5:2 dieten

Denna diet går ut på att under 5 dagar får du äta vad du vill, och under 2 dagar ska du fasta. Eller nja, du får äta upp till 500 kalorier. Det finns hur många recept som helst på soppor som man kan äta under dessa dagar som inte ska innehålla mycket kcal alls. Vissa tycker den är superbra och påster sig ha gått ner massor i vikt, andra hävdar motsatsen. Jag personligen skulle INTE välja att gå på denna diet eftersom jag vill inte sätta kroppen i svält 2 dagar i veckan. Jag personligen tror inte kroppen mår bra av det. Man kan vara nyttig hela tiden, men även unna sig. Utan att behöva svälta.

Självklart har det kommit en bok om detta så dom kan tjäna pengar på kvinnor som svälter 2 dagar i veckan. Jag tycker det är helt sjukt.. För man vet ju att dessa olika bantningsmetoderna är tillfälliga och ett bra sett för företag att tjäna pengar på.

Vill man gärna testa på dieten tycker jag inte man ska uppmuntra företag bakom detta och istället googla fram hur man gör. För det är inte svårt att “komma på” hur man ska gå ner i vikt. Äta nyttigt och träna. Men jag antar folk är ute efter något magiskt som ska få magen att krympa ihop och bli superskinny utan att behöva svettas på gymmet. Dessutom, träning är BRA för oss. Så jag rekomenderar inte folk att hitta genvägar när det kommer till att gå ner i vikt.. Och dessa trendiga bantningsmetoderna kommer och går, som sagt. Det säger väll en hel del?

Nej tack!

106 reaktioner på “5:2 dieten”

 • Anonymous says:

  Men snälla lilla gumman du är ju IQ befriad utala dig inte om något du inte vet något om! Man ska ju inte bara svälta sig själv du tränar jubsamtidigt som du äter mindre kalorier nån dag i veckan. Skriv inte om nåt du inte vet..

 • Lina says:

  BBC har gjort en dokumentär om denna diet. (http://www.bbc.co.uk/programmes/b01lxyzc) Det är inte endast för att gå ner i vikt utan även ett sätt att sänka sitt blodtryck och leva längre. Själva konceptet är att när metabolismen inte går på helfart (som den uppenbarligen inte gör när man fastar) så åldras inte cellerna lika snabbt. Det här är likt vad som händer när man drar ner på kolhydraterna. Självklart var detta en förkortad version men kolla in dokumentären om du är intresserad. Här är ytterligare ett klipp ifrån svt: http://www.svtplay.se/klipp/1118581/fasta-dig-frisk

  Är det hälsosammare för kroppen att äta så lite kolhydrater som all “fitspo” uppmanar till? Finns inga studier som ser till de långsiktiga effekterna där heller. Kanske är det bättre att hitta sina egna kostplaner och jag tror personligen att 5:2-dieten passar människor 30-60 med krävande arbeten och inarbetade rutiner.

  Alla har inte ett jobb som cirkulerar kring att se bra ut som du (och antagligen de flesta i din omgivning) har. Därför kan det vara svårt att finna tid till det som bloggare/andra “it”-människor väljer att lägga sin tid på. Notera nu att jag inte säger att det är någonting fel med det eftersom du är bra på det du gör.

 • Johanna says:

  Tacka gud för det inlägget, äntlgen någon med en vettig åsikt om detta! Att matsmältningen avstannar och att kroppen lagrar fett när du går från “vanligt” till “svält” är redan ett känt faktum! Jag tycker precis som du att denna nya typ av diet är fruktansvärd, och stackars dom människorna som på allvar tror att det funkar. Det är inget annat än bulimiframkallade!

 • Annelie says:

  Jag håller på med den nu. Har inte gått ner ngt i vikt än, men det kommer väl antar jag? hehe. Men har iofs bara testat nu i två veckor. Men en skillnad märker jag. De dagar jag inte äter då dricker jag bara, men de andra fem dagarna, det är där jag märker min skillnad. Jag kan inte äta lika mkt som jag brukar göra. Blir mätt jättefort. Så antar att magsäcken har krympt lite på grund av fastan. Men jag vet inte. Ska testa några veckor till så får jag se om det händer fler saker. 😛

 • S says:

  Allah ho akbar. Denna diet grundar sig på Islam. Att man fastar 2 ggr i veckan från solnedgång till soluppgång enligt vår profet Muhammed. Denna metod funkar faktiskt.. Prova det själv och vanligtvis ligger man ju på 2000kcal i snitt/dag så om man går ner till 1500kcal en annan spelar ju ingen roll i längden. Ifall man tränar = högre kcal intag.. Det är bra att kroppen utsätts för lite svält ibland också och inte en massa godsaker och onyttigheter för INGEN äter 100% hälsosamt hela tiden… T.ex Du och din Red bull eller läsk osv osv ;). Man svälter inte sig själv heller.. det är 2 dgr i veckan… inte 7 dgr och normala tränar inte som en dåre OCH tar preparat som vissa andra gjorde en gång i tiden för att gå ner lite i vikt..? Detta är mer hälsosamt för du kan äta VAD DU VILL men tänk på kaloriintaget. Och som med alla dieter, så fungerar vissa metoder för vissa människor och för andra kanske 5:2 metoden är den rätta vägen för att nå sina mål?

  • X says:

   Hahhahahaa men lägg av

  • Anonymous says:

   Nejnejnejnejnejnej!!!! :(:(:( det har ingenting med islam och göra!!

   • S says:

    Haha sjäääälvklart inte….. Folk gjorde samma “diet” för flera tusen år sedan. Läs Märtas svar ovanför. Det är bara nuförtiden som folk tror sig ha kommit på någoting nytt och det har liksom bara uppenbarat för dem någonting som redan är världskänt. Folk här i väst är så efter. Och ja, jag är svensk och läst på lite mer än bara bloggar.

 • Märta says:

  Nja… Vi är skapta till att leva så, vana vid att inte få mat varje dag. När vi jagar byten är det inte säkert att vi får mat frekvent, och därför klarar kroppen av att fasta i två dagar. Inte två dagar i rad, såklart, utan utspridda över veckan.
  Dieten går inte ut på att svälta kvinnor. För det första är den inte anpassad efter kvinnor, utan män också. Dessutom handlar det inte om att svälta sig, det är helt enkelt så vi har levt från begynnelsen tills vi började odla och utvidga samhället.

 • emily says:

  Hej, jätte fin blogg! Alexandra du är en av mina stora insprationer. Hoppas att du läser detta. Min blogg starta jag inte alls för länge sedan hoppas att man vill in och titta! Lämna kommentarer om allt möjligt, pussar och kramar till er som gör 🙂

 • Eller så funkar det ju bara att du kan äta vad du nu vill! I lagom mängd! + träning. Eller ännu bättre släng vågen och tänk inte på att väga så lite som möjligt! Undervikt mår man inte heller bra av. Ta ett måttband om man nu känner sig tvungen men man ser om man behöver tappa lite! Så hoppas någon tog lärdom av det här! 😀

  Välkommen till den rosa fluffiga söta bloggen! Egoboost, hälsa, skönhetstips, personlig stil och en massa kawaii! Ta det med en nypa salt!
  Garanterat FRI från bantningstips, provocering och skitsnack!

  Kramis!

 • Ebba says:

  Min mamma kör på denna dieten och det har funkat hur bra som helst för henne, hon känner sig piggare och gladare och har gått ner i vikt. Dock tränar hon lite också så det kanske bidrar till bättre effekt.
  Det är kanske väldigt individuellt.

 • Linnea says:

  Bra inlägg! Man behöver inte ens känna att man ska tokträna utan helt enkelt göra nyttiga val i vardagen såsom trappor, promenader, cykel istället för bilen. Lagom är bäst!

 • JAG says:

  DU måste snarare läsa på innan du yttrar dig. de handlar ibland inte om pengar de handlar om bättre hälsa. Vet du tex att denna dieten förbättrar din insulinkänslighet vilket kan rädda människor fr bla diabetes? nä då så läs för du kan INGET om träning…. å nä ja äter inte ens denna dieten så de e inte för ja sponsrar den men e inte första gången du uttalar dig som en självutnämnd personlig tränare…

  • Emma says:

   Vet du hur man mer kan rädda människor från diabetes? Att äta en varierad kost och motionera dagligen och inte vara överviktig eller äta för mycket sötsaker. Och att Kissie inte kan NÅGONTING om träning.. om du har läst hennes blogg ett tag borde du veta att hon tränar och kommit i form så något borde hon ju ändå veta om träning, eller hur? 🙂

 • Anonymous says:

  ..fast du svälter dig väl nästan alla dagar i veckan så vad gör din livsstil bättre?

 • Freja says:

  Asså dieten är inte ämnad för viktminskning utan för att denna korta fastan där du även får äta 500 kalorier ska göra så att cellerna återbyggs. Fastan sätter loss något slags ämne i kroppen som uppmuntrar cellerna till att återbygga sig själva.

 • Majalainen says:

  here we go… alexandra. hur orkar du ens yttra dig? dom senaste åren har du varit drottningen av drama och skandaler. Dina åsikter och ditt tankesätt har förbryllat och irriterat många, precis som du önskat at det skulle göra! men lägg ner nu, du har förstört ditt rykte redan och du är den sista människan på denna planeten som ska yttra sig om hur man inte ska, och hur man ska göra gällande dieter. Du svälte dig själv. Du blev en anorektiker. utseendefixerand.

  Om jag fårstått detta rätt så stödjer du inte 5.2 dieten pga att man begränsar antalet kalorier under två dagar?
  Jag vill då väldigt gärna ha en bra förklaring till barnmatsdieten du körde på i flera månader? begränsar man inte intaget då?
  I och med att du anvönt dig av den metoden måste du ju stödja det sättet att banta? eller mådde du inte bra?
  jag kan med 100% säkerhet säga att med hjälp av 5.2 skulle du isf ha mått bättre än bäbisportioner på talriken.
  du har sant i det du säger, att man ska äta precis det man vill och träna. då mår man bäst.

 • Marie says:

  Bästa “dieten” ! Kroppen går inte in i svältläge utan använder ALL energi man har i kroppen, först ifrån kolhydraterna och sedan ifrån fett som kroppen har lagrat (alltså det överflödiga fettet). På så vis går man ner i vikt.

  Ps. i bulimi spyr man upp maten.

 • Anna says:

  5:2 är en metod som är vetenskapligt framställd och forskarna har sett stora hälsofördelar med den. Läs inte bara på kassa dietsidor om dieten, där de tolkar saker hur konstigt som helst, utan kolla de vetenskapliga databaserna istället. Dieten har också varit med i vetenskapens värld på svt, där de berättar om den på ett lättförståeligt sätt (i motsats till vetenskapliga artiklar som är riktigt svårlästa).

 • anonym says:

  ALEXANDRA, SLUTA SKRIVA OM MAT OCH DIETER OCH VAD SOM ÄR HÄLSOSAMT ELLER INTE HÄLSOSAMT.
  DU KAN INGENTING OM DET. ABSOLUT INGENTING.

 • Anonymous says:

  Bra skrivet! 🙂

 • Frida says:

  Du borde kanske titta på dokumentären som gjordes om 5:2-dieten, som kanske inte direkt borde klassas som en diet utan mer som ett levnadssätt eller vad man nu ska kalla det. Och vad jag har förstått så ställer kroppen inte in sig på svält förrän efter tre dagar i rad utan föda.
  Sedan är inte viktnedgången det enda positiva utan detta ska bidra till jämnare insulinnivåer, förhindrande av demens, att celler får en chans till att återuppbyggas mm.
  Det kanske inte är någotför alla men du borde faktiskt läsa på innan du yttrar dig. På dig låter det som att det endast är en diet för viktnedgång men så är det inte. Dieten säger inte att man inte ska motionera, vilket det låter som på dig i ditt uttalande.
  Antingen vill du skapa debatt och tjäna pengar på det eller så är du inte tillräckligt smart och vet att du borde läsa på innan du yttrar dig om något.

  • Anonymous says:

   Frida har helt rätt ingen svält hur man väljer att nyttja sina 500kcal under de sk fastedagarna är upp till var och en själv äter jag och det har fungerat utmärkt i de 5 veckor jag hållit på, som bonus är jag jättepigg (särskilt fastedagarna) och har gått ned 7kg. Läs på Alexandra innan du yttrar dig och ta en koll hur många kcal du själv äter/dag. Å du visst motionerar jag med den energin man får så går det inte att sitta still.

 • Linnea says:

  Detta gör att kroppen mår bättre och höjer värderna. Så slipper man cancer och sånt skit. Vi i Sverige överkonsumerar när det kommer till mat så att även lugna ner sig lite och inte äta så jättemycket är ingen större skada skedd.

 • Anonym says:

  HUR FAN KAN DU SÄGA ATT DOM LURAR KVINNOR, jag känner Ulrika hon lurar fan inte nån på pengar, hon försöker hjälpa
  folk att gå ner i vikt, så håll käft Kissie

  • Okej says:

   Okej, det är ju en helt annan sak. Om du känner henne så förstår man ju att hon inte försöker lura kvinnor.

 • Sanna says:

  tänkt att det alltid ska komma något nytt, det värsta är ju att man verkligen aldrig kan veta vad som passar ens egna kropp

 • Lundza says:

  http://lundza.com/nat-krams-negern/ neger pojken på nöt-kräms förpackningen 🙂

 • hanna says:

  Jag kör dieten och de dagarna jag fastar så tycker inte jag att jag svälter, jag är ju såklart mer hungrig de dagarna än de andra. Men jag tycker inte att du ska skriva sånt du inte vet något om! Låt folk få göra de dom vill, vissa mår faktiskt bättre av den här dieten! Men tror forskare har mer rätt och att folk tror på dom än på dig:)

  • Anonymous says:

   Låter hon inte folk göra vad dom vill?
   Varför har ni så svårt att acceptera och greppa att folk har olika åskiter?

   För mig låter denna diet som en anorektiker som svälter sig ena dagen och glufsar i sig vad den vill den andra dagen.
   Slit inte av dig håret nu.

   • Anonymous says:

    Snälla rara, anorektiker “glufsar” aldrig i sig mat. Anorektiker äter knappt något alls. Nånsin. Det du pratar om är väl isåfall i närheten av bulimi, där man hetsäter och sedan går till toaletten och stoppar fingrarna i halsen.
    Och nej, det finns inget anorektiskt med denna diet.

 • Att gå på den här dieten är som att gå på alla andra dieter. Alla dieter passar inte alla människor, de kommer på nya sätt för att alla ska få chansen att ändra på sig om de så vill. Jag själv skulle kunna testa den här, eller så äter man bara nyttigare och tränar för att må bättre. Den här dieten är säkert bra, eftersom du får äta vanligt 5 av 2 dagar, och de två dagarna måste inte vara efter varandra.

 • Anonymous says:

  Den ‘dieten’ handlar inte bara om att gå ner i vikt 🙂

 • Anonymous says:

  Man äter 500 kacl för att kroppen inte ska tro att den ska svältas !!!! Dumma idiot du kan ingenting om sånt

  • Anonymous says:

   En vanlig vuxen kvinna på ca. 25 år, 60 kg, 164 cm, behöver ca. 1500 kcal per dag för sin BASALA metabolism, och 2000 kcal per dag inclusive rörelse och aktivitet. Allt under 1500 kcal är svält eftersom det är vad som krävs att organen förses med den energin de behöver.

   Ingen är idiot, gilla läget att folk har olika åsikter.

   Lycka till!

   • Anonymous says:

    Att försätta kroppen i svältläge kräver ganska mycket mer än 2 dagars fastande i veckan. Get your facts straight innan du börjar läxa upp andra 🙂

    • Anonymous says:

     Jag skrev inte att kroppen kommer i svältläge, läs om ditt pucko.

     • Anonymous says:

      Du skrev att om man äter under 1500 eller 2000 kcal om dagen så SVÄLTER MAN. Alltså så försätter man kroppen i svältläge enligt dig. Så LÄR om “ditt pucko”.

 • Malin says:

  Problemet här Alexandra, ligger inte i 5:2, det ligger i att du inte har en aning vad du pratar om. 5:2-dieten handlar först och främst om hälsa. Den moderna människan äter ihjäl sig. Det är vetenskapligt bevisat. Kroppen är inte gjord för att äta så mycket som vi gör idag. Den mår bra av att fasta 2 dagar i veckan. Det är vetenskapligt bevisat att om man äter enligt 5:2 metoden så halveras risken för åldersrelaterad cancer och diabetes, och det är bara början på den positiva listan av hälsokonsekvenser. Viktminskningen är bara ett plus och inte anledningen till att Michael Mosley kom på den här dieten.
  Att äta 500 kalorier 2 dagar i veckan är inte samma sak som att svälta sig. För att kroppen ska gå in i svält krävs det mycket mer än så.
  Jag själv äter enligt 5:2 metoden och jag svälter inte alls under mina fastedagar. Jag äter precis som vanligt, med frukost, lunch, middag och ett litet kvällsmellanmål. Den enda skillnaden är att jag äter väldigt kalorifattigt under de dagarna. Men jag utelämnar inga måltider för det. Så ditt snack om svält är bara ett bevis på att du inte har en aning om vad 5:2 är för något. Ett annat bevis är det här med motionen som du pratar om. Jag motionerar under mina ätardagar. Jag motionerar under mina fastedagar. Jag springer 5 km ungefär 3-4 gånger i veckan, och 2 av dom gångerna är under mina fastedagar. Utöver det så gymmar jag också. Jag svettas som fan. Det går skitbra. 5:2 är inte någon slags “genväg”. Det är bara ett sätt att leva på. Precis som du föredrar att äta nyttigt hela tiden och bara unna dig någon gång ibland. Men både du och jag motionerar ungefär lika mycket och mår nog antagligen ungefär lika bra också.
  Jag känner mig friskare, piggare och har mer ork när jag lever enligt 5:2. Vem är du då att berätta för mig att 5:2 bara är en fluga, att det är en värdelös diet och är allmänt farlig? Läs på innan du yttrar dig, snälla, för du har uppenbarligen noll koll när det gäller detta.

 • Scarlet says:

  Läs vad hon säger och bli inte hysteriska från början. Hon tycker inte om dieten men so what, alla får tycka som de vill. Sen säger hon också att ifall man provar på den, köp inte boken för man kan lika bra googla fram recept eller info om hur man skall göra. Var ligger felet i det? Jag tycker också det är dumt att köpa boken, all info finns redan tillgänglig, gratis!

  Alla ni som säger att 5:2 dieten är det ultimata och det här är minsann inte bara en ny grej utan nästan ett måste för att man skall må bra. Tror ni verkligen att en diet är bättre än att leva sunt alla dagar i veckan (+ någon synd nu som då). Sades inte samma sak om LCHF, viktväktarna, Gi etc etc? 5:2 är en ny diet, precis som alla andra dieter så lugna ner er lite vetja!

 • Linda says:

  Fastar man över ett x antal timmar, över 24 om jag minns rätt, så svälter man kroppen och musklerna förtvinar. Fastar man däremot i ca. 18 timmar så hinner kroppen inte ställa in sig på svält utan använder bara överskottsfett, utan att bryta ner musköerna. På så sätt minskar man fettprocenten på kroppen utan att minska muskelmassan. Periodisk fasta med andra ord. 2-dagars fasta bryter dock bara ner kroppen och är otroligt ohälsosamt..

 • Ellen says:

  Läs på lite mer va! Det sägs att man lever längre och får bättre värden i kroppen av denna “diet” (livsförändring är ett bättre ord). Inget LCHF skit inte!

 • Sabina says:

  Det är viktigt att göra skillnad på fasta och svält för det är en enorm skillnad. Svält är ett tillstånd kroppen går in i efter 60 timmar med 0 kcal och är alltså inget som sker för att du äter 500 kcal under en dag, dessa två fastedagar ska inte heller vara efter varandra. Jag är inte vidare insatt i ämnet så jag lämnar det åt internetvetarna att diskutera huruvida det är bra eller inte 😉

 • C says:

  Nä Kissie, där har du inte koll på läget. Enligt ny forskning som stämmer överens med hur människan sedan urminnes tider har levt är det BRA för kroppen att fasta. Intermittent fasta kallas det. När vi äter måste kroppen fokusera på att lägga energi på att hålla igång matsmältningen. Att ha perioder då man inte äter är därför bra för kroppen, för då slipper den lägga energi på att smälta maten, och kan fokusera på att läka andra organ, så att man får bättre hälsa, bättre hy mm.

  SÅ TÄNK OM LITE! 🙂

 • Matilda says:

  Folk lever på påsar med pulver som blandas med vatten, så varför skulle detta vara så himla hemskt? Flera i min familj provar den här dieten just nu och de samtycker om att de mår bättre, är piggare och har slutat äta ÖVERDRIVNA mängder mat. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att 5:2 metoden är bra för kroppens värden osv.

  Det handlar inte om att svälta sig två dagar i veckan, utan att äta kalorisnål mat 2 gånger i veckan. Och eftersom det uppenbarligen finns människor som trivs med detta, så är den väl jättebra att det finns en kvinna som skrivit ihop en bok med recept för att UNDERLÄTTA för dessa människor!!

 • em says:

  Nej nej, kör på “Kissie-dieten” där man svälter sig själv alla dagar i veckan, året runt. Uttala dig inte om saker du uppenbarligen inte har en susning om.

 • Jag tror på en lagom avvägd kost, utan att plocka bort något, och regelbunden träning 🙂

  – en blogg om hur det är att leva med kronisk depression och ångest. En blogg som vill visa alla sargade själar där ute att de inte är ensamma. En blogg som vill slå hål på tabun kring psykiska sjukdomar.

 • Hedda says:

  Denna diet har det dock forskats mer på. De pratades bl.a. om den på Vetenskapens Värld och vilka positiva effekter den kunde ge, vilket det helt klart inte gjorts om LCHF och andra trenddieter.;) Så tror denna kan vara lite mer kvalité.

 • Bloppare says:

  Kika in på min blogg där jag säljer begagnade kläder, skor, accessoarer, mm till bra & billiga priser!♥

  JUST NU: SÄNKTA PRISER!

 • Sandra says:

  Det var en jävla massa tjafs om hur vetenskapligt bevisad den är. Men inte en enda jävla länk till en källa i hela kommentarsfältet. Vafan, kom igen?!

  • Anonymous says:

   Kanske för att ingen i detta kommenrarsfält klarar av förstå innehållet i en vetenskaplig artikel.

   • Tilda says:

    Det är ett jävla tjat om den vetenskapliga artikeln här, men ändå så verkar det som om de flesta bara sett vetenskapens värld om “dieten”. För om man verkligen läst Den vetenskapliga artikeln (den som ligger till grund för inslaget i just vetenskapens värld) skulle man kunna läsa att forskningen till stor del gjorts på män i åldersgruppen 30-50 år, där de visat mycket positiva effekter, man kan också läsa i den artikeln att effekten på kvinnor inte är den samma. Hjärnkapaciteten är lägre hos kvinnor som går på 5:2 dieten, viriliteten sjönk, och det uppvisade lite eller ingen effekt på blodfetterna (vilket var det som gjorde att den var så hälsosam för män). Mår du bra av 5:2 dieten som kvinna är det inte konstigt, under fasta frigörs adrenalin, men om du verkligen tror att den är bra för dig som kvinna är det bara hjärnkapaciteten som sjunkit.

 • Anonymous says:

  Kommer från tjejen som åt barnmat

 • Cornelia - Cute Little Things says:

  Hmm tycker dieten verkar lite märklig dock. Men jag förstår att folk hoppar på det. 😉

  XOXO,
  http://Cornelianilssons.se – Stil Shopping & Ungmamma-blogg

 • Ithrenniel says:

  Jag tycker personligen inte att man ska behöva träna och gå ner i vikt och ligga på gränsen till underviktig för att accepteras av samhället. Det är inte dig det är fel på om du har lite fett på magen och folk kastar glåpord till dig, det är samhällets fel!

 • Ida says:

  Okej, jag tycker du ska hålla käften. 1. Du tränar överdrivet mycket. 2. Du dricker överdrivet mycket. 3. Du har inte ens bakfakta
  om denna diet

 • amanda says:

  Därför är 5:2 dieten en orsak till att vi kommer att förmodligen få ökad bulimi
  http://www.aftonbladet.se/ledare/article17331644.ab

  länka artikeln gärna kissie

  • Frida says:

   Visst kan 5:2-dieten orsaka ätstörningar men vilka dieter kan inte det? Folk som äter efter LHCF tror ju att de kan hälla i sig en liter grädde för att de inte äter müsli, knäckebröd och frukt liksom. Hur bra är det?
   Tror att risken att utveckla en ätstörning handlar mer om individen själv än om vilket utbud på dieter som finns. Dieter är ju mer ett hjälpmedel men om de inte hade funnits hade man säkert ändå förstått att man rasar i vikt om man inte äter. Däremot är idealet på hur en tjej ska se ut idag ofta orimligt men det handlar om att förstå att man duger som man är.
   Och en sak till, du länkar till Aftonbladet. De har skrivit sjukt mycket positivt om 5:2-dieten, vad jag har förstått. De har lockat folk att bli plusmedlemmar(betala) för att få reda på knepet som gör att man rasar i vikt. Och så publicerar de detta? Hyckleri?

   • en tidigare lchf:are says:

    läs på om lchf innan du yttrar dig snälla! så trött på er människor som tror man dricker en liter grädde och smäller i sig smör dagligen i lchf metoden… det är det sista man gör. Läs på, gör om och gör rätt!

  • H says:

   Ytterligare en kotte som snackar utan att kolla fakta. Att denna kvinna jobbar som journalist är pinsamt!! Se gärna själv på hela dokumentären
   och ta del av båda hållen innan du bara kastas med. Vetenskaplig fakta eller personlig åsikt??? http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms

 • Anonymous says:

  Du svälter dig själv varje dag är det bättre ?

 • Anonymous says:

  Håller med dig, Kissie!

 • m says:

  så himla less på dagens jävla samhälle. allt och alla ska vara smala.. själv är jag lite större bygd. kämpar och kämpar. när man är och shoppar och alla är så smala och ser ner på en. man skäms över sig själv att man är stor. testade denna diet. tyckte den funkade sisådär. inget jag gatt skulle springa runt och rekommendera.

 • Emma says:

  Jag känner flera vänner och nära som testar på denna metod och det har funkat bra och man blir mycket piggare och mår helt enkelt bättre.
  Sen är det väl helt upp till var och en om man vill göra det eller inte? Kissie ser dessutom ut som att hon är sjuklig så ja.. Förstår inte hur alla tänker. Men rata inget ni inte testat på ännu 😉

 • Anonymous says:

  Skulle bra gärna vilja veta ditt kcal-intag per dag.. 6/7 dagar i veckan. På söndagar verkar du dock smälla i dej alla insparade kcal under veckan.
  Snacka aldrig om ohälsosamma dieter igen. Bara otroligt pinsamt.

 • Amanda says:

  Min pappa fastar 2 dagar i veckan och dom dagarna dricker han bara vatten och vanlig mängd kaffe. De är de sättet som har hjälp han mest att gå ner i vikt eftersom han har svårt att få in extra träning i vardagen då han kör lastbil och ligger ute på veckorna. Så för vissa tror jag faktisk att de kan funka bra. Alla är vi ju olika.

 • Johanna says:

  Tanken är ju att kroppen skall få en chans att vila sig och rensa ut lite av allt skit vi trycker i oss. Minidetox. Man svälter inte sig själv utan
  Ger kroppen de näringsämnen som underlättar rensning av gifter och försurning i kroppen.

 • Emma says:

  Själva grejen med denna diet är att det ÄR just nyttigt. Du svälter inte dig själv, du fastar. Du måste äta väldigt lite över 72 timmar för att ställa in kroppen på svält. Att fasta har visat sig, enligt vetenskaplig forskning, ha en främjande effekt på hormoner i kroppen som verkar sänka högt blodtryck, farliga kolesterolhalter, åderförfettning etc. Det verkar även påverka hormor som jhjälper mot demenssjukdomar osv.

  Detta är ingen diet som massa företag hittat på för att sälja, detta är vetenskaplig forskning och tvetydiga resultat. Att företag sedan har hoppat på idéen är ju en annan sak. Men periodisk fasta på detta vis har mer fördelar än viktnedgång i kroppen.

 • Jenny says:

  Om du läser på lite innan du säger ditt så tar det 60 timmar innan en kropp går ner i förbränning. Dvs svältläge! Och för mej är iaf ett dygn 24 timmar. Kolla vetenskapens värld, de har ett avsnitt om just de där med fasta. Och sen kan du göra ett inlägg om det, när du har lite mer kött på benen!

 • H says:

  Måste bara förtydliga en sak för alla som läser!!

  5:2-dieten är inte en vanlig bantningsmetod som skall användas av vem som helst eftersom den är påfrestande för kroppen och att syftet inte enbart är att gå ner i vikt. Metoden handlar nämligen även om att sänka hormonet IGF-1 som påverkar cancercellers tillväxt och så handlar det om att få bättre blodvärden för att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar .

  Den här metoden bygger på stor forskning och denna forskning pågår än. Den som är intresserad av att veta mer kan titta på avsnittet på vetenskapens värd som handlar om detta (sändes den 25e mars i år). Vad de säger där är dock att inga barn eller unga ska använda sig av denna metod, och heller inga som är sjuka (t ex underviktiga eller personer med magproblem typ magsår/magkatarr).

  De flesta utav de positiva effekterna märks mest hos äldre personer eller när personen blir äldre. Förutom de tidigare nämnda effekterna kan metoden nämligen även bidra till ett bättre minne när man blir gammal, bättre balans samt att förhindra diabetes typ 2.

  Min pappa har bland annat använt sig av denna metod för att få bättre värden och det har han även fått.

  Om man vill gå ner i vikt som ung. Se till att träna istället och äta bra och näringsrik mat och vänta med en sån här diet tills man har vuxit klart. Det kan man säga att man har gjort som tidigast vid 25 års ålder.

  • Bra says:

   Jättebra skrivet! Tack för ett förtydligande. Jag kan absolut gå med på att den här “tekniken”(som det kanske ska kallas istället) kan vara hälsosamt fördelaktig för vissa. Men det är absolut en obehaglig utveckling när en ny diet marknadsförs som en snabb viktiminskningslösning. För det finns alltid, alltid personer som tar det för långt!

 • H says:

  Glömde att säga bra Alexandra att du inte uppmuntrar dina läsare till att använda denna metod! 😉

 • emson says:

  hej grymt fina naglar och smycken<3

 • ida seger says:

  5:2 dieten bygger på forskning och tester, man sänker kolestorolvärdena och minskar risken för blodsjukdommar. Om du inte vill gå på den dieten är det upp till dig men säg inte att den är dålig på något sätt och att företag har hittat på något för att tjäna pengar. Såvitt jag vet är du varken forskare eller utbildad dietist och dom som har tankar att gå på denna diet under läkare eller andras rådgivning för att sänka värderna i kroppen, kanske börjar tvivla för att du har uttalat dig om det. Du säger att folk ska läsa på om det när det är du som borde det!

 • Annamaria says:

  Visst är det stort mediapåslag på alla dieter som smackas på löpsedlarna men man får inte glömma vetenskapen bakom. Ex påverkas hormonnivåerna (tillväxthormon och insulinlike growth factors,IGF1,) samt betaoxidationen (fettnedbrytningen) av fasta. Detta betyder inte att man mår dåligt eller hetsar på kvinnor att banta. Det jhandlar om att gå tillbaka till tiden då vi människor inte hade tillgång till mat jämt utan fick förlita oss på våra egna energireserver i kroppen. Då tycker jag det är betydligt mer ohälsosamt att leva på under 1000 kcal per dag och sen moffa i sig allt på en dag.

 • Anonym says:

  Mån mamma använder 5:2 dieten och hon gick ner 2/3 kilon första veckan!

 • Sunt förnuft är nog det man kommer längst med! Sen måste man känna efter vad som passar bäst för en själv, allt passar inte alla! 🙂

 • olivia says:

  poängen med den här “dieten” eller snarare metoden är framför allt inte att gå ner i vikt utan att förbättra sin hälsa då bla chansen för cancer minskar och kolesterolvärdet sänks. detta är en metod som man forskat mycket på och många positiva effekter har visat sej, därav populariteten. det har oxå gått en dokumentär om detta på vetenskapens värld som du kan kolla på !:)

 • anonym:D says:

  hej! min mamma jobbar på sjukhus och hon och hennes kollegor har diskuterat det här.
  dom säger att det verkligen inte är bra för kroppen. kroppen ska inte utsättas för de. speciellt inte om man tränar!
  då är det väldigt viktigt att äta,men de vet du redan bästa kisse;)

  älskar din blogg och skit i alla idioter:)
  kramar

 • Sarah says:

  Kissie,
  Det luktar sökmotoroptimering kring det här inlägget. Du är smart, ser en trend och måste skriva något utmanande om 5:2 för att hamna högt i google även på sökord som fasta och 5:2. Det är tråkigt att du väljer att dissa en hälsoprofil som inte är pinnsmal och inte har förställt hela sitt ansikte för att passa in.
  Istället för att bojkotta utbildade kvinnor och män som vill hjälpa andra kanske du ska spegla dig och sluta uttala dig i frågor som inte faller under din expertis.

  Om du använder Google, så passa på att googla efter klipp på SVT där professorer från Karolinska berättar om fördelar med fasta för kroppen. Patienter som tidigare varit beroende av blodtrycksmediciner och kolesterol sänkande piller har fått hopp.

  Respekt för de som är utbildade i ämnet, tack!

  Ha det fint,
  Sarah

 • H says:

  http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms
  ta 58 min av eran dyrbara tid och titta på dokumentären om 5:2 dieten så får ni själva se vad den gör för kroppen. Viktminskningen är en bonus,.. den har mycket bättre effekter än bara så. Det är skillnad på fasta och svält.

 • Cecilia says:

  1. Detta handlar inte bara om kvinnor som ska gå ner i vikt. Det finns även överviktiga män (det har du kanske sett någonstans?:)

  2. Teorierna bakom fastan är att forskning har visat att cellerna, även hjärncellerna, börjar reparera sig själva när hjärnan registrerar en stor hunger, och man inte tillför kroppen energi. Det är välkänt vetenskapligt faktum att kolhydrater stressar alla celler i kroppen, och iom detta stressar de även celldelningen… så att fasta (oavsett hur ofta) är ett bra sätt att ge kroppen en paus, låta kroppen reparera sig själv, minska nivåerna av stresshormoner osv.

  3. Vetenskapen pekar mot att kroppen reagerar positivt på fasteperioder, och i djurförsöken har man sett en DRAMATISK minskning av risken för Alzheimers, stroke, sju olika cancertyper…

  Men men, det är säkert mycket sundare att göra som du, käka en massa kesella, bär och alkohol hela veckorna och sedan moffa i sig skräpmat på söndagarna:D

 • Nano says:

  Fast 5:2 handlar INTE om att gå ner i vikt. Det handlar om att reparera kroppens celler. Hela 5:2 grejen började på VETENSKAPENS VÄRLD, efter det spred det sig och folk tror att det bara handlar om att gå ner i vikt fort. Herregud vilket värld vi lever i….

 • H says:

  Denna “trendiga” diet har funnits i USA bra mycket längre innan den kom hit och forskats en hel del på. Sverige är liiite efter med denna. Den har,..hm,.. konstigt nog en rad bra hälsoförbättringar på sin lista och viktminskning ligger inte på första plats! Tror du våra förfäder som människokroppen härstammar ifrån hade någon frukost buffe? eller mat till var 4e timme? kroppen är inte gjort för så mycket äta som vi gör idag. Se först, fakta vs personlig åsikt? jag föredrar fakta. http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms

 • Alex says:

  Wow vad LCHF svartmålas i kommentator fältet. Denna kosthållning missuppfattas, man ska inte hälla i sig grädde utan fördela sin energi på hälsosamma fetter och protein + lite kolhydrater. Kosten är mest rekommenderad till diabetiker och de som har problem med leder och liknande. Jag blev rekommenderad eftersom att den även kan funka bra om man har IBS, tyvärr är det ju mest smala människor som tar åt sig och tror att dem ska bli ännu smalare när de äter enl LCHF.

 • Claudia says:

  För det första så kanske du ska se dokumentären där man forskat på detta, för det andra borde du om någon veta att kalorier och mängd mat inte är samma sak, men kan äta rätt mkt mat på 500 kalorier om man väljer rätt mat, kroppen hamnar inte i svältläge när du fastar 1 dag, för diieten går inte ut på att man ska fasta 2 dagar efter varandra utan att du tex fastar måndag och torsdag.
  Dessutom så finns det då tecken att hälsofördelarna inte bara är viktnergång utan tex, man får bättre värden i blodet m.m.

  Dokumentären visades på svts vetenskapens värld , dock var det ett tag sen nu så den ligger inte kvar men här är den du borde se den
  http://vimeo.com/54089463

 • Rickard says:

  Under periodisk fasta, tex 5-2, så får kroppen chansen att reparera befintliga celler… till-och-med hjärnceller… istället för att bara bygga nya. Detta resulterar naturligtvis i att kroppen blir fräschare då den inte slits ut lika mycket, ungefär sånt som vissa dyra krämer försöker hjälpa till med, och att man har mindre risk att få tex hjärt- och kärlsjukdomar / cancer / diabetes mm. Man får ett friskare och längre liv!

  Tycker just du kanske mest skulle dra nytta av den sk IF 16/8 varianten, så kolla gärna in den 🙂

  Kram!

 • Marre says:

  Jag tror att 5:2 dieten funkar utmärkt om man bär på en ohälsosam vikt och har ett sunt sinne. Vad en ohälsosam vikt är kan man ta reda på genom att kolla upp sitt BMI. Självklart ska dieter inte promotas bland unga som något positivt men att hyscha ner det för att man tror att tonårstjejer inte kan tänka själva är inte heller rätt väg. Precis som allt annat nypåkommet kommer vi antagligen få se konsekvenserna senare, men väljer man att gå på 5:2 dieten i nuläget hoppas jag att man inte är så dum att man förlitar sig till de s.k experternas ord. Vad man väljer att stoppa i sin egen kropp är helt och hållet ens eget ansvar.

  Det enda jag kan säga är att min fader gått efter 5:2 i lite mer än 7 månader. Han har gått ner 6 kilo och slutat äta sina betablockerande mediciner. Han planerar att sluta på dieten då han når en hälsosam vikt. Jag tycker faktiskt att det verkar ganska rimligt.

 • Angelica says:

  Fel. Kroppen hinner inte gå ner i svält på en dag. Så nej, man svälter inte kroppen. Jag kör själv på denna diet och jag tycker den är fantastisk. Gått ner 2 kg på två veckor och mår jätte bra och är hur pigg som helst.

 • Klokt says:

  Jättesant skrivet! Det är alltid en ny “fad-diet” som lovar en quick fix. Kommer ni inte ihåg när Atkins dieten fullkomligt haglade över oss? Superpoulärt och givetvis livsfarligt om man tog den till extremer! Många svär vid den här nya dieten och den funkar säkert jättebra- för somliga. Jag tror att det är farligt att marknadsföra den såhär stenhårt, eftersom jag anser att den inte är ideal för majoriteten människor. Jag håller helt med Kissie i detta avseende, personligen skulle jag aldrig utsätta min kropp för något så vansinnigt som denna diet. Och dessvärre så tror jag att det enda kloka sättet att minska midjemåttet på är klassikern – färre onödiga kalorier, sund livsstil och SVETTAS, SVETTAS, SVETTAS på gymmet! När blev det så himla kontroversiellt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *