas och vĂ€xa upp hos mĂ€nniskor som inte alls var redo, Ă€n att ge mĂ€nniskor chansen att vĂ€nta?

 • Frida says:

  Men Gud vilka kommentarer! Hur vet ni att hon inte skyddat sig? P-piller skyddar inte alltid, kondomer kan gÄ sönder osv osv.
  NÀ, sluta döm hur andra gör med sina liv. Sköt erat istÀllet.

 • my says:

  Att ha barn Àr ett jÀttestort ansvar sÄ det ska verkligen vara vÀlkommet. Barnet har rÀtt att fÄ trygghet och massa kÀr lek och vÀrme. Massa barn blir lidande pga förÀldrar som ej kan ge dom detta. Det Àr sÄ fel och tragiskt. Och kan leda till att barnet fÄr problem i vuxen Älder. SÄ nÀr man Àr mogen att sjÀlvklart sÀt ta barnet i första hand dÄ kan man glÀdjas Ät att bli mamma.

 • S says:

  Men vaddĂ„ dömer? LĂ€gger man ut en sĂ„dan text pĂ„ ett offentligt “forum” sĂ„ fĂ„r man vĂ€l rĂ€kna med att folk har olika synpunkter? Fattar inte, ska vi applĂ„dera och nicka “jajamen fantastiskt bra” om vi verkligen inte ser pĂ„ abort pĂ„ samma vis?

 • Skydd Ă€r inte 100% man kan bli gravid endĂ„. http://sverigebevakning.blogg.se/

 • Hanna says:

  Det Àr skillnad pÄ att döma nÄgon för deras Äsikt, och att vara av annan Äsikt. Man behöver inte applÄdera och jubla över nÄt man inte sjÀlv stÄr för, men man inte heller sitta och peka med fingret om man inte suttit i samma situation.

  Man har rĂ€tten till att tycka att abort Ă€r att döda ett oskyldigt liv, men man mĂ„ste ockssĂ„ uppskatta att alla inte kĂ€nner sĂ„. Det mĂ„ste vara var och ens val, och vi kan inte döma andra pga deras. “Just because you’re on a diet doesn’t mean I can’t have a doughnut.” ‘Nuff said.

 • Vi vill ocksĂ„ vara gifta innan vi blir med barn. Och det Ă€r vi nu, och försöker för fullt =) Följ allting pĂ„ min blogg!

 • Mathilda says:

  Hur hade du kĂ€nt om Andreas ville behĂ„lla det? Nyfiken 🙂

  • Kissie says:

   Inte hans val sĂ„ det hade inte rört mig i ryggen i dags lĂ€get. Kanske om nĂ„got Ă„r eller 2 nĂ€r jag vĂ€l börjar fundera pĂ„ att skaffa barn “pĂ„ riktigt” 🙂

   • . says:

    inte hans val ?? hur dÄ inte hans val om det var han som skulle göra dig gravid ?

   • Tanja says:

    Nu sĂ€ger du emot dig sjĂ€lv. Du Ă€r tydlig med att mannen Ă€r delaktig i att göra nĂ„gon gravid och borde ta sitt ansvar men han har inget att sĂ€ga till om nĂ€r det kommer till att behĂ„lla barnet eller Inte? Är ansvaret lika mycket hans Ă€r ju beslutet ocksĂ„ lika mycket hans.

  • Kissie says:

   Jag inser nu att jag kommenterade lite galet.. Jag menade givetvis inte att jag skiter i vad Andreas sĂ€ger och vill, hans Ă„sikt betyder sĂ„klart vĂ€ldigt mycket för mig. Jag ville bara visa hur bestĂ€mt jag ser pĂ„ att det Ă€r kvinnan som bestĂ€mmer, och inte mannen. NĂ€r det kommer till just att föda barn 🙂 Hoppas du förstĂ„r hur jag menar. Är en feminist med starka Ă„sikter som fortfarande Ă€lskar och respekterar sin pojkvĂ€n. Kram

 • H says:

  En annan sak, som kanske inte sÄ mÄnga tÀnker pÄ i den hÀr frÄgan. (En tanke, sÄ ni behöver inte bli sÄ krÀnkta om ni ej hÄller med)
  Är det inte lite konstigt hur vi alla uppmuntras till att ha sex, mycket sex med okĂ€nda och kĂ€nda och allt dĂ€remellan, att skolor och ungdomsmottagningar delar ut preventivmedel och informerar om smittor och risk för graviditet etc,
  Men man fÄr vÀldigt lite information om en abort. Man uppmuntrar till lösslÀppthet i alla medier, i filmer och reklam, i vartenda medieformer spelas det pÄ sex, men utan att egentligen ha ett egentligt konsekvenstÀnk. AlltsÄ, jag tycker det Àr sjukt i alla fall.
  Inget skydd ger 100% skydd. AvhÄllsamhet dÄ, eller sterilitet.

  Varför ska alla uppmuntras att ha sÄ mycket sex hela tiden?

  Kanske Ă€r det jag som blivit för gammal…

  • Tina says:

   HĂ„ller med dig. Jag Ă„ngrar Ă€rligt talat ett flertal pers som jag haft det med i yngre dagar av fel anledning. Dumt att man trodde dĂ„ att det var “bra” att ligga mycket och med mĂ„nga. SĂ€rskilt den tiden dĂ„ man alltid fick frĂ„gan “hur mĂ„nga har du legat med?”

   • H says:

    Ja, det Ă€r en sorg för mig med… trodde jag var Samantha i sex and the city men egentligen handlade det om ett slags bekrĂ€ftelsebehov, som i slutĂ€ndan blev ett sjĂ€lvskadebeteende.

    Nu nĂ€r jag lever med “mannen i mitt liv” som Ă€r far till mina barn önskar jag (hur töntigt och löjligt det Ă€n lĂ„ter) att jag kunnat ge honom “ensamrĂ€tten” till min kropp. Att vi tvĂ„ tillsammans hade fĂ„tt dela nĂ„got speciellt endast med varandra, istĂ€llet för att man ska kĂ€nna sig som en Ă€cklig spottkopp. (OBS alla lĂ€ttkrĂ€nkta, det Ă€r Jag som KÄNNER mig som en spottkopp, sĂ€ger INTE att de som ligger med mĂ„nga ÄR en spottkopp).

 • Dina says:

  Din kropp, ditt val!

 • Jojo says:

  Men snÀlla ni som sÀger att hon har slarvat med preventivmedel. Skojar ni? Man kan bli gravid trots att man gÄr pÄ P-Piller, spiral och andra preventivmedel. Kondomer kan spricka. SkÀrp er!

  • Anna says:

   Precis!!!!

  • Viktoria says:

   Fast kollar man pÄ statistiken Àr de allra flesta preventivmedel 99% sÀkra om de brukas pÄ rÀtt sÀtt. Det Àr 1 pÄ 100 som blir gravid, och att det skulle hÀnda Alexandra flera gÄnger pÄ ett par Är Àr högst otroligt. Att kvinnor gör aborter flera gÄnger tyder pÄ slarv med preventivmedel eller att man helt enkelt inte skyddat sig, om man endast ser til statistiken alltsÄ. Det kan inte komma som en överraskning att befruktning sker genom samlag, sÄ Àr man inte mogen nog att ha samlag pÄ ett ansvarsfullt sÀtt bör man inte ha det överhuvudtaget.

   • Jojo says:

    Jag kan t.ex inte ta P-piller dĂ„ jag har epilepsi, och om jag skulle ta P-piller sĂ„ skulle min medicin faktiskt slĂ„ ut det. Och tro mig, kondomen har spruckit flera gĂ„nger för min pojkvĂ€n. Jag har dock haft turen att inte bli gravid. Min poĂ€ng med detta Ă€r att alla kan inte bruka hormonella preventivmedel t.ex och ibland sĂ„ Ă€r inte alls preventivmedel 100 % sĂ€kert. SĂ„ att Alexandra har rĂ„kat bli gravid ett par gĂ„nger mĂ„ste inte alls handla om att hon har slarvat. Det kan ha varit ren otur ocksĂ„. Och som sagt, det Ă€r mannens ansvar ocksĂ„ 😉

   • Sofie says:

    Fun fact, Viktoria, Àr att den dÀr sista procenten som gör att p-piller inte Àr helt sÀkra Àr orsakade av ett fÄtal personer som Àr vÀldigt fertila och sÄledes har blivit gravid FLERA gÄnger trots p-pillret de Àter. Det Àr alltsÄ inte sÄ att varje enskild person har en risk att bli gravid 1/100 ggr som de har sex nÀr de gÄr pÄ p-piller. Jag, som inte Àr sÄdÀr jÀttefertil, skulle sannolikt aldrig bli gravid medan jag Àter p-piller, medan en annan person med högre fertilitet kanske har en risk att bli gravid 5/100 ggr. The more you know.

 • Emma says:

  SÄ vackra ni Àr!

 • Sofie says:

  For et kommentarfelt!

  Å ta en abort eller flere er et individuelt valg man tar, pĂ„ bakgrunn av hva man selv fĂžler. “Flere aborter” betyr ikke at hun har hatt 20stk, det kan like gjerne vĂŠre kun 2stk det er snakk om. Noen ganger er det svikt i prevensjon, noen ganger var man uforsiktig og uheldig. Kanskje ikke det var selve barnet som var problemet men hvem som var far? Kanskje var det alder, livssituasjon eller helsetilstand som var Ă„rsaken?

  Ikke gĂ„ utifrĂ„ at en abort blir tatt “bare fordi” det kan vĂŠre sĂ„ mange grunner bak det.

 • Karma says:

  Oftast ör det slarv som gör att man blir gravid om och om igen. Inte ok.
  Sen ska man ha klart för sig att aborter kan göra det svÄrt att bli gravid nÀr du sedan önskar det.
  Att bli gravid Ă€r en gĂ„va…inte nĂ„got du vĂ€ljer sjĂ€lv helt sĂ€kert. Detbkan bero pĂ„ stt man inte har en match med sin partner tex. Eller att partnern inte kan fĂ„ barn.
  Mycket som ska klaffa den dagen.
  SÄ. Abort..sjÀlvklart men anvÀnd det aldrig som ursÀkt för slarv.
  //Karma

  • Elins says:

   Ingen som sagt att det Àr en ursÀkt för att slarva och det Àr nog ingen som skulle vilja anvÀnda det som en ursÀkt heller. Har man gjort en abort vill man inte göra det igen. Punkt. Detta innebÀr dock inte att man inte kommer / mÄste göra det igen och det Àr vÀl det som alla mÄste förstÄ.

   Sluta ha förutfattade meningar gÀllande saker dÀr dina fördomar Àr allt som styr.
   Man gör som man vill och man ska fan inte behöva skÀmmas över att ha gjort abort.
   Vi lever i en helt annan tidsÄlder nu och under helt andra förhÄlladen. Sluta försöka upprÀtthÄlla gamla ideal dÀr kvinnor ska skÀmmas och beskyllas för allting.
   Vakna!

  • Anonym says:

   Har du kÀllor pÄ att abort gör att man har svÄrt att bli gravid sedan nÀr man önskar det?

 • Erika says:

  Vad mycket butthurt mĂ€nniskor det Ă€r i ditt kommentarsfĂ€lt och nu har Expressen skrivit om detta ocksĂ„ đŸ˜€
  En kvinna har rÀtt att göra hur mÄnga aborter hon vill utan att fÄ massa skam mot sig. Det finns dom som har oturen att bli gravid flera gÄnger trots att hon Àr noggrann med preventivmedel, sen kan vi vÀl vara Àrliga. Preventivmedlena pÄ marknaden idag Àr riktigt usla, riktigt usla.

 • Vad trött jag blir pĂ„ detta “man ska inte anvĂ€nda abort som ett preventivmedel”. Vem fan gör det? Har aldrig hört talas om nĂ„gon som skiter totalt i att skydda sig och springer och gör aborter titt som tĂ€tt, som om det vore ett bekvĂ€mt sĂ€tt att slippa fĂ„ barn?! Har man gjort flera aborter Ă€r det inte alls sĂ€kert att det beror pĂ„ slarv eller att man Ă€r oansvarig. Vissa har lĂ€tt att bli gravida precis som vissa har svĂ„rt att bli det, och preventivmedel Ă€r aldrig 100 % sĂ€kert. Tror inte det finns en mĂ€nniska i vĂ€rlden som tycker det Ă€r kul att göra abort, sĂ„ lĂ€gg ner snacket om att folk skulle göra det som nĂ„got annat Ă€n en absolut sista utvĂ€g.

  För övrigt tar inte aborter sĂ„ hĂ„rt pĂ„ alla. En del blir deprimerade och mĂ„r jĂ€ttedĂ„ligt av att behöva göra abort, absolut, men för vissa Ă€r det inte ett dugg jobbigt. SĂ„ Ă€r det bara. Det pratas bara aldrig om de “positiva” abortupplevelserna för att vi kvinnor mer eller mindre förvĂ€ntas leva och andas enbart för att bilda familj, sĂ„ att inte bry sig nĂ€mnvĂ€rt om en abort Ă€r tabu som bara den.

  Jag skulle ocksĂ„ springa och göra abort pĂ„ direkten utan att ens behöva fundera pĂ„ saken om jag blev gravid. Men jag Ă€r ju en sĂ„n dĂ€r skitkonstig tjej som absolut aldrig vill ha barn. 🙂 Alla behöver inte tycka likadant om aborter, men man ska aldrig beskylla nĂ„gon annan för att deras val inte stĂ€mmer överens med vad man sjĂ€lv hade gjort i samma situation. Det rör vĂ€l ingen annan Ă€n Alexandra om hon gör abort? Personligen ser jag hellre att fler gör abort Ă€n att det föds en massa oönskade barn som inte fĂ„r ett drĂ€gligt liv, hamnar hos socialen osv. För barnens skull!

  • Anna says:

   Sofia Reumert; tack för en fantastiskt bra kommentar! ❀

  • Sofia says:

   Åh va bra kommentar! Det var exakt det jag menade innan!

  • Viktoria says:

   SÄ du tror pÄ riktigt att mÀnniskor hellre skulle vÀlja att inte födas, istÀllet för att ha en tuff uppvÀxt? Och hur mÄnga barn har inte varit oplanerade och kanske till och med oönskade men ÀndÄ fÄtt ett fantastiskt liv med en fin familj? Dessutom finns det alternativ Àven om du föder ett barn och sjÀlv inte vill ha det, adoption till exempel. Abort handlar i största allmÀnhet om slarv bland kvinnor som Àr för priviligierade för sitt eget bÀsta. Vi har blivit inprÀntade att vi mÄste hÄlla kampen uppe och kÀmpa för vÄra rÀttigheter. Det Àr alltför viktigt att skydda sin kropp och sitt liv, utan den minsta Ätanke pÄ livet som man avslutar. Men vad har vi för rÀttighet att bestÀmma vilket foster ska födas och inte? För avsett om man vill kalla det mÀnniska eller inte Àr det trots allt ett liv.

   • Ida says:

    Viktorias kommentar gör mig oerhört provocerad. Jag antar att du inte haft en svĂ„r uppvĂ€xt sjĂ€lv? Det Ă€r inte som att uppvĂ€xten bleknar till ett svagt minne nĂ€r man blir 18 och att resten av ens liv Ă€r som en dans pĂ„ rosenblad. Den dĂ€r uppvĂ€xten gör sig pĂ„mind, mer Ă€n mĂ„nga brukar berĂ€tta om. SjĂ€lv hade jag gladeligen önskat att min mamma avslutat det hela medan tid fanns, och vĂ€ntat till en bĂ€ttre tidpunkt i livet, för dĂ„ hade jag inte behövt gĂ„ igenom det jag gjort eller leva med minnena av det idag (i form av PTSD med flashbacks). Det Ă€r heller inte bara barnets liv som pĂ„verkas om en kvinna tvingas att bĂ€ra och föda det, det Ă€r kvinnans liv ocksĂ„. Det Ă€r alltsĂ„ tvĂ„ liv som riskerar att förstöras, istĂ€llet för att hon gĂ„r till en klinik och fĂ„r vĂ€lja sjĂ€lv att avsluta graviditeten. Det Ă€r inte heller “bara att adoptera bort”, snacka om att ha en romantiserad bild av det hela.
    Att det Ă€r en liten mĂ€nniska som flera skrivit Ă€r ocksĂ„ rent bullshit. Det Ă€r ett embryo, eller pĂ„ sin höjd ett foster – som vid den tidpunkten inte Ă€r levnadsdugligt utanför livmodern. 25% av alla graviditeter slutar i missfall, och de allra flesta aborter görs medan missfallsrisken fortfarande Ă€r vĂ€ldigt hög. Man kan alltsĂ„ inte sĂ€ga att ingen abort = ett barn i slutĂ€ndan.

    Jag har sjÀlv gjort en abort (medicinsk, dvs hemma med tabletter). Det var traumatiskt, det gjorde fruktansvÀrt ont, och dÀrefter hade jag blödningar 15-25 dagar per mÄnad i över ett Är. Det Àr liksom ingen enkel utvÀg som man vÀljer för att det Àr kul. Men nÀr alternativet Àr att bÀra fram ett barn som man sedan ska ta hand om pÄ bÀsta möjliga sÀtt i minst 18 Är framöver och inte kan se hur man ska göra det pÄ ett vÀrdigt sÀtt, dÄ kan aborten trots allt kÀnnas vÀrt det. Sen Àr det skit samma vad det beror pÄ. Om det var att man glömde ett piller, om det skedde trots preventivmedel, om man blev vÄldtagen, om kondomen sprack, om mannen visade sig vara ett as, om man vill genomföra en hel utbildning först, om man vill satsa pÄ karriÀren ohÀmmat ett tag till, det spelar ingen som helst roll. Om man som kvinna upptÀcker att man Àr gravid och inte kan/vill ha ett barn i nulÀget sÄ har vi i Sverige förmÄnen att gÄ till en frÀsch klinik för att genomföra en abort med hjÀlp av medicinskt utbildad personal. Utomlands finns det de som försöker lösa det pÄ egen hand, med stÄlgalge som förs upp i slidan, slag mot magen och andra farliga och osanitÀra varianter, och kan i vissa fall dessutom bli straffad med döden för det man gjort. Valet ligger till syvende och sist allt alltid hos kvinnan, men i vÄrt land kan det göras pÄ ett betydligt sÀkrare sÀtt och det tycker jag att vi verkligen ska vÀrna om.

    Och nĂ€r Alexandra skriver att hon gjort “flera aborter” behöver det inte handla om en handfull, det kan lika gĂ€rna vara tvĂ„ st. TvĂ„ oönskade graviditeter pĂ„… sĂ€g 10 Ă„rs aktivt sexliv, det Ă€r inget jag tolkar som att hon anvĂ€nder det istĂ€llet för preventivmedel.

   • Elins says:

    Ber om ursĂ€kt pĂ„ förhand för denna kommentar dĂ„ den Ă€r totalt kĂ€nslobaserad och okonstruktiv men…
    Är du helt knĂ€pp Viktoria ? Jag har aldrig lĂ€st nĂ„got sĂ„ dumt i hela mitt liv.
    Jag Àr ledsen för din skull att du kÀnner sÄ och att du ser det pÄ detta sÀtt. Jag Àr faktiskt ledsen för samtliga mÀnniskor som tÀnker sÄhÀr.
    Det Àr helt sjukt att vissa tycker att det Àr okej att föda ett barn man inte vill ha eller som man inte Àr redo att ta hand om, som man inte klarar av, som man vet inte kommer fÄ det bra. Att det Àr bÀttre att sÀtta ett liv till vÀrlden dÀr den ska leva i misÀr Àn att göra en abort.

    Det Àr inte valet om abort som Àr ansvarslöst det Àr tankesÀttet som du och mÄnga andra har som Àr totalt ansvarslöst och utan verklighetsförankring.
    Jag förstÄr inte hur det finns mÀnniskor som tÀnker pÄ detta sÀtt och jag förstÄr inte varför de finns heller.
    Abort Àr en möjlighet vi inte haft förut och det finns inget negativt i att ha det alternativet.
    Jag vill ge mina barn de bÀsta förutsÀttningarna de kan fÄ och jag Àr tacksam över att jag sjÀlv kan bestÀmma nÀr jag Àr mogen att skaffa barn.
    Och vi har all rÀtt att bestÀmma över om vi ska eller inte ska behÄlla ett barn. Det ska aldrig ifrÄgasÀttas.
    NĂ„gon mĂ„ste ta hand om, Ă€lska, vĂ„rda, uppfostra, lĂ€ra och vara ansvarig för en ny mĂ€nniska i resten av sitt liv. Är man inte redo för det sĂ„ ska man inte göra det.
    Jag ser pÄ det helt tvÀrtom. Barn Àr inte nÄgot man bara skaffar hit och dit, föder och ger bort till nÄgon annan pÄ löpande band. Det Àr otroligt ansvarsfullt att tÀnka som Alexandra och jag önskar att fler tÀnkte pÄ samma sÀtt.

    Att skaffa barn bara för att man blir med barn Ă€r helt … ja.. Inga kommentarer.

 • sofia says:

  FörstÄr din tanke dÀr, dock ska man ju försöka undvika det, sÄ anvÀnda kondom skulle vÀl va de optimala eg, men förstÄr dig.
  Inget skydd Àr 100% sÀkert dock. Förutom avhÄllsamhet.

  http://www.tradera.com/profile/items/4444223/just4her

 • Malin says:

  Hej Alexandra

  TÀnkte bara höra hur de Àr med din bror, har inte lÀst om honom pÄ ett tag, hoppas de Àr bra med han.

  Kramar

 • Lovisa says:

  HE RRE GUUD sÄ mycket kvinnohat bland kommentarerna. En abort Àr en abort och vÄr rÀttighet, alltsÄ inga problem om man vill göra en. En kille som fÄr utlösning i en tjej har dessutom sagt ifrÄn signaler ansvar om abort eller icke abort. Han hade chansen innan han kom att vÀlja och ingen klagar pÄ mannen nÀr det görs en abort, trots att han Àr 50% delaktig i fostrets existens.

  Bilda er lite, lĂ€s pĂ„ om 70-talets feministvĂ„g som banade vĂ€g för aborter, p-piller, dagis (sĂ„ kvinnor skulle kunna jobba) etc sĂ„ kommer ni nog fĂ„ bukt med ert kvinnohat 🙂

 • Anna says:

  Men hallo, stopp!!!

  Är det Ă€r nĂ„gon av er som kommenterat som vet vad som ligger bakom Kissies tidigare aborter?!
  Det Ă€r som sagt sĂ„ att inget preventivmedel Ă€r 100% sĂ€kert… och det Ă€r inget lĂ€tt beslut, alla har sina grunder. SĂ„ innan ni kĂ€nner till hela sanningen, snĂ€lla: sluta vara sĂ„ nedlĂ„tande och dömande!!!!

  Jag kan hĂ„lla med om att det Ă€r lite olyckligt skrivet. Men jag tror inte meningen var att “ta det lĂ€tt” med aborter utan att glĂ€djas över att vi har den friheten i Sverige.
  KramarđŸ€—

 • Anna says:

  SĂ„ mĂ„nga som tycker att Alexandra har varit oansvarig men verkar glömma bort den andra parten som medverkat i samlaget. Jag har dĂ„ aldrig heller hört talas om nĂ„gon som anvĂ€nder abort som ett form av preventivmedel? Olyckor sker, misstag begĂ„s men skulden verkar alltid Ă€ndĂ„ bestĂ„ pĂ„ kvinnans bekostnad. Jag har inte trĂ€ffat mĂ„nga, men nĂ„gra enstaka som blivit gravida pĂ„ grund av ett eller annat misstag, fel, slarv, varje gĂ„ng sĂ„ Ă€r det alltid kvinnan som fĂ„tt stĂ€mpeln “ansvarslös” HON bör ha vetat bĂ€ttre och HON bör ha tĂ€nkt efter etc. Man anser kanske mĂ„ste alltid tĂ€nka flera steg framĂ„t dĂ„ de mĂ„ste leva med misstaget, men det krĂ€vs ju Ă€ndĂ„ tvĂ„ för att bli tre. MĂ„nga verkar glömma det.

 • Diana says:

  Jag tycker heller inte att det Ă€r skamligt eller nĂ„tt med att göra en abort men jag tycker dĂ€remot att det lĂ„ter hemskt nĂ€r du sĂ€ger att du gjort det FLERA gĂ„nger… varför utsĂ€tter du din kropp för sĂ„nt? Du vet riskerna va? KĂ€nns sĂ„ hemskt om du “förstör” din kropp och riskerar att bli steril. Eller Ă€r det bara myter?
  Hur som helst, du gör precis som du sjĂ€lv vill med din kropp men försök att vara lite mer försiktig och inte anvĂ€nda aborter som ett preventivmedel. 😉

  • Cim says:

   Lyckade aborter utan infektioner osv gör en inte steril. Detta Ă€r en myt som ligger kvar för att SKRÄMMAS!
   Dom flesta aborter görs som nÀr kroppen sjÀlv skapar ett missfall. Kirurgisk abort (större foster) innebÀr lite större risk pga instrument i livmodern MEN Àven dÀr Àr det sÄ pass utvecklat nu att risken för skador Àr liten.

 • Sofia says:

  Jag Ă€r absolut för abort och anser det inte vara skamfullt pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, men jag fĂ„r ocksĂ„ en kĂ€nsla hĂ€r av att du normaliserar abort. Abort Ă€r en trĂ„kig lösning och inget man behöver skĂ€mmas för, men inte heller nĂ„got man ska ta lĂ€tt pĂ„. PĂ„ dig lĂ„ter det ju som att du och din partner bara kommer fortsĂ€tta med abort “tills tiden Ă€r rĂ€tt”. Nu kĂ€nner jag inte till omstĂ€ndigheterna runt dina tidigare aborter men nĂ€sta gĂ„ng kan du vinkla det annorlunda nĂ€r du skriver om abort och en kvinnas rĂ€tt till abort.

 • alice says:

  att kvinnor Ă€n idag vill shame’a andra kvinnor för att de genomför aborter. fuck off

 • Cecilia says:

  Kissie söker drama igen suck.. DÄ expressen skrivit igen om henne och detta inlÀgg..

 • Maja says:

  KÀnns som om vÀldigt mÄnga hÀr har en för lÄg Älder för att bara förstÄ hur och vad Alexandra menar!
  Jag tycker precis samma nÀr det gÀller aborter. SÄ bra att det finns och att man fÄr ett val. Jag har gjort en abort en gÄng och stÄr för det och Ängrar mig inte alls.
  Hade jag blivit gravid Àven idag hade jag gjort en abort. Detta har inget att göra med hur man kÀnner för just barn utan vÀldigt mycket runtomkring.
  Och sjÀlvklart kan man bli gravid Àven om man skyddar sig!
  Herregud. Slappna av och lÄt varje person ha sin egna Äsikt istÀllet!

 • Lina says:

  ÄLSKAR DETTA

  Det ska inte behöva vara skamfullt med abort. Jag har gjort en. Det var fan hur lÀtt som helst. KÀkade godis och glodde pÄ film medan jag vÀntade pÄ at tabletterna skulle göra sitt.

  Heja dig alltsÄ. Har typ en crush pÄ dig och hur du ser pÄ livet. Och jag Àr snart 30 och gammal liksom. Haha

 • johanna says:

  jag skulle ALDRIG göra abort! Är gravid för första gĂ„ngen nu i v. 20 och nĂ€r man kĂ€nner av den lilla i magen som vĂ€xer och vĂ€xer sĂ„ vet man redan att man Ă€lskar bebisen och det skulle krossa mitt hjĂ€rta om han/hon skulle dö! 💕 men folk fĂ„r ju vĂ€lja sjĂ€lva vad dom gör men enligt mig Ă€r det sjukt att hur nĂ„gon har ett hjĂ€rta att ta och döda det lilla blivande mĂ€nniskan.

  • Anonym says:

   Men det beror ju pÄ frÄn person till person. Jag vill till exempel inte bli gravid, jag har FOBI för att vakna en morgon och pissa positivt pÄ en sticka, det Àr HELT seriöst det absolut vÀrsta som skulle kunna hÀnda mig i dagslÀget. Du dÀremot har uppenbart inte kÀnt den kÀnslan eftersom du Àr gravid och vill fullfölja graviditeten. Sluta döma.

 • Linda says:

  MĂ„nga har tagit upp de etiska och emotionella övervĂ€gandena vid abort, vilka Ă€r de första de flesta tĂ€nker pĂ„. Men begrunda ocksĂ„ vĂ€nligen de ekonomiska aspekterna av att det görs tiotusentals aborter i Sverige varje Ă„r, majoriteten av vilka hade kunnat undvikas enkelt genom anvĂ€ndande av preventivmedel. Det Ă€r sammanlagt miljontals kronor VARJE ÅR som sjukvĂ„rden skulle kunna anvĂ€nda till bĂ€ttre nytta inom andra omrĂ„den som forskning om t.ex. (barn)cancer, hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar, althzeimers, parkinsons etc.

  • Ida says:

   Fast nu Àr det ju inte sÄ att pengar till forskning ligger i samma pott som övriga sjukvÄrden (det mesta finansieras privat genom t.ex. stiftelser dÀr forskarna kan söka medel för enskilda projekt). SÄ dom pengarna hade mest troligt inte alls anvÀnts till att hitta botemedel mot cancer eller andra sjukdomar. I flera landsting Àr dessutom vissa preventivmedel subventionerade, vilket innebÀr att landstinget betalar hela eller delar av dom, det kan jag lova kostar mer Àn en abort i slutÀndan (men det Àr absolut positivt att det finns!!).
   Dessutom Àr de flesta aborter medicinska, dvs görs med tabletter. Det kostar inte sjukvÄrden mer Àn vad det gör om du gÄr till lÀkaren med en urinvÀgsinfektion eller lÄgt jÀrnvÀrde.

   Ska man tala ekonomi kan man istĂ€llet tĂ€nka sig hur det blir om man inte gör abort. Kvinnan kanske mĂ„r dĂ„ligt av sin graviditet och behöver bĂ„de lĂ€karvĂ„rd och sjukskrivning (inte ovanligt), dĂ„ kostar det pengar för bĂ„de landstinget, staten och till viss del arbetsgivaren. Sedan Ă€r det förlossning, vilket krĂ€ver sjukhussĂ€ng och personal – landstinget betalar igen. DĂ€refter förĂ€ldraledighet, dĂ€r det i runda slĂ€ngar handlar om ca 450 dagar med ersĂ€ttning frĂ„n försĂ€kringskassan (staten). Barnet ska sedan fĂ„ barnbidrag under sin uppvĂ€xt, det betalar staten (strax över en kvarts miljon landar det pĂ„). Dagis ska hen givetvis erbjudas nĂ€r förĂ€ldrarna ska tillbaka till jobbet, för dagis betalar man som förĂ€lder en struntsumma (omkring en tusenlapp per barn om man jobbar heltid) eftersom kommunen gĂ„r in med resten. Sen Ă€r det obligatorisk grundskola, den betalar kommunen (har tyvĂ€rr inga siffror pĂ„ det, men du kan ju tĂ€nka dig att lokaler+personal+mat+förbrukningsvaror+böcker m.m. gĂ„r pĂ„ en hel del under nio-tio Ă„r). Sen kommer gymnasiet, dĂ€r kommunen Ă„ter igen stĂ„r för notan. Universitetsstudier efter det? Staten betalar bĂ„de utbildning, ger bidrag och erbjuder ett vĂ€ldigt förmĂ„nligt lĂ„n. Mest troligt kommer barnet skada sig eller bli sjukt och krĂ€va lĂ€karvĂ„rd under sin uppvĂ€xt, dĂ€r fĂ„r landstinget bekosta besöken hos sjukhus/vĂ„rdcentral. Skulle skadan eller sjukdomen mot all förmodan vara av riktigt allvarlig karaktĂ€r kanske hen aldrig kommer klara av ett jobb, och kan pĂ„ sĂ„ sĂ€tt inte bidra till statskassan genom att betala skatt utan fortsĂ€tter att kosta genom sjukpension, eventuell assistent, anpassningar i hemmet o.s.v.
   SĂ„, ska vi inte ta och spara kommunen, landstinget och staten de pengarna, genom att fortsĂ€tta att erbjuda abort till de kvinnor som vill genomföra en sĂ„dan? Det blir ju trots allt sĂ„ mycket billigare, och vi skulle ju tĂ€nka ekonomiskt…

   • Linda says:

    InlĂ€gget var inte till för att stĂ€lla möjligheten till abort mot att begrĂ€nsa abort, utan att poĂ€ngtera att MAJORITETEN av de aborter som utförs faktiskt enkelt kan undvikas. Det mĂ„ste vi ju faktiskt vara överens om. Och att belysa att ett val pĂ„ individnivĂ„ fĂ„r genomslag (ekonomiskt) för en större grupp, dĂ„ denna service sĂ„ledes “överkonsumeras”, (eftersom de allra flesta oönskad graviditet enkelt hade kunnat undvikas helt och hĂ„llet).

    Jag vill inte inskrÀnka nuvarande abortlagstiftning och inte heller se nÄgra oönskade barn födas.

  • S says:

   Vi hade ocksÄ kunnat undvika miljontals kostnader i vÄrd om folk bara lÀt bli att röka. Eller Àta onyttigt. Eller dricka alkohol. Eller vara oförsiktiga pÄ fyllan. Etc. Vilken typ av vÄrd tycker du det Àr okej att betala dÄ menar du? Personligen stöttar jag hellre abort Àn de som fÄr lungcancer av rökning.

 • Paula Smilee says:

  Visst Ă€r det bra att vi lever i ett land dĂ€r vi har tillgĂ„ng till abort och fĂ„r sjĂ€lv vĂ€lja om man vill behĂ„lla det eller inte. Jag har personligen aldrig gjort en abort i hela mitt liv men jag hade heller aldrig kunnat göra det. Jag förstĂ„r inte hur man kan “rĂ„ka” bli gravid flera gĂ„nger och sedan göra abort gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. En gĂ„ng Ă€r vĂ€l “okej”.. men inte flera gĂ„nger. Nu vet jag inte om det Ă€r för att man har varit oansvarig eller Ă€ndĂ„ rĂ„kat bli gravid trots att man skyddat sig. Men om man nu har blivit gravid sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger för att man har varit oansvarig och “kört pĂ„” utan skydd sĂ„ tycker jag bara att det Ă€r rent ut sagt för jĂ€vligt.

  Jag blir irriterad pÄ tjejer som anvÀnder abort som ett preventivmedel istÀllet för att skydda sig nÀr dom har sex ! Vidrigt hur visa tjejer tar abort som om det vore att köpa en tröja och sedan göra sig av med den. Fyfan.

 • En besviken kvinna says:

  Jag blir chockad, jag blir illamÄende och jag blir sÄ besviken att det finns sÄ mÄnga kommentarer hÀr med fördomar, anklagelser, utpekande och försök till att ge en annan mÀnniska skam kÀnslor och eller försök till att trycka ner en annan kvinna.

  Det Àr sjukt och pinsamt att vi kvinnor fortfarande mÄste förklara oss, bevisa att det inte Àr som mÄnga tror eller ens försöka försvara oss sjÀlva i olika sitituationer som abort, vÄldtÀkt, sexuella trakasserier, kommenterar pÄ en blogg eller ute bland folk tex och eller anvÀnda skamliga ord som anvÀnds för att förklara just en kvinna men ja listan Àr mycket lÀngre.

  MĂ„nga kommenterande hĂ€r verkar tĂ€nka “jag Ă€r sĂ„ mycket bĂ€ttre för jag skulle aldrig göra en abort” sorry babe but you are so wrong in so many ways…

  Vad Ă€r sĂ„ skamligt och dĂ„ligt med aborter som utförs eller kommer pĂ„ tankarna bland olika kvinnor? Vad Ă€r aldrig? Can you see in to the future? Kan du se om du ALDRIG skulle göra nĂ„got? Om du kan se in i framtiden och se att nĂ„got ALDRIG skulle ske sĂ„ borde du va sĂ„ rik och upptagen just nu att dem flesta kommentarerna inte borde finnas hĂ€r för schemat Ă€r tight….

  HÀr Àr nÄgra punkter du, ni och alla dömande people borde lÀsa innan ni spottar ut pinsamma anklagelser och fördomar:
  * om du av misstag…. news flash everyone… skydd och medicin Ă€r aldrig 100% sĂ€kert, det Ă€r inte alltid tillgĂ€ngligt, fungerande, sĂ€kert, billigt eller möjligt att ha till hands varje gĂ„ng samlag Ă€r pĂ„ vĂ€g att ske…. blir gradvid, inte Ă€r redo att föda, ta hand om ett barn och situationen eller möjligheten inte finns till ett bra liv för detta embryot ja denna listan Ă€r lĂ„ng ocksĂ„ men ni fattar poĂ€ngen sĂ„ finns det ett medicinskt sĂ€kert sĂ€tt att avsluta nĂ„got som skulle kunna ha gĂ„tt snett eller bli helt jĂ€vla underbart men det Ă€r sjukt fantastiskt att vi har ett val ellerhur? Man kan inte se in i framtiden eller heller alltid vara 100% förbered 24/7….
  * om du eller en vÀn eller nÄgon annan hÀr pÄ jorden blir vÄldtagen kan du med sÀker medisiskt teknik och sjukvÄrd bli omhÀndertagen och avsluta embryots vÀxande som hade blivit minst sagt vÀldigt fysiskt och psykiskt pÄfrestande inte bara för personen utsatt för denna hÀndelse pga vÄldtÀkter sker dagligen. Ni förstÄr hur mÄnga som behöver denna val möjlighet, som skulle göra vad som helst för denna val möjlighet och som aldrig skulle döma eller försöka placera en annan kvinna pÄ grund av denna val möjlighet som inte fÄr denna frihet eller möjlighet till detta val.
  * Helt otroligt att vi har ett val som mÄnga klagar pÄ nÀr det finns kvinnor som kÀmpar för sina liv i könsstympning, vÄldtÀckter, vÄld i och utanför hemmet och ja mycket mer som sagt tidigare.
  * om du eller nĂ„gon annan hĂ€r pĂ„ jorden av nĂ„gon anledning hamnar i en situation dĂ€r ni blir gravida utan förvaning, med förvaning, planerat eller oplanerat, av misstag eller inget misstag (sitt ner pĂ„ en stol nu sĂ„ du inte ramlar ihop och svimmar) ETT SKIT ATT SÄGA TILL OM DET, Jag blir chockad, jag blir illamĂ„ende och jag blir sĂ„ besviken att det finns sĂ„ mĂ„nga kommentarer hĂ€r med fördomar, anklagelser, utpekande och försök till att ge en annan mĂ€nniska skam kĂ€nslor och eller försök till att trycka ner en annan kvinna.
  * Det Àr sjukt och pinsamt att vi kvinnor fortfarande mÄste förklara oss, bevisa att det inte Àr som mÄnga tror eller ens försöka försvara oss sjÀlva i olika sitituationer som abort, vÄldtÀkt, sexuella trakasserier och skamliga ord som anvÀnds för att förklara just en kvinna och ja listan Àr mycket lÀngre.
  * andra? För ja ni ljuger, man kan aldrig sÀga aldrig.
  * Dessa kommentarer inte alla men mĂ„nga ovan tyder pĂ„ egoistiska och outbildade individer gĂ€llande mycket hĂ€r pĂ„ jorden….

  Det finns mÀnniskor som kÀmpar dagligen med att fÄ kvinnlig frihet i hela vÀrlden, som kÀmpar mot vÄldtÀkter och vÄldtÀktsmÀn, mot fördomar, mot regler och lagar och kulturer som faktiskt trycker ner oss kvinnor och som kÀmpar dagligen med att fÄ det jÀmstÀllt.

  Hur har ni ens mage eller tid med att trycka ner nÄgon annan? Hur kollar ni er sjÀlva i spegeln? Hur vaknar ni varje dag och kan visa er bland mÀnniskor medvetna om att ni inte Àr ett dugg schysta eller Àrliga mot er sjÀlva och andra? För ja ni ljuger, man kan inte sÀga aldrig och veta till 100%.

  (Skriv fel kan tillkomma och meningar kan vara konstiga, min hjÀrna gÄr i 50000052736 nÀr jag lÀser vissa kommentarer)

  • Camilla says:

   Jag krÀks. Jag kÀnner mig som 100 Är. Vad Àr det för himla smÄglin som kommenterar och tror de vet allt om livet och tror sig ha rÀtten att skamma mÀnniskors fria (lagliga, thank GOD) val? SÄ respektlösa och vidriga kommentarer. Helt utan medmÀnsklighet och vÀrme. MÄ mina barn aldrig ta efter sÄdana pulver som dem i form av förebilder. Aldrig.

 • En besviken kvinna says:

  Jag blir chockad, jag blir illamÄende och jag blir sÄ besviken att det finns sÄ mÄnga kommentarer hÀr med fördomar, anklagelser, utpekande och försök till att ge en annan mÀnniska skam kÀnslor och eller försök till att trycka ner en annan kvinna.

  Det Àr sjukt och pinsamt att vi kvinnor fortfarande mÄste förklara oss, bevisa att det inte Àr som mÄnga tror eller ens försöka försvara oss sjÀlva i olika sitituationer som abort, vÄldtÀkt, sexuella trakasserier, kommenterar pÄ en blogg eller ute bland folk tex och eller anvÀnda skamliga ord som anvÀnds för att förklara just en kvinna men ja listan Àr mycket lÀngre.

  MĂ„nga kommenterande hĂ€r verkar tĂ€nka “jag Ă€r sĂ„ mycket bĂ€ttre för jag skulle aldrig göra en abort” sorry babe but you are so wrong in so many ways…

  Vad Ă€r sĂ„ skamligt och dĂ„ligt med aborter som utförs eller kommer pĂ„ tankarna bland olika kvinnor? Vad Ă€r aldrig? Can you see in to the future? Kan du se om du ALDRIG skulle göra nĂ„got? Om du kan se in i framtiden och se att nĂ„got ALDRIG skulle ske sĂ„ borde du va sĂ„ rik och upptagen just nu att dem flesta kommentarerna inte borde finnas hĂ€r för schemat Ă€r tight….

  HÀr Àr nÄgra punkter du, ni och alla dömande people borde lÀsa innan ni spottar ut pinsamma anklagelser och fördomar:

  * om du av misstag…. news flash everyone… skydd och medicin Ă€r aldrig 100% sĂ€kert, det Ă€r inte alltid tillgĂ€ngligt, fungerande, sĂ€kert, billigt eller möjligt att ha till hands varje gĂ„ng samlag Ă€r pĂ„ vĂ€g att ske…. blir gradvid, inte Ă€r redo att föda, ta hand om ett barn och situationen eller möjligheten inte finns till ett bra liv för detta embryot ja denna listan Ă€r lĂ„ng ocksĂ„ men ni fattar poĂ€ngen sĂ„ finns det ett medicinskt sĂ€kert sĂ€tt att avsluta nĂ„got som skulle kunna ha gĂ„tt snett eller bli helt jĂ€vla underbart men det Ă€r sjukt fantastiskt att vi har ett val ellerhur? Man kan inte se in i framtiden eller heller alltid vara 100% förbered 24/7….

  * om du eller en vÀn eller nÄgon annan hÀr pÄ jorden blir vÄldtagen kan du med sÀker medisiskt teknik och sjukvÄrd bli omhÀndertagen och avsluta embryots vÀxande som hade blivit minst sagt vÀldigt fysiskt och psykiskt pÄfrestande inte bara för personen utsatt för denna hÀndelse pga vÄldtÀkter sker dagligen. Ni förstÄr hur mÄnga som behöver denna val möjlighet, som skulle göra vad som helst för denna val möjlighet och som aldrig skulle döma eller försöka placera en annan kvinna pÄ grund av denna val möjlighet som inte fÄr denna frihet eller möjlighet till detta val.

  * Helt otroligt att vi har ett val som mÄnga klagar pÄ nÀr det finns kvinnor som kÀmpar för sina liv i könsstympning, vÄldtÀckter, vÄld i och utanför hemmet och ja mycket mer som sagt tidigare.

  * om du eller nĂ„gon annan hĂ€r pĂ„ jorden av nĂ„gon anledning hamnar i en situation dĂ€r ni blir gravida utan förvaning, med förvaning, planerat eller oplanerat, av misstag eller inget misstag (sitt ner pĂ„ en stol nu sĂ„ du inte ramlar ihop och svimmar) ETT SKIT ATT SÄGA TILL OM DET, Jag blir chockad, jag blir illamĂ„ende och jag blir sĂ„ besviken att det finns sĂ„ mĂ„nga kommentarer hĂ€r med fördomar, anklagelser, utpekande och försök till att ge en annan mĂ€nniska skam kĂ€nslor och eller försök till att trycka ner en annan kvinna.

  * Det finns mÀnniskor som kÀmpar dagligen med att fÄ kvinnlig frihet i hela vÀrlden, som kÀmpar mot vÄldtÀkter och vÄldtÀktsmÀn, mot fördomar, mot regler och lagar och kulturer som faktiskt trycker ner oss kvinnor och som kÀmpar dagligen med att fÄ det jÀmstÀllt.

  Hur har ni ens mage eller tid med att trycka ner nÄgon annan? Hur kollar ni er sjÀlva i spegeln? Hur vaknar ni varje dag och kan visa er bland mÀnniskor medvetna om att ni inte Àr ett dugg schysta eller Àrliga mot er sjÀlva och andra? För ja ni ljuger, man kan inte sÀga aldrig och veta till 100%.

  (Skriv fel kan tillkomma och meningar kan vara konstiga, min hjÀrna gÄr i 50000052736 nÀr jag lÀser vissa kommentarer)

 • Ida Ardeby says:

  Blir alldeles trött av att scrolla igenom kommentarerna… Det finns verkligen sĂ„ mycket olika Ă„sikter! För er som vill lĂ€sa om ett vĂ€ldigt annorlunda perspektiv sĂ„ skrev jag ett inlĂ€gg om abort som ni kan lĂ€sa hĂ€r: http://idaelisas.blogg.se/2017/august/min-syn-pa-abort-2.html . Men blir ni bara provocerade sĂ„ lĂ€s inte, tack. Jag tycker att abort Ă€r fel, Ă„tminstone i de allra flesta lĂ€gen, men jag respekterar de kvinnor som har gĂ„tt igenom en abort och vill inte döma dem. DĂ€remot tycker jag inte att man ska ta lĂ€tt pĂ„ det, som pĂ„ en ungdomsmottagning dĂ€r de sa till en högstadieklass, “det Ă€r bara ett litet ingrepp, man kan ta nĂ„gra tabletter, det Ă€r inget farligt alls!” Tycker Ă„tminstone man borde prata om riskerna, smĂ€rtan och de psykiska problem som man kan lida av efterĂ„t. Och sĂ„klart att det finns bra möjligheter att ta hand om ett barn trots att man inte har vĂ€rldens bĂ€sta förutsĂ€ttningar.

 • Kim says:

  “Hemskt att du normaliserar abort, jag har sjĂ€lv gjort det” ehm, dubbelmoral much? Ge er..

 • Jag tycker att man ska fĂ„ vĂ€lja sjĂ€lv! Punkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *